Икономика


Пocлaния "Рaзпрoдaжбa", "Caмo ceгa", "Тoп цeнa" върху чeрвeни eтикeти примaмвaт

Пocлaния "Рaзпрoдaжбa", "Caмo ceгa", "Тoп цeнa" върху чeрвeни eтикeти примaмвaт ...

... нaмaлeн? Или eднoтo, или другoтo нe e вярнo. Тук oбaчe oтнoвo липcвa кoнтрoлният oргaн – Кoмиcиятa зa зaщитa нa пoтрeбитeлитe, кoйтo дa уcтaнoви тoвa, нeзaвиcимo, чe прeз цялaтa ceдмицa мeдиитe aктивнo oбcъждaхa уcтaнoвeнитe oт Acoциaциятa нaрушeния пo Вeликдeн и тe прoдължaвaт дa ce cрeщaт, кaтo към тях ce прибaвят и нoви.


В следващите седмици няма да се променя организацията на движение

В следващите седмици няма да се променя организацията на движение ...

... дейности да продължат в отсечката от Драгичево /при км 285+865/ до пътен възел „Даскалово“ /при км 286+865/. Планирано е те да завършат до края на годината. Ремонтите дейности са възложени на „Пътища Перник“ ДЗЗД, с което АПИ има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища на територията на област Перник.


Продажбите на дизелови автомобили в Турция са намалели през първите

Продажбите на дизелови автомобили в Турция са намалели през първите ...

... през периода януари-април, докато продажбите на дизелови автомобили са на второ място на 48 417 броя. Продажбите на хибридни автомобили достигат 15 101 броя. Данните за първите четири месеца на 2021 г. показват, че въпреки нарастващата тенденция в продажбите на електрически и хибридни автомобили, техният дял все още е нисък.Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на ...

... в област Видин до 76.7 години в област Кърджали, като общо в седем области тя е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Кюстендил (8.8 години), а най-малка - в област Кърджали (6.0 години).  


България се присъедини към единния европейски пазар на електроенергия „Ден

България се присъедини към единния европейски пазар на електроенергия „Ден ...

... страната "Свети Никола" спечелиха най-високот... Единното обединение на пазарите „Ден напред“ (SDAC)в ЕСразпределя ограничения трансграничен капацитет за пренос по най-ефективния начин, обединявайки пазарите за електрически енергия на едро от различни региони посредством общ алгоритъм, отчитащ едновременно трансграничните ограничения при преноса, максимизирайки по този начин ползите за всички участници на пазарите.


Финансовото министерство отчете пред Брюксел, че очаква 6.9 млрд. лв.

Финансовото министерство отчете пред Брюксел, че очаква 6.9 млрд. лв. ...

... се представя ежегодно от Министерството на финансите за оценка на Европейската комисия. Програмата е един от документите, въз основа на които ще бъде оценявана готовността на България за членство в еврозоната. Един от критериите за присъединяване към единната европейска валута е поддържане на нисък бюджетен дефицит под 3% от БВП.Големи банки отказват разкриването на стандартни срочни депозити и пренасочват

Големи банки отказват разкриването на стандартни срочни депозити и пренасочват ...

... с депозита е, че всеки един, който притежава определена сума, има възможност да загуби от тази сума. Докато при депозита ние сме свикнали да вложим една фиксирана сума и след това да получим определена доходност. И, всъщност тази разлика в това, че можеш да загубиш, се състои рискът за клиента“.


Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май ...

... мандат, очакванията към него са огромни, отговорностите са големи, и то е въпрос на баланс, да се намери най-добрият екип, който да съчетае по оптимален начин, така че да изпълни тая трудна задача“. Това ще бъде 6-ият служебен кабинет в най-новата ни история и втори за президентския мандат на Радев.


Евродепутати настояха за законодателни промени, които да спрат поредицата от

Евродепутати настояха за законодателни промени, които да спрат поредицата от ...

... правните бази на страните от ЕС за лоши цели, а това според тях води до загуба на доверие в правните системи на Общността. Като мерки за защита на журналистите евродепутатите предлагат обучение на магистрати, механизъм за обезщетение на жертвите, както и по-добра защита за тях на национално и европейско ниво.


Кипър въвежда нови облекчения за туристите, за да направи по-атрактивен

Кипър въвежда нови облекчения за туристите, за да направи по-атрактивен ...

... група според обновения списък на категориите държави за пътувания, който влиза в сила в четвъртък, 13 май. България е сред най-малките туристически пазари за Кипър. През 2019 г., която беше рекордна за Острова на Афродита преди пандемията с почти 4 милиона туристи, едва 21 000 наши сънародници са посетили Кипър.


Общо 1124 заявления от физически лица, собственици на малки имоти

Общо 1124 заявления от физически лица, собственици на малки имоти ...

... се пристъпи към финализиране на сделките със собствениците, заявили желание да предоставят имотите си за закупуване от държавните предприятия. През предходните две кампании, проведени през 2016 и 2020 г., са били финализирани сделки за закупуване на 459 имота с обща площ 2819 дка на стойност 1 млн. 735 хил. лв.Американските регулатори разрешиха използването на ваксината

Американските регулатори разрешиха използването на ваксината "Пфайзер" и "Байонтек" при ...

... колебаят. Именно към тях трябва да насочим времето и енергията си. Ще имаме успех, ако ги спечелим", смята педиатърът от Уисконсин д-р Джоузеф Макбрайт. Смята се, че имунизирането на 12-15-годишните ще предотврати разпространението на коронавируса и че е стъпка към безопасното връщане на децата в училище и в спортната зала.


Електронната система за билети и карти в София вече работи.

Електронната система за билети и карти в София вече работи. ...

... вашия имейл или телефон, профилът ви ще бъде зареден и картата ще излезе с необходимия превозен документ, който желаете да заредите върху нея. 60 минути за валидация. Това означава, че на 59-ата минута може да се валидирате и да пътувате още 15, 20, 30 минути и така нататък", разясни Дилчев.


„Градус

„Градус" обяви, че ще използва всички законови възможности, за да ...

... си като най-големия зеленчуков производител у нас и голям зърнопроизводител, изнесе информация пред Комисията за ревизия на управленията през последните 10 г. относно упражняван рекет от страна на собственика на компанията „Градус" Иван Ангелов. Това е вторият подобен сигнал до комисията след твърденията от миналата седмица на бизнесмена Светослав Илчовски.


Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви пред

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви пред "Нова телевизия", ...

... бъдат ваксинирани, стига да искат. Още тази седмица започва процедурата, като първи в списъка са работещите в курортен комплекс "Албена". Епидемиологът допълни, че скоро се очаква решение на европейскfи ниво, което ще позволи ваксинирането на деца на 6-годишна възраст. Според него това ще направи училището още по-безопасно място.    


Очаква се президентът Румен Радев да подпише указ за назначаване

Очаква се президентът Румен Радев да подпише указ за назначаване ...

... да изпълни тая трудна задача“. Това ще бъде 6-ият служебен кабинет в най-новата ни история и втори за президентския мандат на Радев. С друг указ държавният глава ще разпусне 45-ото Народно събрание и ще насрочи парламентарни избори. Президентът на няколко път заяви, че предсрочният вот ще бъде на 11 юли. Xoлoгpaмитe нe ca нeщo фaнтacтичнo, пoнeжe cъвceм oпpocтeнo пceвдo тpиизмepнo

Xoлoгpaмитe нe ca нeщo фaнтacтичнo, пoнeжe cъвceм oпpocтeнo пceвдo тpиизмepнo ...

... тexнoлoгия зa пpocлeдявaнe движeниятa нa peaлния oбeĸт, ĸaтo пo тoзи нaчин cтaвa възмoжнo нoвитe xoлoгpaми дa взaимoдeйcтвaт c нeгo. Bидeoтo пoĸaзвa ĸaĸ мaлĸa xoлoгpaмa ce движи въpxy чoвeшĸия пaлeц. C изпoлзвaнeтo нa paзлични пepcпeĸтиви и пapaлaĸcи ce дaвa възмoжнocт зa изпoлзвaнeтo нa нoвaтa тexнoлoгия зa cъздaвaнeтo нa пълнoцeннo дoпълнeнa peaлнocт.


От днес, 11 май, всеки бизнес в България ще може

От днес, 11 май, всеки бизнес в България ще може ...

... а те са едни и същи преди обединението и след него. Така че не разбирам защо е това опасение, казва шефът на БНЕБ. И директорът на ЕСО смята, че няма основание за притеснение, че енергията от България  ще отиде в Италия или някъде другаде, тъй като капацитетът е един и същ.


Скок на цената на петрола и на други горива се

Скок на цената на петрола и на други горива се ...

... атаки на "Тъмната страна". По атакувания тръбопровод на ден се транспортират около 2,5 милиона барела горива от Тексас до Източното крайбрежие. От атаката са засегнати около 50 милиона потребители. Днес се очаква цената на петрола да скочи с около 3%. Ако кризата продължи в следващите дни - поскъпването ще бъде много по-голямо.


В Комисията по финансов надзор няма установени нарушения на законодателството,

В Комисията по финансов надзор няма установени нарушения на законодателството, ...

... основания за съмнения за наличието на измами или нередности при продажбата на акции на дружеството на "Българска фондова борса" АД. В периода, в който "Градус" АД е публично дружество, в КФН не са постъпвали жалби или сигнали от лица, инвестирали в ценни книжа на компанията, се казва още в съобщението.


За градовете в цял свят безконтактният транспорт се превърна от

За градовете в цял свят безконтактният транспорт се превърна от ...

... в градския транспорт на София, ДСК Мобайл предлага и други иновативни решения, сред които е внедряването и поддръжката на виртуален ПОС за собственици на онлайн магазини. Компанията разработва и съвременни технологични решения за безкасово плащане в паркинги, както и  плащания към зарядните станции за електромобили на територията на цялата страна."Молим всяко лице или институция, разполагащи с конкретна информация и ...

... да упражни своите функции и правомощия с цел защита на интересите на инвеститорите и осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие на финансовите пазари съгласно чл. 11 от Закона за комисията за финансов надзор. Всякакви действия ще бъдат съобразени и с резултатите от проверките, извършени от институциите, заети със случая." Още:


Въпреки че дефицитът ще надхвърля критериите за влизане в еврозоната,

Въпреки че дефицитът ще надхвърля критериите за влизане в еврозоната, ...

... в новия документ. Неофициално експерти обясниха за националното радио, че става дума за техническа корекция, а не за сериозно повишаване на недостига в хазната. Разликата при сметките на начислена основа може да не доведе до необходимост за промени в бюджета на касова основа, смятат експертите. Става дума за разлика около 700 милиона лева.


Столичният общински съветник Тома Белев съобщи в личния си профил

Столичният общински съветник Тома Белев съобщи в личния си профил ...

... съобрази с жалбата, ще се стигне до съд. Одобриха проекта на Националния план за възстановяване и устойчивост Правителството в оставка прие Решение на Министерския съвет, с което одобрява проекта на Национален план за възстановяване и устойчивос... Припомняме, че планът е на стойност 12 млрд. лева - средства, идващи от Европа.


Инвеститорите в „Градус

Инвеститорите в „Градус" са ощетени с повече от 24 милиона ...

... В първичното публично предлагане участваха над 1200 инвеститора, включително международни инвеститори, банки, пенсионно-осигурителни и застрахователни дружества, частни фирми и стотици непрофесионални инвеститори. Седем от деветте пенсионни фонда са инвестирали в акции на компанията, като от юни 2018 г. до момента те са увеличили дела си, показва справка на Националното радио.


Съветът за електронни медии на свое заседание днес избра Бетина

Съветът за електронни медии на свое заседание днес избра Бетина ...

... международните организации, свързани с медиите. Мандатът на членовете на СЕМ е шест години. Трима от тях избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Съставът на медийния регулатор се обновява през две години от квотата на парламента и през три години от тази на държавния глава.    Няма резерви в бюджета и това ще го види служебният

Няма резерви в бюджета и това ще го види служебният ...

... си като отговорна парламентарна сила, показала как се прави парламентаризъм, каза още Чобанов. Той се надява на следващите избори да се състави експертен кабинет, който да реши сериозните промени. И очаква екипът на президента да подходи сериозно със служебния кабинет, като покаже, че може да се управлява по различен начин.


Националната агенция за приходите проверява оповестените данни по време на

Националната агенция за приходите проверява оповестените данни по време на ...

... по време на заседанията на парламентарната комисия за ревизии, съобщиха за БНР от ведомството. В зависимост от резултатите от проверките е възможно да се стигне до ревизия, подчертават още от приходната агенция. Вчера стана ясно, че и прокуратурата проверява казаното пред депутатите от бизнесмените Иван Ангелов и Светослав Илчовски.  


Ниските лихви по фирмените кредити стимулират бизнеса да се възползва

Ниските лихви по фирмените кредити стимулират бизнеса да се възползва ...

... за две седмици средствата - накрая на периода, магазинът ще има печалба от 250лв., а на кредитора ще дължи 60лв. Ако бизнесът се управлява неправилно в решаващ момент или ако печелившите активи не генерират печалба, за компанията може да има сериозни последствия, до които никога не бива да се стига.


Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на

Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на ...

... от туризма", поясни той. „Ние сме представили нашето предложение на президента. Решението е негово. За пореден път се прави опит да се разделя нашия сектор. Единствено хотелите бяха изключително ощетени. Те не бяха компенсирани по никакъв начин”, каза пред Нова ТВ Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.


Отново се налага ремонт в "Дървеница" заради старата, амортизирана мрежа

Отново се налага ремонт в "Дървеница" заради старата, амортизирана мрежа ...

... - изключително стар топлопровод - над 40 години. Нормално е да сменим топлопровода след основен ремонт на пътната настилка и инфраструктурата, за да не се окаже след няколко години, че трябва да се извършват основни ремонтни дейности на топлопровода и да разрушим изградената от Столична община инфраструктура, обясни Росен Флоров.  


Потребителите ще могат да получават ефективна и ефикасна помощ за

Потребителите ще могат да получават ефективна и ефикасна помощ за ...

... Така икономическите оператори реализират огромни печалби от нелоялното си търговско поведение, тъй като потребителите не си търсят индивидуалните права. Това може да се промени чрез сезирането от страна на потребителите на орган за алтернативно решаване на спорове с цел започване на производство, което да завършва със задължаващо за страните решение. 


Цените на двата основни сорта петрол по време на търговията

Цените на двата основни сорта петрол по време на търговията ...

... публикувани от американската нефтогазова компания Baker Hughes сочат, че броят на действащите сондажни платформи за нефт и газ в САЩ през миналата седмица са се увеличили с 8 до 448 броя. В същото време експертите обръщат внимание на спада на инвестициите в този сектор и намаляване на геоложките проучвания.  


Здравните власти трябва да решат дали ще продължат зелените коридори

Здравните власти трябва да решат дали ще продължат зелените коридори ...

... има в болница „Пирогов“, а най-предпочитаната ваксина е тази на Pfizer. Броят на поставените дози в най-голямата спешна болница у нас е 11 076. Днес страната ни очаква нова доставка на препарата на Pfizer- 270 000 дози, а в края на месеца още по-голяма пратка – над 400 000 дози.


Откриха икономиста Владимир Каролев в Пирин, предава NOVA. Той изчезна

Откриха икономиста Владимир Каролев в Пирин, предава NOVA. Той изчезна ...

... как се реагира в подобни ситуации", разказа Иванов. По думите му Каролоев винаги кара по ръба на улеите, така че при лавинна опасност да не бъде засегнат. Иванов допълни, че финансистът всеки път е добре екипиран в планината - носи протектори, каска и допълнителни системи за сигурност с вграден GPS.


Парламентарната комисия по ревизия на управлението ще изслуша регионалния министър

Парламентарната комисия по ревизия на управлението ще изслуша регионалния министър ...

... да отговори на въпросите за дейността на държавното дружество „Автомагистрали” АД с думите: „Не желая да участвам в този предизборен пиар”. От БСП многократно са повдигали въпроса за директни възлагания на поръчки, които „Автомагистрали“ прехвърля на други строителни фирми-подизпълнители, с което според левицата се заобикаля Закона за обществените поръчки.  


От днес учениците от 6-и и 11-и клас в цялата

От днес учениците от 6-и и 11-и клас в цялата ...

... чиито последен учебен ден е 14 май. Последните седмици от учебната година са изключително важни за подготовката  на  учениците от 4,7,10 и 12 клас, след като стана ясно, че въпреки дистанционното обучение техните външни оценявания и матури ще се проведат по график и от тях няма да отпада учебен материал.


Бeз дeфицит и дoри c мaлък излишък - тaкa ГEРБ

Бeз дeфицит и дoри c мaлък излишък - тaкa ГEРБ ...

... бюджeтa и ce oчaквa oщe eднo прeрaзпрeдeлeниe, зa дa ce плaтят избoритe. Иcтинaтa e, чe трябвaшe дa имa aктуaлизaция нa бюджeтa и тoвa бeшe пo-oтгoвoрнoтo пoвeдeниe, кaтeгoричeн e дoц. Чoбaнoв. Нa въпрoc кaквo oчaквa зa cлужeбнoтo прaвитeлcтвo, тoй oтгoвoри, чe oчaквa eкипът нa прeзидeнтa и caмият прeзидeнт дa пoдхoдят oтгoвoрнo към тoвa.


„Stаrbuсks (Cтaрбъкc) e в прoцec нa oцeнкa нa oргaничнoтo им

„Stаrbuсks (Cтaрбъкc) e в прoцec нa oцeнкa нa oргaничнoтo им ...

... ca ce върнaли нa ocнoвнaтa плaтфoрмa. Прeз 2020 г. Stаrbuсks ce приcъeдини към cтoтици други кoмпaнии в кaмпaниятa „Дa cпрeм oмрaзaтa c цeл пeчaлбa“, кoятo ги нaкaрa дa cпрaт дa рeклaмирaт във Фeйcбук, зa дa нacтoявaт зa пo-cтрoгa пoзиция и caнкции cрeщу cлoвoтo нa oмрaзaтa и рacизмa в coциaлнитe мрeжи.


На днешното си заседание Съветът за електронни медии ще избере

На днешното си заседание Съветът за електронни медии ще избере ...

... и с международните организации, свързани с медиите.  Мандатът на членовете на СЕМ е шест години. Трима от тях избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента.  Съставът на медийния регулатор се обновява през две години от квотата на парламента и през три години от тази на държавния глава. 


В официално писмо до медиите Георги Бабев, независим член на

В официално писмо до медиите Георги Бабев, независим член на ...

... политически дивиденти. “Градус” АД не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и ощетяване на своите инвеститори, клиенти и доставчици, и е задължено и ще предприеме всички възможни правни действия за защита на техните интереси. Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции.


Всеки трети българин има просрочени задължения за ипотека, наем или

Всеки трети българин има просрочени задължения за ипотека, наем или ...

... а в три цените са намалели. Най-голямо поскъпване е регистрирано в Естония - с 96%, Унгария - 82%, Латвия - 75%, Люксембург и Австрия - с по 65%. В същото време цените са паднали в Италия - със 17%, Испания - със 7% и Кипър - с 4% на сто.


Приемането на еврото през 2024 г. е амбициозна, но постижима

Приемането на еврото през 2024 г. е амбициозна, но постижима ...

... подчертава, че базисният сценарий все още е, че тази година ще видим повратната точка в установяването на стабилна траектория на икономическо възстановяване в Европа, включително на българската икономика. “Една година след началото на пандемията, обаче, макроикономическите прогнози все още са свързани с висока степен на несигурност”, заключва управителят на БНБ.


Няма резерви в бюджета и това ще го види служебният

Няма резерви в бюджета и това ще го види служебният ...

... подходят сериозни със служебния кабинет, като покажат, че може да се управлява по различен начин. Чобанов би препоръчал на служебния финансов министър да оцени бързо какво е финансовото състояние на държавата, за да не възникват реалистични очаквания какво може да се свърши в следващите няколко месеца. Прочетете още по темата:


Близо 1500 средни предприятия, кандидатствали през август за спасителни ковид-грантове

Близо 1500 средни предприятия, кандидатствали през август за спасителни ковид-грантове ...

... конкурентоспособност" бяха пренасочени 78.2 млн. лв., като определената безвъзмездна помощ е 50 000 лв. По схемата в началото на март кандидатстваха над 6000 фирми, които още се оценяват от администрацията на ОПИК. Очаква се списъкът с одобрените фирми да бъде доста орязан, защото в момента заявленията им четирикратно надхвърлят бюджета.


Режимът на паричен съвет поддържаше и продължава да поддържа финансовата

Режимът на паричен съвет поддържаше и продължава да поддържа финансовата ...

... реформи, укрепване на политиките ни и повишаване на институционалния ни капацитет. Според Радев това вече беше демонстрирано от процеса на присъединяване към валутния механизъм ERM II и към Банковия съюз на ЕС, който приключи миналата година и включваше предварителни изисквания за изпълнение на ангажименти за реформи в няколко ключови области.


Над 65% от хората,които работят дистанционно в момента, искат да

Над 65% от хората,които работят дистанционно в момента, искат да ...

... по време на работа от дома. Това обяви социалният министър Деница Сачева. Има предложение техническото оборудване да се осигури от работодателя, а консумативите да са за сметка на служители, това обаче ще се дебатира с работодателските организации. Предстои със закона да бъде бъде регламентирана трудовата злополука при работа в домашна среда.


В Деня на Европа експертите на КНСБ огласиха данни от

В Деня на Европа експертите на КНСБ огласиха данни от ...

... млрд. души: „В същото време близо половината от хората на планетата, според доклад на „Оксфам“ от миналата година, живеят с по-малко от 5,5 долара. Ако искате да попаднете днес сред този 1 процент на най-богатите хора, то вие трябва да пестите по 50 000 долара на ден в продължение на 2000 г.“


Българите очакват инфлацията да се повиши, а доходите да намаляват.

Българите очакват инфлацията да се повиши, а доходите да намаляват. ...

... икономическата ситуация у нас, въпреки че при предходното изследване очакванията им бяха още по-лоши. Не се наблюдава сериозно подобрение на очакванията за следващите 12 месеца. На въпроса как усещат инфлацията и какво очакват за година напред повечето анкетирани посочват, че са убедени, че индексът на потребителските цени ще продължава да нараства.


Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на ...

... двете организации. Те определят предложението на БХРА за служебен министър на туризма като лобизъм и пореден опит на хотелиерите „да се докопат до власт и привилегии”. От СЗБ и БАЗ заявяват готовност, ако Георги Щерев бъде назначен за служебен министър на туризма, да изразят гражданския си протест с всички възможни средства.


Пeнcиoннитe фoндoвe ca нaй-гoлeмитe aĸциoнepи в пpoизвoдитeля нa птичe мeco

Пeнcиoннитe фoндoвe ca нaй-гoлeмитe aĸциoнepи в пpoизвoдитeля нa птичe мeco ...

... че "Градус" излезе на борсата с акции за почти 80 000 000 лева - 43 961 878 акции на цена 1,80 лв., като за успешно излизане трябваше да продаде поне 36 111 112 акции, което при минималната цена от 1,80 лв. прави 65 000 000 лв. - това се случи.


„Очакваме правителство и министър, който трябва много бързо да довърши

„Очакваме правителство и министър, който трябва много бързо да довърши ...

... пристигат в страната - дали трябва да представят PCR или антигенен тест и до колко годишна възраст. „В момента трябва да се води една много жестока, безкомпромисна рекламна кампания. България седи много добре по отношение на пандемия. Миналата година лятото и този зимен сезон ние нямахме заболели туристи”, подчерта още той.


Олиото вече почти стигна цената на зехтина. В малки магазинчета

Олиото вече почти стигна цената на зехтина. В малки магазинчета ...

... очаква да бъде много по-добра. Отсега земеделците сключват договори за слънчоглед през есента за 800-850 лв. на тон. Площите на маслодайната култура значително са увеличени, но все още не се знае точно с колко. След празниците се очаква доклад за нивите със зърнените култури от Министерството на земеделието, добави Костадинов.


Днес цената на въглеродните емисии за пръв път мина 50

Днес цената на въглеродните емисии за пръв път мина 50 ...

... заемите, които е отпуснала на Топлофикация София, за да си плати сметки за природен газ. Владимир Каролев: И преди вируса България беше с най-висока смъртност "Че нещата не вървят добре с ковида - не вървят. Но не трябва да забравяме, че България и преди пандемията беше държавата с най-висока ...


Близо 108 600 са новорегистрираните безработни в цялата страна от

Близо 108 600 са новорегистрираните безработни в цялата страна от ...

... до момента са отчетени между 4 и 10 януари, те наброяват над 15 700 при едва 3300 устроени на работа. В 15 области новорегистрираните безработни са в повече от започналите работа през последната наблюдавана седмица от 26 април до 2 май. Тази разлика е силно изразена в Монтана, Видин и Пловдив.


Икономиката на Съединените американски щати расте благодарение на силното търсене

Икономиката на Съединените американски щати расте благодарение на силното търсене ...

... повишаването на заплатите през следващите години служителите се завърнаха на пазара. Но някои от служителите, които преди кризата работеха в сектори, които бяха тежко засегнати — като ресторантьорството и търговията на дребно — са сменили изцяло сектора и нямат намерение да се завърнат, казва Бил Спригс, главен икономист в AFL-CIO.


Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) отпусна заем в

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) отпусна заем в ...

... този проект, който помага на Румъния да използва своите офшорни резерви, за да популяризира по-екологични решения и да подобри своята конкурентна физическа инфраструктура. Надяваме се, че нашият заем ще създаде бизнес възможности за местните предприемачи и ще осигури дългосрочен поток от приходи за страната.", каза Дмитрий Панкин, президент на ЧБТР.


Да, вярно е. България търпи огромни загуби поради факта, че

Да, вярно е. България търпи огромни загуби поради факта, че ...

... му ако интерконекторът беше построен - цената на природния газ за България щеше да е по-ниска, а това щеше да се отрази и на цените на всички последващи продукти. "Недопустимо е той да бъде забавен по този начин, в първите 5-6 години нищо не беше направено", каза още Иванов. Още:


Комисията за енергийно и водно регулиране няма да позволи рязкото

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да позволи рязкото ...

... която те се произнасят - нашите представители в работните групи, а след това и самата Комисия, по един напълно отговорен, критичен начин. Общественият интерес се защитава по начин, че без да фалират съответните дружества, да бъдат защитени интересите на българските потребители", посочи председателят на КЕВР пред народните преставители.    


И досега няма подадени сигнали за нередности относно излизането на

И досега няма подадени сигнали за нередности относно излизането на ...

... публикуване на този материал спадът беше отчасти наваксан - 7,1%, т.е. цената е 1,45 лева, след като на старта на сесията беше 1,50 лева, но в един момент стигна 1,40 лева. На въпрос на дали няма да има спиране на борсовата сесия, от БФБ отговориха, че такова няма да има.


Въпреки исканията за по-високи цени на топлофикациите, водните дружества и

Въпреки исканията за по-високи цени на топлофикациите, водните дружества и ...

... газ, тока и парното. Опасения, че може да има повишаване на цените изрази и енергийният експерт Иван Хиновски, депутат от "Има такъв народ". Според него има заплаха за финансовото състояние на българската енергетика. "Популизмът в българската енергетика е изключително вреден, не само за енергетиката, но и за цялото стопанство", отговори Иван Иванов.


21 692 студенти и докторанти са се възползвали от възможността

21 692 студенти и докторанти са се възползвали от възможността ...

... вземания и се установяват и събират от Националната агенция за приходите. За 12-те години НАП е започнала да събира вземанията си от 981 кредитополучателя. От тях приключените вземания са 544 и към 31 март са събрали от длъжниците 1 601410,49лв. За главници, лихви и съдебни разноски, присъдени с изпълнителни листове.


През първото тримесечие на годината се наблюдава увеличение в броя

През първото тримесечие на годината се наблюдава увеличение в броя ...

... в сравнение със същото тримесечие на 2020 г., а жилищната площ се увеличава с 14.6% и достига 314.1 хил. кв. метра. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище се увеличава от 94.2 кв. м през първото тримесечие на 2020 г. на 101.6 кв.м през същото тримесечие на 2021 година.


От началото на днешната сесия на Българската фондова борса (БФБ),

От началото на днешната сесия на Българската фондова борса (БФБ), ...

... когато го потърси с въпроси относно твърденията му, включително за "Градус". се свърза и с пиара на БФБ Милена Михайлова и изпрати въпроси както до нея, така и до Комисията по финансов надзор (КФН) за твърденията на Илчовски. Михайлова заяви, че ще се запознае с въпросите и ще даде отговор.


Няма да позволим рязко повишаване на цената на природния газ,

Няма да позволим рязко повишаване на цената на природния газ, ...

... друга - да запазят конкурентноспособност. "Миналата година средното повишениие, което топлофикациите поискаха, беше 41 %. Комисията отхвърли исканията на тези дружества. Дори имаше намаления на тези цени. Цената, която бяхме пуснали беше повишена само с 3%. КЕВР няма да позволи рязко повишаване на изброените енергоносители" коментира председателя на КЕВР. Още:


От началото на днешната сесия на Българската фондова борса (БФБ),

От началото на днешната сесия на Българската фондова борса (БФБ), ...

... когато го потърси с въпроси относно твърденията му, включително за "Градус". се свърза и с пиара на БФБ Милена Михайлова и изпрати въпроси както до нея, така и до Комисията по финансов надзор (КФН) за твърденията на Илчовски. Михайлова заяви, че ще се запознае с въпросите и ще даде отговор.


Турският финансов министър Лютфи Елван заяви, че очаква Турция да

Турският финансов министър Лютфи Елван заяви, че очаква Турция да ...

... също са били много добри, Елван заяви: "Когато в еврозоната растежът е с 1 единица, нашият износ се увеличава с 4-4,5 единици". „Стратегическото местоположение на Турция, квалифицираният човешки ресурс, младото и динамично население, както и сключването на споразумение за митнически съюз с ЕС ни осигуряват много сериозно предимство", каза Елван.


Лидерите на страните от Г-20 за първи път ще се

Лидерите на страните от Г-20 за първи път ще се ...

... за срещата на върха, която трябва да се проведе в Рим на 21 май. Външните министри на страните от Г-7 потвърдиха вчера желанието си да осигурят финансова подкрепа за схемата, но не заявиха категорично, че ще финансират  изцяло програмата, която се нуждае от почти 20 милиарда долара, предава БНР.  


Дубайският мултисуровинен център (ДМЦ - DMCC) планира да пусне център

Дубайският мултисуровинен център (ДМЦ - DMCC) планира да пусне център ...

... се допълва в съобщението. През юли миналата година Дубайският мултисуровинен център обяви, че планира да разшири своя Център за кафе, открит през 2019 година, както и своя Център за чай, стартирал през 2005 година. Кафе центърът предлага инфраструктура и услуги за съхранение, преработка, печене, опаковане и доставка на зелени зърна, припомня Ройтерс.


Земеделски производители излязоха на протест и затрудняват движението на входа

Земеделски производители излязоха на протест и затрудняват движението на входа ...

... арендаторите. В "Денят започва" на БНТ протестиращи заявиха, че от 1 май има разпореждане да не влизат в земята, която са засели и обработили. Това означава да загинат всички посеви и да има големи загуби за производителите. Става въпрос за около 15 000 декара, които по думите им са обречени на гибел.