Знаете ли, че обонянието на кучето е 40 пъти по-силно

...
Знаете ли, че обонянието на кучето е 40 пъти по-силно
Коментари Харесай

Кучета с GPS устройства: Как планинските спасители ще работят по-ефективно?


Знаете ли, че обонянието на кучето е 40 пъти по-силно от човешкото? Именно заради това избавителните екипи в планината се нуждаят от добре подготвени кучета.

За по-ефективна работата на двойката куче-водач на помощ идват GPS устройствата за следене.

Денят в Пирин наподобява спокоен, само че в 17 часа в базата получават сигнал. 13-годишно дете се е изгубило на Кулиното. Казва се Венци, а наближаващата вечер допуска мигновена реакция.



Отзовават се петима водачи дружно с кучетата. Докато кучето търси, придвижванията му се наблюдават на 100, 200 и над 400 метра.

Обучението на избавителното куче е дълъг развой, споделя Атанас Уков от групата за избавяне с кучета към Планинската избавителна работа.

„ То стартира безусловно от двумесечна възраст и през целия работен живот на кучето. То се тренира, образова, квалифицира, натрупа опит дружно с неговия лидер. Едно добре квалифицирано куче може да влезне в действен клас след втората година “, описа Атанас Уков.



В България има 22 екипа от куче-водач. Голяма част от тях към този момент са оборудвани с GPS устройства, с помощта на донори.

GPS-ите служат за следене при действителна акция, изключително в гора. На екрана спасителите виждат къде е кучето.



Срещата ни със спасителите не минава и без да чуем рекомендациите им – вземане предвид с метеорологичната конюнктура, съответна екипировка, съобразена със сезоните, заредени мобилни телефони. Не на последно място планинска застраховка.

Репортер: Лили Христова
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР