Спектър


Макензи Скот - бившата съпруга на най-богатия човек в света

Макензи Скот - бившата съпруга на най-богатия човек в света ...

... в света, а част от състоянието й идва от развода й се Безоз през 2019 г. Като част от споразумението, тя получи 4 процента от акциите на Amazon. През декември Скот дари 4 милиарда на женски организации и хранителни банки. Въпреки това, състоянието й възлиза на 59,5 милиарда долара.  


Удивителна история

Удивителна история "взриви" социалните медии през уикенда след като професионален ...

... китовете от Центъра за проучвания на крайбрежието в Провинстаун Чарлз Майо каза за в. "Кейп Код таймс", че такива срещи на човек с кит са редки. Гърбатите китове не са агресивни и според Майо станалото е инцидент в момент, когато китът се е хранел с риба, вероятно с пясъчни змиорки.


Ретро автомобили от цялата страна се включиха в ретро парад

Ретро автомобили от цялата страна се включиха в ретро парад ...

... че представлява едно прекрасно хоби, е и в полза на запазване на културно-историческото наследство в България. Така, че всеки един от участниците присъства там със самочувствието на пазител на историята", коменира Желев пред БНР. Снимка: БТА Снимка: БТА Снимка: БТА Снимка: БТА Снимка: БТА Снимка: БТА Снимка: БТА Снимка: БТАРетро автомобили от цялата страна се включиха в ретро парад

Ретро автомобили от цялата страна се включиха в ретро парад ...

... че представлява едно прекрасно хоби, е и в полза на запазване на културно-историческото наследство в България. Така, че всеки един от участниците присъства там със самочувствието на пазител на историята", коменира Желев пред БНР. Снимка: БТА Снимка: БТА Снимка: БТА Снимка: БТА Снимка: БТА Снимка: БТА Снимка: БТА Снимка: БТА


Археолози от провинция Съчуан в югозападната част на Китай са

Археолози от провинция Съчуан в югозападната част на Китай са ...

... съдове, както и следи от древни оризови полета. Културата на Баодун възниква през неолита. Нейни представители са първите обитатели на южната част на Китай, които отглеждат ориз и просо. Археолозите вече са открили десет селища на тази култура. Стените на постройките им са покрити с камъчета - уникална местна особеност.


37-годишна южноафриканка счупи световния рекорд на Гинес, след като роди

37-годишна южноафриканка счупи световния рекорд на Гинес, след като роди ...

... оцеляването им след раждането", обясни Мавела.    37-годишната южноафриканка счупи рекорда за най-много деца, родени наведнъж. Досега той принадлежеше на мароканка, която миналия месец роди девет деца. Преди нея рекордьор беше американката Надя Сюлейман, която през 2009 г. даде живот на осем деца, но те бяха заченати чрез ин витро оплождане.В английския град Стафордшир беше извършено контролирано разрушаване на четири

В английския град Стафордшир беше извършено контролирано разрушаване на четири ...

... Бетонните кули от 117 метра, които се издигаха на хоризонта на Южен Стафордшир от 50-те години насам, осигурявайки електричество на милиони домове, бяха унищожени с експлозиви в неделя около 11,15 ч. Френската енергийна фирма и бившият оператор на електроцентралата, Engie, планира да на мястото да построи жилищни и офис сгради.


Екип на Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/

Екип на Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ ...

... специалисти и доброволци. Екоминистреството и фондация "Четири лапи", съдействали за приемането на мечето в Парка за танцуващи мечки в Белица, където ще му бъдат оказани необходимите грижи. Това е втора акция на Регионалната инспекция по околна среда /РИОСВ/ - Смолян и фондация "Четири лапи", при която са спасени малки мечета.


Лекарство помага за възпиране на случаи на труден за лечение

Лекарство помага за възпиране на случаи на труден за лечение ...

... атакувана с лекарството херцептин. Повечето от пациентите, обхванати в изследването, страдали от тумори, които са "тройно негативни" и са особено неподатливи на лечение. В изследването са участвали 1836 жени и мъже с ранен стадий на рак на гърдата, като 82 на сто от тях били с "тройно негативен" рак.  


Японски учени са създали нов строителен материал, за чието получаване

Японски учени са създали нов строителен материал, за чието получаване ...

... били смесени с вода и подложени на силна топлина, допълва БТА. Направените тестове показват, че полученият материал надвишава целевата якост на огъване и не отстъпва по здравина на бетона. При създаването на новия строителен материал учените са използвали също сол и захар, но те не са повлияли на здравината му.


Потребители на социалните мрежи масово споделят снимка на необичаен надгробен

Потребители на социалните мрежи масово споделят снимка на необичаен надгробен ...

... дейност в университета. Приблизително по същото време семейството на Катрин Андрюс й предлага да помисли какъв надгробен камък би искала. Жената предлага на него да бъде написана рецептата за знаковото й блюдо. Роднините допълват, че Катрин, починала на 97-годишна възраст, винаги се е славила със страхотното си чувство за хумор.Пловдивчанин направи заявка за рекорд на Гинес, след като в

Пловдивчанин направи заявка за рекорд на Гинес, след като в ...

... нейните си характеристики ще се види, че е един тон отгоре", добави полицаят. В момента Мариян Димитров е единственият българин, които се състезава в изпитанията на най-силните мъже на планетата, известни като "Stong man". И вече прави планове да опита да тегли с мускули два локомотива закачени един за друг.


Президентският самолет и лимузината на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску

Президентският самолет и лимузината на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску ...

... на Ролс Ройс. Заради изключителната си рядкост и значението им за техническата история на Румъния, двата президентски самолета бяха добавени тази година към категорията "съкровища" на румънското движимо културно наследство. По закон те не могат да напускат страната и който и да е собственикът им, има задължението да ги поддържа.


Палеонтолози от австралийския природонаучен музей в град Ероманга откриха останки

Палеонтолози от австралийския природонаучен музей в град Ероманга откриха останки ...

... е хранело с растения. Долината Ероманга край бреговете на тъй нареченото вътрешно море е съществувала на континента в края на мезозойската ера. В региона често се срещат вкаменелости на динозаври и той привлича палеонтолози от цял свят. Тук бяха открити останките на най-големия динозавър в Австралия - 30-метровия завропод Купър.


В Котленска планина се излюпи първото установено малко от вида

В Котленска планина се излюпи първото установено малко от вида ...

... Балкани", Фонда за дивата флора и фауна, Дружеството за защита на хищните птици, международната фондация за опазване на лешоядите /VCF/, германската фондация "Евронатур" и регионалното правителство на Екстрамадура, Испания. Проектът е финансиран по програма ЛАЙФ на ЕС и цели възстановяването на вида в България като гнездящ с помощта на реинтродукция.


Сърфист почина, след като беше нападнат от акула на плаж,

Сърфист почина, след като беше нападнат от акула на плаж, ...

... След инцидента всички плажове в зоната са били затворени. Следите от зъбите на акулата по сърфа Скрийншот: 9 News Australia Това е първото смъртоносно нападение на акула, регистрирано през тази година в австралийски води. През 2020 г. е имало 26 нападения, 8 от които са се оказали с фатален край. Лекари в мадридска болница спасиха двумесечно момиченце с новаторска операция,

Лекари в мадридска болница спасиха двумесечно момиченце с новаторска операция, ...

... й много се влоши. Ако не беше получила сърцето, може би нямаше вече да е тук", каза Мануела Камино, завеждащ детското отделение за сърдечни трансплантации. Наяра се възстановява в болницата. С 37,4 донори на милион души Испания миналата година е на първо място в света по трансплантации.Видео вижте .   


Кимбар, най-възрастният мъжки жираф в Европа, беше евтаназиран в австрийска

Кимбар, най-възрастният мъжки жираф в Европа, беше евтаназиран в австрийска ...

... смляна на малки парченца, защото зъбите му се бяха изхабили с възрастта. Приживе той обичаше да бъде почесван с четка по врата, гърдите и корема. Кимбар е роден през 1993 година в нидерландски зоопарк, но пристигна във Виенската зоологическа градина на 2-годишна възраст като част от размножителна програма, припомня агенцията.


Възрастната американка, която миналата година стана хит в интернет с

Възрастната американка, която миналата година стана хит в интернет с ...

... Кей Ей. Снимката на зажаднялата за бира баба, качена на страницата на телевизията във Фейсбук, събра купища лайкове и беше споделяна масово. Мнозина изразиха желание да съдействат на Олив. Броени дни след апела й компанията, която произвежда любимото й пиво, я изненада, като й изпрати десет каси бира, припомня изданието.


В Кения археолозите се натъкнаха на най-старото погребение на съвременен

В Кения археолозите се натъкнаха на най-старото погребение на съвременен ...

... нещо изключително рядко. Там древните човешки фосили се броят на пръстите на едната ръка. Именно на този континент бяха открити най-старите останки от Хомо сапиенс, датиращи отпреди 300 хиляди години. Но в Европа и в Близкия изток археолозите се натъкнаха на най-старите познати досега погребения, датиращи отпреди 100 хиляди години.


Собственик на нива в Белгия премести един от камъните, демаркиращи

Собственик на нива в Белгия премести един от камъните, демаркиращи ...

... 1930 г., обяснява Би Би Си. От друга страна, ако фермерът откаже да върне камъка на мястото му, срещу него може да бъде образувано наказателно дело. "Ако пък той направи всичко доброволно, няма да си има проблеми и ще оправим нещата с добро", каза пред местни медии кметът на Еркелин.Има дни, в които пътното движение в Хюстън, САЩ, може

Има дни, в които пътното движение в Хюстън, САЩ, може ...

... на тексаската Служба за паркове и дива природа са се опитвали да отстранят животното. Специалистите са успели да озаптят буйстващия и търкалящ се по платното алигатор, да го завържат и да го натоварят на камион, след което са го откарали до близък плавателен канал, където са го пуснали на свобода.


8-годишно момиче от Поморие откри изключително рядък скъпоценен камък, съобщи

8-годишно момиче от Поморие откри изключително рядък скъпоценен камък, съобщи ...

... моловете или по детските площадки, тя също ходи, но по-рядко. Тя е с предопределено хоби от родителите си", допълва майката на Тереза Петя Първанова. Хоби, което обаче много ѝ харесва. Вече има събрана цяла колекция от различни камъни и минерали. И ще продължава да търси до следващото ѝ голямо откритие.


Питали ли сте се някога как ще се чувствате, ако

Питали ли сте се някога как ще се чувствате, ако ...

... извършването на съвместни дейности, без да се отчита времето, каза той. Макар участниците да изглеждали видимо уморени, две трети от тях изразили желание да останат в пещерата малко по-дълго, за да успеят да завършат работата на проектите на експедицията, каза Беноа Мовьо, един от учените по проекта, пред Асошиейтед прес.


Хотел

Хотел "Уолдорф Астория" в Амстердам, в който цената на нощувка ...

... в Амстердам,трябваше да е перфектен", казва той. Плановете на правителството да разхлаби някои от мерките срещу Ковид-19 идната седмица се оказаха твърде оптимистични и бяха отложени най-рано за 28 април. Кулинарната дилема е дали когато "Уолдорф Астория" отново отвори врати, в изисканото меню на ресторанта ще остане популярният вече бургер.


Полицейското управление на японския град Тояма назначи за един ден

Полицейското управление на японския град Тояма назначи за един ден ...

... казва в придружаващия текст. В Япония животните често стават символични началници. Железопътна гара в градчето Кишигава стана известна с факта, че дълги години неин почетен началник беше котка на име Тама. През 2015 г. животното почина на 17-годишна възраст, но малко след това беше заменено от друга котка - Нитама.Галинган е най-важният празник в Бали. Празник в чест на

Галинган е най-важният празник в Бали. Празник в чест на ...

... в Бали Снимка: БТА/AP Ден след Галунган хората посещават своите роднини и най-близките си приятели. На десетия ден след Галунган се отбелязва краят на празника и се смята, че това е денят, в който духовете се издигат отново към небето. На този ден балинейците правят специални ястия от жълт ориз.


Генетичното секвениране на човешки останки отпреди 45 000 години, открити

Генетичното секвениране на човешки останки отпреди 45 000 години, открити ...

... е случаят с човека от Уст-Ишим, фосил на Хомо сапиенс, открит в Сибир и живял преди 45 хиляди години. Подобен е и този с жената от Злати Кун, която е с още по-дълги блокове. Това значи, че тя е живяла в същата епоха или дори и по-рано", твърди Кай Пюрфер.


Медици от болница в Ню Йорк извършиха първата трансплантация на

Медици от болница в Ню Йорк извършиха първата трансплантация на ...

... пациенти, които са имали увреждане на трахеята, причинено от изгаряния, вродени дефекти и продължителен престой в интензивното отделение - включително хора с тежки интубационни увреждания след Covid-19. "Това не е лечение на качеството на живот, казва Генден за трансплантацията. - Това наистина трябва да бъде животоспасяваща операция за най-тежко болните."


11 млади украинки се озоваха в ареста в Дубай. Причината

11 млади украинки се озоваха в ареста в Дубай. Причината ...

... тях няма руски гражданки", заявиха от генералното консулство пред РИА Новости. Има е един руски гражданин сред задържаните, който е организаторът на "голото фото". Министерството на външните работи на Украйна от своя страна заяви, че сред задържаните има 11 украинки. В Дубай задержали любительниц фотосессий — сосед с дрелью (@sosed_zaebal)


Включване на живо от улиците на Москва беше прекъснато внезапно,

Включване на живо от улиците на Москва беше прекъснато внезапно, ...

... ретривър скача, грабва микрофона и побягва.Репортерката, естествено, хуква след кучето, за да си вземе микрофона. Все пак всичко приключва благополучно, защото Серьожкина си взима микрофона и завършва репортажа си заедно с кучето.       Видеото беше публикувано в социалните мрежи и бързо се превърна в едно от най-гледаните в интернет.


Един-единствен победител от Великобритания е спечелил джакпота на стойност 122

Един-единствен победител от Великобритания е спечелил джакпота на стойност 122 ...

... да проверят билетите си. Лотарията "Евромилиони" се разиграва от 2004 г., първоначално в Испания, Франция и Великобритания. По-късно към нея се присъединяват Австрия, Белгия, Ирландия, Люксембург, Португалия и Швейцария, плюс княжествата Андора, Монако и Лихтенщайн. Съгласно правилата победителят има право да остане анонимен, каквото обикновено е предпочитанието на печелившите.  


Популярният американски блогър Мистър Бийст, чието истинско име е Джими

Популярният американски блогър Мистър Бийст, чието истинско име е Джими ...

... той не можел да излезе преди набелязания срок, защото в такъв случай трябвало да понесе наказание под формата на електрошок. В края на краищата блогърът успял да изкара 50 часа под земята. Когато го изкопали с помощта на фадрома, Доналдсън не могъл да сдържи сълзите си от вълнение. пред камерата.


Монети, изкопани от градина в Роуд Айлънд и на други

Монети, изкопани от градина в Роуд Айлънд и на други ...

... на пирата Хенри Еври е вдъхновила романа "Враг на човечеството" на Стивън Джонсън от 2020 г., популярната поредица игри на "Плейстейшън" "Uncharted", едноименната й филмова версия от "Сони Пикчърс" с участието на Том Холанд, Марк Уолбърг и Антонио Бандерас, която трябва да излезе на екран в началото на 2022 г.


Хърватски гмуркач постави нов Гинес рекорд, след като задържа дъха

Хърватски гмуркач постави нов Гинес рекорд, след като задържа дъха ...

... рекордът при статична апнея беше 11 минути и 35 секунди. Будимир Собат заяви, че посвещава своя рекорд на дъщеря си Соня, която е с аутизъм, церебрална парализа и епилепсия. Със събраните средства рекордьорът ще помогне за възстановяването на град Сисак, който силно пострада по време на земетресение през 2020 година.


Предано куче чака цели 14 дни 81-годишния си стопанин пред

Предано куче чака цели 14 дни 81-годишния си стопанин пред ...

... waits for sick owner outside Turkish hospital for 14 days Памук стояло почти през цялото време пред входа на болницата. Кучето се оттегляло за кратко, само за да си потърси храна, разказа един от синовете на Чакмак. Преданото куче успяло да дочака щастливия ден, в който стопанинът му бил изписан.


В началото на 20 век терминът

В началото на 20 век терминът "феминизъм" не e познат ...

... се провежда едноседмичен фестивал с авиошоу, музикални концерти и състезания на открити площи, обявява се безплатен вход в къщата-музей на Амелия. Повече от 50 хиляди души присъстват на събития в нейна чест, а от 1971 г. този празник е включен в Регистъра на националното наследство и историческите забележителности на САЩ.


53-метров комин беше взривен чрез контролирана експлозия в Монтана и

53-метров комин беше взривен чрез контролирана експлозия в Монтана и ...

... 80-те и 90-те години в предприятието са работили 1000 души. Повече от 10 г. обаче не работи. Коминът бе един от малкото символи, останали от завода. Разрушаваето му стана по искане на новия собственик на терена. Софийска фирма извърши контролирания взрив под контрола на полицията и Инспекцията по труда.  


Откакто са хоум офис, необичайна гостенка навестява всеки ден семейство

Откакто са хоум офис, необичайна гостенка навестява всеки ден семейство ...

... когато я видели за първи път преди около година. Оттогава насам за Джими вече всеки ден има предвидена вкусна изненада. "Слагахме й орехчета, филийки хляб обаче не искаше", обяснява майката пред Нова телевизия. Семейството оставило на рунтавелката и цяла торба с лешници, от която Джими всеки ден похапва по малко.


Учителка от Ню Хемпшир се превърна в една от най-възрастните

Учителка от Ню Хемпшир се превърна в една от най-възрастните ...

... Барбара. Тя казва, че се е била обсебена от мисълта да забременее отново. "Започнах да сънувам тези мечти, че искам да имам дете, и си помислих" Добре, Барб, това е малко лудо", каза тя. Тя се надява, че нейната история е обнадеждаваща за всички жени, които се борят да забременеят.


Земни паяци нападнаха Австралия след катастрофалните наводнения, съобщи АФП. Властите

Земни паяци нападнаха Австралия след катастрофалните наводнения, съобщи АФП. Властите ...

... съжаление означава, че скоро ще бъдат в къщите". Снимки на бягащите от наводнението паяци изпълниха социалните мрежи. Сиднийският фуниеобразен паяк е известен със силната си отрова, която действа много бързо. Описани са 13 смъртни случая, но не и след разработването на серум в началото на 80-те години на миналия век.


Американец от щата Тенеси успя да открие лотариен билет с

Американец от щата Тенеси успя да открие лотариен билет с ...

... и открил билета на паркинга на магазина за авточасти. "Това е билет за 1 милион долара и някой го беше настъпил", каза Ник. Той прибрал билета и си взел печалбата. Двамата с годеницата му възнамеряват да продължат да работят, да си купят нови коли и собствена къща и да инвестират.


Два белоглави лешояда, разхождащи се спокойно в центъра на Сливен,

Два белоглави лешояда, разхождащи се спокойно в центъра на Сливен, ...

... 350 птици от вида са пуснати в природата като част от програмата. От "Зелени Балкани" припомнят, че лешоядите са изключително полезни птици, санитари на дивата природа, които (ако бъдат възстановени) могат да спестят милиони левове на икономиката, които сега са нужни за обезопасяване на умрелите домашни животни чрез екарисажи.  


Германското правосъдие разпореди да бъде освободен 84-годишен мъж, излежаващ от

Германското правосъдие разпореди да бъде освободен 84-годишен мъж, излежаващ от ...

... са били отхвърляни - за последен път през май 2020 години. Тогава адвокатът му обжалвал решението. Максималната присъда в Германия е 15 години лишаване от свобода, но правосъдието може да лиши затворник от възможността след 15 години да иска условно освобождаване с оглед "особената тежест" на извършеното престъпление, пояснява АФП.


Рибар от американския щат Орегон хвана гигантска змиорка в Берингово

Рибар от американския щат Орегон хвана гигантска змиорка в Берингово ...

... всякакви предмети. Рибата почти не е опасна за хората. Установено е в хода на експеримент, че главата на подобна змиорка може да съществува отделно от тялото и рефлексно да стиска челюстите си. Снимка: Официална страница във Фейсбук на Nate Ethan Iszac Снимка: Официална страница във Фейсбук на Nate Ethan Iszac


Българинът Георги Георгиев успя да заснеме изригването на исландския вулкан

Българинът Георги Георгиев успя да заснеме изригването на исландския вулкан ...

... метра лава, пишат местните медии. На 19 март започна изригване на вулкана след над 40 000 малки земни труса в района на плананата Фаградалсфятъл през последните седмици. Причина за изригването е магма, която си е проправяла път към повърхността през последните седмици и така е предизвикала земетресенията.      


Общият прародител на всички китове е било малко животинче, подобно

Общият прародител на всички китове е било малко животинче, подобно ...

... ухото на Indohyus и на китовете. При химичен анализ на зъбите на фосила се оказало, че той е бил водно животно, подобно на днешните хипопотами, разчитащо на растителна храна. Еволюционно видът окончателно се е преселил в морската шир, за да се спаси от своите естествени врагове, когато излезе на сушата.


Почти месец със снежна покривка годишно са загубили Алпите на

Почти месец със снежна покривка годишно са загубили Алпите на ...

... Това понижение е още по-изразено в южната им част, където то е 4,1 сантиметра на десетилетие. "Каквото и да направим по отношение климатичните промени, ще наблюдаваме намаляване на снежната покривка на ниска и средна надморска височина, което ще бъде между 10 и 40 процента до 2050 г.", казва Самюел Морен.


Изключително рядка купичка от китайски порцелан, озовала се незнайно как

Изключително рядка купичка от китайски порцелан, озовала се незнайно как ...

... на Анджела Макатиър как е "пътешествала" купичката през вековете, за да се озове от Китай в Кънектикът, ще остане загадка, която никога няма да бъде разрешена. Много китайски произведения на изкуството пристигат в домове на Запад през 19-и век, след което се предават от поколение на поколение без специална документация.


Мечката гризли Рони вече се събуди от зимния си сън,

Мечката гризли Рони вече се събуди от зимния си сън, ...

... Наскоро в стадото муфлони в Софийския зоопарк се родиха и първите 2 малки! Може да ги видите в сектор Тревопасни животни. Снимка: Столичният зоопарк А малката алпака Стефан, която се роди в началото на годината расте и вече е част от стадото лами.   Снимка: Столичният зоопарк Снимка: Столичният зоопарк


Бездомно куче бди повече от 40 дни до гроба на

Бездомно куче бди повече от 40 дни до гроба на ...

... разказа пред вдовицата му София. Мъжът ѝ имал домашен любимец - Снежко, който стои вързан в двора. А връзката между съпруга ѝ и кучето до гроба му според София е, че мъжът ѝ е хранил опашатото бездомниче. В социалните мрежи вече тече кампания - търси се дом за бездомното куче.


Covid-кризата удари жестоко и легендарния Ретри музей във Варна. За

Covid-кризата удари жестоко и легендарния Ретри музей във Варна. За ...

... имам вариант за Румъния, но ще се радвам да видя и други възможности. Благодаря на всички, които ни подкрепяхте през тези години!", написа в социалната мрежа Цветан Атанасов. Той обяви, че след Нова година ще "удари кепенците" на двата уникални атракциона в Морската столица. Снимки от Ретро- и Восъчния музей


Почина Окичуко - черната пантера в Софийския зоопарк, любима на

Почина Окичуко - черната пантера в Софийския зоопарк, любима на ...

... Чуки бе изключително красиво и спокойно животно, което обичаше да контактува с хората, носеше радост и будеше възхищение у посетителите. Името Окичуко на езика африканс означава "дар от Бога". Такъв бе той и за Софийския зоопарк! Ще ни липсваш, великолепни Чуки!", пишат на сайта си от Зоологическата градина в София.


Националният музей за американската история

Националният музей за американската история "Смитсониън" придоби флакона от първата ...

... музея, сред които са една от първите дози от ваксината срещу полиомиелит, разработена от д-р Джонас Солк през 1955 г., специални спринцовки и имунизационни карти от онова време. В колекцията вече е и триизмерният модел на новия коронавирус, който бе дарен на музея миналата седмица от имунолога д-р Антъни Фаучи.


Българите почитат днес обичая

Българите почитат днес обичая "Баба Марта", който е един от ...

... на овошките, по рогата на добитъка. В Хасковско бабата, която рано преди съмване връзва мартеници на децата от семейството, се облича изцяло в червени горни дрехи. Оттук идва и народната представа, че Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени чорапи.


Жител на градче в северозападната част на Германия до такава

Жител на градче в северозападната част на Германия до такава ...

... подземни. Медиен призив и свързване с полицията на добросъвестен гражданин най-сетне довеждат историята до успешен край. Автомобилът е открит на паркинга на хотел в центъра на града. "По-добре е татко да повече да не ходи в Оснабрюк, а да си седи у дома в малкия град", казва дъщеря му.  


Кулата Варсо (Varso), небостъргач в центъра на Варшава, ще е

Кулата Варсо (Varso), небостъргач в центъра на Варшава, ще е ...

... условия включва допълнителна вентилация и по-често почистване на вентилационните системи, защитни екрани на рецепциите, безконтактни решения като сензорно осветление и врати и често почистване на общите помещения, съобщи компанията. Олчик е оптимист, че компаниите ще наемат пространства в уникалната от архитектурна гледна точка кула Варсо, особено след като пандемията отмине


Десетки фламинги са измрели на Халкидическия полуостров в Северна Гърция

Десетки фламинги са измрели на Халкидическия полуостров в Северна Гърция ...

... изглежда, че проблемът се установява в лагуната на Агиос Мамас, Халкидики, където са измрели десетки птици", казва Калпакис. Миналата година в този район беше установена първата в Гърция гнездяща колония от розово фламинго. "От рай за тези птици (районът) в крайна сметка става ад за тях", казва природозащитникът пред АНА-МПА.


Съд в Пекин, който гледа дело за развод, постанови, че

Съд в Пекин, който гледа дело за развод, постанови, че ...

... на магистратите идва и след влизането в сила на новия китайски Граждански кодекс, който узакони новата система за социален рейтинг. Според нея, всеки един от съпрузите има право да търси обезщетение при развод, ако носи повече отговорност при отглеждането на деца, грижите за възрастни роднини и подпомагането на партньора в работата му.


Как се отразява пандемията на световните религии - тази изключително

Как се отразява пандемията на световните религии - тази изключително ...

... рождения си ден след прекаран безсимптомно Covid-19: "Не ме беше страх, защото не ме е страх да умра. Доволна съм, че се срещнах с всички, които съм обичала и благодаря на Господ, че ги е довел при мен. Бих посъветвала младите хора да бъдат смели и състрадателни. Да не обвиняват."


Прах и фини частици пясък от пустинята Сахара отново ще

Прах и фини частици пясък от пустинята Сахара отново ще ...

... облакът фин прах, тръгнал от Алжир, оцвети небето в червени нюанси и се смеси с падащия сняг в Алпите и Пиренеите, от което склоновете им станаха оранжеви. Тогава "Коперник" измери, че нивото на частици под 10 микрометра - т.нар. PM10, е нараснало рязко в градове като Барселона, Лион и Марсилия.


Учени успяха да разчетат любовно писмо, написано от неизвестен войник

Учени успяха да разчетат любовно писмо, написано от неизвестен войник ...

... напълно. А и тъй като пощенските чували са били много и натрупани един върху друг, писмата, които са били в центъра на този товар са оцелели. Над 700 писма", обяснява реставраторът Елени Кациани. Голяма част от по-пълните писма, оцелели 80 години под водата, са показани в изложба на Британския пощенски музей. 


Руската държавна лаборатория

Руската държавна лаборатория "Вектор" съобщи, че започва изследвания на вируси ...

... Новосибирск в Сибир, е една от двете структури в света, съхраняваща вируса на вариолата. Там се пази сред другите патогени и този на Ебола. "Вектор" разработи ваксина срещу коронавируса, ЕpiVacCorona, която беше регистрирана в Русия през месец октомври и чието масово производство трябва да започне през месец февруари, припомня агенцията.


Британски учени откриха

Британски учени откриха "странни създания" под дебелия 900 м. антарктически ...

... "Откритието ни повдига толкова много въпроси, много повече от отговорите, които дава. Например: "Как са попаднали там?", "С какво се хранят?", "Какво ще се случи с тези общности, ако леденият шелф се разпадне?" каза Грифитс. Статия за откритието е публикувана в сп. "Предели на морската наука" (Frontiers in Marine Science).


На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може

На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може ...

... битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г., заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран. Празникът 14 февруари, посветен на Св. Валентин, започва да се чества през 14-и век.


Кост от крава от седми век, намерена в Южна Чехия,

Кост от крава от седми век, намерена в Южна Чехия, ...

... надписа като руни от Футарк, използвани от германски народи в Централна Европа от II of VI век. Азбуката от Футарк е 24 знака. На костта са изписани последните седем. Възможно е първоначално на нея да е била цялата азбука и това да не е било някакво съобщение, а педагогическо средство.


Фалшив зъб с цианкалий или кутия цигари със скрит фотоапарат

Фалшив зъб с цианкалий или кутия цигари със скрит фотоапарат ...

... в областта на миниатюризацията. По-голямата част от предметите ще търсят купувач на 13 февруари в Бевърли хилс и онлайн.Те са принадлежали на истински шпиони и са пристигнали в САЩ след разпадането на СССР. Зъбът, съдържащ цианкалий и предназначен за самоубийството на заловен агент, е с първоначална оценка 800-1200 долара.  


Белите скали на Дувър, които се считат за една от

Белите скали на Дувър, които се считат за една от ...

... откъснато парче скала попада в Ламанша. Според учените белите скали на Дувър през последните 150 години се срутват 10 пъти по-бързо, отколкото през предходните 7 хиляди години. Образувани преди около 90 милиона години, съставът от креда, който им придава характерния бял цвят, е особено уязвим на ерозия и разрушаване.  


Пациент на 22 години в САЩ се възстановява, шест месеца

Пациент на 22 години в САЩ се възстановява, шест месеца ...

... облича и храни, играе с кучето си Бъстър, тренира. "Получиш ли нов шанс за живот, не можеш да се откажеш" - каза той пред Асошиейтед прес. Както и при останалите трансплантации, опасността от отхвърляне е най-голяма в началото, но остава за цял живот. Лекарствата го правят и уязвим на инфекции.


Ракът на гърдата измести рака на белия дроб като най-разпространеното

Ракът на гърдата измести рака на белия дроб като най-разпространеното ...

... 2020 г. до около 30 милиона нови случая през 2040 г. Пандемията от новия коронавирус влияе отрицателно на лечението на онкологичните заболявания в близо половината от страните, каза Илбауи и посочи като примери забавянето в диагностиката, прекаленият стрес, на който са подложени работещите в здравеопазването и забавянето в изследователските разработки.