Злоупотребата с храни и напитки е често срещана по време

...
Злоупотребата с храни и напитки е често срещана по време
Коментари Харесай

Лекарите с препоръка за празничното преяждане

Злоупотребата с храни и питиета е постоянно срещана по време на дългите празнични маратони. И с цел да не си вгорчи, празниците, експертите поучават да внимаваме с порциите.

Среднощните купони или пък залежаването с часове пред тв приемниците водят до редица неприятни признаци, като се стартира от по-леките – киселини, тежест, отичане, газове, разстройства и се стигне до гадене, повръщане, повишение на артериалното налягане, хранителни интоксикации, хипертонични рецесии, алергични реакции, тежък махмурлук и други.

По празниците значима роля играе волята, с цел да не се стига до преяждане и по-сериозни последствия, разясняват експертите от Клиниката по гастроентерология на Военномедицинска академия (ВМА).

Особено рискови са изобилните трапези за хората, спазвали 40-дневния коледен пост. Затова и преходът към всекидневно уравновесено хранене би трябвало да бъде равномерен, а не да се нахвърляме на мръвките незабавно.

Изкушенията са доста, само че приемът на храна би трябвало да бъде постоянно и в дребни количества. Ако се отпуснем, може да се стигне до дискомфорт в стомашната област, да се обострят болести като гастрит, панкреатит, колит и други. Възможно е да се стигне и до отичане на корема, нараснало количество газове, изключително от консумация на варивата.  

Специалистите акцентират, че храната от скотски генезис не е нездравословна, нездравословно би могло да бъде количеството й. Не бива да се прекалява и с яйцата – разреени са не повече от две дневно.

С нараснало внимание би трябвало да бъдем и към използването на алкохол. В никакъв случай не трябва да се смесват разнообразни типове питиета, тъй като това може да провокира гадене, повръщане, самозабравяне, даже и припадане.

Тайната за безвредни празници е в салдото. Преяждането и несъразмерната приложимост на алкохол са рискови за всевъзможен вид хора. Но най-големи странични резултати има върху хората с наднормено тегло и с чернодробни проблеми.

Няма храна, с която можем да си позволим да прекалим. Важно е да заобикаляме лютите и мазни ястия, да не смесваме в едно хранене месо и млечни артикули, както и да заобикаляме комбинацията на месо с така наречен тежки въглехидрати като картофи, ориз и фасул. Препоръчително е да се одобряват повече течности, алкохолът да е в умерени количества.

А след празник с обилие от вкусна храна при най-малкия симптом на преяждане излезте на открито. Разходката на пресен въздух оказва помощ доста в такива обстановки. В никакъв случай не прибягвайте до по-сериозни натоварвания, внезапни придвижвания, кланяния, скокове.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР