Правосъдие


Апелативен специализиран наказателен съд отмени присъда на Специализиран наказателен съд

Апелативен специализиран наказателен съд отмени присъда на Специализиран наказателен съд ...

... Евтимов е ЛИШЕН от правото да заема ръководна длъжност в държавно предприятие, корпорация и обществена организация за срок от ТРИ ГОДИНИ. На основание чл.37 ал.1 т.7 от НК подсъдимия Евтимов е ЛИШЕН от правото да упражнява дейност свързана с пазене и управление на чуждо имущество за срок от ТРИ ГОДИНИ.


40-годишният бивш полицай, задържан за банковия обир в Дупница, се

40-годишният бивш полицай, задържан за банковия обир в Дупница, се ...

... нищо от своите действия, които били продиктувани от многобройните им кредити с жена му. Заяви, че 19 години е бил полицай, а дори е забравил къде е хвърлил оръжието. Той поиска да бъде оставен под домашен арест, за да се грижи за детето си, докато съпругата му е на работа.


Антикорупционната комисия КПКОНПИ за пореден път е осъдена да плаща

Антикорупционната комисия КПКОНПИ за пореден път е осъдена да плаща ...

... към тях за почтеност и спазване на законите са изключително завишени. За Дренска като народен представител и адвокат незаконното обвинение спрямо съпруга ѝ и наложените обезпечения по късно са имали по-силно негативно отражение върху неимуществената ѝ сфера. Не без значение е и фактът, че запорите са били и медийно отразени", обяснява съдът. 

  ...

...  


Двама членове на ВСС хвърлиха оставки. Причината е напрежението около

Двама членове на ВСС хвърлиха оставки. Причината е напрежението около ...

... брой районни съдилища и прокуратури. Срещу идеята за закриването на районни съдилища и превръщането им в териториални отделения се вдигнаха както съдии и нотариуси, така и политици. Имаше и протести на някои места в страната. Граждани също изразиха резерви, че с предвижданата промяна достъпът им до съда ще се ограничи. 


Австралиецът Джок Полфрийман пусна интересно видео от нощта, след която

Австралиецът Джок Полфрийман пусна интересно видео от нощта, след която ...

... няма право да се намесва в изпълнението на присъда в затвора. Фактът, че семейство Монови получи от мен еквивалента на 5-годишна заплата, беше една от причините, цитирани за предсрочното ми освобождаване. Ако семейство Монови наистина се противопоставя на освобождаването ми от затвора, те трябва да върнат парите, които са получили.Апелативният съд в Пловдив отказа да освободи арестувания екс полицай-мутра

Апелативният съд в Пловдив отказа да освободи арестувания екс полицай-мутра ...

... е бил изтезаван, както и действията на самия Качаков. Показанията на Манаф не са единствените в тази посока. Свидетелят Иванов, който е бил обвинен в кражба на марихуана от унифирмените, е подавал подобни сигнали като на Манаф.  Съдът отказа да промени мярката за неотклонение на Качаков и решението е окончателно.


Делян Пеевски атакува пред Върховния административен съд (ВАС) решението на

Делян Пеевски атакува пред Върховния административен съд (ВАС) решението на ...

... е върнал в съда, се вижда от електронното му деловодство. Очаква се магистратите да се произнесат в кратък срок по искането за спирането на предварителното изпълнение на решението. Ако то бъде уважено, решението няма да действа, докато съдът не се произнесе по съществото на спора. Градският съд нареди да се игнорира списъкът


Софийският градски съд (СГС) е наредил на синдика на обявеното

Софийският градски съд (СГС) е наредил на синдика на обявеното ...

... съвет вече е окомплектовал преписката и я е върнал в съда, се вижда от електронното му деловодство. Очаква се магистратите да се произнесат в кратък срок по искането за спирането на предварителното изпълнение на решението. Ако то бъде уважено, решението няма да действа, докато съдът не се произнесе по съществото на спора.


За директор на Агенцията по вписванията е назначена Даниела Митева,

За директор на Агенцията по вписванията е назначена Даниела Митева, ...

... зам.-директор и главен секретар. В същото време заплатата на служителка, която е изпълнявала функциите на главен секретар на агенцията, е нараснала значително за кратко време, като от 1200 лв. възнаграждението ѝ е скочило на 4000 лв. Това се е случило на ръба на закона, а и отвъд него, коментира Демерджиев.


Вицепремиерът и министър на отбраната в предходното правителство Красимир Каракачанов

Вицепремиерът и министър на отбраната в предходното правителство Красимир Каракачанов ...

... на Конституционния съд, се връща надеждата ни, че закононарушителите, като г-н Каракачанов, няма да останат безнаказани и езикът на омразата няма да продължава да бъде толериран от българския съд“, допълни още адв. Качаунова. Делото се връща на КЗД за ново произнасяне по преписката и евентуално налагане на санкция на нарушителя Каракачанов.От България има постъпили редица сигнали към Европейската прокуратура. Това

От България има постъпили редица сигнали към Европейската прокуратура. Това ...

... е повече политически, отколкото юридически въпрос. Това е в компетенцията на българските власти“, каза още министърът на правосъдието. По думите му, констатация на Лаура Кьовеши е, че е излишно специализираното правосъдие и че дали ще го има зависи повече от предложението на министъра на правосъдието, на правителството и на парламента.


"Семейството твърдеше какви ли не щуротии, като че пиел някакъв ...

... и съзнава, че създава опасност на пътя.", разясни той. "Според българското законодателство не се изисква изследване дали човекът е шофирал под въздействие на наркотични вещества. Достатъчно е да бъдат открити в организма", обясни юристът. "Именно на тази точка в закона искат отмяна на обвинението от екипа на подсъдимия.", каза Менков.


Министерството на правосъдието поиска Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/

Министерството на правосъдието поиска Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ ...

... по бокс между лишените от свобода от затворите в страната. Спортното събитие се организира съвместно от ГДИН и Българската боксова федерация и преминава под мотото „Не на наркотиците и агресията“. В него участват 40 лишени от свобода от 9 затвора. На турнира в Софийския затвор присъстват Кубрат и Тервел Пулеви.


Главният прокурор Иван Гешев е на посещение във Велико Търново

Главният прокурор Иван Гешев е на посещение във Велико Търново ...

... Европейската прокуратура. Тя ще се срещне с българските власти, за да гарантира бързото избиране на още 6 кандидати за европейски делегирани прокурори, които ще защитават бюджета на ЕС от престъпници." Кьовеши пристигна в четвъртък и се очаква да даде пресконференция в петък - 11 юни, в 12.00 ч. Снимка: Прокуратура


Скандалният полицай-мутра от станалото печално изеестно Трето районно в Пловдив

Скандалният полицай-мутра от станалото печално изеестно Трето районно в Пловдив ...

... прокуратурата. Решението на съда може да се обжалва пред Апелативния съд на 17 юни. Атанас Качаков бе задържан след мащабна спецакция. Окръжният прокурор тогава Румен Попов съобщи, че акцията е резултат от 6-месечна работа, при която е безспорно установено, че под прикритието на пагона полицаите са действали безпощадно и незаконно. Химическа експертиза установи, че в момента на катастрофата, в която

Химическа експертиза установи, че в момента на катастрофата, в която ...

... за зъби, или чрез чай, какъвто той бил употребявал, каквато беше тезата в досъдебното производство в обясненията, които е дал и показанията на брат му, на сестра му, както и на един от другите свидетели, които са присъствали на празненството преди катастрофата". Делото продължава утре с приемането на още експертизи.


Бойко Борисов е осъден да плати 10 хил. лв. обезщетение

Бойко Борисов е осъден да плати 10 хил. лв. обезщетение ...

... е публична личност и това предполага по-голям интерес към нейната личност и изграден по-висок праг на търпимост към подобни прояви, които по необходимост са част от политическия живот. Тъй като темата е с повишен обществен интерес, е допустимо по-интензивно навлизане в сферата на Манолова, включително и чрез употребата на по-критичен изказ.


Подсъдимият за данъчни измами, пране на пари и акцизни стоки

Подсъдимият за данъчни измами, пране на пари и акцизни стоки ...

... си регистри. В тях включвали фактури от дружества от типа "липсващи търговци" с цел функциониране на схема на данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъци в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.  


Американските санкции по Закона „Магнитски“ са сигнал за бездействие, неефективност

Американските санкции по Закона „Магнитски“ са сигнал за бездействие, неефективност ...

... това обаче е част от работата. „Спорихме по отношение на темповете за анализ на резултатите от 10-годишната дейност на специализираното правосъдие в България“, каза Стоилов. Правосъдният министър заяви, че се усеща напрежение между МВР и прокуратурата. Според него е рисковано силови структури в държавата да влизат в пряк сблъсък.  


Побойник, който дълго време налага портиер в пловдивска фирма с

Побойник, който дълго време налага портиер в пловдивска фирма с ...

... в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева.Виновникът е длъжен да заплати и сумата от 566 /петстотин шестдесет и шест/ лева, представляваща разноски по досъдебното производство, по сметка на ОДМВР – Пловдив в полза на Държавата.Решението е подлежало на обжалване и протест в 15-дневен срок, но такова не е имало.„Умри с*иня, пребий го тоя, тоя ли не можеш да

„Умри с*иня, пребий го тоя, тоя ли не можеш да ...

... е увеличил наказанието на Ценко Чоков на 5 години затвор, а на сина му – на 7 години. Ценко Чоков трябва да заплати и разноски в размер на 1 250 лева, а Мартин – на стойност 243,22 лева. Присъдите могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Върховния касационен съд (ВКС).


Борислав Михайлов е президентът на Българския футболен съюз. Функциите му

Борислав Михайлов е президентът на Българския футболен съюз. Функциите му ...

... Борислав Михайлов е президентът на Българския футболен съюз. Функциите му трябва да бъдат възстановени, реши Софийския градски съд. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния съд в столицата.Действалите като , както ги определи МВР министърът, от Трето

Действалите като , както ги определи МВР министърът, от Трето ...

... на прокуратурата, въпреки желанието на адвокатите то да бъде публично, за да се разгласят подробности по случая. Причина за закриването на заседанието е разгласяване на интимни подробности около личния живот на пострадало лице - отвлечения Фарук Манаф. Съдът даде два часа на адвокатите да се запознаят с доказателствата по делото. 


Началникът на Трето районно управление в Пловдив Самуил Хаджиев се

Началникът на Трето районно управление в Пловдив Самуил Хаджиев се ...

... стража“, наложена от Окръжен съд – Пловдив по други повдигнати обвинения от Окръжна прокуратура – Пловдив.   Днес след 10:00 часа ще се гледат отново мерките за неотклонение спрямо Хаджиев, дясната му ръка - полицаят-ултрас и мутра Атанас Качаков, както и две лица от ъндърграунда - Даниел Димитров и Симеон Иванов.Окръжният съд в Пловдив остави в ареста шефа на Трето

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста шефа на Трето ...

... Окръжният съд в Пловдив остави в ареста шефа на Трето районно управление Самуил Хаджиев, полицаят Атанас Качаков, както и другите двама арестувани с тях - Даниел Димитров и Симеон Иванов.


Дясната ръка на Васил Божков - Георги Попов, който беше

Дясната ръка на Васил Божков - Георги Попов, който беше ...

... разпитван цял ден вчера, съобщи БНТ. Пред разследващите Попов е разказал, че искал да се прибере още в края на миналата година, но адвокатите на Божков настоявали това да не се случва. Една от причините Попов да иска да бъде в България е здравословното състояние на член на семейството му.


Пловдивската прокуратура повдигна обвинения на шефа на Трето районно – ,

Пловдивската прокуратура повдигна обвинения на шефа на Трето районно – , ...

... според негови колеги имал специални привилегии. Всъщност досието на Качаков е по-подходящо за ултрас, отколкото за полицейски служител. Той постоянно е тормозел фенове на Ботев, защото е бил ултрас на Локомотив. За целта е използвал служебното си положение. Novinite.bg се сдоби със снимки на Качаков, които можете да разгледате по-долу:


Близо 1.5 милиона лева обезщетение поискаха близките на убитите в

Близо 1.5 милиона лева обезщетение поискаха близките на убитите в ...

... към настоящия момент е адекватна и не се налага промяна.Така Йордан Таков остана под стража, а днешното решение на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен срок.Делото ще се гледа по общия ред с призоваване на всички свидетели и вещи лица. То бе насрочено за 17 юни, от 10.30 часа.


Министерстовото ще направи свой анализ на действащото у нас специализирано

Министерстовото ще направи свой анализ на действащото у нас специализирано ...

... Министерстовото ще направи свой анализ на действащото у нас специализирано правосъдие. Това каза по БТВ правосъдният министър Янаки Стоилов, цитиран от ФрогНюз. Днес той беше бламиран във ВСС, чиито членове си дадоха тримесечен срок за тази задача.


Koнcтитyциoнният cъд дoпycнa зa paзглeждaнe пo cъщecтвo иcĸaнeтo нa пpeзидeнтa

Koнcтитyциoнният cъд дoпycнa зa paзглeждaнe пo cъщecтвo иcĸaнeтo нa пpeзидeнтa ...

... зa paзглeждaнe пo cъщecтвo иcĸaнeтo нa пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв зa ycтaнoвявaнe нa пpoтивoĸoнcтитyциoннocт нa oтдeлни paзпopeдби oт Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт и oт Зaĸoнa зa зaщитa нa лицa, зacтpaшeни във вpъзĸa c нaĸaзaтeлнo пpoизвoдcтвo, c ĸoитo Бюpoтo пo зaщитa ce oпpeдeля ĸaтo caмocтoятeлнa opгaнизaциoннa cтpyĸтypa пpи глaвния пpoĸypop, съобщи Defakto.bg.


Мнoзинcтвoто в Πлeнyмa нa Bисшия съдебен съвет (ВCC) блaмиpa пpaвocъдния

Мнoзинcтвoто в Πлeнyмa нa Bисшия съдебен съвет (ВCC) блaмиpa пpaвocъдния ...

... нo тoвa нe e в интepec нa бългapcĸитe мaгиcтpaти. И пoвeчe нямa дa yчacтвaм днec". След спор дали пленумът може да определя критериите за анализите, зaпoчнaxa пpeдлoжeния ĸaĸвo oщe дa влeзe в пpoĸypopcĸия дoĸлaд, вĸлючитeлнo зa paзпopeждaниятa c вeщecтвeнитe дoĸaзaтeлcтвa, ocпopeнитe oпpaвдaтeлни пpиcъди и oтчитaнe нa aĸтoвeтe нa съда в Cтpacбypг.


Окръжният съд в Благоевград окончателно потвърди, че бащата на двете убити деца

Окръжният съд в Благоевград окончателно потвърди, че бащата на двете убити деца ...

... и е блъскал главата в парното", добави още Дунчев. Той каза, че последно се е чул със сестра си вчера след новината за решението на съда. "Не можа да повярва, започна да плаче. Просто ми каза: "Направи всичко възможно жена да не изпитва това, което аз изпитвах", добави братът на Кристина.


Министерство на вътрешните работи е оттеглило искатено си към съда Националната

Министерство на вътрешните работи е оттеглило искатено си към съда Националната ...

... а само, че е възможно това да е станало в резултат на "приложената физическа сила от полицейските служители за сломяване на съпротивата на Кенаров по време на придвижването му до мястото, на което са му били поставени белезници", но няма данни това да е било "неправомерно и противоправно". Източник:   


"Хиполенд" не е нарушила Закона за защита на конкуренцията със ...

... за нейната липса", обяснява съдът. Освен това обяснява, че посланието, че магазинът не гарантира изрично наличността на стоката към момента на приключване на поръчката е пределно ясно. Георги Николов обяснява и азбучния принцип на промоциите - те предполагат ограниченост на количествата и това именно е логичното разбиране на всеки потребител. Решението е окончателно.


В Прокуратурата на Република България са постъпили писма от председателя

В Прокуратурата на Република България са постъпили писма от председателя ...

... приключване на възложения анализ на постъпилите сигнали, същите ще бъдат препратени към компетентните прокуратури – Върховна административна прокуратура, Софийска градска прокуратура, Специализирана прокуратура и/или други териториални структури. На случаен принцип сигналите ще бъдат разпределени на конкретен наблюдаващ прокурор, който следва да извърши конкретни действия съобразно закона и функционалната си компетентност.


Делото на бизнесмена Пламен Бобоков срещу заповедта на СДВР за 24-часовото

Делото на бизнесмена Пламен Бобоков срещу заповедта на СДВР за 24-часовото ...

... 2020 г. - дeня, в ĸoйтo дecaнт oт cпeциaлизиpaни и вoeнни пpoĸypopи, пoлицaи и cлyжитeли нa Бюpoтo по зaщитa ĸъм главния прокурор Ивaн Гeшeв нaxлyxa в пpeзидeнтcтвoтo. По време на акцията бяха арестувани пpeзидeнтcĸитe cъвeтници Илия Mилyшeв и Πлaмeн Узyнoв, ĸaĸтo и бизнесменът Πлaмeн Бoбoĸoв. Bпocлeдcтвиe и тpимaтa бяxa ocвoбoдeни.


"Убиваш трима души и те пускат под гаранция 20 000 ...

... на семейството са, че тази гаранция от 20 000 лева няма да попречи на лицето да се укрие. "Процесът ще се проточи, може би около година ще продължи. Какво гарантира, че лицето ще остане?" - попитаха близките.Прикаченото видео не е подходящо за хора със слаби нерви, деца  и бременни жени!


Иван Ангелов е най-големият крадец. Това каза пред  Софийската градска

Иван Ангелов е най-големият крадец. Това каза пред  Софийската градска ...

... свидетел за определени обстоятелства и твърдения, които са били представени пред комисията по ревизията и че са оставили необходимите документи.След като първоначално си тръгна от прокуратурата, Илчовски се върна обратно и на излизане на журналистическите въпроси само каза "Иван Ангелов е най-големият крадец и аз ви го показах, бе, глупаци!"


Появи се снимка на автомобила, в който на Великден на

Появи се снимка на автомобила, в който на Великден на ...

... чадър, но има обстоятелства, които будят съмнения. Надявам се мярката да бъде променена.".Опасенията на семейството са, че тази гаранция от 20 000 лева няма да попречи на лицето да се укрие. "Процесът ще се проточи, може би около година ще продължи. Какво гарантира, че лицето ще остане?" - попитаха близките.


Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под

Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под ...

... обосновано предположение, че Даскалов е съпричастен към престъплението, за което е привлечен като обвиняем. Съдът намери, че към настоящия момент при мярка, различна от задържане под стража, съществува реална опасност обвиняемият  да извърши друго  престъпление. Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване  пред Апелативен съд – Пловдив.След като ЕК потвърди, че е получила писмото на главния

След като ЕК потвърди, че е получила писмото на главния ...

... След като ЕК потвърди, че е получила писмото на главния прокурор Иван Гешев, в което се жали срещу закриването на спицпрокуратурата и спецсъда, от там напомниха, че те пък искат да се въведе отчетност и наказателна отговорност за обвинител №1.  


Правосъдният министър Десислава Ахладова се връща като съдия в Софийския

Правосъдният министър Десислава Ахладова се връща като съдия в Софийския ...

... съдия в Софийския областен административен съд. Това става с решение на съдийската колегия на ВСС, която я възстанови на работа, съобщиха от съвета. Решението на кадровия е орган е във връзка с постъпило заявление още на 29 април от самата Ахладова. От утре в Министерство на правосъдието влиза Янаки Стоилов.  


Празничните дни отминаха, но органите на реда продължават да се

Празничните дни отминаха, но органите на реда продължават да се ...

... първите часове на 9 май служители на Пътна полиция  проверили водач на лек автомобил "Пежо". Колата била спряна в района на Коматевския надлез, но още при слизането на водача от превозното средство на проверяващите направило впечатление, че 31-годишният шофьор залита и силно мирише на алкохол. Полеви тест отчел 1,65 промила.


Крупният и емблематичен бизнесмен Миню Стайков е бил отровен докато

Крупният и емблематичен бизнесмен Миню Стайков е бил отровен докато ...

... Интересен факт посочиха - че след като влязъл зад решетките Стайков, Иван Ангелов е направил фабрика за производство на спирт. Именно производството на спирт е била една от основните дейности на Стайков. Съдът се оттегли, за да реши дали ще си даде отвод, или ще продължи с изслушването на свидетели.


Шофьорът, причинил зверската катастрофа с три жертви на Околовръстното шосе

Шофьорът, причинил зверската катастрофа с три жертви на Околовръстното шосе ...

... предприема несъобразена маневра изпреварване и се удря челно в насрещно движещо се БМВ 730, зад волана на което седял 43-годишен пловдивчанин.  На място са починали шофьорът на едната баварка и двамата спътници на Лудия. Иво е настанен в болница с фрактури, но към момента животът  му е вън от опасност.  


Окръжната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за тежката катастрофа

Окръжната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за тежката катастрофа ...

... селата Марково и Брестник. По първоначални данни 45-годишен с джип БМВ Х5 е предприел изпреварване и се е ударил челно в друг автомобил от същата марка - БМВ 730. Втората кола е била шофирана от 43-годишен.  При инцидента са загинали трима, четвърти е в болницата "Св. Георги" в Пловдив.  


Съдийската колегия на ВСС отложи избора на трима председатели на

Съдийската колегия на ВСС отложи избора на трима председатели на ...

... заемащи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, каквито са - съдиите, прокурорите и следователите, както и председателите на ВКС, ВАС и Главният прокурор, а също и членовете на ВСС и инспекторите в Инспектората към ВСС.


Апелативен съд – Пловдив потвърди наказанията на бившия началник на

Апелативен съд – Пловдив потвърди наказанията на бившия началник на ...

... осъдил на 3 години лишаване от свобода условно с 5 години изпитателен срок и глоба от 3 000 лева, като го е лишил от право да заема длъжност в МВР за 4 години. Решението на Пловдивския апелативния съд не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.


Апелативният специализиран наказателен съд потвърди оправдателните присъди на Иво Прокопиев,

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди оправдателните присъди на Иво Прокопиев, ...

... проверка на присъдата, въззивният съд не констатира допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, неправилно приложение на материалния закон, необоснованост или непълнота на доказателствата, които да налагат отмяната или изменението на атакувания съдебен акт, поради което съдът счете, че същата следва да бъде потвърдена", приема в заключение Апелативния специализиран наказателен съд.


Няма да има видеонаблюдение на изборите на 4 април.  Това

Няма да има видеонаблюдение на изборите на 4 април.  Това ...

... бяха спрели изпълнението на указанията на ЦИК и Комисията за защита на личните данни, пак нямаше как да има видеонаблюдение на изборите, защото днешният им акт подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховен административен съд, т.е. не може да влезе в законна сила до провеждането на тази изборна процедура.


Районна прокуратура – Бургас внесе в съда искане за определяне

Районна прокуратура – Бургас внесе в съда искане за определяне ...

... НК.Припомняме, че Рачков е осъществил престъпленията в изпитателния срок на присъда, постановена му за разпространение на наркотични вещества. Същевременно той е предаден на съд от Окръжна прокуратура – Бургас за противозаконно държане на високорискови наркотични вещества, с цел разпространение.Предстои Районен съд-Средец да насрочи заседанието си, което ще бъде проведено днес.


Трима от петимата обвиняеми за шпионаж в полза на Русия

Трима от петимата обвиняеми за шпионаж в полза на Русия ...

... така и от Военно-апелативната прокуратура. Петима от 6-имата обвинени в шпионаж за Русия обжалваха задържането си под стража, което първоинстанционният военно-окръжен съд им наложи след 23-часов съдебен маратон, приключил в ранните часове в понеделник. За шестия от групата за шпионаж прокуратурата не поиска задържане под стража, след като той направил пълни самопризнания.  


Без изменение остава мярката на Кристиан Николов, задържан за катастрофата

Без изменение остава мярката на Кристиан Николов, задържан за катастрофата ...

... по-лека и това се извежда от тежестта на престъплението, за което е подсъдим, също и от завишената степен на обществена опасност и личността на дееца. Защитата на обществения интерес и безопасност надделява над личните ограничения, които Николов търпи заради задържането си, смята съдът. Определението на Софийския апелативен съд е окончателно.


Висшият съдебен съвет (ВСС) прие правилата за избopa нa cпeциaлен

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие правилата за избopa нa cпeциaлен ...

... от инициативата „Правосъдие за всички“ коментира:  „Фигурата на специалния прокурор е абсурдна и без аналог, леко изнасилване на понятието за правосъдие... Този специален прокурор не трябва да е в системата на прокуратурата. Не трябва да е лично подчинен на главния, може да е магистрат, който да се отчита пред ВСС“. 


Мъж на 35 години е арестуван за убийство, извършено с особена

Мъж на 35 години е арестуван за убийство, извършено с особена ...

... срок до 72 часа и предстои внасяне в съда на искане за налагане на най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо него – „задържане под стража”. Предвиденото в закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.


Присъда от 14 години затвор получи Стоян Владев за блудство и

Присъда от 14 години затвор получи Стоян Владев за блудство и ...

... съгласието на своята майка, сума в общ размер на 62 000 лева, включваща обезщетения за причинени неимуществени вреди, претърпени в резултат на трите престъпни деяния. В Окръжен съд – Стара Загора делото се разгледа по общия ред при закрити врати. Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.


Индустриалецът Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов съдят прокуратурата.

Индустриалецът Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов съдят прокуратурата. ...

... за секретна информация, записа в определението си съдия Ангелина Гергинска. По-късно различни съдилища обявиха и 72-часовото задържане, разпоредено от прокурор, за Узунов и за Бобоков, за самоцел и произвол. Решението за Узунов е окончателно, а това за Бобоков тепърва ще се гледа на втора инстанция от Административния съд в София.


Напоследък главният прокурор Иван Гешев леко се активизира медийно, след

Напоследък главният прокурор Иван Гешев леко се активизира медийно, след ...

... вашите усилия, дай Боже и с усилията на Народното събрание, което да разшири правомощията на следователите, след няколко години следствените органи да изглеждат по различен начин", се посочва в обръщението на главния прокурор. Гешев допълни, че когато е бил по-млад и част от следствието нещата са били в по-добро състояние.


Близо денонощие след решението на Специализирания наказателен съд, Димитър Желязков-Митьо Очите

Близо денонощие след решението на Специализирания наказателен съд, Димитър Желязков-Митьо Очите ...

... ковид-отделенията защитни облекла, което си е доста неприятно и затормозяващо. На пресконференцията в МС вчера Венцислав Мутафчийски обяви, че във ВМА имало само пет свободни ковид-легла заради резкия ръст на лекуваните в болница. И то въпреки новоразкритите две ковид-отделения там. Това предполага, че Митьо Очите лежи в претъпкана стая с други болни.


Софийският градски съд оправда Йоан Матев за убийството на Георги

Софийският градски съд оправда Йоан Матев за убийството на Георги ...

... на местопрестъплението. Мнозинството в съдебния състав обаче смята, че няма нито преки, нито косвени доказателства, че Матев е държал ножа и е умъртвил Георги Игнатов.  Председателят и единият от съдебните заседатели са подписали присъдата с особено мнение. Те смятат, че има "верига от косвени доказателства", че Йоан Матев е извършил деянието. 


Почти шест години след убийството на 15-годишния Георги Игнатов делото

Почти шест години след убийството на 15-годишния Георги Игнатов делото ...

... в столичната Борисова градина - 2.06.2015 година, Матев е бил непълнолетен, то е 12 години затвор. В обясненията си на финала на процеса той отрече да е убил Георги Игнатов. И адвокатите на Йоан Матев бяха категорични, че доказателства за вината му няма и той трябва да бъде оправдан.  


Bъpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд зaдължи първоинстанционния Административен съд София град (АССГ)

Bъpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд зaдължи първоинстанционния Административен съд София град (АССГ) ...

... че процесните Указания не подлежат на съдебен контрол. С оглед и на цитираната практика на Конституционния съд, един административен акт, който засяга права и законни интереси на адресата, не подлежи на съдебен контрол само тогава, когато законодателят изрично е посочил това в закон”, казва ВАС. Определението е окончателно.    


Рапърът Ицо Хазарта е загубил делото срещу първата си жена Диана Котева

Рапърът Ицо Хазарта е загубил делото срещу първата си жена Диана Котева ...

... да тегли, след като стане на 18 години. Тя стриктно изпраща всеки месец и издръжка, но Хазарта не я приема, връща и коледните подаръци, които Диана изпраща на Аделина. Майката се надява най-накрая на справедливост и има една-единствена мечта - да види порасналата си дъщеря, когато тя е готова за това.


Съдът не се съгласи на сделка с Димитър Желязков-Митьо Очите.

Съдът не се съгласи на сделка с Димитър Желязков-Митьо Очите. ...

... с широкоспектърно действие, който се прилагал срещу бактериални инфекции. Т.е. в случая вероятно целта е била да се третира бронхита, а не коронавируса, стана ясно още в съда. Кортикостероиден медикамент също се използвал за лечението на именития затворник. Определението на Специализирания наказателен съд може да се обжалва и протестира пред горната инстанция. 


Противоречия, в показанията на очевидци по делото за смъртта на

Противоречия, в показанията на очевидци по делото за смъртта на ...

... тази кола са излизали и влизали в нея сякаш са търсели нещо ня задната седалка. Разпитванта потвърди, че колата на Николов е минала на червено. Това е ясно видимо и от записите на няколко камери, които са заснели момента на адския удар, който отне живота на непрежалимия журналист Милен Цветков.


Днес е последното заседание по делото за клевета, заведено от

Днес е последното заседание по делото за клевета, заведено от ...

... ми щаб  по време на кампанията за местните избори в София. От "информатора" бил научил и за въпросната среща във Волуяк. По думите на главната редакторка на ПИК те също са използвали "папараци и информатори", които са ме следили по време на кампанията, каза Манолова след първото заседание по делото.


В Софийски градски съд (СГС) вднес започва по същество делото

В Софийски градски съд (СГС) вднес започва по същество делото ...

... пострадалия, искам да използвам този момент и да изкажа моите най-искрени съболезнования за загубата. Знам, че това нещо не би могло да ви утеши, но искам да знаете, че искрено съжалявам за случилото се”, каза тогава Кристиан Николов в съдебна зала, като се обърна към близките на Милен Цветков.