1 400 участници, 140 изпълнения, 20 танцови състава, 12 дуета,

...
1 400 участници, 140 изпълнения, 20 танцови състава, 12 дуета,
Коментари Харесай

Стотици изпълнители и зрители идват за събора на Свети Конст...

1 400 участници, 140 осъществявания, 20 танцови състава, 12 дуета, 15 инструменталисти, 60 самостоятелни участници и 42 певчески групи ще станат част от най-голямото културно събитие за годината в Пещерския край. След спиране от една година “Дългата поляна” над родопския град ще събере стотици гости, пристигнали да участват на V Национален фолклорен събор на националното творчество " Свети Константин 2021 ".

Стотици фенове на българския фолклор от страната ще станат очевидци на национални песни и танци от всички етнографски области. Най-малкият участник е на година и 6 месеца, най-възрастната изпълнителка тази година е 92-годишна жителка на Панагюрище. Сукмани от писани по-писани и от шарени по-шарени, извадени от сандъците и раклите ще грейнат на сцената, безброй хора ще се разиграят – от младо до огромно.

Тази година запазена марка на събора ще бъде възстановката на обреди и традиции. Ще бъдат показани тайните на побратимяването, гергьовските традиции. Ще бъдат показани обичайни ястия, ще се разучават достоверни танци. Десетки нови другарства, запознанства и тостове ще си дадат начало на 31 август и 1 юли. Курортното населено място ще грее с багрите, песните, с усмивките и с положителното въодушевление на всички участници.

Поставени са спомагателни контейнери за боклуци, химически тоалетни, тревните площи са окосени, следва да се извърши повторна дезакаризация. Обособени са паркоместа за коли и рейсове. Осигурени са екипи на пожарната, незабавна помощ и полицейски патрули. За улеснение на пещерци е обезпечен безвъзмезден транспорт с рейс. Той ще потегли от “Железния град” в 11:00 часа в събота. Връщането в Пещера е планувано да бъде в 19:00 часа.

Вечерта е отредена за тържественото запалване на обичайния огън. А песните на Здравко Мандаджиев ще възобновят кръшните хора към пламъците. В неделния ден приказката ще продължи до 18:00 часа, когато е планувано награждаването на участниците, спечелилите и призьорите от конкурсната стратегия. Всеки участник ще получи грамота за присъединяване, дипломи. Ще бъдат връчени медали и ГРАН ПРИ за всяка категория и статуетки за принос в запазване и разпространение на обичайна ни просвета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР