Златните кюлчета и пачките с евро банкноти, които се виждат

...
Златните кюлчета и пачките с евро банкноти, които се виждат
Коментари Харесай

Прокуратурата ще изисква кюлчетата и евробанкнотите от чекмеджето, Борисов ще бъде разпитан

Златните кюлчета и пачките с евро банкноти, които се виждат в фотография на чекмеджето в спалнята на държавната вила „ Секвоя “, би трябвало физически да бъдат в прокуратурата. Единствено по този метод може да се откри дали предметите са същински, с цел да бъдат инкриминирани. Това изяснява наблюдаващият прокурор по делото Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура в изявление за „ 24 часа “.

„ Само по фотография вещото лице нищо не може да направи – нито да откри дали купюрите са същински, нито златото, или какъв брой грама и карата е. Нито един съд няма да огледа съществено, в случай че се явим пред него и обявим, че инкриминираме пари и кюлчета злато, за които не знаем дали са същински “, споделя Бецова. Не излиза наяве обаче за какво проверяващите не започнаха дейности по претършуване в държавната вила, нито пък разпитаха министър-председателя, който влезе в пояснителен режим и даже упрекна президента, че скрито го снима с дрон.

Бецова е в екипа от трима прокурори, който ревизира фотосите и видеото от спалнята на премиера Бойко Борисов, както и звукозаписите с неговия глас. Досъдебното произвеждане, което беше формирано чак на 29 юли, макар че въпросните компромати изтекоха доста по-рано, се води само за това, че без съответно позволение е употребявано особено техническо средство за събиране на инфомация. „ Това не значи, че следствието е лимитирано единствено и само в границите на този текст. Ще бъдат изяснявани всички условия – по кое време са направени фотосите и записите, същински ли са и така нататък “, коментира прокурорът.

От думите ѝ излиза наяве, че към момента се чака експертиза на оповестените снимки, която да покаже дали са същински и по кое време са правени. Вторият въпрос, който стои пред проверяващите е кой ги е правил. Изискахме материали от Националната работа за защита (НСО) за броя на хората, които са охранявали обекта и са имали достъп до него сред 2017 и 2019 година Приблизително по описите, които получихме, там са минали към 180 души, измежду тях чиновници от защитата, техническата поддръжка, хигиенистите и други При толкоз доста хора задачата ни става двойно по-трудна “, безапелационна е прокурор Бецова.

Тя прецизира, че разпитите няма да стават безредно, а ще бъде изчакана експертизата, която да уточни по кое време са правени фотосите. Премиерът Бойко Борисов пък ще бъде разпитан след събирането на голям брой доказателства, с цел да може прокуратурата да стъпи на някаква база при задаването на въпросите. „ Прокурорите, които работят по обещано дело, виждат нещата друго от множеството хора, които не са адвокати. Гражданите споделят: “Ето парите и кюлчетата злато. Те са в шкафчето на Бойко Борисов, значи са негови”. Прокурорите обаче би трябвало да проучват всичко и от юридически аспект и да дадат отговори на ред въпроси “, счита Бецова.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР