– Мнимата Промяна“ доведе до дърпане на ръчната спирачка. –

...
– Мнимата Промяна“ доведе до дърпане на ръчната спирачка. –
Коментари Харесай

Сензационно интервю на Хекимян: Аз съм спирачка срещу катастрофата „Терзиев“, замислена от Кирил Петков

– Мнимата „ Промяна “ докара до дърпане на ръчната спирачка.
– Всяка точка в програмата ми е реалистична за идващите 4 години.– Не може всичко, свършено в София, да се концентрира в „ Шишман “ и жълтите павета.
– Решението за презастрояването е в специфичния Закон за София.
– С не огромна инвестиция, 700 камери за наблюдаване в София, могат да наблюдават и скоростта.
– Площад „ Света Неделя “ и Александър Невски не са места за коли.
Кандидатът за кмет на София от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян е подготвен да поеме ръководството на столицата, наследявайки дългогодишния градоначалник на партията, издигнала го за поста. Доскорошният публицист залага стандарти в управническата си стратегия, продължение на огромните инфраструктурни планове и безапелационен ангажимент с идеята „ 0 жертви на пътя “. В седмицата преди вота за локална власт, Антон Хекимян дава отговор на въпросите на БГНЕС.
Г-н Хекимян, в случай че при оповестяването на кандидатурата ви трябваше по-скоро да обяснявате решението си, то на финала на предизборната акция чувствате ли сте измежду свои?
Най-важното за мен и екипа, с който работя от ГЕРБ-СДС, е че работата в София не желаеме да стопира. Това е значимо, тъй като през последните две години и половина станахме очевидци на прекъсване на работата в страната. Мнимата „ Промяна “ не докара до никаква смяна, докара до застой, докара до дърпане на ръчната спирачка. Чухме доста обещания за милиарди, които ще влизат в хазната от Кирил Петков, от Асен Василев. От тях чухме и за строителството на мостове, тунели – нищо от това не се случи. И ние не желаеме обещанията за София да не се случат. Искаме да сме спирачка против тази злополука. Защото, в случай че нещо остана да работи в страната през последните две години и половина, това са общините, това е Столична община. Всяко едно нещо, написано в нашата стратегия, в програмата, която аз желая да извърша през идващите 4 години, е стъпило на случилото се досега и какво реалистично може да бъде направено през идващите 4 години.
Какво във водената до момента политика за София бихте желали да измененията?
За София е работено доста през последните 15-16 години. Много от „ престрелките “, които идват към мен по време на спор, са: за какво не направихте всичко това през последните 18 години, примерно детските градини. От госпожа Фандъкова и екипът ѝ през последните години са издигнати 144 детски градини, какъв брой от хората знаят това? Има доста недостатъци, и на мен не ми харесват доста неща. Много от нещата, които не са направени си личат или пък могат да бъдат подложени на критика основателно. Но кой ще каже за 42 километра метро, кой ще каже за 13 пробива, кой ще спомене за кръстовищата на две равнища? Всичко това, което се е свършило в София не може да се концентрира в пет плочки на „ Шишман “ и няколко жълти павета. Ето жълтите павета не ми харесаха по какъв начин бяха подредени в самото начало, мисля, че на никого не харесаха, в този момент обаче минавам през ремонтирания сектор и там към този момент, след няколко опита, нещата се случиха по по-добрия метод.
Не кметът реди паветата, а компанията и в действителност за мен е учудващо по какъв начин една компания, която има позволение и е категоризирана като компания, която, работи с културно-историческо завещание, не може да се оправи с това. Наистина е необичайно. Но по тази причина има надзор и би трябвало да още по-голям надзор, в това число на Столичния инспекторат, надзор върху строителството и осъществяването на ремонтите.
Ще има ли стандарт, който да отстрани гледката – климатик на всяка фасада и изолации от всевъзможен стиропор и разцветки?
Искаме да има стандарт за всяко нещо – от това по какъв начин стартира един ремонт, по какъв начин се координира това сред институциите, с цел да не се копае два пъти, по какъв начин завършва един поправки и кой прави контрола по време на построяването. С Наредба за градската среда, която действа от две години, към този момент са направени доста промени. Градът ни наподобява малко, може би, разпилян към този миг, само че той би трябвало да бъде спретнат и когато тези стандарти бъдат наложени, градът ни ще наподобява доста по-добре.
Имаме годишна стратегия за 100 километра нови тротоари в кварталите и тя към този момент е стартирала. 200 междублокови пространства могат да бъдат облагородени по стратегия „ Зелена София “.
Нов организационен проект на София или актуализация?
Категоричен съм, че би трябвало да се спре с презастрояването, изключително в южните квартали на София. Това най-лесно може да стане със специфичния Закон за София. Там най-лесно могат да бъдат прокарани промени, свързани с увеличение на отстоянията сред постройките и с понижаване на застроената повърхност. Промяна на общия организационен проект или нов общ организационен проект на София е отваряне кутията на Пандора. Реалното ограничение на презастрояването с бързи темпове ще се случи със специфичния закон за София. Всичко останало са просто политически заигравки с гласоподавателите.
София е град, в който живеят доста хора. Те живеят друг живот в другите квартали и в случай че минете през освен северните и южните квартали, ще видите какъв брой доста планове са приключени. Само преди няколко дни отвори ул. „ Филип Кутев “ публично. Това е един доста значим пробив част от вътрешния кръг на града, който би трябвало да бъде приключен в идващия мандат, с цел да може да се облекчи трафика. В северните квартали предвиждаме строителството и завършването на Ломско шосе. Илиянско шосе, Източната скоростна дъга с бул. Рожен, които би трябвало да свържат всички тези елементи на града със Северната скоростна дъга и когато успеем да осигурим финансиране за канализацията, северът би трябвало да се развие. Метрото, което би трябвало да стигне нагоре от „ Надежда “ ще съобщи различен образ на тази част на града и строителите, и вложителите ще се насоча натам.
Има ли план, който в случай че вие станете кмет, бихте незабавно ревизирали?
Ще упорствам общински съветници от всяка една политическа мощ да бъдат в комисиите, които преглеждат публичните поръчки. Това ще е явен поръчител за това по какъв начин протича един конкурс, по какъв начин протича една социална поръчка, кой се ангажира с нея и кой не. Между другото тази опция съществува и сега и е доста добре да се знае, че общински съветници от Българска социалистическа партия са взели участие в подобен вид разисквания и са взели участие действително в разпределението на над един милиард лв.. Ако някой желае да носи политическа отговорност не може да заобикаля опцията да ревизира и да бъде поръчител пред жителите и тези които са го избрали за това по какъв начин се разпределят техните пари.
Как си представяте по-добрата работа на Столичен инспекторат?
С доста по-засилени функционалности и районни инспектори. Така ще бъде доста по-добра връзката и с районните кметове. Как по-добре биха могли да работят районните кметове? Който е желал е направил по този начин, че да има детска градина, че да има реновирана площадка, да се поддържат улиците и да поддържа тротоарите в региона. Всяко решение на столичния кмет се управлява от 61 общински съветници, мисля че районните кметове също би трябвало да имат надзор. Комуникацията с тях и ясното вдишване на задължения е методът, по който и тяхната работа ще бъде следена.
Каква е визията ви за Общинска полиция, звено за пътни произшествия, ще управляват ли камерите за наблюдаване и скоростта?
Когато приказваме за сигурността би трябвало да имаме още по-силна Общинска полиция. Има региони на града като този сред Халите и Женския пазар, където е имало и има риск от незаконна миграция. Ние би трябвало да дадем гаранция на софиянци за това, че техният град е несъмнено място за живеене. По тематиката за Общинска полиция, както знаете, тя не е безвъзмездна. Трябва да решим накъде и по какъв начин влагаме парите на жителите. Един общински служител на реда коства на общината по 4000 лв. на месец. Това несъмнено не би трябвало да е спирачка, само че те са чиновници на Министерство на вътрешните работи. Ако приказваме за пътна сигурност, новият отдел ще е към общината. Той би трябвало да събира всички сигнали, да е комуникатор сред доста институции, където са разпръснати отговорностите за пътната сигурност и да взема решение проблемите допустимо най-скоро.
Камерите са над 700, те сега наблюдават трафика. С не огромна инвестиция в тях, те могат да наблюдават и скоростта. Голяма част от тези камери са свързани непосредствено и с Министерство на вътрешните работи, тъй че те могат да наблюдават скоростта Министерство на вътрешните работи ще си има ангажимент да намира водачите, които са нарушили разпоредбите и да ги глобяват. Нашето огромно предпочитание обаче е част от тези наказания да се връщат в Столичната община и още веднъж да бъдат вложени в сигурността на пътищата. Тези 700 камери по този начин и по този начин съществуват и в действителност е грехота да не бъдат употребявани за нещо друго. Инфраструктурата съществува, законовите промени са тези, които би трябвало да бъдат направени, с цел да може ние като община да създадем идната стъпка. Призовавам депутатите да забързат този развой!
Инвестиции в спорта. Знаете ли по какъв начин наподобяват спортните уреди, някои физкултурни салони в учебни заведения и зали?
Първото събитие, на което отидох откакто разгласи кандидатурата си, беше в едно от околните села – в Кубратово, където хората дружно с общината поддържат стадион и там бяха обезпечили осветяване. Има голяма сила у хората за това да влагаме, те да желаят да имат спортна инфраструктура, да пращат децата си да спортуват. Има голяма сила, която е вложена през годините от страна на общината в спортни бази. Само 100 ОУ „ Найден Геров “ остава без физкултурен салон, само че той ще бъде подготвен в границите на една година.
Столичната община работи извънредно добре със спортните клубове и 4 спортни зали ще бъдат построени. Една от тях – извънредно съвременна зала за спортна гимнастика, ще се намира в „ Лозенец “. Ще има такава и за баскетбол. 6 многофункционални спортни зали ще бъдат построени в София – в регионите „ Люлин “, „ Младост “, Студентски, „ Красно село “ и в регион „ Витоша “. Това са планове, които се движат. Те са извънредно значими, тъй като спортът освен сплотява, той построява характери и построява общественост.
Какво се случва с площад „ Света Неделя “?
Площад „ Света Неделя “ е археологическо благосъстояние, което не би трябвало да е място за паркиране. Не би трябвало да е място за паркиране и към Александър Невски, и е добре да се подсети на депутатите, че там не би трябвало да паркират коли. Готов съм да работя на национално равнище за смяна в Закона за културното завещание, тъй като там има още доста язви.
Едно от най-големите благосъстояния на София е Витоша и единствено един работещ въжен превоз води до планината. Каква да е работата на общината в тази посока?
София е обградена от планини – Люлин, Плана и Стара планина. Витоша би трябвало да бъде още по-достъпна за хората, несъмнено, опазвайки природата. Има рейсове, планираме и пазаруването на още със стойки за колела, употребяват се интензивно и мисля, че още по-интензивно могат да бъдат употребявани. Що се касае за лифтовете, Столичната община си е свършила работата, основният проектант е издал предписание лифтовете да бъдат възобновени, има и план, който напълно скоро може да се случи за Драгалевския въжен превоз.
Каква ще бъде София след 4 години?
София ще бъде по-сигурна, по-подредена и по-чиста.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР