Звездите на Холивуд се събраха, за да отбележат 94-та церемония

...
Звездите на Холивуд се събраха, за да отбележат 94-та церемония
Коментари Харесай

Блясък, стил, сексапил – златната нощ на Оскарите. Усмивки в СНИМКИ

Звездите на Холивуд се събраха, с цел да отбележат 94-та гала по връчване на премиите " Оскар ".

Водещи на тазгодишното тържество на Академията бяха Реджина Хол, Ейми Шумър и Уонда Сайкс.

Още преди да стартира формалното лъчение, филмът на Дени Вилньов " Дюн " се очерта като един от огромните спечелили на церемонията.

Лентата по поредицата романи на Франк Хърбърт завоюва четири статуетки, в това число за автентичен саундтрак.

Оскарът за автентичен саундтрак отиде при " Дюн " и Ханс Цимер.

За монтаж премията получи " Дюн "

За грим и прически премията получи " Очите на Тами Фей "

За дизайн на продукцията беше отличен " Дюн "

Оскарът за тон беше получен също от " Дюн ".

Най-добър късометражен документален филм стана " The Queen of Basketball ".

В категориите за късометражни анимационен и игрален филм бяха отличени надлежно " The Windshield Wiper " и " The Long Goodbye ".

94-годишната история на Оскарите е изпълнена с възходи и падения, върхове, усмивки и сълзи. Първите награди на Филмовата академия на Съединени американски щати са раздадени на празненство в хотел " Рузвелт " в Холивуд на 16 май 1929 година. Няма отровни погледи и съскащи реплики, защото имената на спечелилите са известни от 18 февруари - 3 месеца по-рано. Жури от петима членове е показало финалистите.

Статуетката, която дълго няма лично име, е на рицар в цялостен растеж в жанр ар деко, подпрян на меч и стъпил върху ролка за кинолента с пет спици, представящи основите на Академията: артисти, сценаристи, режисьори, продуценти и механически експерти. Фигурата е направена от бронз, позлатен електролитно с 24-каратово злато. Висока е 34,3 cантиметра и тежи 3,8 кг – сложена е върху черна железна основа. Името на лауреата, съответната категория и заглавието на кино лентата се гравират след присъждането на премията. Една статуетка се създава за към 10 часа - и коства единствено 850 $. Това печелят отличниците – пари в пликче няма.

За първи път името Оскар е употребявано от Уолт Дисни през 1934 година в негова тирада. Въпреки че в пресата това название набира известност в края на 30-те, Академията приема публично неговата приложимост едвам през 1939-та.

20 Оскара в основните категории са били присъждани на афроамериканци. Само четирима от тях за най-хубава роля при мъжете - Сидни Поатие е първият в историята, Дензъл Уошингтън има два Оскара от 10 номинации, Джейми Фокс, Форест Уитакър. През 2021-ва Даниел Калууя се класира пръв в групата на поддържащите партии. Холи Бери е единствената дама афроамериканка, печелила в основна роля.

Глен Клоуз става известна като Алекс Форест в трилъра от 80-те " Фатално привличане ". Оттогава насам холивудската легенда печели три награди " Еми " и три Златни глобуса. Клоуз държи върха за жива актриса, която е удостоена с най-вече номинации за Оскар - цели 7. При последната й към този момент номинация – за основната й роля в " Съпругата " по едноименния разказ на Мег Уолицър тя даже изключва телефона си в деня, в който афишират номинациите. " По-добре би било да се наспя ", разяснява звездата.

Големите пропуски 2022

Въпреки че " Дюн " получи 10 номинации за " Оскар ", в това число за най-хубав филм, режисьорът му Дени Вилньов остана без персонално самопризнание за епичната продукция. Лейди Гага и Джаред Лето не са оценени за облиците си в " Домът на Гучи ", въпреки че Лейдито беше единствената актриса, която бе номинирана за всички предварителни оценки - БАФТА, Наградата на критиците, " Златен глобус " и SAG. Джаред Лето е доста мощен като Алдо Гучи, само че остана отвън топа.

Леонардо ди Каприо още веднъж е отритнат от Академията – след шест номинации и един Оскар “за " Отмъстителят ". Но надали някой е очаквал огромни фанфари за присъединяване му като професор астроном в комедията " Не гледай нагоре ", откакто не е отличен за играта си в " Титаник ", " По пътя на измененията ", " Джанго без окови ", " The Departed " и " Хвани ме, в случай че можеш ".

Дженифър Хъдсън също ще пие една студена лимонада. След като получи номинация за премията SAG за облика на Арета Франклин в " Respect ", Хъдсън изглеждаше съвсем сигурна победителка. Още повече, че тя можеше да се бори и за премията за истинска ария с " Here I Am ". Но носителката на " Оскар " за " Мечтателки " в последна сметка не съумя да се класира в нито една от двете категории.

Кайтриона Балфе не беше номинирана за " Белфас " – автобиографичният роман на Кенет Брана за детството му в Ирландия по време на най-големите спорове там. Всички залагаха, че Балфе ще се класира в челната група с ролята на майката. В последна сметка Джуди Денч беше номинирана за поддържащата роля на бабата за " Белфаст ".

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР