Мъртвото вълнение е вид течение, което не се образува под напора

...
  Мъртвото вълнение е вид течение, което не се образува под напора
Коментари Харесай

Как да се предпазим от мъртво вълнение?

 

 

Мъртвото неспокойствие е вид течение, което не се образува под напора на ветровете, а в следствие от процеси, които текат под повърхността – приливи или термални течения. To е перпендикулярно на брега течение, образуващо се при отдръпването на потока приливна вода в посока във вътрешността в морето или океана, пише Трафик нюз бг.

Мъртвото неспокойствие (англ. rip current) е най-опасно в плитки морета с наклонен бряг, който е обграден от пясъчни плитчини, коси и островчета. В тези места по време на отлив пясъчните коси пречат на водата да се връща назад в морето. Отварят се коридори и в тях тръгва течение, перпендикулярно на сушата. Налягането на водата в тесния проток, съединяващ морето с лимана, нараства неведнъж. В резултат на това се образува бърз поток, по който водата се движи със скорост 2,5–3,0 м/с.

Ширината на течението може да варира от 4-5 м до 50 м, а дължината – от 10 м до 400 м. Скоростта му нормално е 4-5 км/ч, само че може да доближи до 15 км/ч.



Мъртвите безредици се образуват до брега. Ако водата ви е до кръста или още по-лошо, в случай че е до гърдите ви, течението може да ви захване и да ви завлече във вътрешността в морето. И тъкмо тези, които не умеят да плуват, вършат тъкмо това – просто стоят във водата и се любуват. Затова не се къпете сами и не игнорирайте алените знамена на спасителите.

Как да разпознаем това  течение , с цел да не попаднем в него?

Обръщайте внимание на следните признаци:

1. Видим кулоар от разпенена вода, вертикален на брега.



2. В крайбрежната зона се виждат сектори с различен нюанс на водата; да вземем за пример, наоколо водата е светлосиня или зеленикава, а една зона е да вземем за пример бяла.



3. Участък с пяна, водорасли, балончета, който устойчиво се движи от брега във вътрешността в морето.

4. В непрекъснатата линия от приливни талази се виждат разкъсвания с ширина 5-10 метра.



Винаги помнете:

1. Мъртвото неспокойствие няма да ви завлече към дъното.
Това не е въртоп. Често мъртвото неспокойствие е малко и с огромна скорост. Движи се единствено повърхностният пласт на водата, който увлича във вътрешността в морето, само че не и към дъното!

2. Мъртвото течение не е необятно.
Неговата широчина не надвишава 50 метра. А в множеството случаи е единствено 10–20 метра. И в случай че преплувате безусловно 20–30 метра паралелно на брега, вие ще забележите, че сте излезли от течението.

3. Дължината на мъртвото неспокойствие също е лимитирана.
Течението задоволително бързо отслабва, тягата отслабва там, където вълните доближават своя пик и стартират да се разрушават. Точно на това място се събират всички сърфисти, готвещи се да покорят прииждащите талази. Обикновено това място се намира на не повече от 100 метра от брега.

КАКВО ДА ПРАВИМ, ПОПАДАЙКИ В ЗОНА НА МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ?

1. Задължително опазване на хладнокръвие.

Паниката е най-големият ви зложелател в сходни обстановки. Спокойствието обезпечава огромен късмет за излизане от водата незасегнат. В началото течението дърпа мощно във вътрешността и инстинктивно човек хвърля всичките си сили в опит да му се опълчи. Тези старания водят само до загуба на сили, а след това и до суматоха, която може да е пагубна.

2. Плува се паралелно на брега.

Мъртвото неспокойствие рядко е по-широко от десетина-двадесет метра. Следователно, когато човек плува паралелно на брега, напуща зоната на течението и излиза от заплахата.



3. Ако и встрани не става, оставете се на течението.

В този случай (много рядко) течението е много необятно. Ако срещате огромно противодействие, даже и плувайки редом на брега, оставете се течени е то да ви носи на повърхността.



На неголямо разстояние от брега (там, където вълните доближават своя пик и стартират да се разбиват) то отслабва и тогава измъкването вляво или вдясно става доста по-лесно. Препоръчително е при постигане на точката на по-малко противодействие да се плува 50-100 м настрана, след което да се тръгне към брега, с цел да се избегне заплахата от ново влизане в “коридора ”.

Още сме началото на юни, само че смъртните случаи у нас, породени от мъртво неспокойствие, към този момент са цели три. Обичайно Черно море влиза в клопката на течението в края на юли или началото на август, само че тази година дебне овреме.

В България мъртвото неспокойствие се свързва най-много с поверието за 2 август (Илинден по остарял стил) – денят, в който се има вяра, че морето взима своите жертви. От остарели времена се счита, че тогава морето “се обръща ” от лято към есен и стартира най-силното подобно течение.

Моля, споделете тази информация със своите другари. Нека колкото се може повече хора научат за мъртвото неспокойствие. Може по този метод да спасите освен своя живот, само че и живота на други хора.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР