Зловещи подробности за случая с убития саудитски журналист Джамал Хашоги

...
Зловещи подробности за случая с убития саудитски журналист Джамал Хашоги
Коментари Харесай

Като в криминален трилър: Появиха се още подробности за убийството на Хашоги

Зловещи детайлности за случая с убития саудитски публицист Джамал Хашоги изплуваха след самопризнания в процеса против саудитските обвинени, които са работили за държавния уред за сигурност.
Махер Абдулазиз Мутреб, който е трябвало да бъде лидер на 15-членния ударен екип на Саудитска Арабия, умъртвил Хашоги е бил началник на групата за договаряния.
Номер едно по значимост е бил военачалник Мансур Абу Хюсеин, който идва в Истанбул със саудитския екип. Хюсеин, по заповед на някогашния заместник-ръководител на саудитските разследващи служби Ахмет ал-Асири, разпореди образуването на три разнообразни екипа за убийството - разузнаване, договаряния и логистика. Хюсеин оглавява и трите групи, отбелязва БГНЕС, цитирайки международните организации.
" Когато Джамал Хашоги видя забрадка, игла и опиати на масата, той попита: " Какво ще вършиме с тях? Ще ме упоите ли? Отвърнах му: " Да ".
" След като Джамал умря, помислих първо да погреба тялото му в градината (на саудитското консулство - бел. ред.). Но тогава подредих на екипа да разчлени тялото му, притеснявайки се, че то ще бъде намерено ", споделя саудитският шпионин и някогашен посланик Мутреб, който е играл основна роля при убийството на Кашоги, заяви в. „ Сабах “.
Според показанията на Мутреб, ударният отряд от Саудитска Арабия изискал от саудитския общоприет консул в Истанбул да му бъде обезпечено място за срещата с Хашоги. По време на срещата Хашоги беше помолен да се върне в Саудитска Арабия и да беседва със сина си Салах, с цел да му каже, че скоро ще бъде в Саудитска Арабия. Той обаче отхвърли.
Мутреб твърди, че журналистът е бил погубен с опиати. " След като Джамал отхвърли непринудено да пристигна в Рияд, разбрах, че мъчно ще го принудя да го направи със мощ. Затова взех решение да го убия ", добави той. " Облякох облеклата му, с цел да наподобява, че Джамал излиза от консулството. Сложих си очилата му. Отидох на площад „ Султанахмет “ и облякох личните си облекла в тоалетната на джамията. Хвърлих облеклата и очилата на Джамал в кошчето ".
Припомняме, че Джамал Хашоги беше погубен и разчленен в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 година от ударен екип чиновници на саудитските служби. Първоначално, отричайки съпричастност и описвайки убийството като случай при избухнал скандал и сборичкване, Рияд в последна сметка призна, че Хашоги е бил погубен по направен авансово проект. Всякаква съпричастност на кралското семейство с убийството се отхвърля.
В края на март саудитската прокуратура съобщи, че ще пледира за смъртна присъда на петимата съществени участници в тази ситуация. Тялото на Кашоги по този начин и не беше намерено и саудитското кралство не дава информация къде са тленните остатъци на журналиста и критик на политиката на Рияд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР