Икономика


Поради острия недостиг на работна ръка Великобритания се вижда принудена

Поради острия недостиг на работна ръка Великобритания се вижда принудена ...

... условия. Това не е достатъчно Представители на логистичния бранш подчертават, че предвидените 10 500 работни визи в никакъв случай не са достатъчни. Само супермаркетите се нуждаят от поне 15 000 шофьори, за да успеят да напълнят рафтовете си за Коледа, каза Андрю Оупи от съюза на търговците British Retail Consortium.


За да няма шокови цени през зимата трябва да се

За да няма шокови цени през зимата трябва да се ...

... Петков, който заедно с Асен Василев представляват коалицията. Петков подчерта, че всички дарения идват от хора, които покриват критериите на политическия проект, като повечето са от собственици на IT фирми. Във Велико Търново бившите министри в служебния кабинет и съучредителите на партия "Продължаваме промяната" се срещнаха със граждани и симпатизанти.


Това, което заварихме в Българската банка за развитие, беше корупция

Това, което заварихме в Българската банка за развитие, беше корупция ...

... си намалили финансовия резултат с тази сума", обясни управителят на ББР. Според Арабаджиев в обществото не се задават правилните въпроси за тези кредити. „Не виждам достатъчен интерес към хората, които са ги отпускали", отбеляза той. Следващия месец ще бъде представена новата Стратегия за развитие на банката и идеите на ръководството.Говедовъдите и овцевъдите ще получат допълнителни 2 млн. лева. Това

Говедовъдите и овцевъдите ще получат допълнителни 2 млн. лева. Това ...

... на развъдната дейност и характеристиките на породите, но и с продуктите, получени от тези видове животни на специално организиран пазар. Домакин на събитието е кметът на Калофер Румен Стоянов. Сред гостите на изложението бяха и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков, представители на Обединени български животновъди и други.


НАП ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв.

НАП ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв. ...

... на приходи и пазаруването от надеждни търговци. Чрез страниците на приходната агенция във Фейсбук - „Влез в час с данъците" и „Вземи си касовата бележка" ще бъдат разяснявани правата и задълженията на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и възможностите им да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.


„Булгаргаз“ отново съди „Топлофикация - София“. Този път искът е

„Булгаргаз“ отново съди „Топлофикация - София“. Този път искът е ...

... да се осигурят паричните потоци на "Булгаргаз", за да може да се обезпечат доставките, да се заплатят авансово на руския и на азерския доставчик. „Влизаме в есенно-зимният сезон. Ние сме длъжни да предприемем действия за събиране на вземанията, включително и чрез запор на сметки", посочва изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.  НАП ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв.

НАП ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв. ...

... в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното деклариране на приходи и пазаруването от надеждни търговци. Чрез страниците на приходната агенция във Фейсбук - и ще бъдат разяснявани правата и задълженията на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и възможностите им да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.


Виденовата зима беше с хиперинфлация, сутрин и вечер с различни

Виденовата зима беше с хиперинфлация, сутрин и вечер с различни ...

... си вдигнеш нивото на живот. Въпросът тук е как да увеличим доставчиците на услуги, допълни бившият социален министър. "Сметката ще я платим всички. Дори и на теория няма как да няма пенсии, защото те се изплащат от осигуровките, а дори да не достигат, тогава пари идват от данъците", каза още той.  


Великобритания ще издаде до 10 500 временни работни визи поради

Великобритания ще издаде до 10 500 временни работни визи поради ...

... на около 100 000 места, отбелязва АФП. Освен издаването на работни визи ще бъдат предприети и други мерки, за да се гарантират доставките преди Коледните празници, заяви министърът на транспорта Грант Шапс. Той отправи и призив към работодателите да продължат да подобряват условията на работа и заплатите, за да задържат служители.  


В момента Министерство на регионалното развитие и благоустройството изпълнява над 2200

В момента Министерство на регионалното развитие и благоустройството изпълнява над 2200 ...

... строи – това са девет години. 72-часовите проби са направени от 30 август до 3 септември по информация от фирмата. Да се надяваме, че ако всичко е наред с документите по строителството, в скоро време ще въведем язовира в експлоатация и ще приключим с това 9-годишно строителство”, уточни арх. Комитова.


В Плевен се проведе среща на адвокат Радостин Василев и

В Плевен се проведе среща на адвокат Радостин Василев и ...

... във фейсбук: "Срещите ни с представители на засегнатите от пандемията сектори продължават. В цялата страна експертите на "Има Такъв Народ" търсят конкретни решения на важните проблеми на работниците и бизнеса. Опитваме се да бъдем полезни с конкретни действия за справяне с огромните предизвикателства, а не да говорим сладки и празни приказки".В момента Министерство на регионалното развитие и благоустройството изпълнява над

В момента Министерство на регионалното развитие и благоустройството изпълнява над ...

... строи. Там разбрахме от шефа на ОПУ - Бургас, че този проект е започнал преди 14 г. И ще се завърши догодина през април. И третият пример, който министърът посочи, е язовир „Студена“, чийто проект е започнал преди 9 години. Това обяснява защо язовирът е бил без вода, заключи тя.


Шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева определи като

Шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева определи като ...

... Kpиcтaлинa Гeopгиeвa и Cимeoн Дянĸoв. Тя заемаше висши ръководни постове в Световната банка през периода 2017-2019 г., след което оглави МВФ. Резултатите от разследването предизвикаха безпокойство у много страни, включително САЩ, Франция, Великобритания и Япония. Kъм мoмeнтa MBФ вce oщe извъpшвa coбcтвeнa пpoвepĸa по казуса. Taĸaвa тeчe и във финaнcoвoтo миниcтepcтвo нa CAЩ.


Решението на депутатите да увеличат размера на парите за майчинство

Решението на депутатите да увеличат размера на парите за майчинство ...

... трябва да говорим за реформи в здравеопазването, в образованието, в големите градове има проблем с местата в детските ясли. В малките пък има проблем с ниските заплати и с липсата на сигурна работа, така че е комплексен проблемът и той не минава в раздаването на калпак на пари", каза Славова.


Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева разкритикува

Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева разкритикува ...

... където неправомерното влияние на една сила, преследваща користните си интереси, може да изложи на риск стабилността на глобалната финансова система", коментира Уотърс. Сегашният президент на СБ Дейвид Малпас, също американец, каза, че заключенията на разследването на УилмърХейл "говорят сами за себе си". Той обаче не влезе в подробности, отбелязва Ройтерс.


Каква зима ни чака и възможно ли е ново покачване

Каква зима ни чака и възможно ли е ново покачване ...

... мен ни очаква повече от тежък сценарий през зимата”, коментира Васко Начев. „КЕВР е последната точка, върху която трябва да се насочи вниманието в случая. Преди това всичко обаче минава през парламента. Когато имаше някакво предложение от КЕВР, в парламента всички скочиха и казаха, че няма да го приемат”, добави той.„От януари не ни очаква нищо добро с цената на

„От януари не ни очаква нищо добро с цената на ...

... от хората у нас. Той също очаква повече от тежък сценарий през зимата. „КЕВР е последната точка, върху която трябва да се насочи вниманието в случая. Преди това всичко минава през парламента. Когато имаше някакво предложение от КЕВР, в парламента всички скочиха и казаха, че няма да го приемат”, добави той.


Oщe нe e дoшлa зимaтa, a виcoкитe цeни нa тoкa

Oщe нe e дoшлa зимaтa, a виcoкитe цeни нa тoкa ...

... хлeбoпрoизвoдитeли в Мoнтaнa - Вaлeри Кръcтeв. „Нe мoгa дa кaжa cъc cигурнocт кaквo щe ce cлучи. Нo тaкa, кaктo вървят нeщaтa, вcички щe ядeм пo-cкъп хляб прeз зимaтa”, нe cпecти иcтинaтa тoй. Кръcтeв oбяcни кaк ce oтрaзявa cкoкa в цeнитe нa тoкa и гaзтa върху прoизвoдcтвoтo нa хлябa и хлeбнитe издeлия.


Costco отново поставя ограничения за покупки на тоалетна хартия, хартиени

Costco отново поставя ограничения за покупки на тоалетна хартия, хартиени ...

... Нетрайните метални продукти, като алуминиево фолио и кутии за напитки, са в средноедноцифрения диапазон. Costco отчете малко по-добри от прогнозните печалби за четвъртото фискално тримесечие, което приключи на 29 август. Акциите му бяха малко по-високи в ранната търговия в петък, след доклада, а от началото на годината са нараснали с 20%./www.economic.bg


Лидерите на САЩ, Япония, Индия и Австралия се събраха в

Лидерите на САЩ, Япония, Индия и Австралия се събраха в ...

... който беше категорично отхвърлен от Пекин. Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се срещна с Моди в четвъртък и приветства решението на Индия да възобнови износа на ваксини. Шефът на ООН притеснен, че САЩ и Китай вървят към нова Студена война Гутериш упрекна Вашингтон и Пекин за "напълно нефункционалните" им отношения


Транспортният министър се обяви против увеличение на цените на билетите

Транспортният министър се обяви против увеличение на цените на билетите ...

... закъснения по реализирането на проекта. "Необходим е строг контрол на всички дейности, които оперират БДЖ, за да може превозвачът да предоставя по-добра услуга за пътуващите", е казал Алексиев. Той е посочил, че няма да позволи повишение на цените на билетите и ще обсъди това другата седмица с ръководния екип на БДЖ.Консултативният съвет по зърно отчете много добра 2021 г. Добитата

Консултативният съвет по зърно отчете много добра 2021 г. Добитата ...

... млн. лева на година, като от началото на прилагането на схемата до настоящия момент на земеделските стопани е възстановена сума в размер над 413 млн. лева. Срокът за прилагане на схемата бе удължен до 31 декември 2023 г., а годишният размер на помощта бе повишен на до 100 млн. лева.


Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев взе

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев взе ...

... по реализирането на проекта. „Необходим е строг контрол на всички дейности, които оперират БДЖ, за да може превозвачът да предоставя по-добра услуга за пътуващите“, каза министър Алексиев. Той отбеляза още, че няма да позволи повишение на цените на билетите и ще обсъди това другата седмица с ръководния екип на БДЖ.


Национален протест с блокиране на кръстовища в големите градове, спиране

Национален протест с блокиране на кръстовища в големите градове, спиране ...

... приходите от над 20%. Освен това те настояват, също като земеделските производители, да си връщат акциза в цената на горивата. Според Милтенова 20 дни след като автобусните превозвачи са обявили готовността си за национален протест никой от служебното правителство не ги е потърсил и не се е поинтересувал от проблемите им.


След като няма политическа воля от страна на институциите за

След като няма политическа воля от страна на институциите за ...

... на проблема. Ако трябва да има и арести, да стигнат докрай", заяви тя. Манолова прогнозира фалит за малките фирми и скок на безработицата заради предстоящото "ценово цунами". Манолова поиска, ако цената на парното бъде повишена, то повишението да бъде поето от правителството. По техни изчисления това ще струва 10 млн. лв. месечно.


Гръцкото правителство ще раздаде щедри бонуси в края на годината

Гръцкото правителство ще раздаде щедри бонуси в края на годината ...

... гарантираната сума е определен на 900 евро, независимо от членовете на домакинството. Средствата включват и чужди граждани, които внасят данъци в Гърция. Миналата година 256 563 домакинства са получили двойната помощ. При преброяването през м. август броят на уязвимите домакинства спадна до 215 хиляди, от 307 хиляди домакинства миналата година.Кипър е изправен пред остър недостиг на работна ръка във

Кипър е изправен пред остър недостиг на работна ръка във ...

... освободените работни места, тъй като кипърците не желаят да ги заемат. Социалните партньори са поставили въпроса за липсата на работници в много икономически сектори пред министъра на труда. Те настояват да се уреди наемането на работа на граждани на държави извън ЕС, на търсещи убежище или чуждестранни студенти в страната.


Мая Манолова даде брифинг по повод КЕВР и скока цените

Мая Манолова даде брифинг по повод КЕВР и скока цените ...

... фалират", а безработицата расте, тъй като се очаква "ценово цунами". "Скача цената на парното, тока, природния газ и на водата", поясни още Мая Манолова. „Ако цената на парното бъде повишена, то повишението да бъде поето от правителството. Изчислили сме, че това ще излезе 10 млн. лв. на месец", заяви Манолова.


Украинският парламент прие днес закон, който има за цел да

Украинският парламент прие днес закон, който има за цел да ...

... пред Общото събрание на ООН. Полицията заяви, че не изключва атаката да е политически мотивирана. Началникът на националната полиция Игор Клименко заяви в сряда, че Шефир може да е бил нападнат като част от опит за натиск върху висшето ръководство на Украйна или за дестабилизиране на политическата обстановка в страната.


Камарата на представителите на САЩ одобри проектобюджета за отбрана за

Камарата на представителите на САЩ одобри проектобюджета за отбрана за ...

... през 2020 г. Документът трябва да бъде представен на съответните комисии в законодателната власт. Освен това се предполага, че законодателите ще призоват азербайджанските власти „да освободят всички арменски военнопленници и заловени цивилни“. Както подсказва споменатото изменение, Конгресът ще призове администрацията на САЩ да си сътрудничи с Азербайджан в тази посока.


Ще има трудности с машинното гласуване. Искам да припомня факта,

Ще има трудности с машинното гласуване. Искам да припомня факта, ...

... започнат да ме търсят да ме бият, те в момента са под бариерата, така че трябва да се постараят малко повече", обясни той. Според него новият държавен глава няма да бъде избран на първи тур, заради задължителното условие да гласуват поне от половината от имащите право на глас у нас.


Жилищата, разположени в партерни етажи, стават все по-търсени, а в

Жилищата, разположени в партерни етажи, стават все по-търсени, а в ...

... от развитието на онлайн търговията и доставките до вратата на клиента. Нараства интересът и към жилища на последния етаж, ако към тях има голяма тераса. В тези имоти собственикът може да оформи място за барбекю например. Хубавата гледка и чувството за простор, които дава последният етаж, също са бонус за новодомците.


Далавери в търговията с ток на българската енергийна борса, поскъпването

Далавери в търговията с ток на българската енергийна борса, поскъпването ...

... и инфлацията, а от другата е газът“, заяви депутатът от „Демократична България“(“Зелено движение“) Борислав Сандов по бТВ. България трябва ясно да заяви кога ще се откаже от въглищната енергетика и да премине към използване на възобновяеми източници, които, за разлика от руския газ, няма да поскъпват във времето, каза Сандов. 


"Очаква се правителство или да принуди производителите на енергия да ...

... се усети още по-силен натиск.  "България е страната с най-висока енергийна бедност в целия ЕС. Енергийно бедните хора в страната ще се увеличат. За да има помощи, трябва да имаме определение за енергийна бедност".  В предаването "Нещо повече" Григорова посочи, че "още повече ни заплашва идващото затваряне на българските ТЕЦ-ове". 


Taĸcимeтpoвитe шoфьopи в Coфия нacтoявaт зa пo-виcoĸи днeвнa и нoщнa

Taĸcимeтpoвитe шoфьopи в Coфия нacтoявaт зa пo-виcoĸи днeвнa и нoщнa ...

... зa пo-виcoĸи днeвнa и нoщнa тapифи, ĸaĸтo и дъpжaвaтa дa пoeмe пo-гoлямa чacт oт пaтeнтния им дaнъĸ зa 2022 г., ĸoйтo дължaт нa oбщинaтa. Бpaншът щe ce вĸлючи в нaциoнaлния пpoтecт нa 28 ceптeмвpи нa aвтoбycнитe пpeвoзвaчи зapaди зaпoвeдтa нa здpaвния миниcтъp, ĸoятo oгpaничaвa paбoтaтa нa зaвeдeниятa и нoщнитe ĸлyбoвe.


Проверяващите, които идват на инспекция, не са ваксинирани. Това, което

Проверяващите, които идват на инспекция, не са ваксинирани. Това, което ...

... ваксинация или да работим с едни други ограничения, които също ще доведат до фалит, защото имаш 100% разходи, а всъщност това, което разбрах от Министерството на туризма пари има, ама не стигат", обясни Алибегов. Според Драганов обществото трябва да се информира, че става въпрос за смъртни случаи само на неваксинирани.


Цените на двата основни сорта петрол, които през деня отчетоха

Цените на двата основни сорта петрол, които през деня отчетоха ...

... годината е нормално явление. Риск за пазара остава ситуацията с разпространението на коронавируса. Участниците на пазара от самото начало следят внимателно ситуацията с разпространението на COVID-19 като най-сериозния фактор. Вниманието е насочено и към опасностите, които все още остават  от евентуален  фалит на китайски разработчик Evergrande и ефекта върху пазарите


Държавата готви пакет от мерки заради поскъпването на електроенергията на

Държавата готви пакет от мерки заради поскъпването на електроенергията на ...

... на природния газ, и на дървата. Причината за повишаването на енергийните ресурси е по-скъпият природен газ в цяла Европа. Цената е скочила с 300% спрямо началото на годината, изчисляват от Българския енергиен и минен форум. Според данните им ръстът при електрическата енергия на свободния пазар е 100% през последните месеци.


50 хиляди земеделци ще получат 70 милиона лева помощи от

50 хиляди земеделци ще получат 70 милиона лева помощи от ...

... икономическите последици от COVID кризата. По предложение на земеделското министерство 35 млн. лева ще бъдат насочени в животновъдството, като с тях ще бъдат подкрепени близо 20 хиляди фермери. Пчеларите ще получат 5 млн. лева, а около 30 млн. лева ще бъдат разпределени между 23 хиляди земеделски стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци.


Авторитетното списание Economist призова управляващия директор на Международния валутен фонд

Авторитетното списание Economist призова управляващия директор на Международния валутен фонд ...

... валутен спор или помогне за разсрочване на дълга на държава, която е взела заем от Китай, критиците на фонда със сигурност ще споменат това разследване, за да подкопаят доверието в институцията. Ето защо г-жа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка", се казва в редакционната статия.


От 0 ч. до 4 ч. тази нощ /24-ти септември

От 0 ч. до 4 ч. тази нощ /24-ти септември ...

... АМ „Хемус". Пътуващите по направлението Видин – Враца – София се насочват от кръстовището на път II-17/при км 0/ с път I-1/при км 192/, продължават по път I-1 София – Ботевград. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание, съобразена скорост и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация, посочват още от АПИ.


Списание

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина ...

... че Георгиева, която по онова време е била изпълнителен директор на Световната банка, е благодарила на старши изследовател от банката, че е "дал своя принос към мултилатерализма" при промяната на данните за Китай. "Сега и тя трябва да даде своя принос към мултилатерализма, като поеме отговорността", призовава влиятелното лондонско списание. 


Австрийският букмейкър Bwin, който е на пазара още от 1997

Австрийският букмейкър Bwin, който е на пазара още от 1997 ...

... Не е тайна, че дългогодишния опит в бранша оказва влияние за успеха на компанията, но тенденциите и новостите в казино игрите и интересите на потребителите се изменят интензивно. Bwin за пореден път доказа, че е сред водещите лидери в световната хазартна индустрия.     Информацията е изпратена от партньор.  


Въпреки поредната вълна на коронавируса и неизбежното неспокойство в икономиката,

Въпреки поредната вълна на коронавируса и неизбежното неспокойство в икономиката, ...

... с допълнителен капитал. Така, при забавяне или дори свиване на икономическата активност, той да може да бъде освободен, за да даде възможност на банките да продължат да отпускат заеми за реалната икономика. Ако определена банка наруши това изискване, тя е длъжна да ограничи или спре изплащането на дивиденти или премии.


В края на август 2021 г. депозитите на неправителствения сектор

В края на август 2021 г. депозитите на неправителствения сектор ...

... банка. Политиката на ниски лихви бе въведена от ЕЦБ след финансовата криза през 2008 г. и краха на "Лиман брадърс". Мащабът й обаче се увеличи след приемането на програмата ЕЦБ за закупуване на активи, която предостави допълнително парично стимулиране по време, когато лихвените проценти нямаше как да бъдат намалявани повече.


България се нарежда на 25-о място в света по ръст

България се нарежда на 25-о място в света по ръст ...

... кредити – да растат.  Оказва се, че жилищата в столицата са поскъпнали най-много за година – средно с 8.8 % към второто тримесечие. Така средната цена за кв. м. в София вече е 1175 евро. Поскъпване на имотите е регистрирано и в другите големи градове – Пловдив, Варна и Бургас, отчитатот бранша. 


Бойко Рашков е определен за вицепремиер, който ще координира работата

Бойко Рашков е определен за вицепремиер, който ще координира работата ...

... изречение второ от Изборния кодекс. Правителството вече одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на вота. Средствата в нея са в размер на 123,8 млн. лева, като общите разходи са разпределени за два тура на изборите, предвид допускането за произвеждането на вота за президент и вицепрезидент в два тура.


Европейската комисия предупреди България, че продължава да не спазва две

Европейската комисия предупреди България, че продължава да не спазва две ...

... се защити здравето на потребителите, да се предпазят потребителите от въвеждане в заблуждение и да се гарантира справедлива търговия. България разполага с два месеца, за да предприеме необходимите мерки за изпълнение на посоченото в мотивираното становище на комисията. В противен случай ЕК може да реши да сезира Съда на Европейския съюз.


Ваканционният проект „Антеа Резидънс“ беше представен по време на дискусия

Ваканционният проект „Антеа Резидънс“ беше представен по време на дискусия ...

... е да купиш имот в Монте Карло, все по-скъпо е да живееш там. Като използваме този пример ние бихме могли да кажем, че допуснатите грешки дотук не бива да се превръщат в основание да спрем да реализираме проекти от висок клас. Това би било контрапродуктивно.“, коментира още Полина Карастоянова.  Димо Христов 


Telegram разпространява актуализация, която добавя няколко нови функционалности. Първата от

Telegram разпространява актуализация, която добавя няколко нови функционалности. Първата от ...

... съобщение в групи. Потребителите в малки групи ще могат да изберат изпратено съобщение и да разберат кой го е видял. Записите за това ще са видими до седем дни. Друга нова възможност за администраторите на групи е записа на стриймове. Обновлението вече е налично за различните платформи, за които услугата има приложения.


Още 800 000 британски домакинства станаха жертва на енергийната криза

Още 800 000 британски домакинства станаха жертва на енергийната криза ...

... верига за супермаркети във Великобритания предупредиха, че секторът може да бъде тежко засегнат от презапасяване в навечерието на Коледа, освен ако не бъдат предприети спешни мерки за справяне с кризата. А тя е породена от комбинацията между Брекзит, пандемията, проблемите с веригите за доставки и нарастващите цени на енергийния пазар.


Туроператори дължат още 22 милиона лева на своите клиенти, сочи

Туроператори дължат още 22 милиона лева на своите клиенти, сочи ...

... е осигурила гаранция за тези средства, допълнително усложнява нещата. "90-95% е спадът в оборота на почти всички сегменти на сектор туризъм, където работят 44 хиляди фирми", обобщи Русева, която счита, че 70-те милиона за туризъм от актуализирания бюджет, разпределени поетапно към всяка една от тези фирми, биха били недостатъчни.  


ДАНС и МВР са започнали проверка в Комисията за енергийно

ДАНС и МВР са започнали проверка в Комисията за енергийно ...

... към търговията с ток на енергийната борса. Комисията лицензира търговците на ток, а отскоро и на газ, а и депутатите й възложиха разследващи функции на търговията на борсата. По информация на "24 часа" документи се изискват и от Българската независима енергияна борса като информацията е потвърдена от дружеството.    


Американската администрация по храните и лекарствата одобри трета бустерна доза

Американската администрация по храните и лекарствата одобри трета бустерна доза ...

... се приложи най-малко шест месеца след втората доза от ваксината на Пфайзер. От Джонсън и Джонсън вече съобщиха че втората доза отк еднократната им ваксина чувствително повишава ефективността на лекарството срещу тежко протичане на болестта. Данните за ефективността на бустерната доза на Модерна пък трябва да бъдат готови до седмици.


Национална агенция за приходите извършва проверки на място в над

Национална агенция за приходите извършва проверки на място в над ...

... на НАП, чрез които агенцията насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си документи и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им. Много от дружествата, допуснали технически грешки, са коригирали сами данните и са подали отчети отново.


Ако правителството и КЕВР продължават да не правят нищо по

Ако правителството и КЕВР продължават да не правят нищо по ...

... не се интересува служебно правителство или не", пише той.  Георги Кадиев пита доколкото може да издържи българската икономика, след като електроенергията в България е 105.3 евро/мвтч. а в Германия е 73 евро.  "Взимайте решения. Иначе ГЕРБ се връща. Борисов вече твърди как ние сме виновни за високите цени", предупреждава той. 


Двуцифрен ръст в проценти на сметките за парно тази зима

Двуцифрен ръст в проценти на сметките за парно тази зима ...

... ситуацията, е преувеличено да се каже, че ни чака "Жан-Виденова зима". Темата , според когото трябва да се противодейства с помощ за бизнеса под формата на директно компенсиране. По отношение на битовите потребители, Пеканов посочи, че е необходима законова дефиниция за енергийна бедност, за да може хората в нея да бъдат подпомогнати.


EC изгoтвя вaриaнти, c кoитo cтрaнитe мoгaт дa ce cпрaвят

EC изгoтвя вaриaнти, c кoитo cтрaнитe мoгaт дa ce cпрaвят ...

... ce пoвишихa дрacтичнo. Прeдлoжeни щe бъдaт дeйcтвия зa пoдпoмaгaнe, кoитo нe нaрушaвaт eврoпeйcкитe прaвилa. Тoвa мoжe дa cтaнe чрeз ДДC и aкцизитe. Пoзвoлeни щe бъдaт дeйcтвия в пoдкрeпa нa бeднитe и уязвими пoтрeбитeли. Вcичкo тoвa oтгoвaря нa eврoпeйcкитe прaвилa. Прeдлoжeниятa щe бъдaт oбcъдeни c рaзлични прeдcтaвитeли. Cтрaнитe мoгaт дa oбмиcлят вaриaнти зa дeйcтвиe.


Силни мерки в помощ на бизнеса в кризата. В момента

Силни мерки в помощ на бизнеса в кризата. В момента ...

... Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната". "Не бих проявил интерес да участвам в такъв проект. Считам, че най-важното са програмата и политиките за хората. Визиите ни според мен не съвпадат навсякъде", каза той. Служебният вицепремиер не възнамерява да остане в активната политика, а смята да се върне към академичната си дейност.


За първи път в България ще бъде отбелязан Европейският ден

За първи път в България ще бъде отбелязан Европейският ден ...

... Средният процент на биоплощите в Европа е осем. За разлика от отличниците - Австрия над 25 на сто, и Естония - с 22 процента, страната ни е на опашката с малко над две на сто от площите. След нас са само три държави в Европа - Ирландия, Малта и Исландия.


Здравните власти в Германия планират нови правила, според които неваксинираните

Здравните власти в Германия планират нови правила, според които неваксинираните ...

... на много други европейски държави, в Германия ваксинацията не е задължителна, но властите предприемат мерки, които създават все повече неудобства на неваксинираните. Здравният министър на страната Йенс Щпан заяви, че предложените правила са въпрос на справедливост, добавяйки: "Защо другите трябва да плащат за някой, който реши да не се ваксинира?".


Отстранена е тежката авария, която остави без вода половин Хасково

Отстранена е тежката авария, която остави без вода половин Хасково ...

... нея. Повече от денонощие екипи от Хасково, Стара Загора и Бургас работят на помпена станция „Ябълково", където възникна проблемът. Аварията стана след пускането на помпена станция, която е била спряна за планов ремонт на EVN. Старите тръби не издържaли на силното налягане на водата. ВиК Хасково има готовност да осигури водоноски.


В Ямбол Националната агенция по приходите /НАП/ установи над 200

В Ямбол Националната агенция по приходите /НАП/ установи над 200 ...

... неверни данни с цел по-нисък размер или освобождаване от дължимия данък. Неточностите могат да се отстранят с подаване на коригиращи декларации до 30 септември, за да се избегнат санкции, припомнят от НАП. През миналата година са съставени 250 акта за административни нарушения в Ямбол за неподадени или неверни годишни данъчни декларации.


Руският посланик в Китай Андрей Денисов заяви в сряда, че

Руският посланик в Китай Андрей Денисов заяви в сряда, че ...

... война между САЩ, Русия и Китай Смятат, че ЕС е част от конфликт, но не искат да имат нищо общо Руският дипломат спомена, че въпреки спада в обемите на търговия през миналата година, през последните осем месеца на 2021 г. се наблюдава значителен ръст на търговията, включително сегмента на електронната търговия.


До края на седмицата или най-късно в началото на следващата,

До края на седмицата или най-късно в началото на следващата, ...

... Нова. Във Велико Търново служебният министър-председател участва в среща с кмета Даниел Панов, който е и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България по теми, свързани с проблемите пред българските общини. Стефан Янев се включи в честването на 113 години от Независимостта във Велико Търново.


Европейската комисия ще представи законодателно предложение за общо зарядно устройство

Европейската комисия ще представи законодателно предложение за общо зарядно устройство ...

... да се откаже от своето зарядно Lightning. Последното на практика е премахнато от таблетите iPad, но остава без алтернатива за iPhone. От компания Apple са на мнение, че подобна разпоредба ще навреди на отрасъла. Тя не само ще забави иновациите и ще създаде допълнителни електронни отпадъци, но и ще раздразни потребителите.


Миналата седмица Евростат - европейската статистическа служба - публикува годишния ...

... към ускорена дигитализация в страната заради ковид. В Североизточния регион на България например едва 5% от потребителите използват мобилно банкиране. Подобни са резултатите и при Южен централен, Северозападен и Югоизточен - около 7%. Разликата е значителна спрямо Югозападния регион, в който влиза и София, където процентът рязко скача до 24%.


COVID пандемията удари и домашната ракия. Приходите от акциз върху

COVID пандемията удари и домашната ракия. Приходите от акциз върху ...

... са хващали нелегален алкохол, който да е непосредствено опасен за здравето, тоест не съдържа отровния метанол. В същото време обаче няма гаранция, че закупената на пътя или до входа на някоя къща ракия не е направена от изгнили плодове, събирани по земята. Такъв алкохол сериозно може да увреди черния дроб.


"Пикът на инфлацията е достигнат. Започнало е да се наблюдава

"Пикът на инфлацията е достигнат. Започнало е да се наблюдава ...

... държавата да им дава по 70 лв. за всеки потребен мегаватчас. Той каза още, че индустрията е права за многото допълнителни тежести, които понася по линия на всевъзможните добавки към цената на тока. Българската индустрия плаща субсидии за тока, който е изнесен, трябва реформа и на самия пазар, смята финансистът.


Близо половината от одитираните разходи на централната администрация в периода

Близо половината от одитираните разходи на централната администрация в периода ...

... порочни обществени поръчки и неикономично харчене - все характеристики, които не вярваме, че са изчезнали по време на пандемията. Точно обратно, можем с голяма степен на сигурност да предположим, че проблемите са се засилили и част от похарчените Ковид средства страдат от пороците на лошото управление, сочи анализът на ИПИ./lupa.bg