Околна Среда


Трето мече пристигна в парка за танцуващи мечки в Белица.

Трето мече пристигна в парка за танцуващи мечки в Белица. ...

... Хуба, другото мече, което пристигна при нас. Това означава, че ще действаме със същата диета", допълни той. Двете мечета са на адаптирано мляко, след което ще започне захранването с плодове и яйца. В понеделник медицински екип ще прегледа най-новия обитател. За двете малки мечета предстои реадаптиране и връщане в дивата природа.


В южната част на Атлантическия океан е забелязан кит, който

В южната част на Атлантическия океан е забелязан кит, който ...

... над 7000 километра. За учените остава загадка по кой маршрут китът е изминал пътя от северната част на Тихия океан до южната част на Атлантическия океан. Те допускат, че едрият морски бозайник може да е плувал през Арктика, да е обиколил Африка или да е преминал край Южна Америка.  


РИОСВ–София съставя акт на кмета на столичния район

РИОСВ–София съставя акт на кмета на столичния район "Банкя" заради ...

... При повторната проверка обаче, инспекторите установили, че терените изобщо не са чистени – дори частично. Заради неизпълнение на предписанието РИОСВ търси административно-наказателна отговорност от кмета на района, за което той вече е уведомен, и ще му състави акт. За извършеното нарушение ЗУО предвижда глоба от 3000 до 10 000 лв.Слабо земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер и с дълбочина

Слабо земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер и с дълбочина ...

... 4.0 километра е регистрирано тази сутрин в 8.53 часа на територията на Благоевградска област. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география /НИГГГ/ на БАН. Епицентърът на труса е бил на 6.7 километра североизточно от град Симитли и на 85 километра от София, информират сеизмолозите от НИГГГ-БАН.  


Огромен айсберг се откъсна от ледения шелф на Антарктида и

Огромен айсберг се откъсна от ледения шелф на Антарктида и ...

... е по-тежка от леда, проникне през получени от затоплянето пукнатини до повърхността на шелфовия лед, което предизвиква разцепване. Айсбергите по традиция се кръщават на антарктическия квадрант, в който първо за забелязани, след което се поставя поредния им номер. Ако някой се разцепи, се добавят букви за различаване на отделните части.


Поради интензивни валежи има опасност от възникване на наводнения в

Поради интензивни валежи има опасност от възникване на наводнения в ...

... Поради интензивни валежи има опасност от възникване на наводнения в събота следобед, вечерта и нощта срещу неделя във водосборите на Искър, Марица и Места, както и по горните течения на самите реки.От Монголия до Южна Бразилия, гори с площта на Франция са

От Монголия до Южна Бразилия, гори с площта на Франция са ...

... почти, колкото територията на Нидерландия. За същия период 1,2 милиона хектара тайга се е възстановила в Северна Монголия. Другите регенерирали се гори са в Централна Африка и Канада.Отделно проучване обаче показва, че 386 милиона хектара масиви - около седем пъти повече от възстановените, са изчезнали през същия двадесетгодишен период по света.


Видео, заснето от дрон и показващо китове от критично застрашен вид

Видео, заснето от дрон и показващо китове от критично застрашен вид ...

... озадачава учените, карайки ги да се питат дали едрите морски бозайници наистина са склонни да проявяват подобно поведение или става въпрос за чиста случайност, предаде Асошиейтед прес.Кадрите, заснети в залива Кейп Код, показват двойка екземпляри от вида Северноатлантически гладък кит, които изглеждат сякаш се прегръщат един друг с плавниците си.  


Случаите на срещи отблизо със змии и смокове зачестяха с

Случаите на срещи отблизо със змии и смокове зачестяха с ...

... глезена, затова и ходенето с обувки с по-висока платформа може да сведе до минимум риска от ухапване.  "Ако се появят симптоми, като задушаване, трябва да се потърси медицинска помощ. Но ако няма нужда от нея, поставянето на противоотрова е по-рисково, защото има опасност от алергичен шок", поясни той. а  


Дърветата попадат в зоната на обекта на  бул. „Цар Бори

Дърветата попадат в зоната на обекта на  бул. „Цар Бори ...

... строителните дейности и в локалното платно.   Демонтажът на релсите, траверсите, стълбовете и контактно-кабелната мрежа в участъка между Руски паметник и МБАЛ „Пирогов“ е приключил и строителните бригади работят по фундаментите на новите стълбове . В отсечката от Руски паметник до „Красно село“ продължава демонтажът на релсите, траверсите и контактно-кабелната мрежа.


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров провери готовността

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров провери готовността ...

... град Антоново са достатъчни за поне 20 години напред. Заради очакваните валежи и започналото снеготопене през последните 10 дни обемите в язовирите се поддържат на нива, които първоначално да поемат очаквания приток, без да се създава опасност от неконтролирано преливане и водният ресурс да бъде запазен максимално с контролирано изпускане.От 3 април се отварят временните площадки за събиране на

От 3 април се отварят временните площадки за събиране на ...

... от дейността им гуми. Задължени са и да осигурят възможност за безплатно приемане на гумите от крайните потребители в местата на продажба и смяна на гумите, както да поставят на видно място в търговските обекти табели, които съдържат информация за възможностите и начина за обратно приемане на използвани гуми в търговския обект.


Настъпва истинската пролет, но с нея и високият риск от лавини

Настъпва истинската пролет, но с нея и високият риск от лавини ...

... твърде оскъдна. Пистата е дълга близо 5 километра”, обясни планинският спасител Георги Ботев.Той добавя, че теренът е изключително стръмен. Според него всеки един сноубордист трябва да има няколко задължителни неща: лавинен уред, лавинна сонда и лавинна лопатка.„Тези неща са много леки, батериите издържат много и могат да спасят живота”, добавя Ботев.


Ако не се вземат сериозни мерки в борбата с изменението

Ако не се вземат сериозни мерки в борбата с изменението ...

... „Ако продължим както преди, до края на века пролетта и лятото ще започнат един месец по-рано от 2011 г., а есента и зимата - около половин месец по-късно, което ще доведе през 2100 лято с продължителност около половин година и зима по-малко от два месеца”, предупреждават експертите в своите изследвания.


Лавина падна на прохода

Лавина падна на прохода "Петрохан" тази сутрин. Движението в района е ...

... Лавина падна на прохода "Петрохан" тази сутрин. Движението в района е ограничено. Пътните служби са на място и разчистват пътя. В цяла Северозападна България продължава да вали мокър сняг. Температурите са от минус 4 до плюс 2 градуса. На места в планината снежната покривка достига до един метър.


 

  "През тази година общинското предприятие „Управление на земи и ...

... в район „Панчарево“, както и на територията на районите „Кремиковци“ и „Овча купел“. С  51 хиляди дървета  ще бъде допълнен и съществуващият горски фонд на София. Новите гори се засаждат съгласно 10-годишният проект за управление на общинските горски територии. Целта е намаляване на парниковия ефект и подобряване качеството на въздуха.Настъпилата Баба Марта наистина е чудесен празник - един от

Настъпилата Баба Марта наистина е чудесен празник - един от ...

... вместо здраве и берекет им даваме уродлив растеж и входни рани за болести. И хлабаво поставените гривнички също могат да се окажат смъртоносни капани за дребни животинки и птички. По-добрият вариант са спазване на традицията е са поставим мартеничката под камък или да я пуснем във вода. Нека опазим дърветата!Мръсен въздух в няколко града в България. В Русе, Видин и София има най-голяма

Мръсен въздух в няколко града в България. В Русе, Видин и София има най-голяма ...

... на фини прахови частици през изминалите дни. Около 2 пъти е превишена нормата в район „Красна поляна“ в София. Общо 14 са станциите, които отбелязват стойности на фини прахови частици над нормата в странa, съобщи Нова телевизия.  Очаква се ситуацията да се промени, след като в страната нахлуе студен атмосферен фронт.


10 пъти над нормата замърсяване с фини прахови частици отчетоха

10 пъти над нормата замърсяване с фини прахови частици отчетоха ...

... места в София, предаде БНР. Предварителните данни, които получава Столична община, също показват завишено ниво на фини прахови частици в квартал „Хиподрума“. От общината за днес са обявили, че ще извършват извънредни проверки на строителните обекти, генериращи емисии. Призивът към гражданите е по възможност да ограничат използването на лични автомобили.


В следващите няколко дни се очаква мощно нахлуване на пустинен

В следващите няколко дни се очаква мощно нахлуване на пустинен ...

... Европа. Валежите в споменатите райони ще са оцветени в жълто-кафяво. Пустинният прах се движи с обширен антициклон и пренос на топъл въздух от Средиземноморието към континентална Европа. По прогноза у нас атмосферата ще е запрашена от вторник до края на работната седмица. По-видимо ще е праховото замърсяване в Югозападна България.Британски учени откриха

Британски учени откриха "странни създания" под дебелия 900 м антарктически ...

... морски гъби, но може да има и други форми на живот, разказа Джеймс Смит от Британския антарктически институт. Неподвижни животни в подобни условия - пълна тъмнина и температура минус 2,2 градуса Целзий, досега не бяха откривани. На такова разстояние - 260 км от открития океан, са наблюдавани много малко видове. 


Притеснението от заболяване с коронавирус, преумората от дистанционното обучение и

Притеснението от заболяване с коронавирус, преумората от дистанционното обучение и ...

... психолог, кариерен консултант:всеки работен ден от 13 ч. – 15 ч.; 0882 567 038Онлайн консултация /електронна поща:Боряна Чалъкова -  клиничен психолог, психотерапевт:всеки работен ден от 10 ч. -  12 ч.;e-mail: [email protected];  0887 498 047Марина Габровска -  психотерапевт, медиатор:всеки понеделник и четвъртък от 9 ч. - 13 ч.e-mail: [email protected]; 0885 911 728


 

  "От днес започнаха 72-часавите тестове за новата мобилна станция ...

... строителни обекти, както и за начина на отопление и вида на използваното гориво във фургоните за работници. За установени нарушения са съставени 73 акта. Установени са и нарушения при проверки на тежкотоварни автомобили – липса на чергило при транспортиране на строителни отпадъци и земни маси, и са съставени 3 акта.  


Цялото корито на река Струма от община Невестино до Бобошево

Цялото корито на река Струма от община Невестино до Бобошево ...

... и непочистените отпадъци, които продължават да седят в реката. От общината Невестино заявиха, че във всяко населено място отпадъците се събират по няколко пъти в месеца. А в общинските участъци на река Струма вече е започнало почистване на коритото, но се чака да спадне още нивото на водата.    


Във връзка с публикации в медиите относно начина на провеждане

Във връзка с публикации в медиите относно начина на провеждане ...

... МОСВ и отстраняването на проблема в първите дни от хода на общественото обсъждане. В тази връзка, на 01.02.2021 г министърът на околната среда и водите разпореди предприемане на действия за отмяна на Заповед № РД-987/10.12.2020 г. за обявяване на защитена зона „Камчия“ и възобновяване на производството по нейното издаване.  В резултат на интензивните валежи от отминалите дни, комбинирани със

В резултат на интензивните валежи от отминалите дни, комбинирани със ...

... на реките са около праговете за високи води. В неделя ще има краткотрайно понижение на нивата на реките в басейна, а на следващия ден се очакват повишения, като по-съществени те ще бъдат във водосборите на Места и Доспат, както и в средните и долни части от водосбора на Струма.  


Сметище от отпадъци се образува на р. Струма край с.

Сметище от отпадъци се образува на р. Струма край с. ...

... Кюстендилска и Пернишка област, гледката е изключително грозна. Е, боклуците не са като тези на р. Искър при Своге, но все пак някой не си е свършил работата. Публична тайна е, че реките се използват за сметища. Като придойде Струма, тя понася сметта надолу – към Благоевградска област и Гърция. 


Три труса са усетени тази нощ на територията на община

Три труса са усетени тази нощ на територията на община ...

... център те са с магнитут между 2,3 и 3,2 по Рихтер, предаде Нова ТВ. Първият е бил в 23:29 ч. с епицентър между селата Радко Димитриево и Ивански, вторият в 23:47 ч. в село Дибич и третият с епицентър Шумен в 00:06 ч. Няма информация за пострадали и нанесени щети.


Много голям проблем има у нас след дъждовете, които наводниха

Много голям проблем има у нас след дъждовете, които наводниха ...

... вероятно са се трупали по поречието много дълго време. През изминалата година внесохме в МОСВ петиция с предложения за допълнително намаляване на пластмасовото замърсяване, подписана от над 19 000 души, но засега конкретен отговор нямаме. МОСВ, кога ще има адекватна система за събиране на отпадъци и контрол по спазването ѝВ Бургаско се стигна до затваряне на пътища и също

В Бургаско се стигна до затваряне на пътища и също ...

... се очаква значително повишение на речните нива в Югоизточна България. Нивата на реките Места и Струма също остават високи. Язовир “Студена” продължава да се изпуска.Високите води на Струма и Места нанесоха много щети. В Хаджидимово има и около 15 наводнени къщи. Заради придошлите води на Струма край Благоевград евакуираха семейства.


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир ...

... Той добави, че има електронна система, с която в реално време може да се следи притокът и разходът на водоема.  „Изпускат се малки количества вода, за да не се натоварват реките след язовира. В постоянен контакт сме с колегите по поречието на река „Струма“, заяви управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов.


С цел опазване и съхраняване на популациите на видовете руска

С цел опазване и съхраняване на популациите на видовете руска ...

... по силата на международни, европейски и национални законодателни актове. Поради тази причина, научни институти и организации в страната (Института по океанология към Българска академия на науките, Института по рибни ресурси и Световния фонд за защита на дивата природа – WWF-България) са единодушни относно необходимостта от удължаване на забраната.    


Коалата, която вече е откраднал сърцата ни за Коледа.  Австралийско семейство

Коалата, която вече е откраднал сърцата ни за Коледа.  Австралийско семейство ...

... в светлините на дървото и продължавала да се опитва да изяде листата - докато не осъзнала, че са пластмасови.  Маккормик била оставила входната врата отворена за кучето си, докато семейството било навън за обяд. Майка й Аманда Маккормик вярва, че Дафни  може да е прекарала поне три часа сама в къщата. 


София тази сутрин е в жълтия сектор по замърсяване на

София тази сутрин е в жълтия сектор по замърсяване на ...

... както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за ПЧ10, с произтичащите от това рискове за здравето на нейното население. Особено големи са превишаванията при дневните пределно допустими стойности – те са отбелязани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от разрешеното съгласно директивата на ЕС. Максимумът на метеорния поток Леониди се очаква в нощта срещу

Максимумът на метеорния поток Леониди се очаква в нощта срещу ...

... по над 1000 звезди на час в рамките на 15 - 20 минути, което ще бъде наистина впечатляващо“, поясни доц. Петров. Той допълни, че все пак ако тази нощ човек е на по-тъмно място, извън големия град, без облаци и мъгла, ще се порадва на това, което небето ще му предложи


Еколозите са все по-притеснени от въздействието, което ще окаже пандемията

Еколозите са все по-притеснени от въздействието, което ще окаже пандемията ...

... маски и ръкавици имат пластмаса в себе си“, продължи той. "Така че това, което използваме само за няколко минути, може да продължи да живее на Земята хиляди години. То няма да се разгради биологично. Когато се разложи на микропластмаси, ще бъде усвоено от животни на сушата и морските животни."  


Европейският комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството

Европейският комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството ...

... икономическа дейност. Наградата е отворена за всеки пряко ангажиран с управлението или комуникацията, свързани с европейската мрежата „Натура 2000“, в това число бизнес, държавни органи, НПО, доброволци, земевладелци, образователни институции или физически лица. Тази година бяха получени 85 кандидатури, от които бяха подбрани 27. След това специално жури избра победителите.


Над 70 тона пестициди ще бъдат предадени за обезвреждане на  територията

Над 70 тона пестициди ще бъдат предадени за обезвреждане на  територията ...

... водоразтворими и трудни за обезвреждане. Искаме преди да падне сняг да се изчистят и четирите склада във вашата област“, допълни министър Емил Димитров. „За нас ще бъде осъществена една 40-годишна мечта. Откакто съм кмет на Търън, всеки ден мечтая това нещо да бъде изхвърлено“, каза кметът на Търън Явор Говедаров.


Заради сквален от акула в разработваните ваксини срещу COVID-19 може

Заради сквален от акула в разработваните ваксини срещу COVID-19 може ...

... от акули, растенията и химическата промишленост може да предоставят подходящи еквиваленти на животинското вещество.Скваленът е естествено органично съединение, получавано с търговска цел, предимно от масло от черен дроб на акула, но се използват и растителни източници (главно растителни масла) от семена на щир, оризови трици, пшеничен зародиш и маслини. Всички растения и животни произвеждат сквален, включително и хората.


Заради сквален от акула в разработваните ваксини срещу COVID-19 може

Заради сквален от акула в разработваните ваксини срещу COVID-19 може ...

... от акули, растенията и химическата промишленост може да предоставят подходящи еквиваленти на животинското вещество.Скваленът е естествено органично съединение, получавано с търговска цел, предимно от масло от черен дроб на акула, но се използват и растителни източници (главно растителни масла) от семена на щир, оризови трици, пшеничен зародиш и маслини. Всички растения и животни произвеждат сквален, включително и хората.


Предприятията, потенциални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат поставени

Предприятията, потенциални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат поставени ...

... Източна индустриална зона на гр. Русе мобилна автоматична станция (МАС). Направена е препоръка към Областния управител на гр. Русе за иницииране на проверки на предприятията, с участието на всички институции с правомощия по темата за осигуряване на здравословна работна среда (Регионална здравна инспекция-Русе, Дирекция „Инспекция по труда“ Русе и др.).


Земетресение с магнитуд 3,1 по Рихтер в района на Сливен,

Земетресение с магнитуд 3,1 по Рихтер в района на Сливен, ...

... Земетресение с магнитуд 3,1 по Рихтер в района на Сливен, предаде БНТ. Трусът е регистриран около 16:30 ч между селата Камен и Жельо Войвода, съобщи дежурният сеизмолог от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Дълбочината на труса е 12 км.


Проектът на EVN „Живот за царския орел” (Life for safe

Проектът на EVN „Живот за царския орел” (Life for safe ...

... решетки за птици и др. Царският орел е защитен вид включен в Червената книга и в списъка на глобално застрашените видове на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN). В България защитената птица битава основно региона на Сакар и Западна Странджа. Информация за LIFE Awards finalists 2020:


В Министерството на околната среда и водите беше получено уведомление

В Министерството на околната среда и водите беше получено уведомление ...

... от отпадъците под АМ „Струма“ се разчистват от Община Дупница,  в изпълнение на предписание на РИОСВ – София. Почистени и предадени до момента са общо 102.12 тона пластмасови отпадъци. Работата, организирана от общината по извозване на отпадъците, продължава до цялостното почистване на имота под моста под стриктния контрол на МОСВ.  


Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се срещна с

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се срещна с ...

... възможности, които и към момента позволяват на родителите да избират между самостоятелна, индивидуална и комбинирана форма на обучение. Министър Вълчев представи допълнителни изменения в нормативната уредба, които в момента се предлагат от екипа на МОН, с цел да се разшири обхвата на възможностите и мерките за реакция в настоящата обстановка.


От днес е забранено качването на джипове, превозващи туристи до

От днес е забранено качването на джипове, превозващи туристи до ...

... линейки, неща които са ясни, може да се ползва този сервизен път, защото това е сервизен за лифта. За всички други цели, има си лифт, пътека. От тук нататък също е пътека. Да заповядат и да се любуват на нашата природа", каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.


Намислете си желания тази седмица и гледайте по-често към небето,

Намислете си желания тази седмица и гледайте по-често към небето, ...

... 13 август, когато могат да се видят до 110 падащи звезди на час. Луната няма да пречи на явлението, защото ще е в намаляващ полумесец, пише Нова телевизия. Всяка година Земята преминава през останките от кометата Ѕwіft-Тuttlе, което създава персеидния дъжд. Те се йонизират и нагряват при навлизането в атмосферата, достигайки скорост от 59 км в секунда.


РИОСВ – София извърши извънредна проверка за замърсяване на р.

РИОСВ – София извърши извънредна проверка за замърсяване на р. ...

... от експерти на РИОСВ – София, Специализираната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“. Взети са проби – от тръбата, от която се излива оцветената в кафяво вода, както и от няколко пункта по поречието на реката. Резултатите от пробовземанията ще бъдат оповестени допълнително. 


В рамките на два дни бяха събрани и предадени за

В рамките на два дни бяха събрани и предадени за ...

... могли да злоупотребят.  Проблемите със залежалите пестициди датират от 1990 г. насам и са в резултат на ликвидиране на бившите ТКЗС и АПК. Средствата за обезвреждането на първите обекти ще бъдат осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната  среда (ПУДООС) и МОСВ, които са били заделени за други дейности.


Започва обезвреждане на най-опасните обекти, в които са загробени пестициди

Започва обезвреждане на най-опасните обекти, в които са загробени пестициди ...

... на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“ по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество за екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди. Обезвредени около 4000 тона от 70 склада от цялата страна. Пестицидите са унищожени на територията на Франция, Германия, Белгия и Швейцария.


Екоминистърът - Емил Димитров, заяви категорично, че ще започне борба

Екоминистърът - Емил Димитров, заяви категорично, че ще започне борба ...

... че ще работи по закон, с който да ограничи този тип нелегална дейност, тъй като тя представлява риск за околната среда и здравето на туристите, които се качват на свой риск при шофьорите. Въпросните джипове се явяват една от алтернативите за лифта, който води до подножието на хижа „Рилски езера“.


Няма замърсяване на въздуха и екологични щети, заяви министърът на

Няма замърсяване на въздуха и екологични щети, заяви министърът на ...

... е силно" и се чува надалеч", каза по-раноПавлин Иванов от "Булгартрансгаз". Иванов отказа да коментира причините за аварията, преди да е направена техническа експертиза. Работи се усилено за отстраняване на аварията и възстановяването на подаването на газ за Гърция, но от фирмата не искат да се ангажират с определени срокове.


Няма завишени нива на радиация в района на нерегламентираното сметище край

Няма завишени нива на радиация в района на нерегламентираното сметище край ...

... Дончева, поясни: "Намерени са отпадъци, които наподобяват опасни такива. Дали действително са такива ще стане ясно след изготвяне на съответните експертизи." По време на огледите са открити и етикети с логото на фирмата "Монбат" - собственост на братя Бобокови. Започна товаренето на отпадъците, които ще бъдат тронспортирани до лицензирана площадка.


По заповед на министъра на околната среда и водите Емил

По заповед на министъра на околната среда и водите Емил ...

... за превантивно обозначаване на евентуални проблеми и навременно вземане на аргументирани решения. Звеното ще работи в тясно сътрудничество с регионалните органи на власт, които осъществяват държавната политика в сферата на околната среда, в това число Регионални инспекции по околна среда и води, Басейнови дирекции и Дирекции на националните паркове.  


Телата на два делфина, единият от които очаквал потомство, са

Телата на два делфина, единият от които очаквал потомство, са ...

... РИОСВ не е постъпвал. Въпреки това над 30 подобни сигнала са подадени тази година, обясни Попов.Ако станат свидетели на мъртви животни, учените съветват да първо да се направи снимка на животното, а след това да се подаде сигнал до спешния номер 112.Очаква се проверката на Община Созопол и на РИОСВ


„На дигите на сгуроотвал „7-ми септември“ не са установени признаци

„На дигите на сгуроотвал „7-ми септември“ не са установени признаци ...

... РИОСВ-Перник е съставила на „Топлофикация-Перник“ АД 4 броя актове за установяване на административни нарушения и са съставени наказателни постановления с имуществена санкция общо в размер на 90 хиляди лева за неизпълнения на условия в Комплексни разрешителни. Междувременно „Топлофикация Перник“ уведоми РИОСВ Перник, че ТЕЦ-а ще продължи работа на природен газ.


Два трупа на делфини са намерени на плажове на север

Два трупа на делфини са намерени на плажове на север ...

... инспекция по околна среда и водите. От там допълниха, че са получени към момента 2 сигнала за намерени трупове – единият е за намерено тяло на делфин на плажа на Кабакум, а вторият за намерен труп на плажа в к.к. Златни пясъци. В момента специалист на екоинспекцията отива на проверка.


  По тротоарите на столични улиците и булевардите вече са

  По тротоарите на столични улиците и булевардите вече са ...

... ул. "Ив. Вазов", ул. "Иван Асен II", ул. "6-ти септември", ул. "Любен Каравелов", ул. "Цанко Церковски", бул. "Ал. Стамболийски", ул. "Сан Стефано" и др. Засаждането на  дървета е една от мерките в програмата на Столична община за чистота на въздуха, както и мярка срещу шумовото замърсяване от автомобилния трафик.  


Намаляването на трафика, спирането на индустрията и другите икономически дейности

Намаляването на трафика, спирането на индустрията и другите икономически дейности ...

... обаче, нивата на NO2 в Милано и други части на Северна Италия паднаха с около 40 процента. „Това е напълно безпрецедентно“, каза Винсент-Анри Пеух, директор на атмосферната агенция “Коперник”. „В миналото сме виждали големи промени от ден или повече заради времето. Но никога не съм виждал такова нещо”, допълва Пеух.


Във връзка със затоплянето на времето и снеготопенето кметът на

Във връзка със затоплянето на времето и снеготопенето кметът на ...

... обеми. Събота и неделя ще продължи наблюдението на всички критични участъци на реките, както и наблюдението на язовирите. Столичната община разполага и със Система за ранно предупреждение за покачване на нивата на реките с 23 сензора за дистанционно следене на нивата на реките, която се наблюдава от дирекция „Аварийна помощ и превенция“. 


Днес, 27 март 2020 г., на пристанище Варна-запад са били

Днес, 27 март 2020 г., на пристанище Варна-запад са били ...

... за Италия на 20-те контейнера днес и предстоящото връщане на в Италия и на последните 25 сагата с италианския боклук е към края си.   Разследването продължава с изпълнение на възложените от Районната прокуратура във Варна действия на територията на Италия и Северна Македония, постановени с европейски заповеди за разследване.


В първите дни от извънредното положение показателите на въдуха в

В първите дни от извънредното положение показателите на въдуха в ...

... "Павлово" и "Надежда", съобщава БНТ. През януари София често влизаше в топ 15 на най-замърсените градове в света, а сега се доближаваме до стотната позиция със замърсявания много под допустимата норма. Прогнозите на Столичната община за концентрацията на финни прахови частици за следващите дни са за ниски до умерени показатели.


БДЗП и EVN България допринесоха за увеличение на популацията на

БДЗП и EVN България допринесоха за увеличение на популацията на ...

... и местния сътрудник на БДЗП Валентин Велев , като в края на миналогодишния размножителен сезон те са забелязали индикации за размножаването на нови двойки в района и при направената проверка в началото на този сезон предположенията се потвърдиха.  Птиците в момента ремонтират гнездата си, а мониторингът на другите двойки продължава.


Глобалната кампания Часът на Земята поставя фокус върху опазената природа – нашият основен съюзник

Глобалната кампания Часът на Земята поставя фокус върху опазената природа – нашият основен съюзник ...

... организацията фокусира усилията си в създаването на нова крайречна гора в близост до Стамболийски. Инициативата в България се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на БНР, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, Actualno.com, Argent, ClubZ.bg, Dir.bg, Jenite.bg, Idea, iWoman.bg, сп. National Geographic, OFFNews.bg, Seen.bg, сп. 360, Момичетата от града, Под Тепето, Програмата и радио „Фокус“.


Настоящата зима е най-топлата в Европа, откакто се правят измервания. По-всяка

Настоящата зима е най-топлата в Европа, откакто се правят измервания. По-всяка ...

... Карло Буонтемпо, директор на службата на ЕС климатичните промени "Коперник". Подобна топла зима е смущаваща, но не представлява климатична тенденция. Сезонните температури, особено извън тропиците, варират значително от година на година". В света 2019 г. беше втората най-топла, а предишните пет и предишните десет години - най-топлите от 150 години.


Тъй като напоследък темата с боклука и отпадъците стана доста

Тъй като напоследък темата с боклука и отпадъците стана доста ...

... при рециклирането са заложени цветни семена - маргаритки, макове, рози и т.н. След като го прочетете не трябва да го изхвърляте, а да го накъсате на малки парченца и да ги засадите. Ако поливате вашите странни "насаждения" до няколко седмици ще има резултат - красиви цветя и растения. Вижте повече на: Peika.bg


Екипи на Гранична полиция и Изпълнителна агенция по рибарство и

Екипи на Гранична полиция и Изпълнителна агенция по рибарство и ...

... станции по цялото течение на реката, което означава, че вероятно не е оцеляла или е била повторно уловена от бракониери скоро след това.  Природозащитната организация предупреждава, че всеки продукт от дива есетра е незаконен и вреди сериозно както на малкото останали есетрови популации, така и на бъдещите доходи на рибарите.