Интересно


Близо една четвърт от хората, заразили се с , месец

Близо една четвърт от хората, заразили се с , месец ...

... отколкото за тези, които не са били хоспитализирани. Едно от ограниченията на изследването е, че тестова група хора без COVID-19 не е анализирана като база за сравнение. Постоянните симптоми на коронавирус или т.нар. "дълъг COVID" постепенно се изучават от специалистите. Причините обаче "все още са неизвестни", отбелязват от Феър Хелт.


Обикновена може да предпазва от COVID-19. Това показва изследване на

Обикновена може да предпазва от COVID-19. Това показва изследване на ...

... означава, че хората разчитат на имунната си система, за да се справят с болестта. Риновирусът предизвиква интерферонов отговор на имунната система и това не му позволява да се възпроизвежда. Тази имунна реакция може да се използва при лечение на COVID-19, но учените изрично отбелязват, че факторът време е много важен.


Диванът е една от най-често употребяваните вещи в дома ви

Диванът е една от най-често употребяваните вещи в дома ви ...

... на доставката или може да вземете своите мебели на изплащане! 3. Гаранция за качество и най-добра цена. 4. С всеки диван, ъглов или П-образен получавате и подарък килим! Вече сте впечатлени? Разгледайте богатия асортимент от стоки за дома и офиса на сайта на . В момента в сайта има страхотно намаление!увеличава двойно риска от настаняване в болница в сравнение с

увеличава двойно риска от настаняване в болница в сравнение с ...

... COVID-19 във Великобритания, казва... Две седмици след поставянето на втората доза на ваксината на Pfizer/BioNTech защитата срещу индийския вариант на COVID-19 е 79%, а при британския вариант, известен и като Алфа, е 92%. При препарата на AstraZeneca защитата срещу варианта на COVID-19 Делта е 60%, докато при Алфа е 73%.


Млякото на майките, заразени с новия , не съдържа следи

Млякото на майките, заразени с новия , не съдържа следи ...

... е важно да бъде препоръчвано кърменето да продължи във всички случаи, когато симтомите са леки или липсват, заяви педиатърката Сесилия Мартинес Коста. В изследването е анализирана също кърмата на 75 ваксинирани майки за антитела. Всички проби са съдържали различни нива антитела според използваните ваксини - на "Пфайзер", Модерна" и "АстраЗенека".


Биолозите не са открили значителни промени в структурата и жизнеспособността

Биолозите не са открили значителни промени в структурата и жизнеспособността ...

... половите клетки на бозайници се противопоставят на действието на космическата радиация много по-добре, отколкото специалистите смятаха преди. Това намалява вероятността хората да имат проблеми с размножаването по време на полети в дълбокия космос или по време на проучването и колонизацията на Марс и други планети, според Вакаяма и колегите му.В южната част на Атлантическия океан е наблюдаван кит, който

В южната част на Атлантическия океан е наблюдаван кит, който ...

... че е плувал през Арктика,  обиколил е Африка или е минал край Южна Америка.     В стомаха на мъртъв кит открити 100 килограма боклуци В стомаха на кит, чието тяло било изхвърлено от морето на мито на плаж на остров Харис в Шотландия, имало сто килограма боклук, което р...


За да се провери дали дадено лице е защитено от

За да се провери дали дадено лице е защитено от ...

... Т-клетките“, каза Линиал. Освен това има индикации, че паметта на Т-клетките, развита поради инфекция от друг тип коронавирус, също може да бъде ефективна срещу COVID-19. Според Коен ще отнеме известно време, за да се натрупат достатъчно данни, които да позволят по-пълна картина на факторите, свързани с имунитета ни към коронавируса.


На Земята има пет океана, твърди Националното географско общество. Организацията

На Земята има пет океана, твърди Националното географско общество. Организацията ...

... който е Световният ден на океаните. Г-н Тейт каза, че този ход ще повлияе на начина, по който децата, използващи карти в училищата, разбират света. „Учениците научават информация за океанския свят чрез учебниците . Ако не включите Южния океан, тогава не научавате спецификата му и колко е важен“, каза той.


САЩ сключиха споразумение с компанията „Merck“ за закупуване на експериментално

САЩ сключиха споразумение с компанията „Merck“ за закупуване на експериментално ...

... голяма част от вредата за здравето на пациентите идва от тяхната собствена имунна система, която създава свръхимунен отговор и уврежда техните органи, а не от вирусна репликация. Други забележителни усилия включват антивирусни средства, разработени от „Roche“ в сътрудничество с „Atea“, и други от „Pfizer“, разработени специално за отговор на Covid-19.


Преди 40 години, на пети юни 1981-а година, американският Център

Преди 40 години, на пети юни 1981-а година, американският Център ...

... 2022-а. Лечение с антивирусни медикаменти  Така или иначе нито една от ваксините не е в състояние да даде 100-процентова защита от СПИН. Но и защита между 60 и 70 би могла да се сметне за успех, според учените. Дотогава СПИН може да бъде лекуван само с антивирусни препарати.   Източник:Предишна инфекция с значително намалява риска от нова инфекция до

Предишна инфекция с значително намалява риска от нова инфекция до ...

... хората, прекарали инфекцията, е 85 на сто по-малко вероятността да се заразят между октомври и февруари спрямо тези, които не са преболедували. "Наистина е добра новина, че инфекцията предпазва от повторно заразяване за този период от време. Рискът от повторно заразяване е много малък", каза ръководителката на изследването Мария Крутиков.


Приемът на антипиретични лекарства може да доведе до намаляване на

Приемът на антипиретични лекарства може да доведе до намаляване на ...

... показват, че употребата на такива лекарства притъпява имунния отговор на организма. Ролята на нестероидните противовъзпалителни лекарства за формирането на имунни отговори е изследвана за първи път още преди век. В експерименти със зайци беше доказано, че такива вещества влияят неблагоприятно върху образуването на антитела при гризачи, имунизирани срещу стрептококови бактерии.


Приемът на антипиретични лекарства може да доведе до намаляване на

Приемът на антипиретични лекарства може да доведе до намаляване на ...

... показват, че употребата на такива лекарства притъпява имунния отговор на организма. Ролята на нестероидните противовъзпалителни лекарства за формирането на имунни отговори е изследвана за първи път още преди век. В експерименти със зайци беше доказано, че такива вещества влияят неблагоприятно върху образуването на антитела при гризачи, имунизирани срещу стрептококови бактерии.


Хората преболедували COVID-19, дори и болестта да се е проявила

Хората преболедували COVID-19, дори и болестта да се е проявила ...

... бъдат защитени от реинфекция", добавя той. Научни истини срещу митове за коронавируса: Обясненията на доц. Любомира Николаева-Гломб (ВИДЕО) В световен мащаб случаите на повторно заразяване с коронавируса SARS-CoV-2, който предизвиква болестта COVID-19, не са много. Такова мн... В момента изследователите изучават дали ваксинацията също индуцира клетки, които произвеждат дълготрайни антитела.


Броят на ваксинираните расте и лекарите са обезпокоени от явлението,

Броят на ваксинираните расте и лекарите са обезпокоени от явлението, ...

... много рядко. Случаи на м... Анестезиологът Жан-Мишел Константин напомня, че след ваксиниране винаги има възможност от заразяване от "тежка форма на заболяването" или дори, за младите хора, "продължителен Covid." Всички лекари препоръчват да се прояви предпазливост и вниманието да не се намалява прекалено рано, за да не допусне възобновяване на пандемията. За , което се стреми да извлече връзки между извършването

За , което се стреми да извлече връзки между извършването ...

... да бъде такава. Статията стъпва на източник, който е цитиран и всяка информация в него може да бъде проверена.  Кои са най-умните зодии? Няма какво да се лъжем – има хора, които обожават всеки ден да научават нови неща, но има и такива, които предпочитат да не се на... Източник:


Вселената е толкова необятна, че човек не би могъл изобщо

Вселената е толкова необятна, че човек не би могъл изобщо ...

... размер. Най-големият диамант През 2004 г. учените откриха най-големия диамант. В действителност този диамант представлява разпаднала се (колабирала) звезда. Тази звезда се намира на около 50 светлинни години от Земята. Звездата е с диаметър от едва 4000 км, но пък сърцевината ѝ е съставена от 10 милиарда трилиона трилиона-каратов диамант.


Германски учени твърдят, че са открили причината за образуване на

Германски учени твърдят, че са открили причината за образуване на ...

... обаче са нужни допълнителни безспорни данни дали това е единствената причина за появата на съсиреци. Ваксините на "Пфайзер" и "АстраЗенека" са ефективни срещу индийския вариант на новия коронавирус Ваксините на "Пфайзер" и "АстраЗенека" са ефективни срещу индийския вариант на новия коронавирус при поставени две дози, съобщи Ройтерс... Още по темата:


Данните са ключовият фактор и движеща сила към дигиталната трансформация

Данните са ключовият фактор и движеща сила към дигиталната трансформация ...

... на 31 март 2021 г. За повече информация, моля посетете .  Всички имена на фирми или продукти, споменати тук, са търговски марки или регистрирани търговски марки на съответните им собственици. Информацията, предоставена в това прессъобщение отговаря на истината във времето на публикуването му и подлежи на промяна без предварително уведомление.


Представяме ви няколко научно разработени сценария за бъдещето, които ще

Представяме ви няколко научно разработени сценария за бъдещето, които ще ...

... гласови команди. В DARPA обаче работим върху технологии, които да правят машините партньори на хората и да разбират човешката визия за изпълнение на много по-сложни задачи, като управлението на няколко летателни апарата едновременно например, уточни Мелрой. Напомня ли ви на "Терминатор" - дали трябва да се плашим? Още: Източник: Science AlertИмунитетът към новия коронавирус трае най-малко една година, но може

Имунитетът към новия коронавирус трае най-малко една година, но може ...

... 12 месеца след първоначалната инфекция. Това донякъде успокоява научната общност, че имунитетът към COVID-19 е преходен, подобно на този за останалите коронавируси, причиняващи обикновените настинки. Учените откриват също, че В клетките за SARS-CoV-2 след преболедуване и ваксинация са толкова силни, че успяват да предпазят дори от вариантите на вируса. Още:


Имунитетът към новия коронавирус трае най-малко една година, но може

Имунитетът към новия коронавирус трае най-малко една година, но може ...

... 12 месеца след първоначалната инфекция. Това донякъде успокоява научната общност, че имунитетът към COVID-19 е преходен, подобно на този за останалите коронавируси, причиняващи обикновените настинки. Учените откриват също, че В клетките за SARS-CoV-2 след преболедуване и ваксинация са толкова силни, че успяват да предпазят дори от вариантите на вируса. Още:


Ваксините срещу вероятно ще трябва да се актуализират и реваксинира

Ваксините срещу вероятно ще трябва да се актуализират и реваксинира ...

... щамове ", каза Хафизов. Facebook вече няма да трие публикации за лабораторния произход на COVID-19 Администрацията на американската социална мрежа Facebook ще спре да изтрива публикации, съдържащи предположения за изкуствения про... Той подчерта, че към момента няма известни причини за избягване на ваксинацията, освен ако няма преки противопоказания по здравословни причини.


Изследователи от университета в Сао Пауло откриха нов вариант на

Изследователи от университета в Сао Пауло откриха нов вариант на ...

... нов вариант в страната сега, тъй като той се разпространява бързо в региона и вече е открит в девет общини на Сао Пауло. Данни от изследванията на университета в Сао Пауло бяха предоставени на GISAID - международна инициатива за свободен достъп до информация за геномите на грип и коронавирус. Още:


В Котленска планина се излюпи първото установено малко от вида

В Котленска планина се излюпи първото установено малко от вида ...

... грижи за колонията лешояди в района. Три двойки започнаха гнездова активност в началото на 2021 година - две са в Източна Стара планина и едно във Врачански Балкан. Само една от двойките успя да излюпи малко. При останалите две най-вероятно яйцата са били неоплодени, поради младостта и неопитността на птиците.Биолози разработиха тест, който позволява по анализ на кръвта да

Биолози разработиха тест, който позволява по анализ на кръвта да ...

... от факторите на стреса и представлява основен и абсолютен предел на продължителността на живота на човек." Авторите отбелязват, че разработеният от тях метод дава възможност за първи път да се оцени теоретично възможната продължителност на живота за всеки конкретен човек, за разлика от други методи, които определят само биологичната възраст.


Масовата ваксинация на деца срещу Covid-19 се приближи стъпка по-близо,

Масовата ваксинация на деца срещу Covid-19 се приближи стъпка по-близо, ...

... месеца, за да е сигурно, че няма дългосрочни ефекти. "Ще представим тези резултати на FDA и регулаторните органи в световен мащаб в началото на юни и ще поискаме разрешение. Оставаме ангажирани да изпълняваме своята част, за да помогнем за прекратяване на пандемията Covid-190", каза Стефан Бансел, изпълнителен директор на Moderna.


Ваксините на

Ваксините на "Пфайзер" и "АстраЗенека" са ефективни срещу индийския вариант ...

... в болница. Британското правителство планира да отмени останалите ограничения във връзка с новия коронавирус на 21 юни. Ваксинацията срещу новия коронавирус във Великобритания започна през декември миналата година първо с препарата на "Пфайзер", а след това от януари и с "АстраЗенека". От април се използва и ваксината на "Модерна". Още:


На британския вариант на коронавируса се откриват различни мутации. Не

На британския вариант на коронавируса се откриват различни мутации. Не ...

... най-силният в България. Тя обобщи вече известното – новата мутация прави вируса по-заразен. "Никой не гарантира, че през есента няма да има нова вълна на коронавируса", предупреди Христова пред Нова телевизия и подчерта, че затова трябва да има експерти като Националния оперативен щаб (НОЩ), за да се вземат адекватни решения.


При проведено от Националния център по заразни и паразитни болести

При проведено от Националния център по заразни и паразитни болести ...

... вариант остава доминиращ у нас. Това заяви в сутрешния блок на bTV проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна... Припомняме, че вече пред няколко медии, , пулмологът д-р Александър Симидичев посочи, че коронавирусът съдържа белтъци, които пречат на имунната ни система да изгради по-сигурен имунен отговор за повторно преболедуване.


Изглежда повече , отколкото се смяташе досега, могат да заразяват

Изглежда повече , отколкото се смяташе досега, могат да заразяват ...

... Стенли Пърлман, вирусолог от Университета в Айова, който е част от екипа, проучил "кучешко-котешко-свинския" коронавирус. Без колективен имунитет пандемията няма да си отиде и всеки на планетата ще е застрашен Испанското правителство прогнозира, че Испания ще достигне 70% от населението си, ваксинирано срещу COVID-19 до средата на август, прог... Още:


Около 50 милиарда птици обитават планетата Земя, според екстраполация на

Около 50 милиарда птици обитават планетата Земя, според екстраполация на ...

... (1,2 милиарда) и селската лястовица (1,1 милиарда). „В света има значителен брой големи и малки видове птици - с 50 милиарда единици. Но въпросите защо и как са достигнали този брой, ще бъде в основата на бъдещи научни трудове за еволюцията, екологията и запазването на всичко това", каза още Корнуел.


Американски лекари допускат, че новият коронавирус ограничава мъжката и това

Американски лекари допускат, че новият коронавирус ограничава мъжката и това ...

... този начин, като се вземе предвид способността му да възпалява и уврежда кръвоносните съдове, каза доктор Аш Теуари, който ръководи катедрата по урология в медицинско училище "Айкан" в Маунт Синай, Ню Йорк. Той обаче съветва мъжете да не изпадат в паника, преди да са направени още задълбочени изследвания по темата.


Дебел или слаб - кой всъщност прави повече секс? Интересно

Дебел или слаб - кой всъщност прави повече секс? Интересно ...

... ще ви хареса противоположния пол, успокойте се. Явно килограмите са от решаващо значение за добрия секс. Чувствайте се удобно в телата си и се забавлявайте - но все пак недейте да се докарвате до положение на килограми, които да ви пречат да правите секс, това със сигурност не се харесва!


Американски научен екип от университета „Дюк” успя да разработи прототип

Американски научен екип от университета „Дюк” успя да разработи прототип ...

... която е основа на панкоронавирусната ваксина. В изпитанията върху момента при животни, новият препарат успява да предизвика и създаването на значително по-висок брой антитела, отколкото която и да е от сега одобрените ваксини срещу COVID-19. Освен това, при маймуни ваксината е успяла на 100% да предотврати случаи на COVID-19! Още:


Средната на хората след заразяване с COVID-19 намалява средно с

Средната на хората след заразяване с COVID-19 намалява средно с ...

... Причината за това е коронавирусът“, каза Баранова. Тя поясни, че подобен извод може да се направи въз основа на статистически данни за САЩ. The Times: Животът никога няма да бъде нормален с Covid-паспорти Ваксинирайте се, казва на младите британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, „направете своето”, за да защитите б...


Ново проучване показва, че трениращите хора имат 50% по-голям шанс

Ново проучване показва, че трениращите хора имат 50% по-голям шанс ...

... хора с придружаващи заболявания. Редовната физическа активност намалява стреса и хроничните състояния и по този начин намалява вероятността за сериозни, застрашаващи живота заболявания. По-голямата част смъртните случай от COVID-19 и пневмония са в резултат на остри възпалителни процеси. В заключение, нашата имунна система е по-силна, ако сме физически активни. Още:


Водата помни. Тази теза разви , като публикува статия в

Водата помни. Тази теза разви , като публикува статия в ...

... я "цветна". 5. Друг интересен мит е, този за живата вода, която може да събуди дори мъртвец, но се намира на много скрито място, което само една самовила знае и пази тайната. Едно е сигурно - водата е Живот! Отнасяйте се с нея с уважение и я пазете чиста! Още:


Огромните емисии на човечеството от парникови газове свиват стратосферата, разкри

Огромните емисии на човечеството от парникови газове свиват стратосферата, разкри ...

... елементи, разпръснати при тестове за ядрено оръжие през 50-те години на миналия век, и пилешки кости от домашни птици, благодарение на нарастването на производството на птици след Втората световна война. Други учени предлагат широко разпространеното замърсяване с пластмаса като маркер на пластична епоха, последваща наименованията на бронзовата и желязната епоха.


срещу коронавирус се запазват в човешкия организъм, преболедувал COVID-19, до

срещу коронавирус се запазват в човешкия организъм, преболедувал COVID-19, до ...

... време на изследването, че наличието в организма на антитела срещу други видове коронавируси или сезонни грипове не пречи на изработването на антитела срещу COVID-19. Изследователите тепърва ще уточняват колко време след оздравяване преболедувалите трябва да се ваксинират, както и доколко антителата след инфекция са ефикасни срещу различните варианти на коронавируса.


Имаме недвусмислени доказателства, че коронавирусът SARS-CoV-2 може да влезе в

Имаме недвусмислени доказателства, че коронавирусът SARS-CoV-2 може да влезе в ...

... Това заяви ръководител на отдел „Вирусология“ в Нацио... Дали това откритие означава нещо що се отнася до ефекта на COVID-19 върху разболял се човек? Засега всякакви хипотези са спекулации, но е възможно SARS-CoV-2 да се "внедрява" в тъкани на живи хора – няма обаче достатъчно данни, които да подкрепят това.


Близо 60 на сто от пациентите, хоспитализирани с , изпитват

Близо 60 на сто от пациентите, хоспитализирани с , изпитват ...

... хора, чието заболяване е наложило престой в интензивно отделение в сравнение с пациенти, които са били хоспитализирани в общи отделения и с повечето пациенти със симптоми", посочват авторите на изследването. 125 души от обхванатите от изследването не са били в състояние да се върнат на работа шест месеца след преболедуването.


Ново проучване не е открило връзка между употребата на аспирин

Ново проучване не е открило връзка между употребата на аспирин ...

... и треска. Заключението на учените е, че всяка връзка между аспирина и по-тежките симптоми на коронавирус вероятно се дължи на съпътстващи заболявания при заразените. Аспиринът може да предпазва от коронавирус? Употребата на аспирин може да помогне да се предотврати заразяване с коронавирус и да се съкрати продължителността на заболяването, пок...


Светът изтръпна: Бил Гейтс пуска на свобода насекоми-мутанти. С това

Светът изтръпна: Бил Гейтс пуска на свобода насекоми-мутанти. С това ...

... измира. А относно Флорида, от 2012 година върви подготовка за експеримента, с множество проучвания и контролни тестове, наблюдавани от съответните власти. Ако експериментът сега е успешен, през тази година ще бъдат пуснати 20 000 000 ГМО комари, а през 2022 година броят им може да достигне 750 000 000. Още:


Опитите да бъдат преодолени страховете от тестовете срещу коронавирус и

Опитите да бъдат преодолени страховете от тестовете срещу коронавирус и ...

... се очаква през тях да минат над 10 000 души. Всеки може да се ваксинира само срещу лична карта. Използват се препаратите на Pfizer и „Джонсън и Джонсън”. Подобни „маратони” предстоят и в други големи градове на Румъния. По този повод, за много успешна информационната кампания за ваксинацията срещу коронавирус.


Имунизация с две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech (

Имунизация с две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech ("Комирнати") е ...

... на компанията - mRNA-1273. Компанията заяви, че има малко странични ефекти от ваксините и тези, за които се съобщава, са леки. Освен болка на мястото на инжектиране, най-честите оплаквания са за умора, мускулни болки и болки в ставите. Припомняме, че и от Pfizer работят по нов вариант на ваксината си.


В началото на пандемията тази хипотеза беше отхвърлена - немислимо

В началото на пандемията тази хипотеза беше отхвърлена - немислимо ...

... между Франция и Китай, но реално френското участие спира още преди 10 години, след като китайската страна едностранно нарушава договора с изпълнението на строежа на P4, възлагайки го де факто на китайски компании. Лаборатория P4 има най-високото ниво на биосигурност и тази в Ухан е първата такава в Китай. Още:


Нидерландецът Петер ван Вез е изобретил нов тип тест за

Нидерландецът Петер ван Вез е изобретил нов тип тест за ...

... коронавируса "Още малко по темата за индийските варианти на Ковид, защото са два - В.1.617 (двоен, две заменени аминокиселини спрямо оригиналния вар... Уточнява се, че QuBA може да бъде разположен в тестови центрове и летища. И може да бъде използван преди големи събития, например футболни мачове, концерти и т.н.  


Група швейцарски учени разработи , който може да определи наличието

Група швейцарски учени разработи , който може да определи наличието ...

... разработеното от нея очно сканиране. Методът определя ... Уточнява се, че анализът изисква отделни кръвни проби и тестови реагенти, които се подават през каналите на микрофлуидния чип. „Ако антитела срещу SARS-CoV-2 присъстват в кръвна проба, молекулата генерира сигнал, който може да бъде открит като флуоресцентна светлина под микроскоп“, казват изследователите.


Хапче на компанията , което предотвратява тежките усложнения от коронавирус,

Хапче на компанията , което предотвратява тежките усложнения от коронавирус, ...

... действат. Принципът му на действие е да прилепва към определени ензими, използвани от вируса да се репродуцира, и така да спира размножаването и разпространението му. Британският вестник припомня, че една година е стигнала на Pfizer да направи ваксина, така че хапчето най-вероятно ще е на разположение в края на 2021 г.


На днешния ден се навършват 35 години от аварията в

На днешния ден се навършват 35 години от аварията в ...

... вредното въздействие и последиците за последващите поколения. В България населението също е сериозно пострадалите от радиацията, отчитат експерти. Основната причина за това са властите от тогавашния комунистически режим, които не информират своевременно за възникналия проблем, а оттам и не са предприети всички действия за защита на населението. Темата продължава .


Екип от международни учени откри генетична предразположеност към по-тежкото протичане

Екип от международни учени откри генетична предразположеност към по-тежкото протичане ...

... Ако намерим начин, по който да спрем тази хиперактивация, тогава ще се справим с най-голямото предизвикателство”, смята Каземиян. Откриха пет ключови гена, отговорни за тежкото протичане на COVID-19 Учени установиха, че пет ключови гена са виновни за по-тежкото протичане на COVID-19. Според тях тази генетична следа трябва да бъде вн...


Хората, заразени с COVID-19, които имат за домашни любимци, могат

Хората, заразени с COVID-19, които имат за домашни любимци, могат ...

... казаха Хози и Ранкин. "Ако имате COVID-19, тогава трябва да сведете до минимум контактите с домашните си любимци, доколкото е възможно“, каза Ранкин. "Броят на документираните случаи обаче не предполага, че в момента е необходима ваксина за домашни животни и не мисля, че това ще се промени скоро", каза тя.


Изследователи от Вирджиния разработват универсална ваксина, която може да предпази

Изследователи от Вирджиния разработват универсална ваксина, която може да предпази ...

... обаче, учените ще трябва да придвижат своите експерименти върху човешки опити. След това те ще се нуждаят от одобрение от Администрацията по храните и лекарствата за широко използване. Но авторите на изследването казват, че са доволни от първоначалните си открития, които скоро могат да доведат до универсална ваксина срещу COVID.


Ако вече сте се възстановили от инфекция с COVID-19, може

Ако вече сте се възстановили от инфекция с COVID-19, може ...

... отговор. Субектите, които съобщават за такива странични ефекти, също показват по-силни следваксинационни серумни антитела, но не и В-клетки с памет. "Обръщаме се към тези, които се притесняват от странични ефекти - те не са непременно нещо лошо. Те всъщност могат да бъдат показател за още по-добър имунен отговор“, заключава Уери.


Глобалната температура в момента нараства според най-лошия сценарий поради емисиите

Глобалната температура в момента нараства според най-лошия сценарий поради емисиите ...

... знака на пандемията 2020-а се нареди сред трите най-топли години, регистрирани някога, откакто се водят наблюдения. Тов... "Цялата екосистема е била различна. Имало е напълно различна растителност, различно местоположение на континентите. Там няма толкова много ледници, нивото на океана е било различно, както и химичният състав на атмосферата”, заяви Чернокулски.


Редовното лишаване от сън в средна възраст е свързано с

Редовното лишаване от сън в средна възраст е свързано с ...

... преди появата на сенилни невродегенеративни прояви, могат да допринесат за развитието на това заболяване и правилните модели на сън са важни за здравето на мозъка на всяка възраст. Авторите планират да проведат бъдещи проучвания, за да определят дали подобряването на модела на съня в средна възраст може да предотврати деменция.


Преди 60-70 години тополите са се засаждали почти навсякъде. Но

Преди 60-70 години тополите са се засаждали почти навсякъде. Но ...

... съобщи Агенция Фокус. 25 чинара на мястото на отсечените по фитосанитарни ... Друг проблем е, че пухът на тополите, който се разнася лесно надалеч е и лесно запалим. Малка искра може да предизвика голям пожар благодарение на този пух. Освен това, когато изсъхват тези огромни дървета падат, причинявайки сериозни щети.


Разбирането на - тези малки организми - може да бъде

Разбирането на - тези малки организми - може да бъде ...

... важно за разбирането на здравето на планетата. „Все още няма агенция, която да наблюдава състоянието на микробния свят, както и банка за консервиране на микроби. Може би скоро ще осъзнаем и ще коригираме пренебрежението си и ще издигнем отношението си към многообразието на микробния живот до друго ниво“, каза Аусубел.


Празна средна седалка в може да намали излагането на коронавирус

Празна средна седалка в може да намали излагането на коронавирус ...

... То установи, че 75 процента от заразените са седели на разстояние до два реда от пътник със симптоми. Американските авиолинии блокираха средните седалки в самолетите рано през пандемията, но постепенно започват да продават билети за тях, като се позовават на резултати за нисък риск от зараза, ако всички носят маски.


Става дума за една уникална мутация, само при българи, но

Става дума за една уникална мутация, само при българи, но ...

... професорът. Тя визира т.нар. моноклонални антитела, явно визирайки и Elly Lilly. Изпитват се антивирусни препарати, някои от тях се изпитват и за профилактика, добави експертът. За финал Христова прогнозира намаляване на случаите на коронавирус през лятото и изрази убеденост, че трябва да има Национален оперативен щаб за борба с пандемията.


Университетът Акдениз в турската провинция Анталия е разработил лекарствен продукт,

Университетът Акдениз в турската провинция Анталия е разработил лекарствен продукт, ...

... Това предполага, че произвежданите в растението протеини са обещаващ кандидат за ваксина. При опитите с живи ваксини е установено високо ниво на инхибиране на попадането на живия вирус в клетката и ако бъде предоставена необходимата финансова подкрепа, учените имат готовност да преминат към други фази на проучванията, каза Мамедов. Още:


Общият брой на загиналите от COVID-19 надмина три милиона в

Общият брой на загиналите от COVID-19 надмина три милиона в ...

... от жертвите на иранско-иракската война, която бушува от 1980-1988 г., или 2000 пъти повече от 1500-те загинали при потъването на „Титаник”. През последния месец повече от 10 000 души умират всеки ден от коронавируса. Според ООН 10 000 деца умират всеки ден от глад по целия свят. Темата продължава .


Общият брой на загиналите от COVID-19 надмина три милиона в

Общият брой на загиналите от COVID-19 надмина три милиона в ...

... от жертвите на иранско-иракската война, която бушува от 1980-1988 г., или 2000 пъти повече от 1500-те загинали при потъването на „Титаник”. През последния месец повече от 10 000 души умират всеки ден от коронавируса. Според ООН 10 000 деца умират всеки ден от глад по целия свят. Темата продължава .


Хората, които са с първа доза на , могат да

Хората, които са с първа доза на , могат да ...

... да не се създава объркване и недоверие у хората", каза Богдан Кирилов, изпълнителен директор на ИАЛ. Към момента няма данни от проучвания, които да доказват безопасност и ефикасност, ако втората доза е с различна ваксина. Такива се провеждат във Великобритания, но вероятно ще приключат през 2022 г. Още по темата:


Природните вещества терпени, съдържащи се в ствола и корените на

Природните вещества терпени, съдържащи се в ствола и корените на ...

... каза Людмила Лацерус. Жените успяват да прикриват алкохолна зависимост Иля Кислер, психотерапевт, нарколог, ръководител на онлайн клиниката на д-р Кислер, разкрива разликата между алкохолизма при жените и м... В същото време според нея терпените, показващи висока фармакологична активност, нямат нежелани странични ефекти върху цялото тяло и не създават фармакологична тежест.


Рискът от в мозъка е много по-висок при заразяване с

Рискът от в мозъка е много по-висок при заразяване с ...

... работил независимо от екипа, разработил ваксината с "АстраЗенека". Ето при кои хора трябва да се внимава повече за тромбоза при поставяне на ваксина срещу коронавирус Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни в сутрешния блок на БНТ коя е групата, където да има повишено внимание при... Още по темата:


Ако сте преболедували COVID-19 от патоген, който е различен от

Ако сте преболедували COVID-19 от патоген, който е различен от ...

... имунитет срещу него. Изследователите са категорични, че не може обяснението да се крие в спадащи с времето антитела в организма на прекаралите по-рано COVID-19. Те призовават за по-добра организация в секвенирането на проби на вируса, за да може да се изследва по-бързо доколко той може да избяга на съществуващите ваксини.


Малките деца изглежда са по-устойчиви на нови вируси като коронавируса

Малките деца изглежда са по-устойчиви на нови вируси като коронавируса ...

... срещу новите варианти на коронавируса. Това накратко е заключението от изследване на Американския национал... За целта на изследването са проучени кръвни проби и проби от тъкани на деца и възрастни. Все още обаче е неясно как клетъчната памет за производство на B-клетки се изменя с течение на продължителността на живота.