Зоуи Бурдой се укрива от нацистите като младо момиче, а

...
Зоуи Бурдой се укрива от нацистите като младо момиче, а
Коментари Харесай

"Обрати на съдбата": Преди 80 г. се укрива от нацистите, а сега бяга в Германия от войната в Украйна

Зоуи Бурдой се укрива от нацистите като младо момиче, а на 94 години бяга от съветския обстрел в Киев.

През Унгария и Австрия тя намира леговище в Хайделберг. „ Никога не съм била в Германия и в никакъв случай не съм мислила, че ще стигна до там по този метод “, споделя Зоуи пред “Билд “. Нейните еврейски родители Соломон и Евгения Мет са убити от нацистите през 1941 г.в Дробицки Яр край Харков.

Докато бомби и ракети валят над украинската столица, 94-годишната жена е прикована към сина си. Въобще не мисли за бягство, само че нейна внучка написа туит от Америка, в който разказва обезвереното състояние на баба си.

Историята на Зоуи доближава и до кмета на Киев Виталий Кличко. След това той провежда нейното бягство. Така старата жена, синът ѝ, болногледачката и папагалът им бягат с кола и след два дни идват в Германия. Издателят Уинфрид Ротермел се грижи за старата жена в Хайделберг.

„ Не желая да загивам в дъжд от патрони. Това е една специфичност на ориста, необикновен поврат - преди 80 години се опасявах от германците, а в този момент те са моето избавление “, споделя Зоуи.

В Хайделберг 94-годишната жена и двамата ѝ спътници в началото живеят в хотел, а по-късно са настанени в дома на другари. Само две сребърни лъжици и остарели фотоси, направени тъкмо преди Втората международна война, припомнят на Зоуи за Киев. Тя не може да вземе повече със себе си.

През последната година от живота си Зоуи се усеща умерено и добре. На 95 години тя издъхва в новия си немски дом.

„ Германия подари на майка ми 15 хубави месеца. Получихме страхотна поддръжка и добра здравна помощ. В Киев тя не можеше да има тези моменти “, споделя пред синът ѝ Евгений.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР