Външна Политика


„За последните месец и половина България бе подложена на неимоверен

„За последните месец и половина България бе подложена на неимоверен ...

... заварих България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите със Северна Македония и Албания. Но, да кажа, че служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините“. Това заяви президентът Румен Радев, след като България отново блокира старта на преговорите на Северна Македония за присъединяване към ЕС.


Според няколко дипломати България е изолирана и никой не я

Според няколко дипломати България е изолирана и никой не я ...

... ЕС Михаел Рот дори отправи апел в Twitter: "Моля. Нека двустранните въпроси се разглеждат двустранно, без да се блокира движението на целия ЕС напред", написа Рот. "Нека да мислим стратегически ... ние нямаме интерес да оставим стратегически вакуум там. Благодаря ви", допълва той.   Превод и редакция: Веселка Иванова Източник: 


Северна Македония не получи одобрението на България за начало на

Северна Македония не получи одобрението на България за начало на ...

... добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС", подчерта заместник-министър Александров. Същевременно България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформите и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.  „Приветствам Ви за това, че сте тук за открит диалог.

„Приветствам Ви за това, че сте тук за открит диалог. ...

... е да имаме диалог”, коментира още Радев. „Вие сте опитен политик и знаете, че в период на предизборна кампания понякога партиите могат да обещаят повече , отколкото могат да постигнат в последствие”, каза още Радев на Заев. От своя страна Зоран Заев благодари на България за поканата, предаде НОВА.   


Служебният кабинет доказа, че министри с различни политически убеждения могат

Служебният кабинет доказа, че министри с различни политически убеждения могат ...

... последните седмици в отношенията между България и Република Северна Македония и преди всичко възстановяването на диалога на най-високо равнище. Президентът изрази надежда този диалог да води към конкретни устойчиви и необратими резултати в двустранните ни отношения с Република Северна Македония, което да ускори и европейската перспектива на югозападната ни съседка.


Мерките по закона ”Магнитски” срещу лица като Васил Божков, Делян

Мерките по закона ”Магнитски” срещу лица като Васил Божков, Делян ...

... Мерките по закона ”Магнитски” срещу лица като Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков имат за цел да подкрепят усилията на българския народ да се справи с бича на корупцията. Това казва американският посланик у нас Херо Мустафа."Постигането на ефективни резултати в борбата с корупцията изисква обединяване ...

... но и на икономическите интереси и гражданските свободи. От решителните стъпки в тази насока зависи и възстановяването на бизнес средата в България. Обща бе позицията за необходимостта от още по-активно партньорство между България и САЩ в борбата с организираната престъпност и корупцията и за укрепване на върховенството на закона.  


Имаше времена, когато американският посланик не пропускаше да засвидетелства публично

Имаше времена, когато американският посланик не пропускаше да засвидетелства публично ...

... ден след нови разсекретени грами. Времето ще покаже и дали случващото се е хубаво или лошо за България. Най-забавното в темата е как всичко това се асимилира от доминиращия русофилски електорат зад Радев. Политиката често си прави шеги, така е и при агиткаджийското възприемане на президента. Автор: Диян Божидаров Източник: 


Поднасяме нашите искрени извинения на ч Това се казва в

Поднасяме нашите искрени извинения на ч Това се казва в ...

... и цивилни. Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата. Ние винаги се учим от тези подготовки и в момента провеждаме задълбочено разследване на причината за тази грешка. Ще въведем строги процедури, за да oчертаем ясно зоните за подготовка и да предотвратим този тип инциденти в бъдеще.Президентът Румен Радев подари на папа Франциск икона домашен триптих

Президентът Румен Радев подари на папа Франциск икона домашен триптих ...

... бе на аудиенция при главата на Римокатолическата църква. "Това ни е третата визита, с папата продължихме да обменяме мисли в различни сфери - не само политика. Посланието на папата към българския народ е за здраве, благополучие, просвета. Папата има желание нашите църкви да се сближават все повече", каза още Радев.Съвместното пътуване на делегации от България и Република Северна Македония

Съвместното пътуване на делегации от България и Република Северна Македония ...

... на делегации от България и Република Северна Македония до Рим и отдаването на почит пред светите братя Кирил и Методий е прекрасен повод да подновим диалога между двете страни на най-високо ниво. Това заяви пред журналисти в Скопие държавният глава Румен Радев след разговор с македонския си колега Стево Пендаровски.


В опит да убеди бившия си български колега Бойко Борисов в цялата абсурдност

В опит да убеди бившия си български колега Бойко Борисов в цялата абсурдност ...

... процес, чрез глави. Чрез глави и клъстери идват милиони за подкрепа, за да ви мотивират и да ви насърчат наистина да покажете ценностите и ефектите от реформите в страната", посочи лидерът на югозападната ни съседка.Той оцени, че българският народ е показал на предишните избори, че иска европейско ръководство, което решава проблемите.


България вече е

България вече е "черния" списък на Русия от неприятелски държави. ...

... складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд".  На това Москва отговори витиевато, че "при постъпване на съответното запитване руските компетентни органи ще го разгледат по установения ред, съгласно действащите двустранни договорености в тази връзка".


„Нашите двудневни разговори не доведоха до нещо, което заслужава внимание“.

„Нашите двудневни разговори не доведоха до нещо, което заслужава внимание“. ...

... РС Македония, които се проведоха още през лятото. Темата за цар Самуил беше обсъждана още в началото на работата на Комисията. Преди около две години българските и македонски учени бяха постигнали частичен консенсус за цар Самуил, който е създал една голяма българска държава и е продължител на българската царска династия. 


Не се очаква промяна на българската позиция за начало на

Не се очаква промяна на българската позиция за начало на ...

... който, по думите му, е  на издръжка на правителството в Скопие и е свързан с Москва и Белград. Във връзка с възможността Северна Македония и Албания да бъдат разделени при започване на преговорите за присъединяване към ЕС, както смята Кючюк, Ковачев каза: „Това не е краят на света“.    Напредъкът на Република Северна Македония /РСМ/ към пълноправно членство в

Напредъкът на Република Северна Македония /РСМ/ към пълноправно членство в ...

... за гаранции относно зачитането на правата на българите в Република Северна Македония, които да бъдат законодателно регламентирани и осъществявани на практика. Постигането на устойчиви и необратими резултати в тази насока от страна на РСМ следва да се превърне в задължително условие за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция.


В Република Северна Македония продължава да се дискриминира всеки, който

В Република Северна Македония продължава да се дискриминира всеки, който ...

... произход. Последва вълна от обиди, заплахи и опити за отстраняването му от конкурса, каза той. В заключение Ковачев обяви пълна подкрепа за разширяването като най-добрият начин за справяне с последиците от комунизма. „Да на разширяването към всички страни от Западните Балкани. Не на лъжите, омразата и дискриминацията“, заключи той.  


Държавният глава Румен Радев поздрави своята гръцка колега президента Екатерини Сакеларопулу

Държавният глава Румен Радев поздрави своята гръцка колега президента Екатерини Сакеларопулу ...

... допълва, че страните ни са пример за добросъседски отношения на Балканите . Румен Радев изразява увереност, че България и Гърция ще продължат възходящото развитие на всестранните си приятелски връзки, които допринасят за повишаване на благоденствието на българския и гръцкия народ и за укрепването на стабилността в целия регион    


На 17 март 2021 г. минен ловец

На 17 март 2021 г. минен ловец "Цибър" от състава ...

... артилерийска стрелба по морска цел.На 26 март корабите се завръщат в пристанище  Констанца за  работна среща и разбор на учението. На 27 март корвета "Бодри" ще отплава в посока Пункт за базиране Варна, а фрегата "Смели" ще продължи с участието си в групата  с плаване  към  пристанище Самсун, Република Турция.


Министър-председателят Бойко Борисов проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския

Министър-председателят Бойко Борисов проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския ...

... от населението. Министър-председателят акцентира върху необходимостта от европейска солидарност и обединение по темата, за да се гарантира едновременно изпълнение на фазите на ваксинационните планове в държавите членки. „В противен случай биха възникнали огромни различия между отделните държави в процеса на имунизация на населението“, посочи Бойко Борисов пред Шарл Мишел.  „Предлагаме компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в

„Предлагаме компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в ...

... сме участвали в одобрението на ваксините, нито в преговорите по договорите. А в момента и договорите не се изпълняват, и се доставят по-малки количества ваксини независимо, че плащаме коректно“, акцентира премиерът Борисов. Министър-председателят припомни, че държавите членки инвестираха в разработването на ваксините срещу COVID-19, далеч преди те да бъдат произведени.


Инициативата „Три морета“ се утвърждава като ценен инструмент за постигане

Инициативата „Три морета“ се утвърждава като ценен инструмент за постигане ...

... припомни изразената от изпълнителния заместник-председател Маргрете Вестегер подкрепа на Комисията за „Три морета“ и изтъкна напредъка по развитието на инвестиционния фонд на инициативата. Той посочи възможностите за сътрудничество, визирайки синхронизирането на проекти в рамките на инициативата „Три морета“ с приоритетите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС .


„Чрез изграждането на интерконектора България-Сърбия сръбската държава също ще има

„Чрез изграждането на интерконектора България-Сърбия сръбската държава също ще има ...

... отношения, които България има със съседните страни. „Нашият регион е такъв, че действително трябва много воля от политическите ръководители в тези държави. На първо място е винаги да слагаме мира и добросъседството“, заяви още Бойко Борисов. Министър-председателят изпрати специални поздрави на президента Александър Вучич и на премиера Ана Бърнабич.  


12-та среща на Смесената българо-македонска комисия ще се проведе днес

12-та среща на Смесената българо-македонска комисия ще се проведе днес ...

... че политици от Република Северна Македония се намесват в работата на комисията. „Преди няколко дни президентът Стево Пендаровски си позволи в едно интервю да казва какво трябва да прави нашата комисия и какъв е нейният мандат. Важно е какво пише в договора между двете страни“, каза още доц. Наум Кайчев.


Не е вярно, че оспорваме македонската идентичност. Това е лъжа.

Не е вярно, че оспорваме македонската идентичност. Това е лъжа. ...

... важно е и РС Македония, и Албания да вървят в една посока. Винаги сме подкрепяли европейската перспектива на Албания. Винаги сме се отзовавали да помогнем. Отношенията между България и Албания са такива каквито трябва да бъдат между съседи. Винаги сме си помагали в трудни моменти и така ще продължим“, заяви Захариева.Министерският съвет отпуска 835 009 лева безвъзмездна помощ за Република

Министерският съвет отпуска 835 009 лева безвъзмездна помощ за Република ...

... език от 1-ви до 12-и клас. В Армения ще бъде подкрепен проект в областта на социалното приобщаване и насърчаване на образователните възможности на уязвимите лица от малцинствените групи и хората с увреждания, а във Виетнам – за подпомагане на социално-икономическото развитие на слаборазвити и бедни селски райони в страната.  


Евродепутатът от групата

Евродепутатът от групата "Обнови Европа" Илхан Кючюк подложи на критика ...

... въпросите е защо се стигна до тук. Защото някои от изброените държави бяха по-бързи от нас. И това трябва да го признаем - забавихме се. Вторият въпрос е защо ваксините, които се произвеждат в Европа, не остават тук. Има ли пропуски в договорите. Има нужда от ясни договори".    


Евродепутати от комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност

Евродепутати от комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност ...

... Общността два пъти. Той обаче добави, че няма прозрачност за доставката им по страните членки до юни, като се изключат само три държави - Дания, Франция и Швеция. Евродепутатите смятат, че идва трета вълна от COVID-19, но тя може да бъде посрещната с по-целенасочени мерки, а не с пълна карантина.


Посланикът на Сърбия у нас Желко Йович е бил извикан

Посланикът на Сърбия у нас Желко Йович е бил извикан ...

... заради изявления на проф. Драган Симеунович, изпълняващ длъжността директор на правителствената Академия за национална сигурност, предаде БНР. От българска страна е било заявено, че изявленията представляват ярка проява на език, насаждащ трайна ненавист и омраза срещу България и българите. Българската страна очаква адекватна реакция на сръбските власти и институции.  


Опозиционната партия в Република Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ призова за замразяване

Опозиционната партия в Република Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ призова за замразяване ...

... въртяха от Скопие, беше зад гърба ни да ходят и да обясняват в Европа на нашите партньори в НАТО или в ЕС, че всъщност България, пречейки на Македония да влезе в ЕС, обслужва сръбските и руските интереси. Е, то се видя, кой какви интереси обслужва", каза Каракачанов, цитиран от БНТ.


Президентът Румен Радев поздрави Джоузеф Байдън по повод встъпването му

Президентът Румен Радев поздрави Джоузеф Байдън по повод встъпването му ...

... българския президент. Признателен съм за досегашната политическа и заявената материална  подкрепа, на която се радва тази мащабна регионална инициатива от страна на САЩ и се надявам, че това отношение ще продължи и занапред“, подчертава още държавният глава Румен Радев в писмото си до президента на Съединените американски щати Джоузеф Байдън.


Въпреки усилията на Северна Македония и България за преодоляване на

Въпреки усилията на Северна Македония и България за преодоляване на ...

... от коронавирус. Участниците в карнавала обаче въпреки това преминаха по централаната част на селото. Полиция имаше само в центъра на селото и пред общината, предаде местната телевизия Алсат М. Според кмета Сашо Янкоски “всички са имали вина за напрежението, но най-много полицията, която е изпратила прекалено много служители на реда”.


По повод медийните публикации за изгорено българско знаме в село

По повод медийните публикации за изгорено българско знаме в село ...

... устен демарш в МВнР на Република Северна Македония, съобщиха от МВнР, предаде БНР. По-рано медиите в Скопие съобщиха, че полиция е разгонила участниците в традиционния Вевчански карнавал. Карнавалът се организира всяка година на 14 януари, когато македонците празнуват Василица, но тази година събиранията са забранени заради пандемията от коронавирус.  


Позицията на българския парламент по темата Северна Македония е едно

Позицията на българския парламент по темата Северна Македония е едно ...

... секции и извън дипломатическите мисии – там, където държавите позволяват това. Първият ни дипломат коментира и събитията зад Океана и щурма на Капитолия. Всички бяхме изненадани. Демокрацията не е даденост, за нея трябва да се борим всеки ден. Със сигурност това, което видяхме беше шок за всички, каза още тя. 


Европейският съюз не може да си позволи лукса и тази

Европейският съюз не може да си позволи лукса и тази ...

... различия, а ние като политика и като правителства ще работим за бъдещето, ще сътрудничим и между другото ще имаме подкрепата на България за членство в НАТО, което се случи и сме благодарни за това, и ще имаме тяхната помощ на европейския път, член 2 от Договора за приятелство", отбеляза Димитров.


„Уважавам правото на всеки да протестира, но не толерирам вандалските

„Уважавам правото на всеки да протестира, но не толерирам вандалските ...

... удар срещу страната ни – срещу българските интереси и българската държавност. „Успяхме да докажем, че пазим българският национален интерес в Македония”, заяви евродепутатът по отношение на споровете по оста София – Скопие. По думите му правителството на нашата съседка разиграва антибългарска карта и не заслужава да бъде член на ЕС. 


2020 година бе необичайна и за дипломацията. Представяме ви основните

2020 година бе необичайна и за дипломацията. Представяме ви основните ...

... бе хидроизолация на подземния паркинг, който не бе ремонтиран от пускането му в експлоатация преди 35 години и бе станал опасен за служителите и служебните автомобили. Оттогава не бе сменяна и дограмата на сградата, която в момента е с повишена енергийна ефективност, което намали и разходите на министерството за отопление.


Във връзка с медийни запитвания относно комуникацията между премиера Бойко

Във връзка с медийни запитвания относно комуникацията между премиера Бойко ...

... насочени към постигането на диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси с Република Северна Македония, но за целта това трябва да се желае и изпълнява от двете страни. България среща пълно разбиране за тези нейни усилия от страна на партньорите й в ЕС, подчертават още от пресслужбата на правителството.


България подпомага Република Северна Македония като финансира безвъзмездно 7 проекта

България подпомага Република Северна Македония като финансира безвъзмездно 7 проекта ...

... Македония, Република Сърбия, Република Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения. Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране на социално-икономическото развитие на страните партньори.


Ние имаме много ясна позиция. Искам да подчертая, че тя

Ние имаме много ясна позиция. Искам да подчертая, че тя ...

... тя е вероятна. Великобритания остава един от най-близките партньори на България. Ние имаме сходни интереси, принципи. Ще има сътресения и трудности за бизнеса, но все пак има правила. Нашите студенти ще трябва да имат визи. Ще има проблеми във всяка една сфера на живота, но така решиха британците, заключи Захариева. 


„Нашата позиция е ясна – ние искаме от правителството в

„Нашата позиция е ясна – ние искаме от правителството в ...

... се на Западните Балкани през последните два века. В конференцията „Западни Балкани“ участие взеха още вицепремиерът и министърът на външните работи на България Екатерина Захариева, европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, депутатите от ВМРО Красимир Богданов и Александър Сиди, евродепутати, политици и международни експерти.


Корнелия Нинова прие специалния пратеник на правителството на Република Северна

Корнелия Нинова прие специалния пратеник на правителството на Република Северна ...

... и г-н Попов с позицията на БСП, която призовава за активен и конструктивен двустранен диалог. Нинова изрази увереност, че със силно политическо лидерство може да бъде постигнато трайно и устойчиво решение на чувствителните въпроси между България и Република Северна Македония в дух на добросъседство и в интерес на двете държави.


Европейската интеграция на Република Северна Македония /РСМ/ изисква не опити

Европейската интеграция на Република Северна Македония /РСМ/ изисква не опити ...

... трайно установено и на междудържавно ниво. „Между нашите граждани няма омраза. Имаме дълг към бъдещите поколения да затворим спорните въпроси“, заяви Владо Бучковски и призова сътрудничеството между България и Република Северна Македония да продължи да се развива в области от взаимен интерес като икономиката, транспорта, туризма, образованието и науката.  


Днес, евродепутатът от ДПС/”Обнови Европа”, Илхан Кючюк, който е и

Днес, евродепутатът от ДПС/”Обнови Европа”, Илхан Кючюк, който е и ...

... ЕС, но има и директно негативно отражение в нашите държави. Вярвам, че и двете страни ще възобновят конструктивните разговори, защото в противен случай виждаме тревожния развой на ситуацията, а именно нарастващия национализъм и език на омразата.  Разбирателството и взаимното уважение между нашите граждани ще бъдат ключови за разрешаването на спора.”


Днес, в Международния ден за борба с корупцията, ние отдаваме

Днес, в Международния ден за борба с корупцията, ние отдаваме ...

... на икономическия растеж, влошава непредсказуемата правна система и задушава медийната независимост. България може да разгърне своя потенциал и да стимулира растежа и иновациите чрез съгласувани усилия в борбата с корупцията. Поздравяваме хората и организациите, които се борят с корупцията всеки ден, за да изградят едно по-добро бъдеще за България.  


Поддържането на добросъседски отношения и спазването на Договора с България

Поддържането на добросъседски отношения и спазването на Договора с България ...

... както и от процеса на стабилизиране и асоцииране. Съветът припомня, че е важно да се постигат осезаеми резултати и да се прилагат добросъвестно двустранните споразумения, включително Преспанското споразумение с Гърция и Договорът за добросъседски отношения с България, като част от процеса на разширяване“, се казва в позицията на нашето посолство. 


Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на споровете между

Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на споровете между ...

... ширококоалиционния кабинет на премиера Любчо Георгиевски от 13 май до 26 ноември 2001. От 1 ноември 2002 до декември 2004 година Бучковски отново влиза в правителството като министър на отбраната. Той бе министър-председател на РСМ от 15 декември 2004 г. до 26 август 2006 г. Той е юрист по образование. 


„Коронавирусът и въведените безпрецедентни мерки за овладяването му поставиха здравните

„Коронавирусът и въведените безпрецедентни мерки за овладяването му поставиха здравните ...

... постигане на съгласие възможно най-скоро, за да не излагаме на риск възстановяването на Европа и за да могат нашите граждани и бизнесът да се възползват от европейските средства и програми, които са така необходими за икономиките ни, за продължаване на сближаването, повишаването на конкурентоспособността и заетостта“, каза още премиерът.  


България подкрепи Новата Лайпцигска харта „Трансформиращата сила на градовете за

България подкрепи Новата Лайпцигска харта „Трансформиращата сила на градовете за ...

... на всеки град. В новата оперативна програма „Развитие на регионите“ е заложен и приоритет за градско развитие, който да разкрие потенциала на десетте най-големи градовете  като двигатели на растеж, творчество и иновации. Ще се подкрепя и създаването на иновативни мрежи между градовете и функционалните връзки между градските и селските райони.


България блокира началото на преговорите на РС Македония с ЕС,

България блокира началото на преговорите на РС Македония с ЕС, ...

... има неразрешени двустранни въпроси с РСМ. Попитана дали европейските ѝ партньори разбират позицията ѝ, министърът припомни, че Гърция също не е била разбирана през 15те години, в които е поддържала своето вето. „Всички тези условия са включени в Договора от 2017 г., които Скопие просто трябва да спазва, подчерта Захариева.


Като малка крачка напред в правилната посока определи вицепремиерът Красимир

Като малка крачка напред в правилната посока определи вицепремиерът Красимир ...

... „Трябва да се изправим пред въпроси от историята и да намерим капацитет за разбиране и прощаване“, каза Заев, добавяйки, че „европейските държави са оставили историческите конфликти в миналото“.  „Не е поглед към бъдещето, ако днес говорите за фашистка България. Да си простим и да си подадем ръка“, каза още Заев.


България много ясно беше заявила, че основата за нашата подкрепа

България много ясно беше заявила, че основата за нашата подкрепа ...

... пред централата на партията в София от изминалата седмица. В правителството няма разнобой, а по-скоро нюанси – по-голямата част смятат, че мерките все още не трябва да се затягат, другата част смятат, че трябва да се затегнат, коментира вицепремиерът по повод действията за справяне с коронакризата и ограничаването на заразата. 


„Все още няма пълно съгласие по Многогодишната финансова рамка и

„Все още няма пълно съгласие по Многогодишната финансова рамка и ...

... , което по думите му ще осигури пълно спокойствие и сигурност на европейските граждани. „Ваксините ще бъдат безплатни, доброволни и сертифицирани”, категоричен беше Борисов. След края на видеоконференцията премиерът Бойко Борисов проведе работно съвещание с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, на която обсъдиха резултатите от дискусиите на европейските лидери.  


Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с канцлера на Федерална

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с канцлера на Федерална ...

... с Меркел отново проведоха телефонен разговор, продължил 40 минути. Основна тема тогава бяха въпросите около бъдещото решение за старт на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, за което преди дни България наложи вето. В съобщението на Министерски съвет не се споменава днес темата отново да е била обсъждана.


Няма как на този етап да кажа “Да” за започване

Няма как на този етап да кажа “Да” за започване ...

... Дойков е с положителен тест за коронавирус. „Спазвам предписанията на РЗИ. Правилата трябва да се спазват от всички. Резултатите от моя PCR тест и на всички контактни лица на заместник-министър Петко Дойков са отрицателни“, заяви Захариева призова всички да спазваме предпазните мерки – носене на маски и спазване на дистанция.


Държавният глава Румен Радев проведе днес телефонен разговор с президента

Държавният глава Румен Радев проведе днес телефонен разговор с президента ...

... за Република Северна Македония с ясно обособени критерии и времеви срокове, които да бъдат съблюдавани през целия преговорен процес. Ако подобно решение не е възможно, страната ни ще работи за двустранно споразумение с Република Северна Македония, в което в дух на приятелство и добросъседство да бъдат разрешени всички двустранни въпроси.


Министър-председателят Бойко Борисов проведе видеоконферентен разговор с канцлера на Федерална

Министър-председателят Бойко Борисов проведе видеоконферентен разговор с канцлера на Федерална ...

... германския канцлер премиерът изрази позицията на България, която външният министър Екатерина Захариева представи вчера в Берлин. По време на 40-минутния разговор министър-председателят изрази увереност, че с помощта на Германия, особено по време на нейното председателство на Съвета на ЕС, ще бъдат постигнати верни и правилни решения по темата.    


Към момента България не може да подкрепи преговорната рамка за

Към момента България не може да подкрепи преговорната рамка за ...

... е индикативна", обясни вицепремиерът. "Както България признава реалността, така и Скопие трябва да признае миналото", подчерта още Захариева: "Претенциите за малцинство са крайно неприемливи. Спомняте си Резолюцията от Европейския парламент. Това може би е стимулирано от там да се включи такава препоръка към България за признаване на македонско малцинство".  


Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор със заместник-помощник държавния

Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор със заместник-помощник държавния ...

... долара. Държавният глава открои значението и на бизнеса, както и на международните финансови институции, които могат да бъдат съпричастни при реализацията на общите проекти. Разширяването на географския обхват на инициативата и привличане на партньори като Гърция и Кипър за осъществяването на общи проекти, също беше сред темите на срещата.  


Договорът за приятелство между България РС Македония от 2017 г.

Договорът за приятелство между България РС Македония от 2017 г. ...

... се случва. Това е много важно за нас и също е червена линия“, заяви външният министър и добави, че този въпрос е свързан с историческата истина. „Защото, ако се каже каква е тя, няма да има претенции за македонско малцинство в България от тяхна страна“, смята българският външен министър.  


Не можем да постигнем по-добро споразумение с България от Споразумението

Не можем да постигнем по-добро споразумение с България от Споразумението ...

... Има начини за разрешаване на различията и дипломацията ги познава. Вярвам, че ще използваме един от начините двете страни да бъдат доволни и да ги поддържаме еднакво щастливи, каза Заев. Той подчерта, че за последно е разговарял с българския си колега, премиера Бойко Борисов, седмица преди празника на 11 октомври.


От днес до 21 октомври държавният глава Румен Радев ще бъде

От днес до 21 октомври държавният глава Румен Радев ще бъде ...

... българският държавен глава ще посети и Центъра за върхови постижения за киберотбрана на НАТО, разположен в Талин. Организацията, акредитирана към Алианса, е основана през 2008 г. в подкрепа на страните-членки с експертиза в областта на киберотбраната в сферата на технологиите, стратегиите, операциите. Румен Радев ще посети и иновативния център „е-Естония“.


„Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната

„Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната ...

... единен медицински протокол и единен стил на действие в ЕС в условията на пандемията от COVID-19. „Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави членки да бъде прозрачно и справедливо, да подпомагаме медицинските системи да удържат, тъй като всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално“, каза още премиерът Борисов.


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева препотвърди подкрепата

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева препотвърди подкрепата ...

... срещата бе договорено двете страни да започнат работа за възстановяване на директната самолетна линия между София и Тирана, както и да бъде организирано възможно най-скоро време заседание на смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество. Двамата министри подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на опазването на околната среда и водите.


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за ...

... В дневния ред на СВнР е също стратегическото значение на отношенията на ЕС с Латинска Америка и Карибите.На неформална работна закуска първите дипломати на ЕС ще разговарят с министъра на външните работа на Кралство Саудитска Арабия – Файсал бин Фархан ал-Сауд за развитие на отношенията между ЕС и страната му.


Групата на Европейската народна партия няма да подкрепи резолюцията за

Групата на Европейската народна партия няма да подкрепи резолюцията за ...

... "В текста се призовава за продължаване на механизма за сътрудничество и проверка, въпреки индикациите на Комисията, че България може да бъде извадена от него на базата на постигнатия напредък", твърди евродепутатът. Естебан Гонсалес отправя призив към българските граждани да използват демократичното си право, като гласуват на изборите през март догодина.


Заместник-министър председателят по обществения ред и сигурността и министър на

Заместник-министър председателят по обществения ред и сигурността и министър на ...

... с Националната гвардия на САЩ - щата Тенеси са проведени над 550 мероприятия. През последните години усилията на двете страни са насочени към изграждане на способности, свързани с оперативната съвместимост; развръщането на Сухопътните войски; военната медицина; повишаване на способностите на силите за специални операции; въздушни операции; логистика; киберсигурност и др.


Добросъседските отношения не са измислени от България, а това е

Добросъседските отношения не са измислени от България, а това е ...

... колега Буяр Османи да посети България следващата седмица. Според нея никой не може да предаде историята си, въпросът е да не предадем бъдещето си. „Трябва да се признае историята такава каквато е. Тук не става въпрос за хиляди години, тук има достатъчно писмени автентични исторически източници“, заяви българският външен министър.


Благодаря на Европейската комисия за изключително обективния доклад, който е

Благодаря на Европейската комисия за изключително обективния доклад, който е ...

... обстановката в Източното Средиземноморие. Премиерът отбеляза, че чрез дипломация могат да бъдат преодолени всички конфликти в близост до България. „Затова считам, че Европейският съюз много правилно проведе консултации, благодаря и на Шарл Мишел, както и на Германското председателство с канцлера Меркел, за умиротворяване буквално на нашия регион“, посочи министър-председателят Борисов.