1,2 милиарда е бюджетният излишък към днешна дата. Това съобщи

...
1,2 милиарда е бюджетният излишък към днешна дата. Това съобщи
Коментари Харесай

1,2 млрд. останали в държавната хазна, отиват за пенсионерите и бизнеса

1,2 милиарда е бюджетният остатък към днешна дата. Това заяви след постоянното съвещание на Министерски съвет в сряда министър председателят Кирил Петков.

Правителството има желание 750 милиона от тези средства да бъдат дадени под формата на добавки от по 60 лв. към пенсиите в идващите 6 месеца, а останалите 200 милиона да са спомагателна енергийна помощ за бизнеса, сподели на собствен ред вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Както разгласи Петков и при започване на държавното съвещание, тези пари обаче няма да бъдат харчени с инструкция на Министерския съвет, каквато процедура имаше в годините обратно. Официално глобата за разходването им ще бъде дадена от Народното събрание.
 Има Такъв Народ взе бюджетна комисия, Политическа партия – правната
Има Такъв Народ взе бюджетна комисия, Политическа партия – правната

Това стана ясно по време на днешното пленарно съвещание

" Правим го по метод, по който най-ефективно да подпомогнем дребния бизнес. Ще избегнем опцията да подкрепяме бизнеси, които са понижили риска си и заплащат по-ниски цени ", сподели министър председателят.

Петков препотвърди и ограниченията, оповестени през вчерашния ден от министъра на енергетиката Александър Николов за разпределяне на 1,5 милиарда лв. за обезщетения на бизнеса поради цените на тока и природния газ. (линк)

Министерски съвет е дал " зелена светлина " за използването им, само че към момента се чака нотификация от Европейската комисия. Със задна дата за декември обаче нямало проблем да бъдат приложени, защото влизали в границите на настоящата стратегия, безапелационен бе Василев.
 Кирил Петков оставя на депутатите да разпределят бюджетния остатък Обновена
Кирил Петков оставя на депутатите да разпределят бюджетния остатък

За първи път: Не Министерски съвет, а Народното събрание да реши по какъв начин да се изхарчат останалите пари
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР