Змийско мляко /Chelidonium majus/ е многогодишно тревисто растение от семейство

...
Змийско мляко /Chelidonium majus/ е многогодишно тревисто растение от семейство
Коментари Харесай

Змийско мляко

Змийско мляко /Chelidonium majus/ е многогодишно тревисто растение от семейство Макови. Стъблото е синкаво и разклонено, доближава височина сред 30-90 см, голо или с разсеяни меки власинки. Листата на змийското мляко са поредни, долните с дръжки, а горните са приседнали и голи.

Цветовете са събрани по 2-6 в елементарни сенници, които са ситуирани в пазвите на горните листа. Имат чашка от 2 жълто-зелени листчета. Венчето е яркожълто и четирилистно. Тичинките са многочислени. Плодът на змийско мляко е шушулковиден, дълъг до 5 см. Разпуква се на две елементи. Цялото растение съдържа жълто-оранжев млечен сок. Цъфти през месеците май-юни.

В България билката змийско мляко се среща по влажните каменливи и сенчести места към градините из цялата страна. Змийското мляко може да се срещне под наименованията желтеникав плевел, желтеничева трева, лишайче, желтяниче и брадавично цвете.

Състав на змийско мляко

Млечният сок от свежата билка съдържа алкалоиди във вариращи количества /около 3%/. Те най-вече са свързани с хелидонова киселина, само че могат да бъдат соли на лимонената и ябълчната киселина.

Алкалоидите в змийско мляко спадат към три съществени групи – група на протопина, група на протоберберина и група на бензофенантридина.

Представители на последната група са хелеритрин, сангвинарин, хелидонин, хомохелидонин. От тях основният настоящ алкалоид на дрогата е хелидонинът. Растението съдържа до 0.4% хелидонин. В състава му влизат още сапонини, някои органични киселини, витамин С, провитамин А, флавониоиди и др.

Събиране и предпазване на змийско мляко

С лечебни цели се събират както надземната, по този начин и подземната част от змийско мляко и пресният сок. Надземната част на змийското мляко се събира при започване на цъфтежа.

Отрязва се на разстояние 10 см от земята и се внимава при подреждането да не се смачка. Изсушава се на сянка. Листата на изсушената билка изпод са сиви, а от горната страна светлозелени, дрогата няма миризма, само че има горчив усет. Съхранява се на проветриво, изсъхнало и сенчесто място.

 Масло от змийско мляко

Ползи от змийско мляко

Много хора считат, че змийското мляко е елементарен плевел. То обаче има доста положително свойство да пречиства кръвта и е отличен съдружник в битката с тежки чернодробни болести. Пречиствайки кръвта и черния дроб, билката усъвършенства обмяната на веществата.

Змийското мляко се ползва за лекуване на болести на бъбреците и жлъчката. Хелидонинът в билката потиска централната нервна система, има аналгетичен резултат, работи седативно и болкоуспокоително.

В огромни дози сангвинаринът усъвършенства перисталтиката на червата и задейства слюнчената секреция. Най-общо билката има положително спазмолитично деяние, подтиква функционалностите на черния дроб, контролира интензивен пулс, намалява кръвното налягане.

Силното окосмяване при дамите най-вероятно се дължи на разстройства в бъбреците. Някои считат, че намазването на засегнатите сектори със сок от змийско мляко оказва помощ при казуса с окосмяването. Сокът може да се получи благодарение на сокоизтисквачка. Съхраняван в хладилника, той е ефикасен до 6 месеца.

В дерматологията змийско мляко се употребява за лекуване на лишеи, брадавици, мазоли, екземи, рак на кожата. Билката оказва помощ при лекуване на псориазис.

 псориазис

Сангвиртринът в билката под форма на маслен или воден извлек намира необятно приложение в стоматологията за лекуване на гноящи венци и стоматит. В гинекологията се употребява против ерозии на маточната шийка.

Народна медицина със змийско мляко

В националната медицина се ползват извлеци от змийско мляко при разнообразни болести. Пресният сок от надземната част на билката се предлага за външно отнасяне на брадавици, пигментни петна, мазоли, кокоши бодил.

Той се употребява и за ускорение зарастването на рани. Отварата от змийско мляко се предлага и за лекуване на асцит, който съпровожда чернодробната цироза.

1 с.л. от билката се залива с 500 мл вряща вода и се оставя да престои в продължение на 1 час. Полученият извлек се прецежда и се дозира по една ракиена чаша 3-4 пъти на ден.

Вреди от змийско мляко

Лечението с препарати от змийско мляко би трябвало да се прави под лекарско наблюдаване. Големи дози от тези препарати провокират отравяне, чиито признаци са мощна жадност и тежест в главата, халюцинации и самозабравяне.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР