Знаем за усилията, които се полагат за съхраняването на редки

...
Знаем за усилията, които се полагат за съхраняването на редки
Коментари Харесай

Ето кои животни са застрашени от изчезване през следващите 10 години

Знаем за напъните, които се поставят за съхраняването на редки типове като орангутаните, бенгалският тигър, синият кит, горилите, огромната панда, шимпанзетата.

Ето и някои от най-ярките и изненадващи образци за животни, които има действителна заплаха да изчезнат вечно от планетата ни.

Жирафът 

Вероятно за мнозина ще е изненада, че жирафът е заплашен от изгубване. Но заради доста фактори, измежду които са противозаконното ловуване, загубата на естествения им хабитат поради разрастването на земеделските и миньорски площи, това изумително животно доста скоро може просто да не съществува.

Славеят 

В последните 40 години броят на славеите във Англия е намалял с над 90% съгласно данни на английски орнитолози. За благополучие, в България, съгласно данни от 2020 година, броят на славеите е съвсем 500 000, и най-малко към този момент се смятат за незастрашени.

Лешоядът 

Снимка: Pixabay

Тенденцията се задълбочава неусетно. В Кения напъните да се запазят скотски типове като слона и носорога, оставят в сянка намаляването броя на грабливите птици. Основният провинен за тяхното изгубване е бракониерството.

Конят 

Дивите коне също попадат в листата на застрашени животни през идващото десетилетие. Климатичните промени и появяването на нови тежки заболявания понижават популацията на някои от типовете коне.

Речният рак 

Според " Еколози в деяние " обичайният речен рак е липсващ от голям брой реки в края на 70-те години заради замърсяването на речните екосистеми и оомицетите във водата. Поради незаинтересоваността на учените, експертите и локалната администрация, този тип рак най-вероятно скоро няма да съществува.

Колибри 



Едни от най-разкошните птици на Земята са застрашени заради световното стопляне, обезлесяването, химикалите в природата и лова.

Делфинът

Основният проблем са хрилните мрежи, в които се оплитат и постоянно умират. Други закани за бозайника са несъразмерния лов на риба и замърсяването на океана.

Торбестите мишки 

Този торбест граблив бозайник беше открит в източна Австралия наскоро, само че към този момент страда от огромните австралийски пожари. Голяма част от главната му храна като инсекти и паяци отсъства в последните години заради високите температури и сушата.

Азиатският слон 

Популацията на този тип слон фрапантно понижава заради обезлесяването в Южна Азия и бракониерство. Това надали ви изненадва, защото ловуването му и противозаконната продажба на слонски зъби и бивни не са загадка за никого.

Хипопотамите 



Според Международният съюз за отбрана на природата (ICUN) броят на хипопотамите в света е намалял до 130 000. Отново противозаконният лов и загубата на натурален хабитат са аргументите да намират място в в листата със застрашени от изгубване животни. 

Морски лъв 

Морските лъвове са подсемейство на ушатите тюленови. Сред тях южноамериканските и калифорнийските типове са най-незастрашени. Сивучът, който се подвизава в Тихия океан и новозеландският морски лъв попадат в рисковата група. За жал, индивидът, който от дълго време убива или наранява морските лъвове, е виновникът.

Еленът 

Въпреки че Международният съюз за отбрана на природата слага елените в категорията " минимум застрашени ", организацията счита, че те са на ръба на оцеляването. Основната причина за това са измененията, които човечеството прави в естествената им среда.

Общият брой на застрашени типове надвишава 7000. В днешно време някои от типовете с риск за оцеляване са толкоз застрашени, че могат да бъдат открити само в зоологическа градина или резерватите, пише dir.bg.

Изчезването на скотски типове се дели на два вида - естествено и с човешка интервенция. Докато естественото измиране се случва, когато животните не се приспособяват към изменящата се среда към тях като да вземем за пример климатичните промени и новите хищници, човешкото влияние включва разрушаването на хабитата им, обезлесяването, замърсяване, изтребването и местенето на животни в нови географски ширини. Последните две са точно аргументите за изгубването на птицата додо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР