Традиционните каменорезбари дълбат въпреки загубата на кариери в селото, погълнато от Мексико Сити

...
Звукът на чукове и длета, удрящи камък, звучи през повечето
Коментари Харесай

Звукът на чукове и длета, удрящи камък, звучи през повечето недели в гробището в древния град Хочиака, село, погълнато преди десетилетия от градското разрастване на Мексико Сити

От ФАБИОЛА САНЧЕС и ХЕРАРДО КАРИЛЬО Associated Press, 22 август 2023 г., 2:07 сутринта Мексико Сити.

Това е звукът на каменорезбарите от Чималуакан — както е известен кварталът — които все още следват занаят, предаван от поколения, дори след като местният източник на ломен камък е изчерпан.

Селското гробище е изпълнено с високи до ярда (метър) статуи на светци и група от мъже, които измъкват цветни гирлянди и цветя от каменните блокове с длетата си.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Поколения резбари на камък в Чималуакан, в далечната източна част на Мексико Сити, също създадоха голяма част от каменната зидария, която украсява сгради и паркове в центъра на столицата.

Докато резбарите в други области отдавна са се обърнали към механични ножове и полирачи, занаятчиите тук използват само чукове, чукове и различни длета и издълбавания.

Много са самоуки, но някои, като Томас Угарте, на 86, са учили по традиционния начин, предаден от бащи и дядовци, датиращ от около пет поколения.

Групата се изкривява към по-възрастна демографска група в наши дни. Имаше около 600 регистрирани каменни резбари преди десетилетие, но Каролина Монтесинос Мендоса, директор на офиса на щата Мексико, който подкрепя занаятчиите, каза, че сега вероятно има само около 300. Резбарите умират и децата им като цяло не искат да се занимават със занаята,

С Xochiaca сега изгубен в лабиринт от градски улици, те запазват старото традиции живи. Много жители използват каменни хавани и чукали, направени от каменорезбарите. Познати като „molcajetes“ на испански, тези мелнички, подобни на купа, са основният инструмент за приготвяне на салса.

„Те са гръбнакът на общността“, каза преп. Алберто Сандовал, който ги познава от 1990 г., когато е служил като енорийски свещеник в Шочиака.

Повечето резбари имат индивидуални работилници у дома, които им осигуряват някакъв доход. Те продават дърворезби на цени, вариращи от $500 до $2000, но често не продават много.

За разлика от много занаятчии, които искат да видят произведенията си изложени в музеите, резбарите тук работят безплатно, за да създават и поддържат резби за украса на местното гробище. Сред тях са внушителна 20-футова (6-метрова) каменна фигура на Христос, както и вдъхновени от Европа скулптури на 12-те апостоли.

Те също работят безплатно при декорирането и поддържането на каменната зидария в 250-годишната енорийска църква Санта Мария де Гуадалупе. Те са направили олтарни паравани, колони и статуи на Христос и Дева Мария, които са високи 10 фута (3 метра).

Един от най-ранните признаци за работата на техните предшественици е издълбан камък в пода на църковния двор, който гласи „Xochiaca, домът на каменорезбарите“. Не носи дата.

Отнася се обаче за времето, когато езерото, което някога е покривало голяма част от долината, все още е плискало бреговете на Шочиака. Строителите ще дойдат да търсят резби и ще ги транспортират до Мексико Сити на шлепове над езерото.

Хуан Алфаро Бастидас, на 75 години, е резбар, точно както баща му и дядо бяха. Той си спомня как е ходил в кариерите на светлината на свещи, за да вземе каменни блокове.

Но кариерите сега са само спомен.

До голяма степен разиграна, земята, където стояха, беше продадена за жилищни парцели. Някои от новодошлите го смятаха за странно и използваха стените на кариерата като стени в домовете си.

Сега дърворезбарите карат камион в камък от други щати на север и на запад, но понякога от толкова далеч, колкото южния щат Юкатан.

Те получават известна помощ от дарения от местното правителство и местните жители.

„Съседите имат ни помогна с дарения от 100 или 200 песо ($6 до $12). Хората от града купуват камъка“, каза Бастидас.

Попитан дали търговията ще оцелее, резбарят Марио Оливарес рецитира стихотворение, гравирано от занаятчиите в стената на църквата : „Вашето изкуство, вашата традиция, вашата култура и благородството на хората поддържат душата на този град жива.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР