Звучи остаряло, част от патриархален свят, в който уж вече

...
Звучи остаряло, част от патриархален свят, в който уж вече
Коментари Харесай

Докога ще абортираме здрави бебета, защото са... момичета


Звучи остаряло, част от традиционен свят, в който сякаш към този момент не живеем. Но е истина. В Косово и в Албания към момента момчетата са желани, а в случай че дамата зачене момиче, доста постоянно решението е аборт.

През март тази година стана ясно, че “в Косово има случаи, в които двойките желаят да създадат аборт, в случай че бебето е момиче “- по думите на косовската гинеколожка Мирвете Шабани, споделени в предаването „ Добро утро, албанци “ по Евронюз Албания от 8 март 2023 година и оповестени от Българска телеграфна агенция.

„ Имала съм случаи, в които двойка е идвала с готовност да има момче и са ме питали за съвет. Жената не може да взема решение дали (бебето) е момче или момиче. Полът се дефинира от мъжа. Виждам какво е мисленето на двойките. Има случаи, когато (двойките) желаят да се направи аборт, в случай че бебето е момиче “, сподели още Шабани.

Избирането на пола на плода е закононарушение и се не разрешава изрично от закона в Косово, написа порталът „ Болкан Уеб “. Въпреки това двойките там ползват разнообразни способи, с цел да не раждат девойки , а момчета. Това се случва, тъй като „ мозайката на фамилията в Косово не се смята за приключена, в случай че в фамилията няма момче “, добавя изданието.



Албания се подрежда преди всичко в Европа и на единадесето в света по аборти въз основата на пола, съобщи в края на предходната година Мануела Бело, представител за Албания на Фонда на Организация на обединените нации за популацията (UNFPA), представена от албански и косовски медии, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите на Бело в Албания се раждат 109 момчета по отношение на 100 девойки , което е „ отклоняване от естествените статистики, където броят на ражданията на момче може да бъде в границите на 104-105 “.

Вчера (11 октомври) Косово означи Международния ден на дъщерята с апел да се постави завършек на на така наречен селективен аборт и да се даде опция на девойките да изявят своя капацитет. При откриването на акцията „ Бъди благополучен с деца “ на Фонда на Организация на обединените нации за популацията (UNFPA) и неправителствената фондация „ ИПКО “ (IPKO) бе очебийно смисъла на образованието и образованието и беше насочен апел фамилиите да преборят предразсъдъците към девойките . Според последните данни през предходната година в здравните заведения на страната са направени над 1 000 аборта, предава за Българска телеграфна агенция организация КосоваПрес.

Във видеообръщение към присъстващите косовският министър-председател Албин Курти, самият той татко на момиче, акцентира, че обществото би трябвало да каже „ не “ на практиката да се избират момчета

„ Феноменът, който нарушава съотношението на раждаемостта не би трябвало да има място в Косово. Ние споделяме не на практиката за предпочитане на момчета, тъй като който има момиче има света “, сподели Курти.

Министърът на опазването на здравето Арбен Витиа сподели, че би трябвало да бъде нараснала осведомеността по отношение на провокациите, пред които са изправени девойките, а също е належащо овластяване и практикуване на техните права . Той добави, че липсва точна информация, само че броят на абортите за предходната година е надвишил хиляда.



„ Основната цел е да се увеличи осведомеността за провокациите, пред които са изправени девойките, потребността от овластяване и практикуване на правата им. Все още множеството девойките остават безработни, лишени са от опцията да получат обучение, да покажат своите умения, а всичко това, несъмнено, понижава обществените ни полезности и това е обезпокоително за нас като общество… Липсват точни данни за абортите в страната, за жал към момента нямаме здравна осведомителна система, а абортите не престават да бъдат предизвикателство и от време на време се правят погрешно “, сподели Витиа.

Министърът на образованието Арберие Нагавци акцентира, че образованието и образованието, в допълнение към други ограничения, са оръжие за попречване на дискриминирането против девойките, само че също и преустановяване на селективните аборти. 

Ръководителят на Фонда на Организация на обединените нации за популацията в Косово Висаре Муйко-Нимани, сподели че би трябвало да се обърне внимание освен на последствията, само че и на корените на половата дискриминация и насилието против дамите.

На 19 декември 2011 година Общото заседание на Организация на обединените нации одобри Резолюция 66/170, която афишира 11 октомври за Международен ден на дъщерята и провокациите, пред които девойките са изправени.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР