Злочевски: Русия е лидер на пазара на пшеница, но ние

...
Злочевски: Русия е лидер на пазара на пшеница, но ние
Коментари Харесай

Русия стана главният износител на пшеница в света: кои са нейните купувачи и защо цените на зърното паднаха

Злочевски: Русия е водач на пазара на пшеница, само че ние не можем да влияем на цените

Съветският съюз беше изцяло подвластен от вноса на зърно. През 1985 година, да вземем за пример, страната трябваше да закупи 47 милиона тона. За благополучие тези времена са нещо от предишното. През последните години Русия се трансформира в основен международен производител и експортьор на зърно.

По данни на Росстат, през 2022 година зърнената годишна продукция в страната възлиза на рекордните 153,8 милиона тона. Тази година, съгласно прогнозите на Министерството на земеделието, цифрите ще бъдат по-скромни - 123 млн. тона, от които 78 млн. тона пшеница. Но това към момента е изцяло задоволително, с цел да стане страната ни експортьор №1.

Това положение на нещата, несъмнено, играе в интерес на Русия - в края на краищата увеличеният експорт носи спомагателен приход на страната. Ръководителят на министерството на земеделието Дмитрий Патрушев неотдавна сподели, че страната към този момент е доставила в чужбина селскостопански артикули на стойност 28 милиарда $, което е с 25% повече от предходната година.

От друга страна, както отбелязва Bloomberg, „ препълнените житници на Русия и рекордният съветски експорт доведоха до спад на цените на зърното до най-ниските равнища през последните три години.

И в действителност, в случай че напролет на 2022 година борсовите цени на пшеницата скочиха до 13 $ за бушел (малко над 27,2 кг) и повече, в този момент тя се търгува на не повече от 6 $. И това е най-ниската цена за последните три години. Защо внезапно цените на зърното паднаха толкоз съществено тази година и може ли Русия, възползвайки се от позицията си на огромен производител, да им повлияе?

„ Политиката на глобите оказва много сериозен напън върху цените – и те падат “, описа Аркадий Злочевски, президент на Руския зърнен съюз, по радио „ Комсомолская истина “. – Да, ние сме снабдител номер едно на международния пазар на пшеница, само че в това време делът ни е 20%. Ако имахме дял над 50%, тогава всичко щеше да зависи от нас. Но нашите 20% могат да бъдат сменени.

Над което работят съществено нашите съперници. Защо цените започнаха да падат през предишния сезон? Защото вероятностите за нова годишна продукция в света съществено се усилиха. Световните производители прибавиха площи и вложения в производството на пшеница. И в случай че не беше времето, което ни оказа помощ тази година, цените можеха да паднат още по-чувствително.

По данни на Аркадий Злачевски, в този момент главните купувачи на съветска пшеница са Египет, Турция, Саудитска Арабия, Иран и Алжир.

Позовавайки се на свои източници, Bloomberg твърди, че в този момент съветските управляващи се пробват да вкарат всекидневен предел на експортните цени на зърното, под който на нашите компании не се предлага да го продават в чужбина. Но Министерството на земеделието не разяснява тази информация, а ръководителят на Управителния съвет на Руския съюз на експортьорите на зърно Едуард Зернин сподели пред организацията, че съветските експортьори се придържат към цените си, които са подбудени от възходящите индустриални разноски.

Да напомним, че тази година в Русия цените на горивата на едро внезапно се покачиха, цената на дизеловото гориво да вземем за пример, с което се движи цялата селскостопанска техника, скочи с 50% през летните месеци.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР