Знаете ли как правилно да се погрижите за раната на

...
Знаете ли как правилно да се погрижите за раната на
Коментари Харесай

Как да се погрижим за раните на кучето

Знаете ли по какъв начин вярно да се погрижите за раната на кучето? Винаги е добра концепция да се посъветвате с вашия ветеринарен доктор, изключително в случай че пострадванията са по-тежки, само че ако не е по този начин, вие елементарно може да се погрижите за вашия домакински любим в комфорта на дома си. За да се научите по какъв начин да осигурите първа помощ и да се уверите, че дискомфортът на кучето ви бива омекотен бързо, следвайте следните стъпки:

Почистване на раната

Малки рани при кучето, като порязвания или ожулвания, елементарно могат да бъдат излекувани и вкъщи. Но, в случай че пострадването е по-дълбоко, като рана от захапване или обгръща по-голяма част от тялото на кучето, или някоя сензитивна област, то тогава е неотложно неотложно да посетите ветеринар.

Незабавното лекуване даже на една дребна рана е от огромно значение, тъй като това ще помогне за попречване на зараза. За задачата започнете с разчистване на мястото на пострадването, като употребявате машинка за бръснене, с цел да отстраните козината към раната. Внимавайте да не разраните или порежете кожата или се уверете, че сте премахнали всички косми, с цел да се понижи риска от замърсяване. Внимателно забършете мястото с чиста суха хартиена забрадка, като се уверите, че не са останали косми или нечистотия. За ваше облекчение може да употребявате лубрикант на водна основа преди бръсненето, с цел да се отстранен космите по-лесно.

След като сте премахнали космите, измийте нараненото място с топла вода, след което подсушете деликатно. Нанесете дезинфекционен разтвор върху раната на кучето (например хлорхексидин, защото той не щипе), след което намажете с антимикробен мас. Ако е належащо, използвайте бинт да увиете към раната, а в случай че не е - уверете се, че кучето няма да оближе мехлема.

Грижа за раната

 Грижа за раната на кучето

Докато раната на кучето заздравява, е значимо да поддържате мястото влажно и чисто, с цел да се предотврати замърсяване и зараза, както и с цел да може раната да зарасне по-бързо. Препоръчително е 2-3 пъти на ден да почиствате раната и да минавате с атисептичен разтвор и повече мас, до момента в който кожата заздравее. Ако забележите, че раната се утежнява или не е зараснала до седмица, най-добре е да заведете кучето на ветеринар.

Използвайте верните артикули

Когато се чудите какви артикули да употребявате при грижата за раната на кучето, най-добре е да се посъветвате с ветеринар. Друг вид е да посетите ветеринарна аптека и да попитате чиновниците. При всички случаи най-подходящите артикули за вашето куче са такива, които не съдържат в себе си стероиди или антибиотици (освен в случай че ветеринарят категорично не е изписал лекарство, което ги съдържа).

За тези от вас, които обичат постоянно да са готови - даже да не сте се оказвали в сходна обстановка, не би навредило, в случай че имате вкъщи нужните такъми тъй че може да се запасите с дезинфекционен разтвор, бинтове и мехлеми. Хубаво е и постоянно да поддържате чистотата на ушите на кучето, очите и кожата, премахвайки мръсотията, която може да се натрупа с времето, прекарано на открито. Така даже кучето да се нарани, шансът раната да се замърси е много по-малък.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР