1/3 от населението в света страда от алергични заболявания. Все

...
1/3 от населението в света страда от алергични заболявания. Все
Коментари Харесай

Имунолог каза коя е най-честата алергия, която засяга хората

1/3 от популацията в света страда от алергични болести. Все по-често се отключват алергии и към медикаменти.

" Най-честа е алергията към полени. Засяга към 15-20% от клинично болните. Това е цъфтежът на другите растения, най-много дървета, треви и бурени. Тази година цъфтежът на дърветата беше много тежък, защото беше изсъхнало и топло ", сподели алергологът и имунолог доцент доктор Георги Николов.

Сега сме в сезона на цъфтежа на житните растения, само че поради дъждовете този вид алергия е по-занижен, на напред във времето излиза алергията към плесенни алергени, уточни завеждащият Кабинета по алергии в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" Симптомите са едни и същи - задръстване на носа, раздразнение в очите, кашлица, от време на време и астматични пристъпи ", посочи доцент Николов пред Bulgaria ON AIR.

При подозрения за алергия би трябвало да посетим експерт.

" Когато едни признаци стартират съмнително да се повтарят два или три пъти в годината, това е положение, което би трябвало да ни заведе при алерголога. Ние имаме всевъзможен набор за диагностика. Съобразно тестванията и находката, можем да сложим диагноза и да създадем вярно лекуване ", изясни доцент Николов.

По думите му приемът на доста лекарства е един от факторите за увеличение на алергията към медикаменти.

" За да се появи една алергия, даденият алерген би трябвало постоянно да участва в бита и да влиза в организма. Напоследък от ден на ден комбинираме разнообразни медикаменти. Виждал съм пациент с над 10 медикамента ", даде образец експертът.

По-честият банкет на обещано лекарство води до раздразнение на имунната система, а същинската алергия е реакция на имунната система, която провокира появяването на признаците, разяснява доцент Николов.

" При медикаментите стигаме и до тежки положения, така наречен шокови положения, тежки обриви. Трябва да внимаваме какви медикаменти одобряваме ", предложи имунологът.

Около 10% от популацията е склонно да се алергизира по-лесно. " Има наклонност в семейство на алергични родители детето да е с по-голяма опция за развиване на алергия. Истинската алергия стартира в детството. Пикът нормално е в пубертета ", обърна внимание гостът.

Доц. Николов посочи, че питателните алергени са доста - всички субстанции, които влизат в организма, могат да провокират алергия.

" Най-често това са протеини на кравето мляко, яйцата, ядките, от време на време и рибата. Алергията е положение на организма ", заключи той
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР