Знаят ли четвъртокласниците значението на думата пожарникар? Просветното министерство и

...
Знаят ли четвъртокласниците значението на думата пожарникар? Просветното министерство и
Коментари Харесай

Какво е пожарникар? Въпрос от външното оценяване след 4. клас предизвика спор между родители и МОН

Знаят ли четвъртокласниците смисъла на думата " пожарникар "? Просветното министерство и родители в спор дали е вярно заложен съответен въпрос в националното външно оценяване на учениците.

" Още от първи клас учим доста разширено и то тъкмо това. В тематиката специалности и първата показана специалност е специалността на пожарникаря ", споделя Маргарита Кърцелянска, начален преподавател в 140 СУ " Иван Богоров ".

Един текст и един съответен въпрос за пожарникаря в частта четене с схващане провокираха спор.

" Аз отговорих, че самият смисъл на думата е, че той оказва помощ на хората да се измъкнат от такива пожари и ги гаси ", изясни четвъртокласникът Георги.

Не това обаче, става известно, са търсили като отговор от просветното министерство.

" Преценяват оценяващите дали е ясно, че индивидът това му е заниманието - т.е. това работи това му е специалността, това му е работата ", разяснява министърът на образованието акад. Николай Денков.

" Не съм мислил, че въобще би трябвало да пишем специалност ", сподели Георги.

Липсата на " специалност " и " работа " обаче прави отговора неверен. А оттова идва и заключението на министерството - 88% от четвъртокласниците не могат да обяснят смисъла на думата " пожарникар ".

" За мен това е много жестоко и би следвало да признаят, че това е в действителност неточност във формулирането на въпроса. Обяснението на думата пожарникар би следвало да бъде това, което огромната част от децата са създали, а точно какво тъкмо прави като активност ", счита Бистра, майка.

" Аз считам, че всички отговори са верни и би следвало децата да бъдат подтиквани, поощрени и оценени, защото видяхме, че този въпрос носи две точки. Децата в действителност са дали отговор вярно, те знаят същността на специалността пожарникар ", добави Маргарита Кърцелянска.

И родители, и учители считат, че децата би трябвало да бъдат подтиквани към логическо въображаемо, а не да бъдат вкарвани в някакви рамки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР