Дни след началото на мащабната кампания срещу законопроекта за ограничаване

...
Дни след началото на мащабната кампания срещу законопроекта за ограничаване
Коментари Харесай

Институт с апокалиптична прогноза за това какво ще стане, ако ограничат лотариите

Дни след началото на огромната акция против законопроекта за ограничение на рекламата и продажбата на билети за лотарийни игри, в борбата против текстовете на вицепремиера Валери Симеонов се включи и правният екип на Института за съвременна политика.
Той е изготвил отчет по тематиката, който е оповестен на уеб страницата на ИМП под заглавие „ Рестрикциите на лотарията ощетяват бюджета, бизнеса и хората”. Текстът, който е изпратен до Народното събрание и премиера, е мощно сериозен към законопроекта на Симеонов.
Оценката на ИМП е че възможното ограничение или цялостната възбрана за реклама на
лотариите в комбиниране с ограничение на разпространяването на лотарийни билети евентуално „ ще докара до доста ощетяване на бюджета с десетки милиони лв. постъпления”, ще удари по „ десетки хиляди дребни търговци, които имат и ръководят дребни търговски обекти (магазини, будки и пр.), както и на огромните търговски вериги”, а това ще докара до „ неподходящ резултат върху локалните общности”.
" Лотариите са обект на строга държавна регулация и реализират активността си под прецизен държавен надзор и при най-високи стандарти на бистрота и отчетност, а финансовите им потоци са онлайн интегрирани със системата на НАП”, акцентират от Института. И допълват, че две трети от приходите от лотарийните билети отиват за погашение на облаги на участници (при законов най-малко от 50%), а крайната облага за уредника е доста под 10 на 100.Това в огромна степен преповтаря позициите на самите лотарийни оператори. Освен тях в отбрана на „ индустрията” се подвигнаха работодатели, спортни клубове и браншови организации.
Според създателите на отчета в 21 страни от Европейски Съюз налозите върху
лотариите са по-ниски, в сравнение с у нас и на никое място няма строги режими за рекламата и разпространяването на игрите на шанса.
Правният екип на ИМП отхвърля изказванията, че всеобщата реклама на този вид игри води до
хазартна зараза измежду популацията или че това е самобитен „ налог бедност”: „ Доколкото редица изследвания в Европа и Съединени американски щати установяват превес на участници в лотариите от средите на хората с ниски приходи, това се дължи на първо място на събитието, че лотарийният билет е едно от най-евтините и налични занимания, по-евтино в това число от билет за кино”.
В отчета няма данни какъв брой са у нас хората с
хазартна взаимозависимост или такива за приходите на хората, които купуват лотарийни билети. За сметка на това има историческа информация за това по какъв начин Великата китайска стена, Британския музей и университети от „ бръшлянената лига “ са били основани благодарение на приходи от лотарията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР