В Североизточна България се наблюдава по-висока смъртност при пчелите. Най-вероятната

...
В Североизточна България се наблюдава по-висока смъртност при пчелите. Най-вероятната
Коментари Харесай

Смъртността при пчелите нараства, оплакват се в Североизточна България

В Североизточна България се следи по-висока смъртност при пчелите. Най-вероятната причина за това съгласно пчеларите е пръскането на аграрни култури с токсични за пчелите препарати по време на цъфтежа.

Пред БНР пчелари от шуменския квартал " Мътница " изясняват за казуса и молят за интервенция на страната. По думите им сходно по мащаб отравяне в никакъв случай не е имало.

" От 5-и април до ден-днешен всеки ден изхвърлят по доста пчели. Първите дни беше ужасно доста. Подадохме документи, пристигна комисия, обърнаха незабавно внимание. На другия ден направиха протокол, само че действително не може да се установи от къде е повода, кой е ръсил дърветата. Според мен, повода за отровените пчели е в директното ръсене при разцвет. Има разпоредба, всички я знаят, че по време на разцвет не се ръси безусловно нищо. Говорим за слънчогледи, за овошки, само че очевидно не се съблюдава ", разясняват пред публичното радио пчелари.

Стопаните са в парадоксална обстановка, тъй като не могат да потвърдят безусловно нищо.

" По-опасно е, в случай че загине майката, тогава умира изцяло цялото семейство, в случай че още има останали, живи пчели ", допълват пчелари.

Земеделските производители упорстват страната да се намеси и да има непоколебим надзор и наказания за тези, които не съблюдават наредбата за запазване на пчелите от отравяне.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР