Значителното поскъпване на водата от 1 януари в няколко общини

...
Значителното поскъпване на водата от 1 януари в няколко общини
Коментари Харесай

50% от високата цена на водата е заради разходи за заплати - a ВиК услугите не се подобряват

Значителното повишаване на водата от 1 януари в няколко общини се дължи " незаобиколими " фактори - само че главният от тях се оказва нарастването на заплатите на чиновниците във ВиК-дружествата. В същото време, някои от предприятията не извършват обещанията си за вложения, което се отразява на качеството.

Това стана ясно от чуването на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов в Народното събрание.

Депутатът от ПП-ДБ Антоанета Цонева попита за какво в райони като Разград, в които " никой не пие вода от чешмата, а загубите в мрежата са 80-90% ", потребителите ще би трябвало да заплащат по 6,10 лева на кубик.

Тя изиска и да се промени методът, по който КЕВР преценя дали скокът на цената надвишава така наречен обществена търпимост - т.е. равнище, над което разходът за битовата услуга към този момент не дава отговор на естествените приходи на семействата.

Обяснението на Иванов се базира на три съществени аргументи:
годишното наложително нарастване на заплатите на чиновниците във ВиК дружестватависоката инфлациясъкращаването на цените през 2022 година в няколко общини като " наказателна мярка " против локалните сдружения, които са се провалили в обещанията за вложения съгласно по-ранните си бизнеспланове.
Най-драстичните нараствания на цените са в Берковица с към 80% и Сливен с към 40%, само че те се пресмятат точно на по-ниската миналогодишна база. Тогава КЕВР е свалил цената поради пропуски на сдруженията и неизпълнените вложения в съответните общини.

" Ако те бяха изпълнени правилно, в този момент нарастването в Сливен щеше да е с 9%, а в Берковица - с 10% ", сподели Иван Иванов.

Поне 50 на 100 от нарастванията обаче са направени автоматизирано поради заложеното условие за повишаване на заплатите на служащите всяка последваща година.

" Това се прави поради националното съглашение, подписано от районния министър Комитова, държавния ВиК холдинг и сдруженията. Ние сме длъжни да го осъществим. В множеството ВиК сдружения над 50% от разноските отиват за заплати на чиновниците. Ако в този момент цената се подвига приблизително с 15% - сред 7 и 8 от тях се дължат на нарасналите заплати ", сподели Иванов.

Вторият проблем е натрупващата се месечна инфлация, която КЕВР е длъжна да регистрира.

" Дружествата стачкуват, че вземаме поради общия инфлационен показател, само че те имат разноски за метали и строителни материали, при които повишаването е с 50-100% ", сподели още той.

Иван Иванов призна, че има потребност от сериозна промяна във ВиК бранша.

Доброто решение не е да продължава този модел сдруженията да понижават планирани разноски, с цел да влязат в обществената търпимост, а да се вкарат водни помощи, сподели още той, като изиска смяна в законодателството.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР