Значителен ръст в предлагането на нови офис площи в София

...
Значителен ръст в предлагането на нови офис площи в София
Коментари Харесай

Очаква ни срив при наемите на офис-площите в София

Значителен растеж в предлагането на нови офис площи в София ще сложи под напън наемните цени и ще докара до по-ниска претовареност през идващите години, предвижда консултантска компания за бизнес парцели.

По нейни данни все още в план или в градеж са над 600 000 кв. м, които се чакат на пазара до края на 2022 година Ако всички планове бъдат осъществени в декларираните периоди, през идващите четири години ще излязат площи, които всекидневно се усвояват за най-малко шест години. Това от своя страна ще докара до превес на предлагането над търсенето, спад на наемните цени и растеж на незаетите площи.

"Последните години бяха мощни за пазара на офис площи, само че този интервал е към края си - икономическият напредък се забавя, безработицата в София и в страната е покрай исторически най-ниските си равнища, лихвите ще нарастват. Това лимитира капацитета за растеж на бизнеса и търсене на нови офис площи, което в композиция с увеличаващото се предложение ще сложи пазара под напън ", предвиждат специалистите.

Според тях, през идващите години се чакат равнища на ново строителство, сравними с тези от пазарния пик през 2007-2008 година и първите години на рецесията, когато предлагането растеше бързо. Тогава се завършваха сред 150 000 до над 200 000 кв. м нови офиси годишно при размер на асимилиране от пазара под 100 000 кв. м.

Това би трябвало да накара някои от вложителите в здания от този вид да бъдат доста деликатни при обмисляне на бъдещи планове.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР