1,4 млрд. лева трябват, за да се покрие разликата при

...
1,4 млрд. лева трябват, за да се покрие разликата при
Коментари Харесай

Държавата ще плаща част от сметката за тока - пази ни от високи цени

1,4 милиарда лв. трябват, с цел да се покрие разликата при либерализацията, другояче може има да двойно повишаване от юли 2024 година
Държавата ще заплаща частта от сметката за тока, която надвишава избран таван. Новият механизъм, който ще пази семействата от високи цени, е записан в измененията на Закона за енергетиката, признати от депутатите на първо четене в понеделник. А отбрана се вкарва поради плануваната цялостна либерализация след близо 2 години.

Същият механизъм сега работи за бизнеса. При него се дефинира най-много на цените, над който разликата се поема от страната. В момента за фирмите той е 200 лв.. Когато цената на борсата го надмине, горницата се изплаща от фонда за енергийна сигурност.

След цялостната либерализация на пазара схемата за компенсациите ще важи и за битовите консуматори, пише в новите текстове. Таванът ще се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Според признатите промени семействата би трябвало да купуват тока от борсата от 1 януари 2026 година До тази дата те ще заплащат по контролирани цени, както е сега.

Разликата сред пазарните цени и тези, определяни от КЕВР за семействата, ще бъде покривана отново от фонда за енергийна сигурност. Ако котировките на борсата са по-ниски от контролираните, крайните доставчици или търговците ще внасят разликата във фонда.  Отпаднало е първичното условие крайните доставчици да купуват 60% от силата за бита от нискоемисионни производители - ВЕИ и АЕЦ “Козлодуй ”.

Други промени плануват НЕК към този момент да не е публичен снабдител, т.е. няма да прави микса от електрическа енергия от централите, който да отива за семействата.  Отпадат текстовете, че КЕВР дефинира квоти за производители за контролиран пазар.

Няма към този момент да се взема ток на ниски цени от АЕЦ “Козлодуй ” и от вецовете на НЕК, който даваше близо 40% от количеството за семействата. Останалата електрическа енергия е от американските централи, а и от държавната Топлоелектрическа централа “Марица-изток 2 ”. За нея фондът също заплаща обезщетения. Така и сега той подкрепя семействата с към 800 млн. лева на година. Остава да се намерят още 600 млн. след унищожаване на квотите, тъй като съгласно шефа на КЕВР Иван Иванов са нужни 1,4 милиарда лева, с цел да се покрие разликата сред цените.

Заради поевтиняването на тока обаче парите във фонда са намалели. За да подсигурява постъпленията, държавното управление към този момент вкара таван на приходите на производителите на ток, над който разликата отива във фонда. Смята се, че с тази стъпка по този начин наречената банка на енергетиката ще се капитализира.

Неофициално се разяснява, че таван на приходите ще има, до момента в който е нужно. Защото цената на микса на НЕК за бита в този момент е 115 лева за мегаватчас при средногодишна на борсата от 250 лева Това значи, че без заплащане на обезщетения на енергото токът за семействата ще нарастне двойно още от 1 юли следващата година.

Председателят на КЕВР Иван Иванов разяснява, че не би трябвало да се спекулира, че либерализацията на пазара на електрическа енергия за бита ще е безусловно от 1 януари 2026 година И изясни за какво - в нито един собствен документ ЕС не фиксира точна дата за излизането на битовите потребители на свободния пазар. Той даде образец с отрицателния  ефект от либерализацията в Румъния.  Само че в плана е записано, че контролираните цени ще важат до 31 декември 2025 година

Не толкоз изкусен е енергийният специалист Иван Хиновски. Всъщност Българският енергиен и минен конгрес в свое мнение към този момент изиска удължение на периода за либерализация с 2-3 години. Хиновски съобщи, че изпращането на семействата на свободния пазар ще е равно на апокалипсис.  Даде образец с две провинции в Германия, в които са освободили пазара, което довело до протест и се наложило да се върнат към контролирани цени, до момента в който приготвят две години либерализацията за бита. 

Според Хиновски дружно с либерализацията би трябвало да се създадат цифровизация на мрежата и нови тарифни политики, което изисква огромни вложения. Трябвало и тактика по какъв начин ще се интегрират мрежите. Има доста работа по създаване на нормативните документи за енергийно бедните и уязвимите консуматори - най-малко една година, съобщи той. Общините трябвало да се включат в регистрацията на тези консуматори, не можело от София да кажат кои са енергийно бедните в Бухово да вземем за пример. 

След приемането на първо четене депутатите имат 4 седмици за предложение за още промени, преди да гласоподават дефинитивно новите текстове. А либерализацията на пазара на електрическа енергия е едно от изискванията за приемане на втория транш от близо 1,4 милиарда лева по проекта за възобновяване.

След уредите за парно идва промяна и на електромерите

Подмяна на електромерите с умни, които да регистрират потреблението на ток в действително време. Това плануват измененията в Закона за енергетиката, които Народното събрание гласоподава на първо четене в понеделник. Така за семействата идва нова вълна за промяна на уреди. Първата стартира с тези за отчитане на парното и водомерите за топла вода. Най-голямата замяна ще е следващата година - на 48% от уредите. До 1 януари 2027 година всички те би трябвало да обезпечат опция за отдалечена връзка и отчитане.

За електромерите обаче период не е посочен. Тяхната промяна е обвързана с въвеждането на интелигентни мрежи. В противоположен случай изпадаме в обстановка като да имаш 5G смарт телефон, само че да не ти оферират такава услуга, разяснява енергиен специалист. И не е надалеч от истината, тъй като електроразпределителните сдружения от години подменят уредите за премерване с умни. При едно от тях към този момент над 80 на 100 от клиентите им са с такива, при други е над 50%. На настоящия стадий обаче изгодата е само, че тези електромери може да се регистрират отдалечено.

А задачата на интелигентните мрежи и уреди е всеки клиент, откакто бъде изкаран на свободния пазар, да може да ръководи потреблението си. Това ще става посредством компютър или мобилно приложение. Хората ще имат информация за цените на борсата по часове и това ще им дава опция да преценяват по кое време да включват и изключват уредите у дома. Ако токът е най-евтин по обяд, тогава ще се пускат печка, пералня, миялна машина, отопление или изстудяване. Вечерта към този момент ще е по-скъп, тогава може да се употребяват единствено тв приемникът и осветлението.

Промените в Закона за енергетиката плануват КЕВР да прави оценка на разноските и изгодите от въвеждането на интелигентни системи. А също и график по кое време да стане, с цел да няма внезапно повишаване на тока. Защото електромерите са благосъстоятелност на разпределителните компании и акция по тяхната всеобща промяна незабавно ще се отрази на сметките на семействата. Промените плануват електромерите да мерят действителното ползване, а клиентите елементарно да прочетат показанията и онлайн. Всеки консуматор можа и самичък да си купи такива.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР