​Софийският адвокатски съвет отбелязва професионалния празник на българския адвокат 22

...
​Софийският адвокатски съвет отбелязва професионалния празник на българския адвокат 22
Коментари Харесай

Българските адвокати отбелязват професионалния си празник

​Софийският адвокатски съвет отбелязва професионалния празник на българския юрист 22 ноември с жест на благодарност към приноса на Димитър Греков – първия ръководител на Софийската адвокатска гилдия, а след това и първи ръководител на Върховния касационен съд и министър на правораздаването в Следосвобожденска България. По този мотив членове на Съвета и столични юристи сервираха цветя на гроба му в Централни софийски гробища.

На 22 ноември през 1888 година е признат първият у нас Закон за юристите, въз основа на който на 11 октомври 1897 година е основана и Софийската адвокатска гилдия, която следващата година ще означи своята 125-а годишнина.

В чест на празника Съветът на Софийската адвокатска гилдия инициира основаването на указател на юристите от САК, които практикуват и в други страни по света. Инициативата цели освен да затвърди чувството у юристите за принадлежност към професионална общественост, надхвърляща националните граници, само че и постигането на публично важен резултат.

„ Нуждата от такава систематизирана и обществено налична база данни с професионална информация е безспорна заради обстоятелството, че огромна част от българските жители краткотрайно или непрекъснато живеят и работят в чужбина и точно там те имат най-голяма потребност правата им да бъдат защитавани от юристи, на които могат да се доверят и да споделят проблемите си на родния език. Същевременно интернационалният темперамент на множеството обществено-икономическите връзки през днешния ден вършат все по-наложителни контактите сред българските юристи и техните сътрудници зад граница “, уточни ръководителят на Софийската адвокатска гилдия Стефан Марчев.

​По мотив професионалния празник през днешния ден отвори порти и новият адвокатски център „ Библиотека и споделен офис на САК “, който се обитава в постройката на Търговския дом, втори етаж, адвокатска фирма 203.

Обособяването на споделено пространство за юристи от САК с четири работни места, оборудвани с компютри, с опция за прилагане на правно-информационни системи и за разпечатване на документи, дружно с отличната му локация на метри от Съдебната палата, ще бъде от изгода за всички столични юристи, чиито адвокатски фирми не са наоколо до палатата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР