Зорница София е от онези ярки личности в родното кино,

...
Зорница София е от онези ярки личности в родното кино,
Коментари Харесай

Зорница София: Досега не съм правила филм, който предизвиква толкова емоции

Зорница София е от тези ярки персони в родното кино, които, в случай че сте виждали един път, сигурно сте запомнили. По-хубавото е, че за нея повече приказва изкуството й и филмът " Майка " е същинско събитие в родния кино свят. 

За смисъла на думата " майка ", за майчинството и посланията ни кино лентата, приказваме, до момента в който продукцията се радва на огромен интерес във всички градове на страната, а насладата да видиш цялостни киносалони поради български филм е повече от заразителна.

Участвахте на доста фестивали с кино лентата " Майка ". Как се одобри той по света?

Последно с Дария Симеонова бяхме на най-големия фестивал в Индия в надпреварата за медала на Ганди-ЮНЕСКО. Там " Майка " беше най-обсъжданата тематика, разпознаваха ни даже по улици и в молове, въпросите не спираха, получавахме дарове и приемахме доста мощни похвали!

Оказва се, че филмът " Майка " в действителност приказва на езика на сърцето, щом се възприема в един толкоз друг свят със напълно друга кино стилистика. Най-често срещаме думи на признателност, че сме създали подобен филм.

С какво са по-различни посланията на дамите в изкуството и киното?

Жените имаме друга сензитивност и е разумно да описваме други истории или от друг ъгъл. Въпросите за майчинството са единствено един образец. Емпатията и поддръжката ни също имат друг цвят и усет.

Жените в киното през днешния ден са повече от всеки път. Как се чувствате Вие в това занятие?

Все по-добре. В киното и на терен постоянно съм се чувствала в стихията си или в свои води, даже и тогава, когато ми е било доста мъчно.

С премиерата на " Майка " пристигна и новината за отпадането му от номинациите за " Оскар " като българското предложение за задгранични филми.  

Много от дълго време отмина тъгата от отпадането от тази конкуренция, доста по-актуален за нас сега е горещият банкет от необятната българска аудитория. На турнето залите са изкупени до последното място. Зрители ни задържат още час след прожекцията, с цел да отговорим на въпросите им, да се снимаме или просто да ни прегърнат. Не съм правила до момента филм, който да провокира толкоз мощни усеща и толкоз предпочитание за шерване. Научихме, че „ Майка “ въодушевява за добротворчество.

Ако намеря метод да премонтирам кино лентата, тъй че да дава отговор и на условието за езиците, ще го показва на на новата българска комисия, тъй като изместихме и дистрибуцията за 2023 година Но единствено в случай че открия метод да направя това, без да е компромис със самия филм. 

Чувствате ли се подкрепени в мъжкия свят на киното?

Конкретно като жена режисьор в България - не. Подкрепена обаче се усещам от фамилията ми и от дългогодишните ми сътрудници, актьорите в това число. Харесва ми, че в нашата страна, разпокъсана от конфликтни групи, в нашия дребен кино свят, все по-често се среща поддръжката на сътрудници.

Какво Ви въодушевява - тъжното, остарялото или опциите на новото?

Вдъхновяват ме безграничните човешки благоприятни условия и персонажите с техните истории. 

С какво актуалното пълнометражно кино съумява да задържи вниманието на феновете, които са все по-разглезени от бързите и леснодостъпни стрийминг платформи?

За мен – филмите с послания. Филми, които ми разкриват нови хоризонти и провокират размисъл или въодушевяват.

Върху какво работите в този момент?

Върху игрален филм на същата тема като „ Майка “ - за различно родителство. Казва се „ 3 кг благополучие “. След като два пъти беше първи под чертата на състезанието в Национален фонд просвета, уповавам се през пролетта  продукцията да завоюва финансиране. Работя и върху лимитиран сериал и продуцирам три дебюта на мои възпитаници.

Българското кино готово ли е към този момент да излезе на международно равнище?

Имаме много филми на международно равнище съгласно мен, от последните години в това число. Българското кино към този момент има и многообразие в жанровете, има зрителски филми, има фестивални артхауз филми, а има и мечтаните кросоувъри – такива, които срещат двете течения и най-често това са филми с идея.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР