Знаете ли каква е връзката между шуменското пиво и Русе?

...
Знаете ли каква е връзката между шуменското пиво и Русе?
Коментари Харесай

Знаете ли каква е връзката между шуменското пиво и Русе?

Знаете ли каква е връзката сред шуменското питие и Русе? Ruse24.bg ще ви опише по какъв начин известният чешки занаятчия пивовар Франц Милде стъпва на българска земя през 1881 година, с цел да работи в пивоварната фабрика “Света Петка " в Русе. След година обаче отпътува за Шумен, където е основано пивоварно сдружение. Той скоро става съучастник и взе участие в построяването на фабриката. С поддръжката на няколко жители от Шумен той основава акционерното сдружение " Българско пивоварно сдружение ". Целта е ясна - производството и продажбата на питие.

Сключва се контракт с майстора пивовар Франц Милде за 6 години, който от 1883 година се приема за член на сдружението с изискването да работи непрестанно за повишение качеството и количеството на бирата. Първата варка “Шуменско " е създадена на 1 март 1883 година На идната година в Русе заработва първият склад за бутилиране и продажба на шуменското питие.

Строителството на другата пивоварна фабрика в Русе - " Хаберман “, стартира през 1876 година от австрийския бизнесмен Йохан Хаберман. Строежът е на брега на Дунав, близо до град Русе. След оповестяването на Руско-турската война (1877-1878) строителството стопира. След края на войната и основаването на новата българска страна, Йохан Хаберман се спогажда с новите български управляващи, строителството е довършено и през 1882 година пивоварната фабрика е пусната в употреба. Оборудвана е с машини от чешката компания " Новак и Ян “ и за времето си е от най-модерните на Балканите. " Хаберман “ е втората русенска фабрика, откакто другата " Света Петка “ работи още отпреди Освобождението. 

През 1901 шуменската фабрика е утвърдена за " велможа снабдител " персонално от цар Фердинанд. Бизнесът в Русе се развива доста добре и Франц Милде гълтам русенската фабрика “Хаберман "  през 1903 година, като  сдружението се преименува на “Българско пивоварно сдружение Шумен - Русе ". До 1907 година, четвърт век след основаването й, компанията е нараснала производството, като към този момент има хранилища в Североизточна България, Бургас и София. Фабриката изнася бира за Турция и печели награди и златни медали на интернационалните изложби. Любопитно е, че във фабриката има машина за лед и местна електростанция. През 1911 сдружението построява седемкилометрова жп линия, която свързва фабриката с шуменската гара. " Катеринката ", както я назовават тогава, е най-дългата частна индустриална линия за времето си.

След Първата международна война бирата е по-евтина от ракията и виното поради фабричното си произвеждане. " Българското пивоварно сдружение Шумен – Русе " от събирателно да се трансформира в акционерно през 1918 година Фабриката се уголемява. Любопитно е, че най-малкият брат на Франц – Себастиян Милде, е работил и в двете пивоварни в Русе. През 1935 година той става началник на шуменската фабрика. През 1924 година е признат Закон за акцизите, който оскъпява производството на питие, като заради тази пхричина фабриките за питие работят на загуба.

През 1927 година едри производители се сплотяват в пивоварен картел, с цел да не банкрутират. Така не престават да съществуват три пивоварни – " Братя Прошекови " в София, командитно сдружение " Никола Славчев " в Търново и " Акционерно българско пивоварно сдружение Шумен – Русе ". 

През 1931 година Дружеството на пивоварите се скапва. Шуменската пивоварна е в рецесия, а девет години по-късно Управителният съвет взема решение да закупи софийската пивоварна " Македония ", вместо да открие фабриката в Русе.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР