Знам, че Борисов обича да използва български професори, които да

...
Знам, че Борисов обича да използва български професори, които да
Коментари Харесай

Проф. Габровски е направил над 5000 успешни операции, какво е направил Настимир Ананиев?

„ Знам, че Борисов обича да употребява български професори, които да вози на задната седалка на джипа. “ Така Настимир Ананиев от „ Промяната “ разяснява преди дни номинацията на проф. Николай Габровски за министър председател. Обидно изявление за доктор, направил над 5000 сполучливи неврологични интервенции, от човек, който не е направил нищо потребно за хората през живота си. Ананиев е потрошил десетки левове национална пара за заплати като народен представител, който нищо не е съдействал за законодателството. Не е ясно дали в живота си отвън политиката, има ли подобен, Ананиев е бил потребен на обществото.За разлика от Ананиев проф. Габровски е оказал помощ на хиляди българи. Ето какво споделя за него „ Ретро “:Кандидатът на ГЕРБ за министър председател проф. Николай Габровски е едно от най-големите имена в родната неврохирургия. Той е трето потомство доктор във семейството, а татко му е фамозният неврохирург проф. Стефан Габровски.
Дядо му пък е един от създателите на военната хирургия в България – доктор Ганчо Савов.

Проф. Николай Габровски оглавява Клиниката по неврохирургия към „ Пирогов “, която преди този момент бе ръководена от неговия татко до пенсионирането му.

Габровски-младши е роден на 29 ноември 1971 година в София. Завършил е медицина през 1996 година в Медицинския университет в София. Придобил е компетентност по неврохирургия през 2004-та. Работи в Клиниката по неврохирургия на „ Пирогов “ от 1997 година, а от 2011-а е и неин шеф. Специализирал е при водещи лекари във Франция, Белгия и Германия. Проф. Николай Габровски е ръководител на Българското сдружение по неврохирургия от 2018 година От 2011 година е народен съветник, а от 2018 – основен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерството на здравеопазването. През 2018-а бе определен и за заместник-председател на Българския лекарски съюз, както и за заместник-директор на „ Пирогов “.

„ Още от дете си знаех, че ще стана доктор, въпреки и да имаше моменти, когато по никакъв начин не харесвах тази специалност. Искам да приказвам с баща, а той е или на работа, или спи. Имах моменти на вътрешна опозиция и мислех дали не мога да бъда инженер, проектант, само че отново се връщах към медицината. Като млад в никакъв случай не споделих тези мимолетни съмнения с родителите си “, споделя Габровски-младши.

Още във втори курс, откакто записал Медицинския университет в столицата, почнал работа като санитар. Малко по-късно станал експерт по здравни грижи в клиниката, ръководена от татко му. „ Той не беше във екстаз от този факт, само че не се възпротиви, тъй като от дребен ме беше научил, че би трябвало да вземам самичък решенията за себе си и да си нося отговорностите “, добавя описа си проф. Габровски-син. След години отново негово е решението да продължи с неврохирургия.

51-годишният проф. Габровски има зад тила си над 5000 сполучливи интервенции. Той е и индивидът, който избавя гимнастичката Цвети Стоянова с 4-часова извънредно тежка интервенция, когато през 2016 година тя падна от шестия етаж и бе на ръба сред живота и гибелта.
 lap.bg  lap.bg lap.bg
 

Децата на надарения неврохирург обаче не са тръгнали по неговия път в медицина.

Със брачната половинка му Емилия са щастливо женени от дълги години, а тя работи в администрацията на УНСС.

Хобитата ѝ са свързани с рисуването и пътешествията. Николай и Емилия са родители на наследник и щерка. Щерка им Стефания, кръстена на известния си дядо проф. Стефан Габровски, е на 23 години и е приключила Тилбургския университет в Нидерландия със компетентност „ Психология “. Сега следва и магистратура „ Клиничка логика на психиката “ в Утрехтския университет, намиращ се още веднъж в Нидерландия. Стефания е наследила афинитета към четките от майка си и в свободното си време се занимава с изкуство.

Картините си демонстрира в обществените мрежи, където творенията ѝ се радват на забележителен интерес. Тя е близка другарка с дъщерята на артиста Васил Василев-Зуека – Девина, с която са били съученички в гимназията, както и с щерката на Коко Каменаров и Радина Червенова – Анастасия. От 2017 година насам Стефания е съществено обвързана с приятеля си Божидар, с който обаче още не са подхванали по-сериозни стъпки във връзката си, като женитба и наследници.

Тя има и по-малък брат Богдан. Синът на проф. Николай Габровски е приключил частната Международна гимназия „ Васил Златарски “ напролет на 2022 година В момента Богдан е студент, само че е фокусиран и върху ексцентричното си занимание, а точно астрофотографията. Наследникът на претендента за министър председател снима звездите и небесните тела, а фантазията му е да покаже фрагментите в независима галерия.

Проф. Николай Габровски не обича персоналният му живот да бъде под светлините на прожекторите, само че през 2021-ва и на него му се постанова да мине през инциденти в здравословен проект. През предходната година почувствал присъщи болки в рамото и гърба, а след това и ядрено-магнитният резонанс удостоверил дискова херния. Тогава посочил, че има вяра безусловно на сътрудниците си в „ Пирогов “ и не се поколебал тъкмо те да го оперират.

„ Съвсем друго е в операционната ти да държиш скалпела и напълно друго да гледаш лекарите изпод нагоре. Те обаче са брилянтни “, споделя професорът за своите сътрудници.

Проф. Николай Габровски бе на първа линия по време на всички талази на ковид. Работният му ден тогава продължавал по 10, дванадесет, че даже и шестнадесет часа, а фамилията му страдало от неналичието му вкъщи. Случвало му се да нощува на дивана в кабинета си и да не се прибира с дни.

Въпреки че е измежду доайените в своята област, към момента се допитвал до татко си проф. Стефан Габровски. Двамата обсъждали забавни случаи, а от време на време вземали за тях и общи решения. „ Късметлия съм, че съм се родил в такова семейство. Той е извънреден татко. Това е най-мъдрият и изчерпателен човек, от който съм се учил и не преставам да се изучавам “, споделя претендентът за министър председател.

Проф. Стефан Габровски е доцент по неврохирургия от 1989 и професор по неврохирургия от 2004 година Специализирал е в Москва, Санкт Петербург и Париж. Началник е на Секцията по неврохирургия на болница „ Пирогов “ от 2000 до 2011 година, когато предава щафетата на сина си. Преди това е бил завеждащ на Клиниката по неврохирургия на ДУБ „ Царица Йоанна “. Проф. Габровски-старши е с над 40-годишен опит в неврохирургията и е създател на повече от 160 научни изявления в България и чужбина.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР