Значителна част от българския бизнес планира да раздаде коледни бонуси

...
Значителна част от българския бизнес планира да раздаде коледни бонуси
Коментари Харесай

Какви бонуси ще взимаме за Коледа? Над 80% от фирмите плащат повече на служителите си

Значителна част от българския бизнес възнамерява да раздаде коледни бонуси в изискванията на несигурна вероятност и продължаваща пандемия - 83% от компаниите имат намерение да дадат спомагателни тласъци за чиновниците си. Процентът се усилва по отношение на 2020 година, когато 60% от бизнесмените са декларирали, че ще имат опция за разпределяне на бонуси за Коледа. Това демонстрира експресно анкетно изследване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по отношение на спомагателните хонорари (бонуси) към Коледа.

Проучването е направено в интервала 6-10 декември 2021г, като в него вземат участие над 100 браншови организации и предприятия. Фирми, които дават
бонуси за Коледа Основните аргументи за приемането на бонуси остават същите, както и през предходните години. Фирмите показват, че причина за даването на бонуси е най-много стимулирането на чиновниците (48%), идните празници (35%) и финансовото положение на компанията (24%).

Фирми, които не дават
бонуси за Коледа 12% от интервюираните декларират, че не плануват раздаването на коледни хонорари заради отрицателните последствия от пандемията. Около 5% от шефовете на българските компании към момента не са взели дефинитивно решение дали ще изплащат коледни бонуси на своите чиновници. По отношение на метода на установяване на бонусите за Коледа повече от половината респонденти показват, че ще дават идентични бонуси на всички, а 35% от тях дефинират самостоятелно спомагателното заплащане съгласно представянето на всеки чиновник. Размерът на спомагателното заплащане за Коледа е разнороден.

Най-голям е делът на
бонусите до 200 лв. – 30%. Бонуси в размер 200-500 лв. възнамеряват да раздадат съвсем същият % от работодателите, към 28%, а 18% от мениджърите ще раздадат в допълнение заплащане от 500 до 1000 лв. на всеки чиновник в своята компания.

Среден размер на коледните
бонуси 12% от служащите могат да чакат коледен бонус от над 1000 лв., като тук се следи лек спад по отношение на 2020 година, когато 14% от работодателите са считали да дават бонуси с подобен размер. В някои случаи спомагателното заплащане ще бъде под формата на дарове, % от месечната работна заплата или спомагателна такава.

Сравнявайки с миналата година, понижава делът на лицата, които ще получат
бонус до 200 лв., като за сметка на това се усилва делът на чиновниците, които ще получат в диапазона 200-500 лв. и 500-1000 лв.. Почти идентичен % от компаниите възнамеряват бонусите да са идентични по отношение на предходната година или да са по-високи, надлежно 45% и 43%. Намалява делът на работодателите, които възнамеряват раздаването на по-ниски размери на бонусите от 25% през 2020 година, до 12% през настоящата

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР