Значително по-високи са се оказали цените на млякото за бебета

...
Значително по-високи са се оказали цените на млякото за бебета
Коментари Харесай

Бебешкото мляко в Гърция – по-скъпо, отколкото в други страни на ЕС

Значително по-високи са се оказали цените на млякото за бебета в Гърция съгласно изследване на гръцката Комисия за защита на конкуренцията, извършено през месец ноември 2023 година, написа организация АНА-МПА и Българска телеграфна агенция. 

Комисията показва, че въпреки да съществуват по-евтини разновидности на небрандирани артикули с идентична хранителна стойност, потребителите не ги купуват заради лимитирана наличност или липса на осведоменост.

Ноемврийското изследване е било ориентирано към чисто мляко за бебета от 0 до 12 месеца, без профилирани добавки като витамини и други Статистическите данни на гръцката Комисия съпоставят цените на бебешкото мляко, продавани в по една аптека на страна-членка на Европейски Съюз, както и в двата най-големи онлайн магазина на разнообразни страни в Европейски Съюз. Не се съпоставя качеството на продуктите, предлагани от другите търговски марки. 

Резултатите от съпоставянето на цените на съответни марки са посочили, че Гърция е страната с най-скъпо мляко (с включен ДДС) в Европейски Съюз.

Цените на „ Фризолак 0-6 “ и „ Фризомел 6-12 “ (на нидерландската компания „ Фризланд Кампина “) в Гърция са с 32 до 53 % по-високи от най-ниската цена, открита в Латвия. В Гърция най-ниската цена за „ Фризолак 0-6 “ може да се откри в аптека с онлайн магазин, до момента в който почти същата цена е откриваема в супермаркет в Литва.

Гръцкият „ Алмирон 0-6 “ (марка на „ Данон-Нутрициа “) е със 144 до 171 % по-скъп спрямо най-ниската цена, открита в Белгия. Същата марка, само че за бебета от 6 до 12 месеца, се продава в южната ни съседка на стойност, която е със 78 до 136 % по-висока от най-ниската цена на продукта, открита в Белгия и Нидерландия.

Цените на „ Милупа “ за 0-6 и 6-12 месеца (отново на „ Данон-Нутрициа “) в Гърция се отклоняват със 102-114 % нагоре спрямо цените в Австрия.

Млякото за кърмачета „ НАН “ (на „ Нестле “) е сред 146 и 213 % по-скъпо в Гърция, в сравнение с във Финландия, Швеция или Франция.

Бебешкото мляко „ Новалак “, за което гръцката Комисията за защита на конкуренцията е разполагала с данни за съпоставяне от аптеки в пет страни (Австрия, Франция, Германия, Гърция, Италия), е със 140-173 % по-скъпо в Гърция от най-ниската цена, открита в Италия.

В отчета от изследването се прецизира, че се следят ниски равнища на кърмене в Европа като цяло и в Гърция в частност – при близо 76 000 раждания през 2022 година по-малко от 50 % от бебетата са хранени с майчина кърма.

В умозаключение се загатва, че съгласно резултати от неотдавнашно изследване на английския регулатор по въпросите на конкуренцията и пазарите (Competition and Markets Authority) цените на бебешкото мляко в Обединеното кралство са се повишили с 25 % през последните две години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР