Звездата TOI 700 е сравнително близо до нас – на

...
Звездата TOI 700 е сравнително близо до нас – на
Коментари Харесай

Новият американски космически телескоп Тес откри първата си потенциално обитаема планета с размера на Земята

Звездата TOI 700 е относително покрай нас – на към 100 светлинни години в съзвездието Златна рибка.  Тя е от вида “червено джудже ” – с 40% по-малка и с 50% по-хладна от нашето Слънце. Телескопът “Тес ” е открил съществуването на три планети, обикалящи към нея. Най-вътрешната планета TOI 700 b е почти с размера на Земята и обикаля към звездата за 10 дни. Втората планета TOI 700 c е 2.6 пъти по-голяма от Земята (вероятно съставлява газообразен мини-Нептун) и прави една обиколка към звездата за 16 дни. 

Най-интересна е третата планета – TOI 700 d. Размерът ѝ е единствено с 20% по-голям от този на Земята и прави една обиколка към звездата си за 37 дни. Планетата се намира на идеалното разстояние от звездата, което разрешава на повърхността ѝ да има вода в течно агрегатно положение. 

Космическият телескоп “Тес ” е направил още едно забавно изобретение благодарение на Улф Куукир – преди малко приключил гимназист, който се е включил през лятото на 2019-та към центъра на НАСА Годард като стажант. Куукир е работил в границите на публичен план, допускащ елементарни жители да се включат в сериозна научна задача. 

Планетата TOI 1338b е самобитен Таутин – обикаля по едно и също време към две звезди! Намира се на към 1 300 светлинни години от нас в съзвездието Живописец. Двете звезди обикалят една към друга в границите на всеки 15 дни. Едната от тях е с 10% по-масивна от Слънцето, а другата има единствено една трета от слънчевата маса и е по-бледа. TOI 1338b е единствената към този момент известна планета в тази система. Тя е 6.9 пъти по-голяма от Земята – т.е. размерът ѝ е сред този на Нептун и Сатурн. Планетата обикаля в една низина с тази на звездите, тъй че от нея постоянно биха се следили звездни затъмнения.

Напомням на читателите, че галактическият телескоп “Тес ” бе изстрелян на 18-ти април 2018-та година чрез ракета на СпейсЕкс “Фолкън 9 ”. Телескопът работи във висока околоземна орбита и задачата му е да сканира 85% от небето, с цел да открие най-близкоразположените до нас извънслънчеви планети, както и да дефинира кои от тях са най-подходящи за по-нататъшно проучване и търсене на живот. 

Източници: НАСА 1, 2

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР