Звезди на световната борба идват за 56-то издание на турнира

...
Звезди на световната борба идват за 56-то издание на турнира
Коментари Харесай

Звезди на световната борба идват за „Дан Колов – Никола Петров“


Звезди на международната битка идват за 56-то издание на шампионата „ Дан Колов – Никола Петров “ в зала „ Арена Асикс “ (бивша „ Фестивална “). Схватките са от 22 до 25 март.

В свободния жанр Русия идва с най-титулувания си герой Абдулрашид Садулаев (92 кг), олимпийски първенец от Рио 2016, повторен международен и повторен европейски отличник. Италия пък идва с Франк Чамизо (70 кг), повторен №1 в света и бронзов медалист от игрите Рио 2016. А Грузия с Гено Петриашвили, международен първенец и трети в Рио 2016, за който грузинска телевизия ще прави филм в България.

При класиците на тепиха ще излязат олимпийският вицешампион Ота Шинобу (Япония, 63 кг), азерът Расул Чунаев (72 кг), трети от Рио 2016, французинът Мелонин Ноумонви (97 кг), международен първенец от 2014 година А актуалният международен отличник Виктор Немеш (Сърбия) ще излезе в категория до 77 кг. Сръбският отбор е воден от българския треньор Стоян Добрев.

При дамите задграничното наличие също е солидно. В тежка категория до 75 кг ще излезе Екатерина Букина (Русия), досегашната съперничка на Станка Златева,.която е трета на игрите Рио 2016. Двукратната олимпийска вицешампионка Мария Стадник (Азербайджан) пък ще се бори в категория до 50 кг. А при 68-килограмовите ще излязат актуалната №1 в Европа Анастасия Братчикова (Русия) и Моника Михайлик (Полша), европейска шампионка и трета от Олимпиадата Рио 2016. Германия е водена от №1 в света за 2014-а Алина Фокен.

„ Турнирът се обрисува извънредно мощен – над 500 състезатели от 32 страни пристигат", съобщи президентът на федерацията Христо Маринов. "Силната конкуренция ще ни даде действителна визия на какво равнище са нашите национали преди европейското състезание в Русия в края на април “.

У нас към този момент дойдоха и първите тимове на лагер с нашите национали. Свободняците се приготвят на комплекс „ Диана “ в столицата, където дойдоха и румънците, водени от някогашния ни национал Анатолий Гуйдя.

„ На този шампионат ще бъдем съвсем с нов състав. Повечето са млади състезатели, които ще дебютират на „ Дан Колов “. А трофеи и медали чакам от опитните Владимир Дубов и Мирослав Киров “, съобщи старши треньорът Серафим Бързаков.

Натурализираният чеченец Али Умарпашаев получи контузия на крайници и треньорският щаб ще взема решение в последния миг дали да започва на шампионата. Класиците се приготвят в Тетевен.

„ От опитните ни състезатели само Иво Ангелов пропусна „ Никола Петров “, защото желаеме да го запазим за Световното, само че той не стопира да тренира с националите. Винаги от състезателите чакам да гонят най-хубавото. И този път няма да е по-различно. Ще разчитаме на европейския първенец Тарек Абделслам, на Николай Байряков, пети от Олимпиадата, на Даниел Александров, бронзов медалист от Евро 2016 “, съобщи старши треньорът Армен Назарян.

Жените пък упражняват в Благоевград, а от елитните ни състезателки само Елица Янкова, трета на Олимпиадата, пропуща шампионата. Тя е с интервенция на рамото и ще се възвръща близо година. Но разполагаем на старши треньора Петър Касабов ще са призьорките от огромни шампионати Тайбе Юсеин, Миглена Селишка, Мими Христова, Евелина Николова, както и актуалната еврошампионка Биляна Дудова.

„ Радваме това, че сме оценени от чужденците и много тимове пристигнаха на подготовка с нас. Да, имаме упоритости за медали на шампионата, само че ми се желае върхът да е на Европейското в Русия в края на април", съобщи Петър Касабов. Откриването на шампионата е в четвъртък, 22 март, от 16 часа.

Преди това, от 15 часа, във фоайето на залата ще бъде презентиран фотоалбумът за двукратния олимпийски първенец Армен Назарян, със заглавие „ Роден победител “. Автори са Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов. Средствата от продажбата ще бъдат дарени благотворително на клубовете по битка в страната.

Надпреварата ще бъде в нов формат, въведен от Международната федерация от 1 януари 2018 година. Схватките във всяка категория ще бъдат в два дни, като в първия ще са елиминациите, а във втория - финалите. Входът за феновете ще е свободен, а финалите и в трите дни ще бъдат директно излъчени по Българска национална телевизия.

Същевременно генералният секретар на БФ Борба Валентин Райчев разкри, че федерацията към този момент е направила действия за привличането на още двама чужденци в тима – за арменеца Айк Мнацканян (72 кг) в класическия жанр и за чеченеца Ахмед Магамаев (86 кг) в свободния жанр. И двамата се бориха на родното състезание в Сливен през февруари и станаха първенци. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР