Златото поевтинява във вторник сутринта, продължавайки загубата на стойност от

...
Златото поевтинява във вторник сутринта, продължавайки загубата на стойност от
Коментари Харесай

Златото продължава да поевтинява заради затягането на паричната политика

Златото поевтинява във вторник сутринта, продължавайки загубата на стойност от предходната седмица, оставяйки под напън от мощния $, нарасналата рентабилност на американските облигации поради стягането на паричната политика от огромните централни банки.

Днес към 9:30 часа българско време на борсата Comex в Ню Йорк златото поевтинява с 0,23% или 4,30 $ и се търгува по 1831,30 $ за унция. На спот пазара скъпоценните кюлчета се търгуват по 1834,38 $ за унция, спад от 3,91 $, осведоми Reuters.

Цената на благородният метал се намали с близо 2% предходната седмица на фона на световна вълна на парично стягане, ориентирана към понижаване на инфлацията, водена от покачването със 75 базисни точки на базовите лихви в Съединени американски щати.

От друга страна фундаментална поддръжка за цената на златото не престават бъдат фактори като геополитическите опасности и инфлационен напън. Златото обичайно е по-надежден и безвреден актив, както и инфлационен хедж за вложителите.

Търговците също по този начин не престават да правят оценка обстановката към стягането на паричната политика от огромните международни централни банки за битка с високата инфлация. По предписание нарастването на лихвите поддържа обменния курс на националната валута. Миналата седмица Федералния запас на Съединени американски щати и Английската централна банка покачиха главните лихвени ставки.

В понеделник ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард съобщи, че регулаторът може още веднъж да увеличи лихвите си през септември след нарастването през юли, в случай че обстановката го постанова. А по-късно през седмицата ръководителят на Фед Джером Пауъл ще приказва по тематиката за политика първо пред Банковия комитет, а по-късно и пред Комитета за финансови услуги на американския Конгрес.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР