Знаете кое време от годината настъпи. Онова на настинките, гриповете,

...
Знаете кое време от годината настъпи. Онова на настинките, гриповете,
Коментари Харесай

С кои витамини и минерали ще предотвратим настинките през студените дни

Знаете кое време от годината настъпи. Онова на настинките, гриповете, запушения нос, раздразненото гърло и безконечната настинка. Ставаш заран, подготвен за полярни студове, на открито е -5 градуса, по обяд към този момент се потиш като служащ на полето, облечен като за февруари, а на открито е станало 20 градуса.. Времето на циганското лято е известно със своята огромна амплитуда в температурите, а това си е огромна причина за плъзването на всевъзможни вируси.

Отслабне ли ни даже и малко имунитетът, това значи, че ние сме евентуални клиенти на аптеката насреща. Вместо приятни питиета, си разтваряме прахчета с сякаш прелестен усет на цитрус, слагаме си капки за нос, които доближават до мозъчната ни кора, смучем всякакви таблетки за гърло, след които ни изтръпва езика и не усещаме усета на нищо, което одобряваме.

Затова взехме решение да споделим с вас кои са витамини и минерали може да поддържат в положително положение нашата имунна система, в случай че ги одобряваме всекидневно.

Есента и зимата имат своя сексапил, само че отвън хубостта на тези два сезона, дебнат настинки и грип. Посрещайки ги, знаем, че е значимо да се погрижим за имунитета си, набавяйки си някои значими витамини и минерали, посредством потребни храни или хранителни добавки. Имунната система би трябвало да се поддържа, за какво да одобряваме спомагателни хранителни добавки, като можем да си набавим всичко от храната. Вижте в кои храни има най-полезните витамини и минерали за есента и зимата. Съветите са от безусловно меродавен и благонадежден източник – онлайн пространство за потребни хранителни привички, известно в международен мащаб: Holistik Kenko. Where the food is health.

 С кои витамини и минерали ще предотвратим настинките през студените дни Pexels

За естественото действие на органите и системите, както и за протичането на разнообразните процеси в организма, е нужен всекидневен банкет на към 30 витамина, в композиция с минерали и други хранителни субстанции. Въпреки че всички те се смятат за микроелементи, витамините и минералите се разграничават доста.

Витамините са органични и могат да бъдат повлияни от действието топлота, въздух или киселина. Минералите от своя страна са неорганични и имат постоянна химична конструкция. Това значи, че минералите в почвата и водата елементарно намират своето място в тялото, посредством растенията, рибите, животинските артикули, които консумираме.

Минерали

 С кои витамини и минерали ще предотвратим настинките през студените дни Pexels

Основно, можем да разгледаме минералите като есенциални (без които не можем) и неесенциални (незадължителни, само че също с доста значими функции).

Към наложителните минерални субстанции се отнасят калций, хлорид, магнезий, фосфор, калий, натрий, сяра. Тяхната съществена роля е да поддържат количеството на водата в организма.

Към неесенциалните минерали, наричани още микроелементи се причисляват хром, мед, йод, желязо и доста други.

1. Цинк

 С кои витамини и минерали ще предотвратим настинките през студените дни holistickenko.com

Цинкът е мощен антиоксидант, който противодейства на свободните радикали, подкрепя възобновяване на тъканите, балансира хормоните и поддържа положителното храносмилане и мощен имунитета. Недостигът на минерала може да се усети като уязвимост, отмалялост, чести настинки.

Храни богати на цинк са:

спанак говеждо месо боб морски дарове тиквени семки ядки

2. Желязо

 С кои витамини и минерали ще предотвратим настинките през студените дни Medical News Today

Желязото е един от най-важните минерали за поддържането на мощна имунна система в сезона на грипа и настинките. Той е значим и за поддържане на енергийните ни равнища. Желязото има значима роля в превозването на О2 до всички елементи на тялото, с цел да могат да действат вярно.

Може да си го набавите посредством потреблението на:

боб тъмнолистни зеленчуци черен дроб червено месо птиче месо морски блага

3. Фолиева киселина

 С кои витамини и минерали ще предотвратим настинките през студените дни Mom Junction

Фолиевата киселина е още един хранителен детайл, от който се нуждае организмът ни през есенно-зимните месеци. Тя спомага за контролиране на настроението ни, понижава риска от сърдечни болести, диабет и някои форми на рак, подкрепя растежа на здрави кафези.

Добавете към менюто си повече:

тъмнолистни зеленчуци боб грах леща авокадо ядки и семена броколи

Витамини

 С кои витамини и минерали ще предотвратим настинките през студените дни Pexels

Едва ли има човек, който да не знае, че витамините са витално значими органични съединения, нужни в дребни количества за верния напредък и развиване. Те би трябвало да се набират посредством храната или посредством хранителни добавки, защото не могат да бъдат синтезирани или пък синтезът им в организма е стеснен и непълен.

1. Витамин D

 С кои витамини и минерали ще предотвратим настинките през студените дни CareSpot

През есенно-зимните месеци, рискът от недостиг на витамин D доста се покачва, защото през зимата не се излагаме по този начин интензивно на слънчевите лъчи. Този недостиг от своя страна покачва риска от меланхолия. Витамин D ни оказва помощ да усвояваме и метаболизираме съществени минерали, които са значими за вярното развиване на клетките и контролира имунната система. Всичко това е значимо, с цел да бъдем в положително здраве.

Витамин D може да си набавите, консумирайки:

млечни продукти яйца гъби черен дроб по-мазни риби

2. Витамин C

 С кои витамини и минерали ще предотвратим настинките през студените дни Pexels

Това е един от най-хубавите витамини за укрепване на имунитета, против настинки и грип. Също по този начин, витамин С оказва помощ на организма да се детоксикира, поддържа костите, зъбите и спомага за заздравяването на раните. Не на последно място, този мощен антиоксидант играе значима роля в синтеза на колаген, който поддържа кожата ни гладка и стегната.

Храни, които съдържат положителни количества витамин С и може да добавите към менюто си са:

чушки тъмнoлистни зеленчуци цитрусови плодове ягоди домати

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР