Икономика


Подкрепяме създаването на „бързи зелени коридори“ за ваксинирани и хора,

Подкрепяме създаването на „бързи зелени коридори“ за ваксинирани и хора, ...

... на туризма, като бяха отпуснати 172 млн. евро грандове. Той подчерта, че ваксинационните сертификати ще играят важна поля за свободното придвижване. Важно е бързо да бъдат предприети общи стъпки, за да сме готови до лятото, така ще може да помогнем на туризма да се постигне желания рестарт, заяви още еврокомисарят.


След реакцията на България Гърция махна бързите тестове за шофьори

След реакцията на България Гърция махна бързите тестове за шофьори ...

... пред гръцките власти спешно въпроса относно мярката, която създаде неудобства за шофьорите на товарни камиони и противоречи на регулациите на ЕС. След проведените разговори гръцката страна ни увери, че мярката за бързи тестове за коронавирус за всички шофьори на товарни камиони няма да се прилага на ГКПП „Кулата – Промахон“.


Цените на двата основни сорта петрол се повишават в очакване

Цените на двата основни сорта петрол се повишават в очакване ...

... на фючърсите за април за сорт WTI на NYMEX нарастват с 1,01 долара или с 1,64 % - до 62,51 долара за барел. При предишната сесия договорите поевтиняха с 2,03 долара или с 3,2 % до 61,5 долара за барел. През февруари Brent и WTI поскъпнаха с около 18 %.


За тринайсета поредна година AES България организира конкурс за майсторска

За тринайсета поредна година AES България организира конкурс за майсторска ...

... социална отговорност на AES България и е насочен към запазване на българските традиции и обичаи и насърчаване на развитието на таланта на децата в Гълъбово. Общата инвестиция на AES България в различни КСО проекти в полза на общностите, в които компанията работи в страната, възлиза на близо 15 млн. лева.  


От днес фирмите могат да подават годишните декларации за облагане

От днес фирмите могат да подават годишните декларации за облагане ...

... трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем, получени суми от продажби в интернет, данни за закупен стаж и информация за прехвърляне на превозно средство. Издаването на ПИК е безплатно и става във всеки офис на НАП в страната, независимо от постоянния адрес на лицето, уточняват от приходната агенция.


10% от жените, които ще получат пенсии от УПФ през

10% от жените, които ще получат пенсии от УПФ през ...

... директор на Световната банка. Д-р Христов е участвал като посредник между СБ и българското правителство при създаването на действалия до 31 декември 2014 г. пенсионен модел в България, който включва три стълба - задължително, задължително допълнително и доброволно пенсионно осигуряване. **Редакцията е готова да публикува и други позиции по темата.Със смяната на хартията на касовите бележки се предвижда и

Със смяната на хартията на касовите бележки се предвижда и ...

... устойчиво пазаруване. Новият син касов бон е  поредната стъпка от постоянните активности на компанията по стратегията , която цели да намали екологичния отпечатък от дейността на търговската верига. Повече информация относно новия касов бон можете да намерите тук: Повече информация по стратегията на Kaufland за намаляване на пластмасата вижте тук: 


Фирмите могат да подават годишните декларации за облагане с корпоративни

Фирмите могат да подават годишните декларации за облагане с корпоративни ...

... става във всеки офис на НАП в страната, независимо от постоянния адрес на лицето, уточняват от приходната агенция. Помощ при деклариране, както и повече информация за плащането на данъци, може да получите на телефона за данъчна информация 0700 18 700 на цената на един разговор според тарифния план на абоната.


Теленор ще предложи за своите клиенти специални оферти само в

Теленор ще предложи за своите клиенти специални оферти само в ...

... могат да закупят предпочитано устройство в рамките на седем дни, възползвайки се от различни атрактивни отстъпки. Пълна информация за това и други предложения от Теленор е достъпна на , чрез обаждане на телефон 0800 900 55 в делнични дни между 9:00 и 18:00 часа, както и във всички магазини на оператора.


Международната рейтингова агенция

Международната рейтингова агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Българската ...

... ББР следва аналогичната промяна на перспективатаич на кредитния рейтинг на България, която беше повишена на положителна на 19 февруари, се казва в съобщението.  Като аргумент за това се изтъква високата вероятност за подкрепа на банката от българската държава главно поради почти пълната държавна собственост върху банката и финансирането, осигурявано или гарантирано от държавата.


Заведенията отново отварят от днес. Това предвиждат новите противоепидемичните мерки.

Заведенията отново отварят от днес. Това предвиждат новите противоепидемичните мерки. ...

... врати с малко персонал. Управителят Галя Драганова обясни, че последните три месеца са били напълно затворени, не са приготвяли дори храна за вкъщи. Освободени са трима човека от кухнята и трима от сервиза. Сега в заведението има персонал по 1 човек в кухнята и 1 отпред. Темата продължава .  Заведенията отново отровят от днес. Това предвиждат новите противоепидемичните мерки.

Заведенията отново отровят от днес. Това предвиждат новите противоепидемичните мерки. ...

... но при 50% заетост. От днес отварят обучителни центрове, школи, ресторанти и казина. Тръгваме и по екскурзии Частни образователни центрове и школи, ресторанти и казината отварят отново врати на 1 март за клиенти. Възобновяват се и туристическит... При същите условия работа възобновяват игралните зали и казината, уточнява bTV. Очаквайте подробности!


През седмицата стана ясно желанието на синдикалистите от КНСБ политиците

През седмицата стана ясно желанието на синдикалистите от КНСБ политиците ...

... естествен път и рано или късно ще се удвоят. Просто трябва да сме търпеливи и да оставим силите на пазара да си свършат работата. Ако искаме "по-лесния път", който, както обикновено, е постлан с добри намерения, много хора ще видят удвояване на доходите единствено, ако обезщетенията за безработица се увеличат.


Британският финансов министър Риши Сунак ще представи план на стойност

Британският финансов министър Риши Сунак ще представи план на стойност ...

... за работниците от дългосрочни икономически щети, . Очаква се безработицата да достигне 2,6 милиона до средата на годината, тъй като схемата, която струва почти 50 милиарда лири и субсидира заплатите на почти 9 милиона работни места в своя пик през май миналата година, трябва да приключи в края на април.


Подкрепата с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси

Подкрепата с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси ...

... напълно, че бързото финансиране е важно за всички. Същевременно разбираме и рисковете от евентуални злоупотреби, като екипът на приходната агенция проверява декларираните данни, за да сме сигурни, че подпомагането се извършва при спазване на регламентите", каза изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова по повод продължаването на подкрепата с оборотен капитал.


Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ (S&P Global Ratings) потвърди дългосрочния

Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ (S&P Global Ratings) потвърди дългосрочния ...

... от екипа на кмета Фандъкова, базирана на финансова дисциплина и стабилен бюджет. Ключовата роля на столичната икономика в страната е друга важна причина рейтинговата агенция да запази доверието си и да потвърди своята прогноза за развитието на града“,посочват от Столична община. София се присъедини към градовете с инвестиционни рейтинги през декември 2017В Египет обсъждат начини за излизане от кризата в туристическия

В Египет обсъждат начини за излизане от кризата в туристическия ...

... базирана на EgyptAir, може да бъде самолети, които поради намаляването на чуждестранната маршрутна мрежа не се използват от главния превозвач. Например, това може да е B737-800 (144 места) или по-големият B777-300 (350 места). През последните 1-2 години EgyptAir залага на самолети от семейство Airbus: например A320-NEO лети по маршрута Кайро-Москва-Кайро. 


Нaрушaвaнeтo нa нoрмитe зa блaгoприличиe в eкзoтичнaтa cтрaнa Зaнзибaр зaпoчвa

Нaрушaвaнeтo нa нoрмитe зa блaгoприличиe в eкзoтичнaтa cтрaнa Зaнзибaр зaпoчвa ...

... aкo нaрушeниятa прoдължaт, щe бъдaт изпрaвeни прeд глoбa oт 700 дo 5000 дoлaрa. В някoи cлучaи рaзгoлвaнeтo мoжe дa дoвeдe и дo зaтвoр. Зaбрaнaтa включвa изрязaни бaнcки кocтюми, шoрти, кoитo ca твърдe къcи, рoкли и пoли, кoитo нe пoкривaт кoлeнeтe, кaктo и къcи тoпoвe и тeниcки, кoитo нe пoкривaт пъпa.


Брутният вътрешен продукт на Швейцария се е свил с 2,9

Брутният вътрешен продукт на Швейцария се е свил с 2,9 ...

... през 2020 година, което е много повече спрямо резултатите от финансовата криза от 2009 година (спад от 2,1 процента), се посочва в изявление, публикувано на сайта на правителството. Секторът на услугите е силно засегнат от пандемията. По-голям годишен икономически спад в Швейцария е регистриран през далечната 1975 година - заради петролната криза.


Тегленето на пари от , когато ползваме машина на банката

Тегленето на пари от , когато ползваме машина на банката ...

... безплатно сега е за суми средно под 3552 лв. А откриването на сметка е поскъпнало от средно 1,94 на средно 2,25 лв. Единственото намаление в средната такса е за закриване на разплащателна сметка в офис, открита до шест месеца преди това. Тя е 2,58 лева - с 42 стотинки по-малко.


На база на данните от месечните отчети за касово изпълнение

На база на данните от месечните отчети за касово изпълнение ...

... към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС. Размерът на фискалния резерв към 31.01.2021 г. е 9,7 млрд. лв., в т.ч. 8,6 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 1,1 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.


„Концесията на Летище „София“ ще внесе преки ползи от 2

„Концесията на Летище „София“ ще внесе преки ползи от 2 ...

... а ЦИК, РИК И СИК. „Правителството – дали ще е редовно или служебно – прави материално-техническата подготовка. Дава парите и до там“, казва министърът. „Самата организация не е по-различна от тази на всички избори, но за първи път едно правителство ще прави изборите в края на мандата си“, каза Желязков.


Нови енергийни етикети на домакинските електроуреди влизат на пазара от

Нови енергийни етикети на домакинските електроуреди влизат на пазара от ...

... ще бъдат и светлинните източници, лампи и осветители" - обясни Искра Василева от Министерството на икономиката и съобщи, че етикетът ще съдържа информация и за консумацията на ресурси и шума, който уредите излъчват. "Едно домакинство, използвайки високоефективни уреди, би могло да спести от годишната сметка на електроенергия до 550 лв."


Чужди туристи в Тайланд ще трябва да изтеглят мобилното приложение

Чужди туристи в Тайланд ще трябва да изтеглят мобилното приложение ...

... ваканцията получаването на известие за контакт със заразени с Covid-19 и карантина е много съмнителна перспектива. По-рано беше съобщено, че тайландското правителство обмисля да позволи на ваксинираните туристи да посещават страната без карантина. Според плановете на TAT тази схема може да започне да работи до  третото тримесечие на 2021 година.


Броят на регистрациите на пътни моторни превозни средства в Турция

Броят на регистрациите на пътни моторни превозни средства в Турция ...

... малките камиони - 19,1%. Мотоциклетите представляват 8,9%. По отношение на разпределението на моделни марки за новорегистрирани автомобили през месеца, 16,1 на сто бяха Fiat; 14 процента Renault и 9 процента Volkswagen. Миналата година страната регистрира над 1 милион превозни средства, което е ръст от 55 процента спрямо предходната година.  


Вече е възможно закупуването на карта за еднократно пътуване за

Вече е възможно закупуването на карта за еднократно пътуване за ...

... се държи на разстояние от 5-10 см спрямо четеца.  Електронната карта за еднократно пътуване за метро и наземен транспорт на цена от 1,60 лв., онлайн през приложението MPASS, е част от новите функционалности на интегрираната автоматизирана система за електронно таксуване в гр. София, която в момента е в тестов режим.


Зеленото е на мода, но то не е просто мода,

Зеленото е на мода, но то не е просто мода, ...

... посланията и решенията на ЕС, да разберат, че те са за тях и могат да дойдат и от тях. Проектът се реализира с подкрепата на ЕС. Медийни партньори на проекта са и . Повече информация можете да намерите . Можете да гледате още и във фейсбук страниците на и !


Чужденци ще получават право да придобиват българско гражданство по натурализация,

Чужденци ще получават право да придобиват българско гражданство по натурализация, ...

... на гражданство, днес говорим за инвестиционно придобиване на гражданство и гласувах против защото това е едно инстанционно придобиване на гражданство и по своята същност е продажба на гражданство", заяви от парламентарната трибуна Милен Михов от "Обединени патриоти". От правната комисия обясниха, че предложението е съгласувано с ресорните ведомства и службите.


Да бъде създадена съвместна работна група между България и Сърбия,

Да бъде създадена съвместна работна група между България и Сърбия, ...

... две автоматични газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция – Калотина, както и две газопроводни отклонения за гр. Сливница и гр. Драгоман. След изграждането й, газовата връзка ще бъде с пропускателна способност 1,8 млрд. м3/г., с възможност и за реверсивен поток. Очаква се тя да бъде завършена до м. май 2022 г.


ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите ...

... 15:16 - 16:00 ч./ - Ботевград: До Сграда Ткзс Краварник Зелена Бара, Местност ТръстеникНа 01.03.2021 г. /13:30 - 16:30 ч./ На 02.03.2021 г. /13:30 - 16:30 ч./ - Врачеш: Будиовград 12, 2, 5, 1, 16а, 6, 10, 8, Бузлуджа 63, 50, 35, 57, 59, 45, 56, 47, 60, 44, 43,


Агенция „Пътна инфраструктура

Агенция „Пътна инфраструктура" стартира обществена поръчка за строителството на последния ...

... Tрансевропейски транспортен коридор „Ориент/Източно Средиземноморски". С решение на Министерски съвет от 27 декември 2018 г. част от трасето на път I-8 Калотина-София беше категоризирано като автомагистрала „Европа" /А-6/, с обща дължина 65,4 км. Тя включва трасето между Калотина и София с дължина 48,9 км и Северната скоростна тангента /16,5 км/.


Българската народна банка публикува днес данни за средния размер на

Българската народна банка публикува днес данни за средния размер на ...

... при периодичен превод към платежна сметка при същата банка, заявен на хартиен носител, така от 1,23 лв. средната сума става 1,40 лв. С 0,36 лв. повече се плаща за периодичен превод през БИСЕРА към платежна сметка при друга банка, заявен на хартиен носител, и новата средна сума е 2,79 лв.


Заводските цени през януари растат и на годишна, и на

Заводските цени през януари растат и на годишна, и на ...

... със 7.0%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.8%. Намаление се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.9%, и при производството на облекло - с 0.2%. Цените за международния пазар растат средно с 1.7% за година, а спрямо декември - с 3.1%.


До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен

До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен ...

... това, че имаме приоритетен договор с „АстраЗенека“. България няма приоритетни ваксини. Единственият  критерий е тяхната безопасност и ефективност, като допълни, че ако има такова решение на Европейската агенция по лекарства сме готови да внесем и от руските ваксини за коронавирус, но това може да стане само след разрешение за употреба. 


1 822 са новите случаи на коронавирус при направени 12

1 822 са новите случаи на коронавирус при направени 12 ...

... починали са 53. Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при 10 143 лица-медицински служители. 43 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 20 050 ваксини са поставени през последното денонощие, общият им брой надхвърли 188 500. Общо ваксинирани лица с втора доза - 34 719.


стартира обществена поръчка за строителството на последния 16,5-километров участък от

стартира обществена поръчка за строителството на последния 16,5-километров участък от ...

... Tрансевропейски транспортен коридор „Ориент/Източно Средиземноморски“. С решение на Министерски съвет от 27 декември 2018 г. част от трасето на път I-8 Калотина-София беше категоризирано като автомагистрала „Европа“ /А-6/, с обща дължина 65,4 км. Тя включва трасето между Калотина и София с дължина 48,9 км и Северната скоростна тангента /16,5 км/.


Сенатът реши, че не може да използва процеса на бюджетно

Сенатът реши, че не може да използва процеса на бюджетно ...

... час в законопроекта за следващия пакет от мерки. Същевременно много икономисти предупреждават, че увеличаването на минималната работна заплата може да създаде нарастване на безработицата именно сред контингента на най-нискоквалифицираните служители. Причината е, че те просто няма да могат да създадат добавена стойност за работодателите си, надхвърляща сумата, определена от правителството.


Чужденците напускат Великобритания с най-бързия темп от Втората световна война

Чужденците напускат Великобритания с най-бързия темп от Втората световна война ...

... че истинската картина може да е далеч по-лоша. В блог публикация от миналия месец на финансирания от правителството Икономически статистически център за върхови постижения, Портес и съавторът му Майкъл О"Конър отбелязаха спад на около 1,3 милиона души. Само Лондон, изчисляват те, може да е загубил около 8% от населението си.


Настоях Асоциацията на колекторските фирми да направят проверки за случаи,

Настоях Асоциацията на колекторските фирми да направят проверки за случаи, ...

... дори не живеят там, където съдът ги търси – затова отправих препоръки за промяна, посочи тя. Асоциация на потребителите: В началото на 2021 г. ще има бум на непогасени кредити и задължения "Министърът на правосъдието Данаил Кирилов подвежда обществото по отношение на дейността на колекторските фирми в периода на извънредно...


По-ниски цени и алтернативни предложения са само част от начините,

По-ниски цени и алтернативни предложения са само част от начините, ...

... щели да гар... По отношение на наетия персонал, бизнесът предлага почти цялата палитра от варианти – от излизане в неплатен отпуск, а после платен, до намаляване на възнагражденията, включително и съкращаване на персонал. Същевременно, една трета от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.


преведе близо 20 764 862 лева на 12 589 стопани

преведе близо 20 764 862 лева на 12 589 стопани ...

... кози-майки Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева е определен размерът на плащането по Схемата за преходна нац... Предстои още земеделски стопани да получат подпомагане след приключване на допълнителните административни проверки. Таванът за получаване на подпомагането е до 25 000 евро за три последователни данъчни години.


Агенцията по заетостта стартира тазгодишния прием на документи за ваканционна

Агенцията по заетостта стартира тазгодишния прием на документи за ваканционна ...

... директно в Централата за чуждестранно и специализирано посредничество – гр. Бон. Информация относно пълните условия и документи за кандидатстване желаещите могат да получат в Информационния център на Агенцията по заетостта на тел. 02/980 87 19, на електронен адрес: , както и в бюрата по труда по местонахождение на висшето училище.


Бюджетът на Столична община за 2021-а година ще е 1,891

Бюджетът на Столична община за 2021-а година ще е 1,891 ...

... 2020 г. Увеличени са парите за общинското здравеопазване, образование и социални дейности. В дебютната програма на Столична община - "София избира" столичани избраха проекта на Ивелина Иванова и Деница Шилигарска за модерни училищни тоалетни. А в бюджета са предвидени 1,5 млн. лв., за да се реализира желания от гражданите проект.


Българската банка за развитие внесе предложение пред Министерството на икономиката

Българската банка за развитие внесе предложение пред Министерството на икономиката ...

... предоставя възможност за кредитиране на граждани, които са били в неплатен отпуск поради пандемията, а в настоящия период на наложени ограничителни противоепидемични мерки са безработни. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.


Ако има бизнес, който може да извлече най-много ползи от

Ако има бизнес, който може да извлече най-много ползи от ...

... неочаквани подаръци, организирайте редовно игри с подаръци и комуникирайте открито и винаги любезно с аудиторията в социалните мрежи. Трудно и бавно се гради положителен имидж, но изключително лесно се разваля такъв, така че комуникацията ви трябва да бъде винаги на високо ниво и това може да ви отличи от конкурентите.


Икономическите нагласи в и в целия Европейски съюз се подобриха

Икономическите нагласи в и в целия Европейски съюз се подобриха ...

... 91,9 от 90,2 пункта), така и в еврозоната (до 90,9 от 89,1). За България индексът на заетостта се повиши през февруари до 102,1 пункта от 101,8 пункта през януари, достигайки най-високо ниво от март 2020 г., когато първата коронавирусна вълна доведе до въвеждане на строг локдаун и в нашата страната.


Италианската мафия се възползва от пандемията от новия коронавирус, за

Италианската мафия се възползва от пандемията от новия коронавирус, за ...

... незаконна работа и с това им създава психологическа зависимост от тази най-силна престъпна организация в Италия. Освен това расте престъпната дейност чрез незаконно влияние и измами в държавния сектор. Експерти предупреждават и за възможността пари от фонда на ЕС за възстановяване след пандемията да се озоват в ръцете на мафията.


Цените на двата основни сорта петрол в сряда вечерта засилиха

Цените на двата основни сорта петрол в сряда вечерта засилиха ...

... от август 2020 година. Средно за последните четири седмици добивът на петрол в САЩ е бил от порядъка на 10,6 млн. барела на ден. През 2020 година, добивът на петрол в страната е бил средно 11,131 млн. барела на ден, а през 2019 г. - 12,248 млн. барела на ден.


12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на Moderna са

12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на Moderna са ...

... Причината е, че са изчерпани наличните количества ваксини. Въпреки това от ВМА уточняват, че продължава ваксинирането по отделните фази, съгласно Националния ваксинационен план, както и поставянето на втора доза на направените до момента имунизации. Днес в Европейския парламент две комисии организират публично изслушване на изпълнителните директори на големите фармацевтични компании.


Имаме тенденция на увеличаване на случаите на новозаболелите с Covid-19,

Имаме тенденция на увеличаване на случаите на новозаболелите с Covid-19, ...

... си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини. В рамките на 3 дни водим изключително сериозни разговори на различни нива с въпросната фирма-доставчик“, заяви министърът.  


На никакъв етап не обсъждаме затваряне. Това би било пагубно

На никакъв етап не обсъждаме затваряне. Това би било пагубно ...

... е ваксиниран срещу коронавирус. Ето какво глас... Алибегов очаква по-слаби месеци през март и април. И добави, че не е обсъждано през тази година да се създават отделни сектори само за ваксинирани в заведенията. Припомняме, че на 1 март . Това се случва при на заразата съгласно седмичните данни. Още:


издаде първите си облигации за опазването на околната среда, социалните

издаде първите си облигации за опазването на околната среда, социалните ...

... председател на ЧБТР, каза: „Радваме се, че издадохме първата си облигация за ESG - ключов напредък в нарастващия капитал в подкрепа на приоритетите на околната среда и климата на нашите държави членки. Това отговаря на търсенето на инвеститорите и отваря врата за нови източници на финансиране за зелени проекти. "


Все повече партньори от чужбина искат обслужване от ваксинирани служители

Все повече партньори от чужбина искат обслужване от ваксинирани служители ...

... Илиева. За пакетните пътувания вътре в България няма да има PCR тестове, увери Илиева. Но и каза, че от 1 март тръгват организираните пътувания, като имало протокол как туроператорът да работи в условия на COVID-19. Този протокол е изготвен от бранша и тепърва трябва да бъде одобрен от здравното министерство.


Оборотът на куриерските фирми в България през 2020 г. вече

Оборотът на куриерските фирми в България през 2020 г. вече ...

... решават да продължат с дейността на фирмата, се увеличават в сравнение с предните месеци, но все още са по-малко, отколкото през лятото на 2020 г. Куриерски фирми приемат пратки с оръжие Куриерски фирми приемат пратки без да ги проверяват, в които експериментално журналисти са поставили оръжие, представи разследване на б...


Отдавна мерките трябваше да бъдат по-работещи в икономически план. Все

Отдавна мерките трябваше да бъдат по-работещи в икономически план. Все ...

... фирмите. Икономиката ни да расте с по 6-7 млрд. и 2025 г. БВП да стане 150 млрд. лв.”, каза Димитров. Според него това ще позволи и увеличение на заплатите. „Средната заплата през 2025 г. може да е с 60 процента по-висока от тазгодишната, а минималната с 80 процента”, допълни той.


Ускорената дигитализация ще продължи и през 2021 г., обхващайки все

Ускорената дигитализация ще продължи и през 2021 г., обхващайки все ...

... от страна на посетителите на сайта, така и на търсещите машини. Качествените текстове, добре разказаните истории, видео и фото съдържанието ще стават все по-определящи за степента, в която един сайт ще бъде видим в търсачките. Гласовото съдържание и най-вече подкастите също се очаква да отчетат силен ръст през 2021 година.


VIVACOM продължава да разширява позициите си на пазара като водещ

VIVACOM продължава да разширява позициите си на пазара като водещ ...

... с дългогодишен опит в предлагането на цифрова телевизия и широколентов интернет достъп на територията на град Пловдив. Услугите са базирани на прецизни технологии и отлично поддържана инфраструктура, включително оптична мрежа от последно поколение. Сделката подлежи на одобрение от страна на регулаторните органи, като произнасянето им се очаква през 2021 г.


От 1 март отпада забраната за организираните пътувания и екскурзии

От 1 март отпада забраната за организираните пътувания и екскурзии ...

... и техният персонал да се ваксинират. От хотелиерския и ресторантьорския бранш преди дни изразиха позиция, че масовата ваксинация ще деблокира туристическия сектор и е стъпка в правилната посока, но тя не трябва да е за сметка на отношенията собственик-служител и да е изискване за оставане на работа или ново назначение.


Определен е концесионер на част от морски плаж

Определен е концесионер на част от морски плаж "Добруджа-юг", област ...

... ДДС. Началната дата на концесията е датата на влизане в сила на концесионния договор. Миналата седмица фирмата "Орхи" ЕООД пое   "Орхи" ЕООД е регистрирана в София през 2005 г. Собственик е Орхан Уланов. Другите фирми, на които Уланов е управител и едноличен собственик, са свързани и с букмейкърска дейност.


Йоана Захариева-Бояджиева става директор в Черноморската банка за търговия и

Йоана Захариева-Бояджиева става директор в Черноморската банка за търговия и ...

... защита интересите на страната ни като акционер, добавиха от правителствения пресцентър.  Черноморската банка за търговия и развитие е независима международна институция с регионален характер. Дейността й е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор, както и към поощряване на търговската активност между страните учредителки.


Сертификат за имунизация срещу COVID-19 могат да получат хората след

Сертификат за имунизация срещу COVID-19 могат да получат хората след ...

... ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати злоупотреби. От ведомството уверяват, че българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите - членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света.  


Фармацевтичната компания

Фармацевтичната компания "АстраЗенека" очаква да достави по-малко от половината от ...

... идва на фона на намалените доставки през първите 3 месеца на годината. Очаква се договорените доставки да бъдат наваксани до края на септември. Това обаче може да провали плановете на Евросъюза да ваксинира 70% от европейските граждани до юли, отбелязва агенцията. "Астра Зенека" и Европейската комисия отказват да коментират твърденията.


Местен референдум ще бъде проведен тази неделя в Обзор. Живеещите

Местен референдум ще бъде проведен тази неделя в Обзор. Живеещите ...

... с екипа на БНТ. Те изпратиха писмо до медиите, в което изразяват своите притеснения относно честността на провеждането на местния референдум. Казват още, че през последните 12 години община Несебър е инвестирала 36 млн. лв. в развитието на град Обзор, а е получила едва 16 млн. като приходи от данъци.


Общо 315 606 клиенти са били обслужени в приемните на

Общо 315 606 клиенти са били обслужени в приемните на ...

... от тях представляват онлайн заявка за издаване на ПИК, а други 9405 се отнасят до упражняване на права при безработица. Е-услугите, свързани с пенсиите, са 4376, а електронните жалби, сигнали и запитвания – 4 332. Изпратените по електронна поща или пощенски оператор заявления и други документи са 36 473.  


Без дебат парламентът реши днес, че няма да работи от

Без дебат парламентът реши днес, че няма да работи от ...

... в областта на културата. В програмата на парламента за тази седмица е предвидено и изслушване на вицепремиера Томислав Дончев за готовността на България да представи пред Брюксел окончателния вариант на националния план за възстановяване и устойчивост. Дончев ще трябва да разясни и етапа на подготовка за програмния период 2021-2027 година. 


В Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се

В Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се ...

... за утвърждаване на цена за март. По нея общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители на газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.  Представители на „Булгаргаз“ ЕАД могат да участват присъствено в откритото заседание или виртуално през Skype.   


В парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъждат проекта

В парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъждат проекта ...

... представите за европейски обществени радио и телевизия“. За размера на трансфера от държавния бюджет ще има приета от правителството методика за оценка на разходите. „Аргументирано със съответните анализи ще кажем: За да създаваме тази програма, за да изпълняваме обществената си функция – на нас ни трябват толкова пари“, отбеляза Балтаков. 


1800 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас

1800 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас ...

... у нас новият коронавирус е доказан при общо 10 054 медицински служители. 37 са новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа. През изминалото денонощие са поставени 17 163 дози ваксини. Така общият брой поставените ваксини у нас е 148 226. От тях 29 677 вече са ваксинирани с втора доза.


Това е първият голям мост от участък 1 на АМ

Това е първият голям мост от участък 1 на АМ ...

... е и един от моите ангажименти към земляците ми“, допълва Нанков. Припомняме, че договорът за над 134-километровия участък (от км 87+800 до км 222+000) бе възложен с пряко договаряне на държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД за сумата от 1,1 млрд. лева без ДДС. Договорът бе подписан на 20-ти декември 2018 година.


Браншови асоциации в сферата на ресторантьорския и развлекателен бранш СЗБ

Браншови асоциации в сферата на ресторантьорския и развлекателен бранш СЗБ ...

... да получи информация или помощ по тази тема. Като сдружения не смятаме за редно да агитираме и да налагаме каквито и да било приоритети за служители, които са си поставили ваксини, нито пък да апелираме за обратното, за хора, които не са или не желаят да бъдат ваксинирани срещу Covid-19.