Значителен прогрес в областта на равнопоставеността между половете е постигнала

...
Значителен прогрес в областта на равнопоставеността между половете е постигнала
Коментари Харесай

Качваме се с 10 места напред в ЕС по равенство между половете

Значителен напредък в региона на равнопоставеността сред половете е постигнала България в последните две години. През 2015 година страната ни заемаше 25-то място в Европейски Съюз по този индикатор, а през 2017 година се подрежда на 15-то място. Този прогрес с 10 позиции демонстрират резултатите от третото издание на Индекса за тъждество сред половете в Европейски Съюз.

Директорът на Европейския институт по равнопоставеност сред половете Виргиния Лангбак показа проучването по време на съвещание на Националния съвет по равнопоставеността на дамите и мъжете, което се организира през днешния ден в Народното събрание.

Зам.-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова изясни, че този показател съставлява значимо достижение.

Индексът за равенството сред половете на равнище Европейски Съюз е неповторим статистически инструмент за премерване на напредъка в равнопоставеността в шест съществени области - " Работа ", " Пари ", " Знание ", " Време ", " Власт " и " Здраве ", които са оценени за държавите-членки сред 1 за общо неравноправие и 100 за цялостно тъждество.

Прогресът на България в последните четири години е огромен. Индексът на страната ни е 37,0 през 2013 година, той се демонстрира до 38,1 през 2015 година Последните данни сочат, че страната ни е с показател 58,00 за 2017г.

Средните стойности за Европейски Съюз са 66,2.

Може да се изтъкне, че област " Здраве " страната ни се показва най-добре с показател 76.4, а най-ниският ни резултат е област " Време " - 42.7.

В област " Работа " показателят е 68.6, в област " Пари " - 61.9, в област " Знание " - 53.3 и в област " Власт " - 56.0.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР