Знаем, че жените понасят непропорционално тежестта на разрушенията, причинени от

...
Знаем, че жените понасят непропорционално тежестта на разрушенията, причинени от
Коментари Харесай

Кристалина: Жените са най-голямата надежда за мир в света

" Знаем, че дамите понасят непропорционално тежестта на разрушенията, породени от войните. Но знаем и това, че дамите са най-голямата вяра за мир в света. "

Това каза Кристалина Георгиева в изказване за икономическото включване и присъединяване на дамите като ключ към построяването на мира.

" Много се веселя, че Съветът за сигурност реши на Международния ден на дамата да сложи акцент върху ролята на дамите за мира и сигурността. Искам категорично да загатна Нейно превъзходителство Мариам Алмейри [министър на изменението на климата и околната среда на ОАЕ] за това, че председателстваше това съвещание, а също по този начин да изразя благодарността си към Сима Бахус за работата Ви на управителна позиция в Организация на обединените нации, за в действителност отличното Ви изявление и за нашето разширяващо се съдействие.

Това, което вършим през днешния ден, е от голяма важност за стотици милиони дами, живеещи в конфликтни и нестабилни обстановки. Това е подобаващ миг да се замислим за силата и мощта на дамите пред лицето на войната и разрушенията. Трагично е, че на прекалено много места тази мощ е подложена на безмилостно тестване. Съчувствам откровено на всички дами, които се борят с ужаса на войната, пазят децата си, грижат се за ранените, жертват се за страните, общностите и фамилиите си. Днес това е ориста на нашите сестри в Украйна. Възхищаваме се на смелостта ви, споделяме болката ви, поддържаме ви и сме с вас.

По думите на американската активистка от иракски генезис Зейнеб Салби: „ Мирът, както и животът, стартира с дамите. Ние сме първите, които основават съюзи и съдействие оттатък споровете. “

Днес бих желала да подчертая три неща.

На първо място, рецесиите, без значение дали става дума за спорове, пандемии или по-традиционни стопански и финансови рецесии, заплашват да върнат напредъка в региона на равенството сред половете години обратно и затова забавят напредъка в развиването. По време на пандемията в международен мащаб два пъти повече дами, в сравнение с мъже, изгубиха работата си заради естеството на своята трудова претовареност, заради загубата на обществена протекция и постоянно заради тежестта на грижите за децата, за членовете на фамилията и неплатения труд, който поставят. По начало присъединяване на дамите на пазара на труда е с 20 % по-ниско от това на мъжете. Наблюдаваме и големи загуби в образованието — по наши калкулации загубите през живота на поколенията, които ще бъдат наранени до края на пандемията, ще доближат 17 трилиона $ заради неналичието на учебен ценз.

Още по-драматична е ориста на девойките. Знаем, че милиони девойки в разрастващите се страни може в никакъв случай да не се върнат в учебно заведение. Това значи, че те са изключени от редица житейски благоприятни условия вечно, за целия си живот. По време на пандемията видяхме и грозното лице на насилието, учредено на пола, и несъмнено, знаем, че това влече след себе си съществени социално-икономически последствия.

Искам обаче да кажа няколко думи и за позитивните страни.  Колкото и трагични да са тези последствия, не би трябвало да забравяме, че превъзмогването им може да бъде голяма инжекция за благоденствието на страните. Овластяването на дамите, в частност намаляването на неравенството сред половете в нестабилни или конфликтни обстановки, може да има мощни стопански изгоди. Ако страните от Субсахарска Африка съумеят да понижат насилието, учредено на пола, доближавайки се до междинните равнища за света, те биха могли да отчетат дълготраен растеж на Брутният вътрешен продукт от към 30 %. Благоденствие за всички. 

Това ме води до втория въпрос, който бих желала да засегна. Равенството сред половете е от решаващо значение за растежа, устойчивостта и социално-икономическата непоклатимост. То има голямо значение.  Когато дамите и девойките могат да разпрострат цялостния си капацитет, те се оправят по-добре, фамилиите им се оправят по-добре, страните им се оправят по-добре. Това е от изгода за всички. Нашият разбор демонстрира, че подобряването на равенството сред половете може да увеличи доста икономическия напредък, да направи фамилиите, общностите и страните по-устойчиви, да усъвършенства финансовата непоклатимост и да понижи неравенството в приходите. Знаем, че обществата с по-голямо тъждество сред половете са по-устойчиви на принуждение и спорове. Равнопоставеното присъединяване на дамите в социално-икономическия живот е от значително значение за предотвратяването на спорове и подпомагането на прехода от неустойчивост. Когато дамите вземат участие в мирните договаряния, в процесите на създаване на страната, възможностите за създаване на резистентност, за дълготраен мир, за приобщаващи подобаващи общества доста се усъвършенстват и Съветът за сигурност има толкоз значима роля в това да предизвиква включването на дамите в построяването на мира.

Въпреки това прекомерно постоянно дамите остават незадоволително показани и изключени от процесите на взимане на решения. За да променим това, всички би трябвало да бъдем на линия: интернационалните организации, държавните управления и частният бранш, с цел да осъществяваме шанса да понижим неустойчивостта посредством превъзмогване на разликите сред половете, като по този метод подобрим вероятностите за развиване.

Това ме води до третия въпрос, който бих желала да засегна, а той е: всички ние носим отговорност и това се отнася и за моята институция — Международния валутен фонд. Искам да ви оповестя, че ние неуморно се фокусираме върху подпомагането на нашите членове в създаването и използването на стопански и финансови политики за по-голяма резистентност и напредък. Особено внимание отделяме на обществените разноски. Това е сполучлив метод да се обезпечи по-добро обучение за момчетата и девойките, по-добро опазване на здравето, по-добра обществена протекция и вследствие на това — по-силни общества.

Вярваме, че съобразеният с съответната страна метод е от жизненоважно значение, тъй че в новата ни тактика за равнопоставеността на половете, която ще представим на Управителния съвет тази пролет, както и в тактиките ни за нестабилните страни и страните, наранени от спорове, които ще представим на Управителния съвет на МВФ на следващия ден, категорично подчертаваме ролята на равенството сред половете.

Смятаме, че тактиките за ангажираност на страните, които се основават на приноса на обществото и в които се чува гласът на дамите, са главен фактор, който ни оказва помощ да оказваме поддръжка на нашите членове в превъзмогването на аргументите за неустойчивост, като да вземем за пример равенството сред половете, изменението на климата, продоволствената неустановеност или насилственото разселване.

Много бихме желали да работим с нашите сътрудници, участници в даването на филантропична помощ, развиването и построяването на мир и сигурност.  Двадесет и пет % от нашите членове са страни, наранени от спорове. Трябва да работим с вас — с всички, с цел да реализираме триумф в тези страни.

Позволете ми да завърша със следната мисъл: самите дами и девойки са мощни мотори на смяната, които оказват помощ на обществата да преминат от неустойчивост към непоклатимост. Те са основата на едно по-добро бъдеще за всички.

Това се следи в мирните процеси от Северна Ирландия до Колумбия, в места като Либерия, където придвижването на дамите оказа помощ за прекратяването на гражданската война.

Затова посланието ми към всички дами и девойки е: вярвайте в себе си, осмелете се да разгърнете цялостния си капацитет. Вие имате силата да създадете по-добро бъдеще за нашите общества, за нашите стопански системи, за нашия свят. Цялата власт в ръцете на дамите значи проспериращ свят за всички. Благодаря Ви! "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР