1,2 е ефективното репродуктивно число на зараза с коронавирус –

...
1,2 е ефективното репродуктивно число на зараза с коронавирус –
Коментари Харесай

Кантарджиев каза каква е силата на заразата сега - 10 души с коронавирус заразяват 12

1,2 е ефикасното репродуктивно число на болест с ковид – т.е. 10 души заразяват 12. Причината е неспазване на противоепидемични ограничения – основно на религиозни празници. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, като даде за образец Шумен, очевидно визирайки и Рамазан Байрям.
Хората без признаци и с леки признаци заразяват доста мъчно, акцентира проф. Кантарджиев пред bTV, базирайки се на СЗО. Такива хора рядко могат да бъдат " суперразпръсквачи ", само че могат, добави ръководителят на Центъра за заразни и инфекциозни заболявания.
Около 1% от хората в България са имали контакт с ковид, уточни Кантарджиев, на база проучвания за антитела. Що се отнася до клетъчния имунитет, професорът даде образец с туберкулозата и по какъв начин друг имунитет я спрял, а по-добрите хигиенични привички. " От началото на предишния век хората се учат да не храчат по пода на трамваите ", сподели ученият и добави: " О, някои хора в този момент се научиха да си мият ръцете ".
Дисциплина, отдалеченост и стерилизация – това е формулата против новия ковид към този момент, съгласно Кантарджиев. Той счита, че прогнозите на Националния действен щаб (НОЩ) се сбъдват, а в случай че " диванната войска " кажела нещо, ще се случи противоположното.
Не може болестта да премине в всеобща, до момента в който има страна, заключи професорът.
Що се отнася до случай в детска градина, най-важното съгласно Кантарджиев е да се хване първият случай. Никой болен, който има признаци на двойна пневмония, не би трябвало да остане неразучен. Не би трябвало да се позволяват хора със признаци – температура, болки в гърлото, акцентира професорът.
Фалшиво негативен тест значи, че или изследваният материал не е взет добре. Обикновено този тест потвърждава от 100 заболели на 97-98, по думите на Кантарджиев.
Попитан имало ли е лични закани към него, професорът по този начин и не призна, откакто националният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев поради това отхвърли спор с доцент Атанас Мангъров и негови сътрудници. Кунчев де факто загатна пред bTV, че закани, които е получавал, са свързани с Мангъров и експертите, които го поканиха на спор дружно с сътрудниците му от НОЩ.
За край професорът даде образец за налудничави хрумвания – за заплаха от туларемия в предишното, при която началник на РЗИ предложил да се изгорят с напалм горите към София, с цел да се избият мишките, които са преносител. В последна сметка това не е направено, а болните били лимитирани до 380 души.
Още: " Сериозно понижение на случаите на ковид в България, картината по света "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР