Зографът Диан Костов спечели награда от нюйоркската People & Paintings

...
Зографът Диан Костов спечели награда от нюйоркската People & Paintings
Коментари Харесай

Зографът Диан Костов спечели награда от нюйоркската "People & Paintings" Gallery



Зографът Диан Костов завоюва премия от нюйоркската People & Paintings Gallery. На иконата, с която е спечелил премия, са изобразени две огледала. Едното огледало е мрачно, другото е ярко:
" Това дава отговор на тъмната и светлата страна на всеки един от нас. Човек като се оглежда - един път се оглежда в светлото огледало, един път в тъмното. Отгоре на самата икона е нарисуван Господ Исус Христос. 17 добродетели са гравирани в златото като почтеност, религия, самообладание, креативност . Идеята на иконата е за свободната воля на индивида ", сподели за БНР Диан Костов.
В предаването " Нощен небосвод " той разяснява:

" Тази пандемия се отрази на всички хора, само че на нас създателите се отрази доста зле, тъй като нещата, които вършим, би трябвало да доближат до хората, а със затворените изложения, концертни зали и театри, това ограничи опцията нашето изкуство да стига до хората , само че въпреки това ни направи по-креативни ".

Според него не може да се приказва за българска школа в иконописта в последните години:

" За да има иконописна школа, би трябвало да има работа за тази иконописна школа, а сега аз мисля, че не сме повече от 50 души, които се опитваме да вършим нещо в иконописното изкуство и по този начин да остане нещо след нас професионално ".

Диан Костов акцентира, че с цел да се сътвори иконографска школа, би трябвало да има нещо особено, което да отличава една школа от друга.

Той направил първата си творба когато бил студент в първи курс. Гръцки студент в България му поръчал да нарисува икона на Света Петка. Преди време той извърши един върховен и повече от доблестен дарителски акт, като съобщи неповторимата си икона „ Сухопътни войски. БОГОРОДИЦА - ЗАКРИЛНИЦА “, която пази човешкия жанр от ужаса на ковид, на Университетската незабавна болница „ Пирогов “ в София.

От 28 години Диан Костов рисува по черкви и манастири, а сега изографисва храм „ Свети Свети Константин и Елена “ в град Костинброд.

Родом е от Стара Загора. Завършил е иконография във Великотърновския университет " Св. Кирил и Методий ".

През 2019 година, Диан Костов взе участие в 12-ото Световно биенале на актуалното изкуство във Флоренция с художествения си план „ Кой си ти? “.

Зографът е определен всред стотици претенденти за присъединяване в международния артфорум.
Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР