Европейският парламент (ЕП) гласува обвързваща цел за 2030 г. за

Европейският парламент (ЕП) гласува обвързваща цел за 2030 г. за ...

......... да се премахнат до 2030 година в ЕС.Ново управление за постигането на Енергийния съюзВсяка държава членка трябва да представи 10-годишен интегриран национален план за енергетиката и климата с национали цели, приноси, политики и мерки до 31 декември 2019 година, както и на всеки 10 години след това. Редактор: Ивайло Ачев


Още по темата 125 млн. лв. ще губи "Булгартрансгаз" годишно

Още по темата 125 млн. лв. ще губи "Булгартрансгаз" годишно ...

......... също представляваше  БПГА, коментира, че едва ли в дискусията има участник, който ще се противопостави на това, че всеки нов източник и трасе трябва да бъде приветствано. Разбира се подобни мащабни инициативи трябва да се подлагат на дискусии, каза той, но обясни, че не разбира необходимостта от промяна на стратегията.


Промяна в енергийната система на страната е необходима и тя

Промяна в енергийната система на страната е необходима и тя ...

......... но е съгласен, че се налага промяна в енергийната стратегия. От Българска асоциация "Природен газ" заявиха, че едва ли някой би се противопоставил на аргументите, че България има нужда от изграждането на нова енергийна стратегия. Борисов представи на Шефчович газовия хъб "Балкан" Проектът осигурява конкурентен газов пазар в Югоизточна Европа


Европейският парламент гласува във вторник обвързваща цел за 2030 г.

Европейският парламент гласува във вторник обвързваща цел за 2030 г. ...

......... ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС и ще влязат в сила 20 дни по-късно. Регламентът за управление директно ще влезе в сила в държавите членки, докато новите елементи от другите две директиви  ще трябва да бъдат транспонирани в националните законодателства най-късно 18 месеца след влизането им в сила.


Тази година за Коледа българите, които ползват интернет, ще направят

Тази година за Коледа българите, които ползват интернет, ще направят ...

......... на цени и продукти, която представлява надежден справочник за онлайн пазаруване. Pazaruvaj.com подпомага онлайн магазините и техните клиенти при избор на стока от 2006 г. Сайтът привлича над 850 000 потенциални купувачи месечно, които информирано могат да направят своя избор измежду 440 електронни магазина и близо 1  700 000 оферти.


Коментар на Ясен Бояджиев, Deutsche Welle (www.dw.com)

Коментар на Ясен Бояджиев, Deutsche Welle (www.dw.com)"Европа на две скорости ...

......... или направо се е забързала назад.В същото време предчувствието на българския премиер е напълно оправдано - ЕС в днешния си вид наистина може скоро да се „счупи“. И тогава няма да е възможно да се ползваш от европейската солидарност и едновременно да претендираш за свободата да правиш каквото си искаш.Иран подкрепя идеята за изграждането на газоразпределителния център „Балкан“ в

Иран подкрепя идеята за изграждането на газоразпределителния център „Балкан“ в ...

......... участва в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис. „Ние разглеждаме това като допълнителна възможност за диверсификация на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на доставките“, подчерта тя. По нейните думи много добре развитата национална и транзитна инфраструктура в страната осигурява отлични възможности за изграждане на газоразпределителния център.  


В търсене на подкрепа за изграждане на газов хъб

В търсене на подкрепа за изграждане на газов хъб "Балкан", ...

......... гарантиране сигурността на доставките", подчерта тя. По нейните думи, много добре развитата национална и транзитна инфраструктура в страната осигурява отлични възможности за изграждане на газоразпределителния център."Радваме се, че можем да помогнем за реализацията на този проект и да задълбочим сътрудничеството си в енергийната област", заключи иранският посланик. Редактор: Ивайло Ачев


Цената на топлинната и електрическата енергия тогава ще останат непроменени

Цената на топлинната и електрическата енергия тогава ще останат непроменени ...

......... контролираме цената на електрическата енергия, която се търгува на Българската независима енергийна борса. Това са цени, които не подлежат нито на контрол от страна на комисията , нито на регулиране. Там ние контролираме само прозрачността на търговията, съгласно правилата, които са еднакви за страните-членки на ЕС“, допълни председателят на КЕВР.


Цените на тока и парното няма да се променят до

Цените на тока и парното няма да се променят до ...

......... съобщиха, че прогнозната цена на природния газ за периода януари-март 2019 г. е изчислена на 45,55 лв за мегаватчас, което е с 4,98% повече от утвърдената цена за четвъртото тримесечие на настоящата година. Според Иван Иванов цената на тока и на парното ще остане непроменена до края на отоплителния сезон.


Концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България

Концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България ...

......... на доставките“, подчерта тя. По нейните думи, много добре развитата национална и транзитна инфраструктура в страната осигурява отлични възможности за изграждане на газоразпределителния център. „Радваме се, че можем да помогнем за реализацията на този проект и да задълбочим сътрудничеството си в енергийната област“, заключи посланикът на Ислямска република Иран.  Националната електрическа компания (НЕК) е подписала договор с дъщерното дружество

Националната електрическа компания (НЕК) е подписала договор с дъщерното дружество ...

......... стана ясно, че страната от Западните Балкани проявява интерес към участие в проекта „Белене“ с миноритарен дял. По думите на Петкова изготвеният документ за избор на стратегически партньор съдържа и възможност за включване с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия от България и съседни страни.


Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира ръст на търсенето на

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира ръст на търсенето на ...

......... ниво от 15 % през 2040 г., на вятърната енергетика мощностите ще достигат 12 %, на ядрената и слънчевата енергетика ще са на ниво от 9 %. Другите възобновяеми енергийни източници на енергия, такива като биомасата, геотермалната енергетика и др. ще са с дял от 5 % от световните мощности. 


На 15 ноември, четвъртък, клиентите на Kaufland в София ще

На 15 ноември, четвъртък, клиентите на Kaufland в София ще ...

......... Кулинарният мини тур на Ути, Kaufland и Bergner започна в Сливен на 12 ноември и ще продължи към Плевен и Враца, преди да приключи в София на 15 ноември. Повече за условията на съвместната кампания на Kaufland и Bergner можете да прочетете на специалната секция в сайта на търговската верига.


Страните от ОПЕК към 2040 г. ще увеличат добива на

Страните от ОПЕК към 2040 г. ще увеличат добива на ...

......... 9,4 млн. б/д.„Виенското споразумение намали производството в Русия през 2017 г., но краткосрочните перспективи изглеждат силни. В дългосрочно бъдеще виждаме постепенно понижение на добива във връзка с очакваните трудности при производството в арктическите региони и добива на трудноизвлекаемия петрол, особено ако санкциите се запазят“, се казва в доклада на МАЕ.


Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши оценката си за цените

Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши оценката си за цените ...

......... В прогнозата не се правят опити да се предвидят колебанията, които характеризират пазара на горива на практика, в частност риска от недостиг на предложения към началото на 2020-те години. Според нас е трудно да се прогнозира гладък път за петролните пазари до 2025 г.“, подчертават авторите на доклада.      Европейската комисия ще представи днес докладите за напредъка на

  Европейската комисия ще представи днес докладите за напредъка на ...

......... на общоевропейски механизъм за наблюдение на състоянието на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Очаква се евродепутатите да призоват ЕК да изготвя годишни доклади за корупцията в ЕС. ЕП отчита, че комисията вече е предложила занапред отпускането на средства от ЕС да бъде обвързано с върховенството на закона.


През 2018 г. ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 отчете отработени

През 2018 г. ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 отчете отработени ...

......... електрическа компания (27%). През последните 15 години в централата са направени инвестиции за над 1,4 млрд. лева.  Благодарение на осъществена мащабна рехабилитация и модернизация, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ става първата топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за опазване на околната среда.


Още по темата Не е изключено намаляване на добива на

Още по темата Не е изключено намаляване на добива на ...

......... енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих каза, че страните от ОПЕК+ ще намаляват добива на петрол в случай на устойчив дефицит на пазара. Както стана ясно преди ден очаква се съгласуване по въпроса за ограничаване на добива да бъде постигнато в рамките на срещата на ОПЕК в началото на декември.


От началото на месец ноември 2018г. бензиностанции ЕКО имат нов

От началото на месец ноември 2018г. бензиностанции ЕКО имат нов ...

......... Алексис Атанасопулос остава в структурата на Hellenic Petroleum и заема нов ръководен пост в рафинерията на компанията в Солун. Екипът на ЕКО България използва случая сърдечно да благодари на Атанасопулос за безспорните професионални и лидерски качества и да изкаже искрената си гордост от постигнатите успехи по време на съвместната работа.


Недостигът на достатъчно земни площи за разполагане на вятърни и

Недостигът на достатъчно земни площи за разполагане на вятърни и ...

......... Германия ще бъде с доминиране на ВЕИ и в частност – слънчева и вятърна енергетика. Сегашният закон за ВЕИ в страната предвижда през 2050 г. възобновяемите енергийни източници да покриват поне 80 % от потреблението на електроенергия. Не е изключено преразглеждане в посока повишаване на дела на ВЕИ.   https://www.oeko.de/publikationen/p-details/zukunft-stromsystem-ii/


Световната седмица на предприемачеството започва на 12 ноември в България

Световната седмица на предприемачеството започва на 12 ноември в България ...

......... задача да намерят решение на казус, зададен от Джуниър Ачийвмънт България. Разделени в отбори, учениците ще трябва да предложат идеи за решаване на проблема с младежката безработица. От старта си през 2008 г. Световната седмица по предприемачество се е провела в 160 държави с участието на над 9 млн. души.


Германска компания ще разкрие 700 нови работни места в района

Германска компания ще разкрие 700 нови работни места в района ...

......... Манолев се ангажира да им съдейства с цялата нужна административна подкрепа и отправи покана следващата среща с мениджмънта на компанията да се състои в България. „BADER“ са един от най-старите и авторитетни производители на автомобилен интериор в света. Те имат повече от 11 300 служители и производства на пет континента.


Украйна и САЩ смятат да възобновят действията на споразумението по

Украйна и САЩ смятат да възобновят действията на споразумението по ...

......... на посолството.Срокът на действие на споразумението, подписано през 1993 г. е изтекъл през 2013 г., след което документът не е подновен. Според това споразумение САЩ помагат на Киев с повишаване на безопасността на АЕЦ, в частност с подготовката на персонал, намаляване на рисковете, свързани с експлоатацията на ядрени енергийни блокове.


Техеран както и преди изпълнява задълженията си в рамките на

Техеран както и преди изпълнява задълженията си в рамките на ...

......... от своята система централната банка и другите финансови институции на Иран. Преди седмица SWIFT съобщи, че е преустановила достъпа на редица ирански банки до системата си за обмен на данни. SWIFT е международна банкова система за предаване на информация и извършване на плащания. Съучредители са 248 банки от 19 държави.


Съюзът на загрижените учени (UCS) призова федералните и щатските власти

Съюзът на загрижените учени (UCS) призова федералните и щатските власти ...

......... в рамките на Парижкото споразумение за климата. „САЩ стоят пред дилема“, заяви Стив Клемър, автор на доклада и директор в UCS. „Атомните централи са под икономически натиск във времена, когато имаме нужда от всеки източник на нисковъглеродна енергия за заместване на остаряващите въглищни централи и прекаленото осланяне на природния газ“.


Чепецкият механически завод (част от горивната компания на „Росатам“ -

Чепецкият механически завод (част от горивната компания на „Росатам“ - ...

......... (CERN). „Днес ние работим върху създаването на идеален от физична гледна точка ниобий-оловен проводник, със свойства, които никой в света още не е постигнал. Успешното му сертифициране ще позволи да се произвеждат близо сто тона свръхпроводими нишки нагодина“. Това отбеляза ръководителят на проекта по свръхпроводими материали от ЧМЗ Андрей Есенеев.


Данните на ОПЕК+ показват, че може да се наложи намаляване

Данните на ОПЕК+ показват, че може да се наложи намаляване ...

......... през миналата седмица вестник The Wall Street Journal съобщи, че Центърът за петролни изследвания -  King Abdullah Petroleum Studies and Research Center, KAPSARC проучва възможните последствия за пазара на петрол в случай на прекратяване на дейността на ОПЕК.„Мога да ви уверя, че планове за прекратяване на ОПЕК няма“ каза ал-Фалих.


САЩ остават  противници на  строителството на „Северен поток 2“ и

САЩ остават  противници на  строителството на „Северен поток 2“ и ...

......... Германският бизнес се обяви за проекта. Проектът за газопровода „Турски поток“ предвижда изграждане на две тръби с капацитет от 15,75 млрд. куб м газ всяка. Първата тръба е предназначена за доставка на газ за потребителите на Турция, а втората – за Европа. Морската част на газопровода е почти напълно завършена.


Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова екип на

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова екип на ...

......... база. Целта на проверката е да установи спазването на нормативните изисквания, свързани с техническата експлоатация на електрически централи, дейността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и спазването на Наредбата за сервитут на енергийните обекти. Резултати от проверката ще бъдат обявени в срок до 21-ви ноември т.г.


53 процедури за набиране на проектни предложения на стойност близо

53 процедури за набиране на проектни предложения на стойност близо ...

......... европейските средства е да се осигури максимална синергия както между отделните програми, така и по отношение на предвидените в тях процедури. Индикативните годишни работни програми на Управляващите органи са качени в публичния модул на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕСhttp://2020.eufunds.bg/и могат да бъдат изтеглени отhttps://eumis2020.government.bg/bg/s/Home/PublicManualDownload/08c97b34-3d26-47af-a8e3-1cb62da68be3.   


Средният размер на ипотечните кредити е нараснал от началото на

Средният размер на ипотечните кредити е нараснал от началото на ...

......... усвоен кредит умна крушка с опция за дистанционно управление чрез приложение за мобилния телефон, задаване на време за включване и изключване, различни степени на яркост и избор от над 16 милиона цвята. Кампанията е валидна до 22 януари 2019 г. или до изчерпване на количествата на подаръците.      


Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова екип на

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова екип на ...

......... на проверката е да установи спазването на нормативните изисквания, свързани с техническата експлоатация на електрически централи, дейността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и спазването на Наредбата за сервитут на енергийните обекти.Резултати от проверката ще бъдат обявени в срок до 21-ви ноември т.г. Редактор: Деница Райкова


При търговията на електроенергия за 2019 г. на централизирания пазар

При търговията на електроенергия за 2019 г. на централизирания пазар ...

......... какъв ще е ходът на КЕВР по отношение на цените на регулирания пазар, както и кой ще е индикаторът за леко объркания български пазар – борсата или регулаторно определените цени две години преди обещаната пълна либерализация. Не е тайна, че в момента енергийната либерализация у нас е в лек застой.


Методология и критерии за оценка по процедура „Мерки за подобряване

Методология и критерии за оценка по процедура „Мерки за подобряване ...

......... г. на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Промените най-основно се отнасят до изместване на сроковете за обявяване на процедури и съответно подаване на проектни предложения по приоритетни оси „Води“, „Отпадъци“, „Натура 2000 и биоразнообразие“, „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ и „Подобряване качеството на атмосферния въздух“.


Бизнес модел на задълбочена журналистика в полза на обществото е

Бизнес модел на задълбочена журналистика в полза на обществото е ...

......... Фондация „Америка за България“, както и с партньорството на “Загорка”АД, “Немечек България” АД, “Онтотекст”, Sofia Event Center и Move.bg.Събитието се осъществи с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и Фондация „Америка за България“, както и с корпоративната подкрепа на “Загорка”АД, “Немечек България” АД, “Онтотекст”, Sofia Event Center и Move.bg.


На 13-ти ноември 2018 г., вторник, в Министерството на енергетиката

На 13-ти ноември 2018 г., вторник, в Министерството на енергетиката ...

......... актуализиране на Енергийната стратегия на Република България, съобщиха от ведомството. В дискусията ще участват министърът на енергетиката Теменужка Петкова,  работодателски организации, синдикати, енергийни експерти и други заинтересовани страни. Необходимостта за промяна на документа е във връзка с изпълнение на дейности от ключово значение за развитие на газопреносната инфраструктура в страната.


Dell EMC пуска на пазара Dell EMC PowerEdge MX, най-новата

Dell EMC пуска на пазара Dell EMC PowerEdge MX, най-новата ...

......... от Dell EMC правят сериозна крачка към новото поколение технологии, ориентирани към технологична ефикасност и удобство за потребителите. Услугите, предлагани от новия продукт, включват още ProSupportPlus, предлагаща денонощна помощ при евентуални проблеми, както и директна връзка с инженерите на ProSupportPlus и специално обозначен технологичен сервизен мениджър, осигуряващ висококачествено обслужване.  


От днес, 12 ноември, влизат в сила промените в Правилата

От днес, 12 ноември, влизат в сила промените в Правилата ...

......... на офертата, която може да бъде въведена, а именно такава за блоков продукт. Всички променени Правила са публикувани на сайта на БНЕБ.В съответствие с процедурата за изменение на правилата,  измененията влизат в сила след изтичане на 7 (седем) дневен срок от публикуването им, а именно на 12.11.2018 г., сочат от БНЕБ.


Енергийната борса в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори

Енергийната борса в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори ...

......... регистрирана в 08 часа – 113.5 лв. за MWh и количество от над 984 MWh.   В 24 часа цената на търгуваната енергия е 78.23 лв. за MWh, при количество от 753.1 MWh.При търговията в пазарен сегмент "В рамките на деня"  за 12 ноември общият търгуван обем е 151.10 MWh.


Транспортната и дигиталната свързаност в Западните Балкани като неделима част

Транспортната и дигиталната свързаност в Западните Балкани като неделима част ...

......... за отбрана и свързаната с него обща Програма за промишлено развитие. „Иновациите са ключови за развитието на европейската отбранителна промишленост и това дава допълнителна тежест на вашия ресор“, обърна се към европейския комисар премиерът Бойко Борисов. В рамките на срещата двамата дискутираха и Бъдещата стратегия за индустриална политика на ЕС.


Правителството не подкрепя присъединяване на страната ни към Глобалния пакт

Правителството не подкрепя присъединяване на страната ни към Глобалния пакт ...

......... цената на горивата е функция на КЕВР. И комисията КЕВР е избрана от българския парламент, за да може да бъде равно отдалечена както от законодателната, така също и от изпълнителната власт. Даже и КЕВР, както каза Влади, не е отговорна за цената, а това са пазарните принципи", коментира Цветанов.  


В събота – 10 ноември 2018 г., доброволци – служители

В събота – 10 ноември 2018 г., доброволци – служители ...

......... принос към опазване на природата. Над 400  000 клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД в момента получават фактурите си онлайн, като спасиха с избора си близо 4  000 дървета от изсичане. Само за година едно дърво филтрира 28 кг замърсен въздух и охлажда околната среда колкото 10 климатика, работещи постоянно.


Мощностите за съхранение на енергия в света ще се увеличат

Мощностите за съхранение на енергия в света ще се увеличат ...

......... ръст , пазарът на акумулатори за стационарно съхранение ще съставлява около 7 % от общото търсене на батерии през 2040 г. Ключов ще е пазарът на елекромобили, на който ще се основава балансът на търсенето и предложенията и цените на такива метали, като литий и кобалт. Докладът на BNEF: https://about.bnef.com/blog/energy-storage-1-2-trillion-investment-opportunity-2040/?sf94588529=1


Президентът на Русия Владимир Путин ще присъства на церемонията по

Президентът на Русия Владимир Путин ще присъства на церемонията по ...

......... до турските потребители, а втората за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа. На 27 октомври бе съобщено, че „Газпром“ е изградил 95 % от общата дължина на морския участък от газопровода. Пускането в експлоатация и на двете тръби от „Турски поток“ е планирано до края на 2019 г.


Стойността на златото в понеделник практически остава без промяна, след

Стойността на златото в понеделник практически остава без промяна, след ...

......... лихвата. Инвеститорите сега са в очакване на повишението й през декември до 1,25-2,5 %. Традиционно, увеличението на лихвата е в подкрепа на курса на долара. Златото е чувствително към повишението на лихвата от страна на резерва, тъй като поскъпването на американската валута се отразява негативно върху стойността на благородния метал.


Цените на двата основни сорта петрол в понеделник се повишават,

Цените на двата основни сорта петрол в понеделник се повишават, ...

......... добив от страна на ОПЕК+ през декември ще е по-ниска от ноември. Той отбеляза, че Саудитска Арабия ще запази лидерската си позиция. По думите на министъра страната е получила заявки за доставка през декември с 500 хил. барела по-малко, но през ноември се очаква да са по-високи от предишния месец.


ОПЕК+ в най-добрия случай ще намалява добива само в случай,

ОПЕК+ в най-добрия случай ще намалява добива само в случай, ...

......... Баркиндо, съобщават чуждите агенции.Ден по-късно, на 6 декември ще се състои заседанието на министрите на страните членки на ОПЕК.В неделя в Абу Даби се провежда заседание на министерската комисия за мониторинг към ОПЕК+, създадена за контрол на изпълнението на споразумението за добив на петрол и разработване на препоръки за корекции.


ЧЕЗ Разпределение България осигури 13 MW мощност в първия етап

ЧЕЗ Разпределение България осигури 13 MW мощност в първия етап ...

......... индустриалната зона, е изграден  вътрешен пръстен с нови кабелни линии 20 kV, с обща дължина на вложения кабел близо 13 км. Осигуряването на 13 MW мощност е само първият етап от проекта по електрозахранване на индустриалната зона. След пълното му изпълнение ЧЕЗ Разпределение България ще осигури мощности от 30 MW.


„Газпром“ залага на  повишаване на  средносрочния ориентир за добив за

„Газпром“ залага на  повишаване на  средносрочния ориентир за добив за ...

......... 471 млрд. куб м, а оперативната оценка за добив за 2018 г. - 497 млрд. куб м, съобщава Интерфакс, позовавайки се на източник от „Газпром“. В меморандума на „Газпром“  по отделните големи проекти се съобщава за изместване към по-ранни дати, докато преди имаше отлагане по въвеждане на находища в експлоатация.


Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп ...

......... края на Първата световна война. Според програмата, разпространена от Елисейския дворец за обедът са били предвидени 2,5 часа. Причините за промяната на схемата не е известна. При това, както и според първите планове няма промяна за съседът на руския президент на масата в лицето на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.


Енергийната борса в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори

Енергийната борса в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори ...

......... в 08 часа – 106.51 лв. за MWh и количество от над 928.8 MWh.   В 24 часа цената на търгуваната енергия е 69.53 лв. за MWh, при количество от 764.6 MWh.При търговията в пазарен сегмент "В рамките на деня"  за 11 ноември общият търгуван обем е 1,723.90 MWh.  


ЧЕЗ Разпределение България осигури 13 MW мощност в първия етап

ЧЕЗ Разпределение България осигури 13 MW мощност в първия етап ...

......... съобразно нуждите на града и хората“, коментира Томаш Пецка, главен директор „Управление на активите“ на ЧЕЗ Разпределение България. Осигуряването на 13 MW мощност е само първият етап от проекта по електрозахранване на индустриалната зона в Божурище. След пълното му изпълнение ЧЕЗ Разпределение България ще осигури мощности от 30 MW.  


Украйна рискува да се окаже извън Европейската енергийна общност заради

Украйна рискува да се окаже извън Европейската енергийна общност заради ...

......... действието на специален режим за „Нафтогаз" до 1 май 2020 г. Припомняме, че на практика изискването на Европейската енергийна общност казае  отделянето на компания оператор на газотранспортната система. През по-миналата и миналата седмица украинското правителство заяви, че в момента няма готовност за пълно преминаване по тази схема на украинските компании.


Енергийната борса в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори

Енергийната борса в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори ...

......... регистрирана в 18 часа – 80.52 лв. за MWh и количество от над 772.8 MWh.   В 24 часа цената на търгуваната енергия е 72.84 лв. за MWh, при количество от 784.2 MWh.При търговията в пазарен сегмент "В рамките на деня"  за 10 ноември общият търгуван обем е 273.70 MWh.


Българската проектна компания създадена за управление на несъстоялия се петролопровод

Българската проектна компания създадена за управление на несъстоялия се петролопровод ...

......... „Хелпе -Траки“ и гръцката държава (1 %). 51 % държат три  руски компании (Транснефт, Газпром нефт и Роснефт, обединени в тръбопроводен консорциум). Самата международна компания е учредена въз основа на подписано за целта междуправителствено споразумение между България, Русия и Гърция. При учредяване на компанията пък има подписано и акционерно споразумение.


Долната камара на холандския парламент подкрепи предложението на управляващата партия

Долната камара на холандския парламент подкрепи предложението на управляващата партия ...

......... В настоящия момент няма желаещи да строят нови енергоблокове в Холандия. Германската компания RWE, която е съсобственик на единствената холандска АЕЦ, потвърди, че няма да изгражда нови енергоблокове. В Холандия от 1973 г. работи един енергоблок на АЕЦ „Борсел“ с реактор с вода под налягане PWR с мощност 482 мегавата.


Цената на петрола сорт Brent в петък за пръв път

Цената на петрола сорт Brent в петък за пръв път ...

......... за барел за пръв път от 8 март. В ранния следобед цената на WTI се понижи с 1,25 % до 59,91 долара за барел.   Според данните от борсата към 19.40 часа бъларско време котировката на WTI е на ниво он 59,96 долара за барел при спад от 1,184 %.


Руската компания, специализирана в ядрения горивен цикъл, TENEX и Корейският

Руската компания, специализирана в ядрения горивен цикъл, TENEX и Корейският ...

......... „Росатом“ и отговаря за международното сътрудничество в областта на износа на атомни технологии, извеждане от експлоатация и управление на отпадъците. Според документа TENEX и KAERI ще извършват съвместни проучвания за извеждане от експлоатация на атомни енергоблокове и ще обменят технологии в областта на съхраняването на радиоактивните отпадъци, съобщава world-nuclear-news.org.  


„Булгаргаз” предлага 4,98% увеличение на цената на природния газ през

„Булгаргаз” предлага 4,98% увеличение на цената на природния газ през ...

......... на щатския долар спрямо лева.Прогнозната цена на природния газ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 08 ноември 2018г. и не е окончателна.Окончателното предложение на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване цената на природния газ за І-во тримесечие на 2019 г. ще бъде внесено в КЕВР на 11 декември 2018г. Редактор: Деница Райкова


Петима ученици, които се обучават дуално, започнаха работа в Kaufland

Петима ученици, които се обучават дуално, започнаха работа в Kaufland ...

......... мотивация и отговорност, ще имат възможност да продължат работа в Kaufland България.Дуалното обучение е доказана през годините успешна практика в Австрия, Германия и Швейцария. Проектът на Министерството на образованието и науката за дуално обучение в България, който стартира през 2015 г., се осъществява с посредничеството на Стопанската камара на Австрия.


Виртуалната и добавената реалност ще имат безпрецедентно влияние върху начина,

Виртуалната и добавената реалност ще имат безпрецедентно влияние върху начина, ...

......... новата програма «Цифрова Европа» с бюджет от над 9 милиарда евро, която предложих, също ще бъдат инвестирани средства в изкуствен интелект интелект. Подходяща инфраструктура и подготвени с високи цифрови умения граждани са ключ за успеха ни в областта на изкуствения интелект, добавената и виртуалната реалност»,  заяви българският еврокомисар Мария Габриел.


Област Враца Община Бяла Слатина   На 12.11.2018 г. /08:30

Област Враца Община Бяла Слатина   На 12.11.2018 г. /08:30 ...

......... Д. Петков, Пирин, Пиринска, Плиска, Райко Даскалов, Рила, Сергей Румянцев, Струма, Тодор Каблешков, Тракия, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски, Чапаев На 15.11.2018 г. /08:45 - 16:30 ч./ - Остров: 23-Ти Септември, Баба Парашкева, Волга, Ген. Владимир Заимов, Гео Милев, Димитър Благоев, Марин Дринов, Пирин, Рила, Сергей Румянцев, Хаджи Димитър


Вземанията на

Вземанията на "Булгаргаз" от "Топлофикация София", според оценка към 28 ...

......... енергийният министър. Освен това столичното топлофикационно дружество е най-големият клиент на "Булгаргаз", като близо 40 на сто от приходите и от потреблението на природен газ се използват именно от "Топлофикация София". Петкова допълни, че основната роля на БЕХ е да подпомага своите дъщерни дружества именно чрез подобно осигуряване на финансиране.


Област Плевен Община Белене   На 16.11.2018 г. /09:45 -

Област Плевен Община Белене   На 16.11.2018 г. /09:45 - ...

......... - Червен Бряг: 23 Септември, Витоша, Ген. Тошев, Дойран, Княз Борис I, Цар Самуил На 14.11.2018 г. /10:15 - 16:30 ч./ - Червен Бряг: Победа На 15.11.2018 г. /09:15 - 16:30 ч./ - Лепица: 080011, 43311, Втора, Дванадесета, Десета, Единадесета, Осма, Пета, Петнадесета, Първа, Седемнадесета, Седма, Тринадесета, Четиринадесета, Шеста, Шестнадесета


София - Област Община Божурище   На 12.11.2018 г. /09:30

София - Област Община Божурище   На 12.11.2018 г. /09:30 ...

......... 16:15 ч./ - Костенец, Общ. Костенец: Акация, Боровец, Бреза, Бузлуджа, Екзарх Йосиф, Заря, Иглика, Изгрев, Липа, Момина Сълза, Оборище, Райна Княгиня, Самуил, Средна Гора, Стефан Караджа, Цариградско Шосе, Шипка, Ястребец На 16.11.2018 г. /12:00 - 16:15 ч./ - Долна Баня На 16.11.2018 г. /12:00 - 16:15 ч./ - Марица /Следва/


/Продължение от 1 част/ Община Костинброд   На 12.11.2018 г.

/Продължение от 1 част/ Община Костинброд   На 12.11.2018 г. ...

......... 15.11.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ На 16.11.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - Сливница, Общ. Сливница: 1300 Години България, Иван Вазов, Иван Германов, Княз Александър I-Батенберг, Константин Величков, Лев Толстой, Неделище, Паисий Хилендарски, Тодор Влайков, Цар Симеон Велики На 15.11.2018 г. /13:00 - 16:00 ч./ - Извор, Общ. Сливница


  Област Видин Община Белоградчик   На 13.11.2018 г. /09:30

  Област Видин Община Белоградчик   На 13.11.2018 г. /09:30 ...

......... На 16.11.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - Търговище, Общ. Чупрене: 129005, Безименна, Втора, Девета, Десета, До УПИ 24, Единадесета, Осма, Пета, Първа, Седма, Трета, Тринадесета, Четвърта, Шеста На 15.11.2018 г. /08:30 - 09:30 ч.; 15:30 - 16:00 ч./ На 16.11.2018 г. /09:00 - 16:00 ч./ - Яньовец: Махала Фалковец


  Област Ловеч Община Априлци   На 12.11.2018 г. /09:00

  Област Ловеч Община Априлци   На 12.11.2018 г. /09:00 ...

......... Богой, Васил Левски, Васил Петлешков, Георги Бенковски, Георги Раковски, Грозданка, Иглика, Кокиче, Латинка, Любен Каравелов, Петър Берон, Присоето, Първи Май, Тодор Каблешков, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Цанко Церковски, Цар Иван Шишман На 14.11.2018 г. /12:00 - 14:00 ч./ - Ябланица, Общ. Ябланица: Байкал, Възраждане, Ген.Гурко, Доктор Иван Божинов, Хан Аспарух


Област Монтана Община Берковица   На 12.11.2018 г. /08:15 -

Област Монтана Община Берковица   На 12.11.2018 г. /08:15 - ...

......... На 12.11.2018 г. /08:45 - 16:00 ч.; 08:45 - 10:00 ч.; 15:30 - 16:00 ч./ - Превала: Адмирал Нахидов, Александър Стамболийски, Васил Левски, Владимир Минчев, Гаврил Генов, Георги Дамянов, Георги Димитров, Димитър Благоев, Заводска, Замфир Попов, Иван Бобанов, Иван Вазов, Извън Регулацията, Кирил И Методи, Ленин, Лика Рачин, Местност Ширина