Енергетика


Започва изграждането на фотоволтаичен парк „Аурубис-1“ край завода на компанията

Започва изграждането на фотоволтаичен парк „Аурубис-1“ край завода на компанията ...

... 170 хиляди MWh. Ще бъдат спестени 4 хиляди тона емисии на CO2 годишно, или над 60 хиляди тона за планирания период на експлоатация. Цената на инвестицията ще бъде съобщена на по-късен етап от Aurubis, уточниха от Министерството на икономиката. Оттам информираха, че изграждането на фотоволтаичната централа е върху рекултивиран парцел.


Изпълнителният директор на мини

Изпълнителният директор на мини "Марица Изток"  Андон Андонов е подал оставка, ...

... момента тя все още не е приета. Пред БНР Андонов заявява, че решението си е взел заради лични причини. Той заема поста от 2014 г. За неговото място трябва да бъде обявен конкурс или ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността. Докато това се случи обаче той ще остане на поста си.


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... проверки на трите дружества за 2020 г. Най-голям бюджет е прогнозиран за инвестиционни обекти, свързани с подмяна на средствата за търговско измерване - 19.4 млн. лв. На следващо място са инвестициите в съоръжения и подновяване на мрежата с цел повишаване качеството на услугата - 16.6 млн. лв., показва още справката."Загорка" АД - част от корпорация Heineken, инсталира соларен парк ...

... 2020 г. компанията отбелязва, че е инвестирала 430 хил. лв. за редуциране с до 8% на количеството пластмаса, използвано за PET опаковки. Освен това дружеството е намалило с 40% и грамажа на капачката на бутилките. Всичко това има пряк позитивен ефект върху количеството използвана енергия и вода при производствените процеси.


Високите борсови цени на електроенергията в последните дни предизвикаха необичайни ...

... Показателно е, че българската цена на тока е и по-ниска от гръцката, въпреки че двата пазара работят в обединение от месец насам. На практика това означава, че в България ще има повече електроенергия, отколкото може да се изнесе към Гърция, където търсенето е изключително високо заради туристическия сезон и жегите.


Комисията за енергийно и водно регулиране предлага 46,88 лв./MWh цена

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага 46,88 лв./MWh цена ...

... в щатски долари за юни 2021 г. Решението за утвърждаване на цена за юли 2021 г., по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, КЕВРа ще вземе на закрито заседание на 1 юли."Булгаргаз" предлага цената на природния газ от 1 юли да

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ от 1 юли да ...

... европейските газови хъбове, както и информация за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за юни. Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 юни 2021 г. в размер на 45,27 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е ръст с 20%


Разговорите, които водим, са за това какво количество електроенергия да

Разговорите, които водим, са за това какво количество електроенергия да ...

... още Пламен Димитров, като настоя на всички въглищни региони на България да бъде даден равен шанс. И хората, и бизнесът очакват отговори - какъв ток и на каква цена ще имат, посочи още лидерът на КНСБ. След срещата си в Министерски съвет синдикалистите обявиха, че отиват и на среща в КЕВР.


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... страна води до извънредно натоварване на системите за охлаждане и повишено търсене на ток. В същото време поради липсата на вятър пък около 60 гВт вятърни мощности не могат да осигурят електроенергия, което също поражда дефицит и съответно по-високи цени. Иначе няма информация за аварии на други мощности в региона.


Най-дългият подводен електрически кабел в света ще бъде включен за ...

... от енергията в Обединеното кралство през 2019 г., като се очаква през следващите пет години делът им да нарасне до 19%. Последната бяла книга за енергетиката на правителството изчислява, че страната ще се нуждае от 18 GW интерконекторен капацитет до 2030 г. в сравнение с около 6 GW в момента.


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... надзирава?След няколко опита и последвали откази, в края на май в Търговския регистър беше вписан нов Надзорен съвет на ЕСО. Той е следствие от конкурсите, които кабинетът "Борисов-3" задвижи в края на мандата си, но реално по-скоро закрепи статуквото отколкото да бъде пример за радикална промяна в управлението на ЕСО.Заради бездействието на предишното правителство, ние сме принудени в последния

Заради бездействието на предишното правителство, ние сме принудени в последния ...

... за България идея площадката на АЕЦ "Белене" да се превърне в завод за водород. Тя има всички плюсове в страната, а и в Европа. Тя е близко до голяма водна магистрала, от която се използва водата за производството, транспортна структура и може да се изнася към Европа, каза Иван Хиновски.


Бързото поскъпване на суровините е на път да преобърне дълготрайната ...

... US Solar Fund, заяви, че по-високите цени на суровините вероятно ще увеличат разходите за инсталиране на слънчева мощност с 20%, като по този начин те ще се върнат на нивото отпреди две години. "Разходите за декарбонизация ще спаднат, но няма да са безплатни - ще се изисква капитал", казва той.


"Само преди седмица излязоха официалните отчети на всички енергийни дружества ...

... да се използват поне една част от активите. На въпрос дали това означава да се използват реакторите, Николов отклони конкретния въпрос, заявявайки, че дали може да се използват реакторите е решение, което трябва да се вземе от специалистите и с оглед технологията им и най-вече с оглед на безопасността им.


Увеличението на капитала на "Еврохолд България" на Българската фондов борса ...

... активите на CEZ изглежда все по-близо. Преди десет дни , че ще отпусне до 60 млн. евро заем на Eastern European Electric B.V. (EEE), която е 100% дъщерна собственост на "Еврохолд" и през която трябва да стане придобиването. Това включване на институционален кредитор вероятно ще даде увереност и за частни.
Стартът на строителство на газовия интерконектор от София до Ниш, ...

... интергаз" - обединение между "Глобал кънстръкшън" и руската ЗАО "Алвора". Именно този консорциум бе сочен и като най-вероятният изпълнител на газовата връзка до Сърбия, тъй като предложи най-ниска цена за изпълнението на проекта - 155.8 млн. лева. Заради ниска техническа оценка обаче остана едва на трето място в крайното класиране.


От 1 юли ни очакват по-високи цени на ток, газ

От 1 юли ни очакват по-високи цени на ток, газ ...

... на регулирания енергиен пазар. По-високите цени на енергоносителите може да оскъпят хранителните стоки и услугите. Икономистите все пак пресмятат, че такава промяна ще е минимална.Повишение от 1 юли се очаква и на цената на парното и на природния газ. "Булгаргаз" иска той да поскъпне до 46,88 лв. за мегаватчас.  


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... млн. евро) обаче не е променена, въпреки намаления обем работа, се посочва в съобщението на партията. От АБВ предупреждават, че за тази злоупотреба България със сигурност ще бъде подложена на санкции от съответните европейски институции, в т.ч. и ОЛАФ и призовават за отстраняването на ръководителя на проектната компания Теодора Георгиева.


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... устойчивост до 1.5 гигавата мощности да преминат плавно на газ. "Решенията, които ще вземем сега, няма да са безусловни", подчерта министър Живков. В същото време . Южните ни съседи дават възможност на жителите в част от въглищните райони да се включат със собствени инвестиции в изграждането на нови ВЕИ мощности.


Гърция ще изгражда соларни централи с безплатен ток за домакинства в нужда

Гърция ще изгражда соларни централи с безплатен ток за домакинства в нужда ...

... Правителството на Гърция отпусна субсидия в размер на 100 милиона евро за изграждането на фотоволтаични съоръжения, които ще бъдат използвани за домакинства в нужда, обявиха местни медии. Прочетете целия материал в cash.bgВизиткаРумяна Грозева е доктор по икономика от ИИИ на БАН, ...

... емисии на ТЕЦ "Марица-изток 2". А това са пари, които могат да бъдат похарчени доста по-разумно, ако тенденциите в енергетиката бяха взети предвид в миналите години. Едно от обсъжданите решения е върху старите минни полета да се изградят фотоволтаици и държавното дружество да започне да печели от продажбата на ток...


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... Живков се разбра, че страната ни няма да може да разчита на т.нар. механизми за капацитет, чрез които ТЕЦ-овете можеха да получават държавно субсидиране. Причината е липсата на пълна либерализация на електроенергийния пазар, каквото е едно от основните изисквания на ЕК, за да одобри схемата. Андрей Живков Фотограф: Юлия Лазарова


„По отношение на

„По отношение на "Балкански поток", според нас конструкцията на проекта ...

... горива и тяхното използване. "Целият екип направи посещение на газовата връзка с Гърция. Там се работи, но бяха установени притестнителни неща. Едно от тях е очакваните забавяния в доставките на готови компоненти от газопровода", обясни Живков. Той добави, че министерството ще направи всичко по силите си забавянията да се предотвратят.


България се е отказала от постъпления за около 1,350 млрд.

България се е отказала от постъпления за около 1,350 млрд. ...

... които държавата ще направи всичко възможно да съдейства и проблемите да бъдат решени. Ако срокът за строителството на проекта не бъде спазен, държавата възнамерява да начисли полагащите ѝ се по договор обезщетения в размер на 90 хил. евро на ден, обясни още Живков. Компанията изпълнител „Авакс“ е предупредена за това.


Федерален съдия блокира забраната на Байдън върху нови сондажи за нефт и газ

Федерален съдия блокира забраната на Байдън върху нови сондажи за нефт и газ ...

... Федерален съдия в Луизиана блокира временната забрана на администрацията на Джо Байдън за нови договори за сондажи за нефт и газ върху обществени земи и разпореди продажбите на лизинг да продължат, съобщава NBC. Прочетете целия материал в cash.bg
Ден преди официалното посещение на северномакедонския премиер Зоран Заев в ...

... каза премиерът Зоран Заев пред македонските медии. Зелено бъдещеПодобно на Гърция и Румъния, Северна Македония вече прие няколко стратегически документа, включително план за инвестиции в енергетиката до 2027 г., които ясно показват пътя на промяната в този сектор - от ТЕЦ на въглища към фотоволтаични, газови централи и вятърни паркове.


Всички фактори  на пазарите за електроенергия в момента водят до

Всички фактори  на пазарите за електроенергия в момента водят до ...

... от обединението между България и Гърция? Какво ще последва след бъдещото обединение на страната ни през октомври към румънската енергийна борса?Повече за движенията на пазарите и ефекта от обединенията на европейския енергиен пазар може да гледате във видео материала на .Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте .


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... и така да се облекчи търговията. "А всичко това се забави заради локалното обединение на Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, които сега в цялост трябва да се присъединят към останалата част от Европа, където е и България още от основаването на БНЕБ. Забавянето е повече от 10 месеца", изтъкна той.


Какво тревожи президента Радев и председателя на КЕВР?

Какво тревожи президента Радев и председателя на КЕВР? ...

... Вчера, 15 юни, по молба на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов беше проведена среща между него и президента Румен Радев. Прочетете целия материал в cash.bg


Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове пред този сектор,

Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове пред този сектор, ...

... на енергийния регулатор по отношение на електрическата и топлинна енергия, което максимално да бъде съобразено с възможностите на българските граждани и на бизнеса. Председателят на КЕВР увери, че регулаторът ще положи усилия цената да бъде възможно по-ниска от очакваното, въпреки рязкото поскъпване на природния газ и цените на въглеродните емисии.


Дивиденти от традиционно печелившите АЕЦ „Козлодуй“ и Електроенергиен системен оператор

Дивиденти от традиционно печелившите АЕЦ „Козлодуй“ и Електроенергиен системен оператор ...

... от 397,969 млн. лева година по-рано, а печалбата се стопява до 19,785 млн. лева от 49,929 млн. лева. Причината е предоговорената цена на газа, купуван от руския държавен гигант "Газпром", който миналата година върна на дружеството солидна сума с еднократен ефект. На свой ред "Булгаргаз" върна пари на своите клиенти.


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... да имат стимул да остават при този доставчик, а от друга - предотвратява необосновано високи цени на доставка, като осигурява приемлива възвръщаемост от предоставянето на услугата. По този начин се осигурява по-голяма равнопоставеност, предвидимост и сигурност в отношенията между ДПИ и техните клиенти, изтъкват експертите на КЕВР в свой доклад.


Нова методика за цените на електроенергията за ДПИ предложи КЕВР

Нова методика за цените на електроенергията за ДПИ предложи КЕВР ...

... В Комисията за енергийно и водно регулиране се проведе обществено обсъждане на Проекта на методика за определяне на цените на електрическата енергия на Доставчика от последна инстанция (ДПИ). Прочетете целия материал в cash.bg


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... без работа. Според експерти обаче участието на хората в проекта може да доведе до още по-голямо неравенство, тъй като по-бедните от тях няма да успеят да се включат в него. Очаква се цената на облигациите да бъде 1000 евро на брой, а от PPC разчитат на възвръщаемост до 10% годишно.


Физиката в помощ на геотермалните сондажи

Физиката в помощ на геотермалните сондажи ...

... Проектът на A&M ще промени сондажните практики в добива на геотермална енергия – един от перспективните възобновяеми енергийни източници, който изостава заради високата стойност като труд и инвестиции в процеса на сондирането. Прочетете целия материал в cash.bg


Украйна може да съди „Газпром” заради транзита през газопреносната мрежа на страната

Украйна може да съди „Газпром” заради транзита през газопреносната мрежа на страната ...

... Киев има готовност да заведе дело срещу руската компания „Газпром“, ако тя откаже да съдейства за транспортирането на газ през газопреносната система на Украйна. Прочетете целия материал в cash.bg


Тesla ще започне да приема биткойни, ако се увеличи чистата енергия за добив на монетата

Тesla ще започне да приема биткойни, ако се увеличи чистата енергия за добив на монетата ...

... Предприемачът поясни, че за това е необходимо да се постигне около 50% от използването на екологична , с тенденция за увеличаването й в бъдеще. Прочетете целия материал в cash.bg


Над 250% ръст на задълженията до невероятните 2.57 млрд. лева ...

... пусна в действие "Турски поток". "Булгартансгаз" все пак е успял да компенсира част от това, като е пренесъл количества на други газови търговци и доставчици, които за миналата година са приблизително 3.9 млрд. куб.м - основно алтернативните доставки за българския пазар през Гърция, както и вероятно малък пренос към Румъния.


Royal Dutch Shell ще ускори плана си за намаляване на ...

... че Shell е отделен от други компании чрез решение, което според него не прави достатъчно за глобалното намаляване на емисии на въглероден диоксид. Компанията отдавна твърди, че атакуването на производители на енергия без едновременно настояване за промяна на навиците на потребление е безплодно начинание в борбата с изменението на климата.


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... тя е на загуба от 81.3 млн. лв. при 63.9 млн. лв. година по-рано. Общите задължения също растат и вече са 1.35 млрд. лв. на фона на 1.29 млрд. лв. през първото тримесечие на 2020 г. Приходите от продажби падат до 99.6 млн. лв. при 121.3 млн. лв. година по-рано.


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... опит в бранша, скромните 379 хил. лв. приходи и счетоводна загуба от 58 хил. лв. за 2019 г. То е класирано на първо място в търга за строителството на газовата връзка между България и Сърбия. Трасето на газопровода е дълго 62 км. и ще осигури реална диверсификация на газовите доставки.


Това е скандално! Продължаваме да плащаме за АЕЦ

Това е скандално! Продължаваме да плащаме за АЕЦ "Белене". Любимата ...

... И ще видим дали и те нямат връзка с обявените по закона Магнитски. За да спрем кражбите и да върнем суверенитета в енергетиката ни - гласувайте на 11 юли с номер 23 за Демократична България!  Фейсбук пост на дясната ръка на Христо Иванов и хардлайнер на ДБ - Иво Мирчев!


ЧЕЗ спечели първо място в категорията „Инвеститор в знанието“ и

ЧЕЗ спечели първо място в категорията „Инвеститор в знанието“ и ...

... ЧЕЗ е една от първите десет компании, които през 2020 г. подписаха Хартата на многообразието. Нейната цел е насърчаване на многообразието и равенството и споделяне на добрите практики между компаниите.Министърът на икономиката Кирил Петков връчва наградата „Многообразие на работното място“ на Десислава Бориславова, ръководител направление „Връзки с обществеността“, ЧЕЗ БългарияКолко ще струва съхранението на оборудването за АЕЦ „Белене“

Колко ще струва съхранението на оборудването за АЕЦ „Белене“ ...

... Около един милион и 119 хиляди лева без ДДС ще трябва да плати Националната електрическа компания за съхранението и преконсервацията на доставеното оборудване за проекта АЕЦ „Белене“, съобщава БНР. Прочетете целия материал в cash.bg


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... на търговеца на ток "ЧЕЗ Трейд България", компанията за IT услуги - "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк "Фри енерджи проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса - "Бара груп", и "ЧЕЗ България" - компанията майка, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... рамковите споразумения бюджет. Освен това са възлагани не само рутини дейности по поддръжка на мрежата, а изцяло нови проекти като далекопровод до Гърция, който отгоре на всичко е финансира с европари и би следвало за него да се проведе открита процедура. Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО Фотограф: Цветелина Белутова


Президентът Румен Радев увери представителите на синдикатите, че служебният министър

Президентът Румен Радев увери представителите на синдикатите, че служебният министър ...

... нещо да се случи, държавата трябва да играе водеща роля, да изгради мощности, в които тези хора да бъдат ангажирани, те да изкарват своето препитание, а не да ги издържат, каза Манолов. Президентът на КНСБ Пламен Димитров също изрази притеснение  за съдбата на хората, работещи в комплекса, при затварянето му.


Президентът Румен Радев обяви, че се е срещал с министъра

Президентът Румен Радев обяви, че се е срещал с министъра ...

... не е добре, поясни той. Държавният глава изрази надежда в Плана за развитие и устойчивост да се гарантира енергетиката до определено ниво. Има бързи решения, но отиваме до външни доставчици и внос на суровини, затова трябва да се търси фин баланс между технологии, социални аспекти и автономност", смята Румен Радев.


Дружество с люксембургски собственици, малък опит в бранша, скромните 379 ...

... България, като наема инженери, заварчици и други професионалисти, които вече са над 120. Канадският собственик е правил проучване на българския пазар и предвид информацията, че газопреносната мрежа на страната е остаряла и ще трябва да се подменя в следващите години, е решил да насочи инвестициите си тук", казва още тя.


Цените на тока и парното ще се увеличат през това

Цените на тока и парното ще се увеличат през това ...

... коментира още заместник-министърът на енергетиката. Ще се опитаме да направим краткосрочно спасяване на системата с дългосрочна визия за промяна, обеща Александър Николов. "Може да има промени в ръководствата на енергийните дружества, мисля, че министър Живков ще има позиция по тази тема до две седмици", така коментира евентуалните рокади Александър Николов.


Заради дългосрочната политика се налага поскъпването на цената на тока

Заради дългосрочната политика се налага поскъпването на цената на тока ...

... не губи друг, отбеляза Александър Николов. Липсвала е каквато и да било комуникационна стратегия, подчерта Александър Николов. Може и да има промени в ръководствата на енергийните дружества, анонсира служебният министър. Работодателите оспорват искането на синдикатите за спасяване на ТЕЦ "Марица Изток 2" Искат редовното правителство да въведе "механизъм за капацитет"
От 12 май, денят в който служебното правителство встъпи в ...

... НЕК и "ТЕЦ Марица Изток 2", "ТЕЦ Варна" на Ахмед Доган, както и свързаните с Христо Ковачки "Топлофикация Русе", "Брикел" и "Топлофикация Перник". Единствените други централи, които са регистрирани, но явно не са успели да получат средства са ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Плевен", които отново са свързани с Ковачки.


Инвестиционният фонд към инициативата "Три морета" (), в който инвеститор ...

... Amber Infrastructure, който е инвестиционен съветник на 3SIIF. Enery представлява третата портфейлна инвестиция на 3SIIF - другите са в транспортна и цифрова инфраструктура, като сред финансираните компании са полската Cargounit - една от най-големите частни локомотивни лизингови компании в Европа, и Greenergy Data Centers - платформа за центрове за данни.Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... въвеждането й в експлоатация е 2025 г. От къде ще бъдат осигурени въпросните средства обаче не се посочва. Още повече че подобна инвестиция трудно би могла да бъде финансирана от банки или други институции без ангажимент от държавата за изкупуването на енергията, чиято цена трудно би била конкурентна на пазара.


Инвестициите в „чиста енергия ще достигнат $ 1,9 тpилиoнa според МАЕ

Инвестициите в „чиста енергия ще достигнат $ 1,9 тpилиoнa според МАЕ ...

... Новият доклад на Международната енергийна агенция показва недостиг на инвестиции в чиста енергия, енергийна ефективност и мерки за декарбонизация към настоящия момент, който е критичен за климатичните промени. Прочетете целия материал в cash.bg


Инвестиционният фонд към инициативата „Три морета“ (3SIIF), в който (ББР),

Инвестиционният фонд към инициативата „Три морета“ (3SIIF), в който (ББР), ...

... в региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Една от основните ѝ цели е да засили икономическата конвергенция между страните от региона и западноевропейските държави чрез развитие на транспортната, дигитална и енергийна инфраструктура и свързаност. Проектът залага на активно партньорство както с Европейската комисия, така и с Германия и САЩ.


Община Бургас е една от малкото, които са си поставили ...

... бонусВ този случай на снабдяване с възобновяема енергия цената е 0.159 лв./кВтч, или с няма и половин стотинка повече от стандартната тарифа на с фиксирана цена 0.155 лв./кВтч за една година. Което при средно потребление от 400 кВтч на месец прави по-малко от 2 лв. допълнително в сметката за ток.


ТЕЦ AES Гълъбово (ТЕЦ "Марица Изток" 1) отбелязва днес (3

ТЕЦ AES Гълъбово (ТЕЦ "Марица Изток" 1) отбелязва днес (3 ...

... централата е американската AES, която в последните години започва да обръща все по-голямо внимание на зелените проекти. В плановете на компанията например е записано до 2025 г. не повече от 10% от портфолиото им в световен мащаб да включва въглищни мощности. AES има план за въглеродна неутралност до 2050 г.


Пазарът на вредни емисии е повлиян от спекулации. Цените на

Пазарът на вредни емисии е повлиян от спекулации. Цените на ...

... беше работен ден в Европа, каза още той. „Наблюдаваме, че когато английските и американските фондове за спекулативни инвестиции са в почивка, пазарите реагират с абсолютен спад и нива надолу. Ако тези огромни инвестиции се наливаха във фючърсите, щяхме да видим стабилни нива“, обясни експертът. Целия разговор вижте във видеото на


Върховният административен съд (ВАС) е изпратил запитване до Европейския съд

Върховният административен съд (ВАС) е изпратил запитване до Европейския съд ...

... замърсител в района. Въпросът е и дали е направен анализ на въздействието върху показателите за качеството на въздуха от страна на другите централи в региона, както и на битовото горене, посочват още от ВАС. В тази връзка съдиите питат Съда на ЕС как да тълкуват отделните членове на двете директиви.


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... спрямо офертите на други фирми. А най-притеснителното е, че се подписват без реална конкуренция - по рамкови споразумения, чийто бюджет вече е надвишен многократно. Всичко това се е случвало под погледа на бившия енергиен министър Теменужка Петкова, която на парламентарните избори бе водач на листата на ГЕРБ също в Търговище.


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

... ограничил централата да работи на свободния пазар и да предлага тока си на свободно договорени цени. Участието й на него обаче на практика е невъзможно именно заради високата цена на електроенергията, която обаче от дружеството искат да влезе в сметките за ток за бита чрез участието й на регулирания пазар.


От началото на 1 юли ще се повиши цената на

От началото на 1 юли ще се повиши цената на ...

... разходите им да бъдат осъвременени с инфлацията, каквото изискване обаче няма според експертите в КЕВР. За изчисленията е използвана базовата 2019 година, тъй като потреблението през 2020 г. е изкривено от пандемията от коронавируса. Компаниите по традиция възразяват и срещу изчисленията на енергийния регулатор за нормата на възвръщаемост на капитала.


ВизиткаКонстантин Константинов е магистър електроинженер от Техническия университет в София ...

... 1000 MW за всеки час, в който работим с Румъния за пазар "В рамките на деня", практически там имаме достъп до офертите в цяла Европа. Затова чести сделки вече са между български участници и такива от Дания, Норвегия или Испания. Може ли да обясните как точно се случват тези сделки?