Зоуи Рот се превърна в интернет сензация през 2005 г.,

...
Зоуи Рот се превърна в интернет сензация през 2005 г.,
Коментари Харесай

Disaster Girl – историята на момичето от най-популярното меме

Зоуи Рот се трансформира в интернет сензация през 2005 година, когато беше снимана пред горяща постройка с дяволска усмивка на лицето. На фотографията тя е едвам на четири годинки, а от този момент изображението се трансформира в най-популярното меме, символизиращо катастрофална сцена или някаква беля.

Днес Зоуи е на 21 години, а създател на фотографията е нейният татко – Дейв Рот.  През януари 2005 година той и Зоуи отиват да гледат планувано изгаряне на къща – пожар,  съзнателно провокиран, с цел да се почисти парцел в техния квартал в Мебейн, Северна Каролина, споделя Военновъздушни сили.  Още тогава Дейв се изявява като фен фотограф и снима занимателната реакция на невръстната си щерка, без въобще да подозира, че фрагментът ще покори целия свят, а лицето на Зоуи ще е измежду най-разпознаваемите.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Earnistan.com (@earnistan)

През 2008 година той взема решение да взе участие в конкурс за снимка и печели премия точно с тази фотография. Тогава тя става шлагер в мрежата, откакто е оповестена онлайн от уредниците на събитието.

Днес Зоуи е студентка в университета и съумя да продаде истинското копие на фотографията за 473 хиляди $ в криптовалута (етер). Нейният покупател е колекционер, който се показва единствено с прякора си @3FMusic. Продажбата посредством NFT трансформира цифровите произведения на изкуството и други колекционерски продукти в единствени по рода си активи, които могат да се търгуват в блокчейн системата. Така да вземем за пример 10-годишен GIF на Nyan Cat (коте с дъга за опашка) беше платен за 600 000 $.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от NEWS FOR THE CULTURE  (@beast.news)

След появяването си в обществените мрежи, фотографията на Зоуи получава името Disaster Girl и заживява собствен личен живот. Потребители в платформи като 9gag го обожават и постоянно го поставят в колажи на естествени бедствия и повреди като тази на кораба „ Титаник “. Зоуи споделя, че се е радва да види стотиците версии на фотографията си. „ Вие просто я вършиме да наподобява съответна, без значение какъв е подтекстът, " споделя тя пред New York Times. „ Обичам да виждам различните мемета, тъй като аз в никакъв случай не бих могла да направя сходно, само че обожавам колко са креативни хората. "

С внушителната сума за фотографията момичето ще погаси студентския си заем, а останалата част ще подари  на благотворителни организации.

„ Хората, които са в меметата, стават шлагер, само че за мен е изцяло вманиачен методът, по който интернет поддържа известността на фотографията и прави я настояща непрекъснато “, добавя тя пред New York Times. „ Изключително съм признателна за целия опит. "

 
Приключението на една пощенска картичка
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР