№ 1 През 1903 година Мария Кюри става първата жена,

...
№ 1 През 1903 година Мария Кюри става първата жена,
Коментари Харесай

7 интересни факта за Мария Кюри

1

През 1903 година Мария Кюри става първата жена, спечелила Нобелова премия. Тя я получава, с помощта на работата си в региона на физиката и по-специално върху радиоактивността. Кюри споделя тази чест със своя брачен партньор Пиер Кюри и сътрудника си Анри Бекерел. 8 години по-късно Мария Кюри се трансформира в първия човек, спечелил Нобелова премия в две области (втория път в региона на химията), поради откритието на детайлите полоний и радий. Кюри получава втората премия сама – без да споделя заслугите с други свои сътрудници, макар че тя приписва премия та и на брачна половинка си Пиер (който по това време е починал) за ради оказаната от него помощ приживе.

№ 2

През 1903 година Мария Кюри стартира работа в Сорбоната в Париж като началник на лабораторията по физика, наследявайки брачна половинка си Пиер. След неговата гибел през 1906 година Мария още един път заема мястото му и става професор по обща физика в научния факултет в Сорбоната. Тя е първата жена, която заема тази позиция, което е огромно достижение, защото дамите по това време работели основно във заводи, като медицински сестри или преподаватели в учебни заведения, в случай че въобще работели отвън домовете си.

№ 3

Кюри е отгледана във Варшава, Полша, която по това време е част от Съюз на съветските социалистически републики. Образованието за дами е извънредно рядко срещано през 1800-те години, а университетите въобще не одобряват дами . Кюри получава образованието си в нормално учебно заведение, което макар че е прецизно, има положителни учители и изключително тези от тях, които преподава т физика. След като се реалокира в Париж и среща брачна половинка си Пиер Кюри, до момента в който учи в Сорбоната, Мария получава докторска степен от Парижкия университет. Докато следва е толкоз бедна, че й се постанова да живее само на самун и чай, заради което постоянно припада, само че това не я стопира да приключи образованието си сполучливо.

4

Преди срещата й с президента Уорън Хардинг, френското държавно управление предлага на Кюри да я награди с Ордена на почетния легион, само че тя отхвърля тази премия, защото е афектирана, че не й е разрешено да се причисли към Френската академия на науките, защото някои от членовете не желае т да гласоподават за жена (всъщност 2 гласа не й доближават, с цел да бъде приета).

5

Мария Кюри и брачният партньор и Пиер подписват брак през 1895 – една година след първата им среща. Той е 8 години по-възрастен (тогава тя е на 28, а той на 36). Въпреки че са отдадени един на различен и се любува т на своите занимания дружно, никой от тях не е романтик. Мария носи семпла синя рокля на сватбената им гала, която продължава да облича в лабораторията си години наред. Мария и Пиер Кюри имат две дъщери, въпреки че Мария претърпява един импровизиран аборт, който я унищожава. Мария издава биография на брачна половинка си, наречена „ Пиер Кюри “.

6

През живота си Мария Кюри има опцията да се среща с голям брой известни учени, в това число Алберт Айнщайн, който й написа окуражително писмо, откакто й е отказано участие във Френската академия на науките.

7

За страдание, Мария и Пиер Кюри жертват животите си в името на работата. Негативните резултати за здравето в резултат на контакт с радиоактивни материали не било толкоз добре усвоено, както през днешния ден, по тази причина двамата не взема т никакви ограничения, когато работ ят с детайли като радия. През последните две десетилетия от живота си, Мария има съществени здравословни проблеми, породени от рисковата й работа и била съвсем сляпа. Тя умира на 66-годишна възраст от анемия – нарушаване на кръвта, вследствие от излагане на високи дози радиация. Всъщност нейната лаборатория е толкоз високо радиоактивна, че даже дневниците й към момента се смятат за рискови и се съхраняват в оловни кутии и през днешния ден.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР