Знаете ли, че древните гърци не само са поставили основите

...
Знаете ли, че древните гърци не само са поставили основите
Коментари Харесай

Историк твърди, че древните гърци са предсказали роботите

Знаете ли, че античните гърци освен са сложили основите на нашата модерна цивилизация, само че също по този начин са планували футуристични изобретения като роботи и самоуправляващи се коли? Историкът от Станфордския университет доктор Адриен Майор хвърля светлина върху това по какъв начин гръцките легенди загатват за съществуването на изкуствен интелект (AI) и напредналите технологии, които използваме през днешния ден, в книгата си Gods and Robots.

Аргументът на доктор Майор се концентрира към Хефест, гръцки господ, прочут със своите умения, пише GreekReporter. Сред неговите творения са Тал, колос от бронз. Д-р Мейджър го разказва като „ бронзов робот палач “, напомнящ за ранните прототипи на актуалните андроиди, създадени от компании като Boston Dynamics.

Друго забавно създание е Пандора, която е разказана като „ злобен AI робот “, програмиран да отприщи злото върху света. В допълнение към Пандора, Хефест основава механични " златни девици ".

Те са предопределени да плануват потребностите му и да работят по отношение на тях без директни указания. Д-р Майор ги вижда като ранни версии на основани на AI персонални асистенти като Alexa на Amazon.
 Древно скално изкуство на Танзания, мистериозни антропоморфни фигури, скално изкуство, просвета и ритуали на сандаве, изкуство на ловци-събирачи, археологически открития Дидрахма от Фест с облика на Тал 
В допълнение към тези митологични разкази, доктор Мейджър обръща внимание на алюзиите за напреднала технология в епическата лирика на Омир. В " Одисеята " да вземем за пример кораби без водачи транспортират основния воин. Това припомня на актуалната идея за самоуправляващи се коли. Илиада също загатва самостоятелни стативи на колела, носещи амброзия, намеквайки за футуристични типове превоз.
Макар че гърците предвиждали бъдещето на технологиите, те също са пионери в изобретяването на свои лични удивителни устройства. Изненадващо, доста от ежедневните предмети, които използваме през днешния ден, имат своите корени в древногръцката технология. Например централното отопление и термометрите, главните изобретения, водят началото си от Древна Гърция.
Археологически находки в храма на Артемида от Ефес в Турция демонстрират, че гърците са употребявали комини под пода на храма, с цел да циркулират топлината от огнищата, осигурявайки ранни форми на централно отопление.

Прототипът на актуалните термометри се появява преди съвсем две хилядолетия, когато гърците от Александрия откриват по какъв начин въздухът се уголемява, когато е изложен на високи температури. Филон Византийски развива тази идея в първия термометър.
Сред невероятните им изобретения Механизмът от Антикитера се откроява като антично знамение. Често считан за първия компютър в света, това комплицирано устройство, открито през 1901 година на мястото на антично корабокрушение, продължава да учудва учените. Смята се, че е древногръцко откритие, основано сред 150 и 100 година пр.н.е. д., или може би даже през 205 година пр.н.е. д., и изпреварва актуалната компютърна технология с хиляди години.
Изучаването на древногръцката технология освен хвърля светлина върху техните забележителни нововъведения, само че също по този начин дава забавна визия за тяхното предугаждане за бъдещия софтуерен прогрес.
Въпреки че гърците може да не са планували тъкмо технологията, с която разполагаме през днешния ден, техните визионерски концепции и изобретателски дух остават неразделна част от нашия съвременен свят. Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР