1/3 у нас готови да участват в плащания под масата

...
1/3 у нас готови да участват в плащания под масата
Коментари Харесай

Всеки 4-и е бил без трудов договор, 12% давали и вземали подкупи

1/3 у нас подготвени да вземат участие в заплащания под масата Българите на възраст 15-35 година, родени в пазарни условия, са най-твърдите поддръжници на сивите практики, демонстрира изследване на Българска академия на науките
Социолозите от Българска академия на науките мериха толерантността на българина към сивата стопанска система - тя е с показател 61,76 по канара от 0 до 100. Изработването на този инструмент стъпи върху социологическо изследване на Българска академия на науките измежду 1800 българи на възраст над 15 година, чиито първи публични резултати разгласи в сряда на експертна полемика шефът на Института по философия и социология проф. Емилия Ченгелова. Проектът на академията е пионерски и евентуално ще бъде повтарян на всеки 2 години.

Грубо всеки втори в изследването приема за обикновено съществуването на сива стопанска система, а всеки трети е подготвен да се включи в нерегламентирана процедура. Реално обаче това вършат 10-15%, демонстрират данните.

24,8% от интервюираните в проучването признават, че са работили без трудов контракт, а 28,6% - че са приемали да работят и да бъдат обезпечавани на по-малка сума, с ангажимента да получат повече пари отвън трудовия си контракт. 12% пък споделят, че са плащали или приемали рушвет.

Изследователите са проучвали настройките към разнообразни нерегламентирани практики в сивата стопанска система на три възрастови групи българи - 15-35 година, 36-55-годишни и над 56 година

Най-малко склонни да наклонен са най-възрастните, по средата са българите на междинна възраст, демонстрират данните. Изненадващо и за самите социолози, най-голяма поддръжка за сивото в стопанската система дават родените в пазарни условия българи на възраст сред 15 и 35 година Масово споделят отвращение да работят съгласно закона, твърдо отхвърлят да заплащат налози и осигуровки и утвърждават раздаването на пари под масата. Социолози обясниха това с натрапваното подстрекателство от всяко ново държавно управление, че предходното е крало, “трошило ” национални пари и лъгало, също и отсъствието на каквато и да е последователност сред някогашни и сегашни ръководещи. Влияние съгласно учените оказва и повтарянето с години, че младите не би трябвало да чакат от страната, че заплащането на налози и осигуровки на тяхната възраст не е от изключително значение, а също и всеобщото разбиране, че пазарният механизъм е спекулация.

С настройки към нерегламентирани практики, с изключение на получаващи приходи до 500 лева, се оказват и българи с доста високи приходи, разяснява проф. Ченгелова. Любопитен щрих от изследването да вземем за пример са едни 30-40% подкрепящи сиви практики, в случай че това избавя от банкрут компанията, в която работят.

Данните демонстрират още, че мъжете са по-рисково настроени от дамите и по-смело и намерено нарушават разпоредбите, до момента в който дамите са по-прикрити, в случай че решат въпреки всичко да го създадат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР