Зорница Даскалова, директор на Агенцията по вписванията © Юлия Лазарова

...
Зорница Даскалова, директор на Агенцията по вписванията © Юлия Лазарова
Коментари Харесай

България остава без търговски регистър неясно до кога

Зорница Даскалова, шеф на Агенцията по вписванията

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Който кибернож вади, от кибернож печели

Казусът с развалена инсталация купена от фирма-фантом сподели какъв брой рискови могат да бъдат сходни поръчки
10 авг 2018
Търговският указател няма да работи през днешния ден
10 авг 2018 Вече пети ден комерсиалният указател (ТР) към Агенцията по вписванията е недосегаем и вписването на промени в търговски сдружения и юридически лица с нестопанска цел е невероятно. От обясненията на Агенцията, която е под шапката на Министерство на правораздаването не излиза наяве по кое време и дали изобщо регистърът ще бъде възобновен и ще проработи още веднъж. В неделя вечерта оттова оповестиха, че правосъдният министър Цецка Цачева е сезирала прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Първоначалното изказване в петък беше, че става въпрос за механически проблем, който съгласно поддържащите компании и IT-специалистите на Агенцията ще бъде отхвърлен до 8 часа. В понеделник от министерството обявиха, че до момента в който тече инспекцията няма да дават изказвания по тематиката.

" Приложен е спешен План за деяние за възобновяване на цялостната функционалност на регистъра. За отстраняването на казуса неотложно са ангажирани и работят непрекъснато екипи на всички поддържащи компании, IT специалисти от Агенция по вписванията, както и от други държавни ведомства ", се споделя в известието на организацията от неделя вечер.

Източник на " Капитал " от IT сектора разяснява, че повредата е извънредно сериозна и има действителна заплаха да бъде изгубена цялата информация в ТР от началото на годината насам. Освен че може да блокира комерсиалния оборот, неналичието на търговски указател отваря порти за измами.

Невъзможността на страната да поддържа регистъра е нарушаване на правото на Европейски Съюз, защото България е задължена да поддържа онлайн платформа за комерсиалните сдружения.

Това е следващият проблем с регистъра от началото на годината. През пролетта, главно поради недомислена законодателна смяна, вписването на промени в сдруженията стартира да се бави с над 30 дни.

Директор на Агенцията по вписванията е свързаната с Делян Пеевски Зорница Даскалова. Преди това тя беше член на Комисия за защита на конкуренцията. До този миг нито Даскалова, нито Цецка Цачева са коментирали обществено обстановката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР