Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат –

...
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат –
Коментари Харесай

Кметът на Монтана: Горещите картофи от 7 правителства и 9 парламента се прехвърлят на общините

Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 1999 година насам. Той е магистър по история от Великотърновския университет. Специализирал е " История на българското Възраждане " в Софийския университет. Бил е преподавател по история, шеф на учебно заведение, шеф на Регионалния учебен инспекторат. 19-та година към този момент е отпред на община Монтана.
Г-н Живков, каква беше миналата година за община Монтана и за Вас като кмет?
В този век положението на общината и общинските бюджети са разнообразни. До 2008 година картината беше една - по-добра и положителна. След това в годините на международната рецесия бюджетите паднаха и нещата станаха сложни. От 2016 година още веднъж има по-добри взаимоотношения с централната власт и оперативните стратегии, които разрешават да се свърши много повече работа. За нас това беше годината, в която бюджетът стигна 40 млн. лева - извънредно положително достижение. Много работа беше свършена, с доста изпълнени планове. Изпратихме една доста добра година, а за общината - най-хубавата като бюджет.
Видимата част от свършеното с кои изпълнени планове маркира годината?
Видимата част са осемте булеварда на Монтана. Два от тях – " Хаджи Димитър " и " Христо Ботев ", бяха главно ремонтирани. Продължаваме още малко по тях. " Зелена градска среда " - извънреден план с четири парка и градини. Монтана е град с огромна зелена система. Направихме големи промени. Проектите изтичат през ноември тази година. Открихме нова детска градина по швейцарската стратегия в кв. " Кошарник " - нещо, което не се беше случвало десетилетия. В момента имаме план по " Образователна инфраструктура " на стойност 8,5 млн. лева за още 4 учебни заведения и 2 детски градини. Спортната инфраструктура с модернизиране и възобновяване на спортната база също беше огромен акцент. Не мога да подмина обществените услуги, които са на равнища, непознати до момента в историята ни.
Целият набор ли е затрупан?
Да. Когато станах кмет през 1999 година, услугите бяха 3, в този момент са 21. Много значимо е, тъй като постоянно кметовете биват упреквани, че се грижат най-вече за общинските центрове - в 23-те села на община Монтана не остана черква, кметство, учебно заведение или читалище, което да не е променено, реновирано или построено ново. Тази и идната година продължаваме да се грижим за положението на всички значими публични здания в селата.
За какво мечтаете в края на този мандат да бъде решено, което ще Ви донесе задоволство?
Апетитът идва с яденето, както се споделя, и човек преодолява трудностите, които има и слага пред себе си. Аз съм стартирал с доста ниски равнища на бюджет през 1999 година - 9,6 млн. лева, с болничното заведение и поликлиниката. Днес към този момент бюджетът е 42 млн. лева, а дружно с плановете - 54 млн. лева До два месеца чакам да надминат 60 млн. лева Моето предпочитание е всичките планове, свързани с Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване за към 20 млн. лева, да приключат в този интервал. Имам поради паркове, градини, булеварди, учебни заведения, детски градини, спортна и обществена инфраструктура. Това би ме удовлетворило, тъй като значи един изменен образ, доста друга витална среда. Бих бил удовлетворен, в случай че хората почувстват по-осезаемо позитивният резултат от тези промени.
Явно успявате да решавате от ден на ден и повече проблеми, включително огромни?
Общините са най-близките до хората институции. Те обезпечават над 70% от всички услуги. Нашата община дава над 130 услуги на нашите съграждани. Колкото и работа да се прави, постоянно има какво още, тъй като ние, българите, тръгваме от по-ниски равнища. 90-те години на предишния век бяха доста тежки. Общините - занемарени, средствата - нищожни. Преходният интервал беше придружен с безчет рецесии - политически, стопански, финансови и всевъзможни. Докато в този момент обстановката, уповавам се, да е по-благоприятна, с цел да успеем да свършим колкото може повече. Не бих отделил проблемите и плановете на огромни и дребни. Разбира се, че има градуиране. Има неща, които отиват до всички хора или до ужасно огромен брой. Но това не значи, че би трябвало да отстраняваме тези услуги и планове, които отиват до по-малко хора.
Доста ваши сътрудници споделят, че от ден на ден отговорности им се вменяват от централната власт, само че необезпечени финансово. Съгласен ли сте?
Забелязва се такова държание. Аз не съм кмет на един мандат. Имам опит от 7 Народното събрание и 9 държавни управления и знам, че по " горещите картофи " - по-тежки и сложни проблеми, нормално се трансферират на общините. И нормално са финансово неосигурени. Истината е, че от ден на ден услуги предоставяме с все по-малко хора. Това е причинност и заради тази причина размерът на работа се усилва. И за разлика от другите управляващи на централно равнище, " синдромът на жълтите павета " при нас го няма. Тоест, да се правиш, че това не е твоя работа. Общините са най-близо до хората и по тази причина те ни търсят за всичко – което е работа на общината и което не е. Ние не можем да бъдем анонимни. Хората всекидневно ни припомнят за съществуването си по най-различен метод. Например, в 55-хилядната община Монтана на година през центъра за административно обслужване минават 28 000 души. На процедура това е към половината население на общината. Няма друга институция, която да каже, че и при нея е по този начин.
С толкоз доста държавни управления сте работили, в действителност ли е от огромно значение държавното управление за локалната власт?
Вижте, ние, българите, имаме една приказка: " Ако не помагаш, най-малко не пречи! ". Други народности, като италианците, не я схващат. Има неща, по които всички държавни управления си наподобяват, въпреки и доста разноцветни.
В какво си наподобяват?
Когато от време на време имитират разговор. Когато по-лесно се разделят със отговорности, в сравнение с с пълномощия. Има и неща, в които се разграничават, само че когато човек търси метод да взема решение проблемите, нормално намира метод, без значение, че в по-голямата част държавните управления, с които аз работих, не ме подкрепяха. И не съм бил претендент на сходни политически партии.
Бизнесът в Монтана в каква посока се развива през последните години?
През 1999 година, когато станах кмет, Монтана беше с 24% безработица. Сега е с 6,9% - най-ниският % безработица на Северозапад. Днес имаме към 2500 микро, дребни и междинни компании, над 30 предприятия с по над 150 служащи - единствена община по този индикатор. Ние се опитваме да бъдем отзивчива за бизнеса администрация. Да подпомогнем, да насърчим и създадем условия за развиване. Един образец - в нашия софтуерен парк, който е първият с осъществени площи в Северозапада, в границите на 6 месеца поредно минаха четирима посланици – на Англия, на Съединени американски щати, на Швейцария и на Германия. Всичко това е обвързвано с разкриване на производства. Един дребен белег за внимание и това, че ние се стремим да насърчаваме бизнеса.
Кой бранш е структуроопределящ за общината?
Икономическият профил на българските градове в изискванията на преход се промени тотално. Ние сме аграрни регион и множеството индустрия е обвързвана със земеделието - произвеждане на земеделска техника и всичко, което има в най-хубавите градове на България. Много положителни са ни позициите в машиностроенето. Най-голямата испанска компания за фитинги е тук. Четири или пет предприятия от топ 100 на България са тук - " Монбат " (завод за акумулаторни батерии), " Крос " (най-големият производител на велосипеди), " Мегатрон " (за земеделска техника), " Емко " (военна промишленост), компания " Балкан ", която работи с ИКЕА, с над 300 служащи. Радващо е, че хората намират прехранване, изключително образованите. До Монтана на работа пътуват и от прилежащи общини - Враца, Берковица, Чипровци, Вършец.
Погледите на младежите накъде са обърнати?
Трябва да създадем уточнението, че през днешния ден никой не може да спре младежите да учат и пътуват където намерят за добре. Ние не сме закрепостени. В XXI-ви век няма по какъв начин да спреш човек, който желае да се развива в стопански по-силен регион, да увеличи образованието си или да търси прехранване другаде. Това са процеси, типични за цяла България, в някои области са по-сериозни. Но ние се стараем да създадем условия за прехранване за младежите, да гледат децата си тук. Монтана е четвъртият регионален град най-близо до София, сред 100 и 150 км., зелен, релативно спокоен и чист. Надявам се, огромна част от нашите съграждани правят оценка тези прерогативи и по тази причина избират да живеят и работят тук.
Като представител на УС на НСОРБ какво най-важно би трябвало да свърши сдружението тази година?
Като човек в Управителния съвет на НСОРБ - най-голямата неправителствена организация в България, тъй като обгръща 265 общини, мога да кажа, че разговорът с централната власт е извънредно значим. Отварянето на общините в посока осъществяване на планове във втория интервал от участието ни в Европейски Съюз също е значимо. Има належащо законодателство, което може да помогне на общините да имат повече доходи. Това е огромната болежка на всички общини, тъй като преобладаващата част са декапитализирани заради нуждата с общински парцели да покриват настоящи потребности. Тогава, когато разговорът е налице, и крайният резултат е по-добър. Но това е отворена тематика. Необходимо е освен да се приказва за децентрализация, а малко или нищо да не се прави. За страдание е по този начин.
Интервю на Анита Чолакова


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Монтана  В област Монтана продължава грипната зараза В област Монтана продължава грипната зараза  Над 14% безработица в Северозапада Над 14% безработица в Северозапада  Снежни преспи затрупаха пътя Видин - Монтана Снежни преспи затрупаха пътя Видин - Монтана  Видин, Враца и Монтана желаят автономност, причисляват се към Румъния Видин, Враца и Монтана желаят автономност, причисляват се към Румъния  Майката на първото бебе в Монтата за 2018 година го изостави Майката на първото бебе в Монтата за 2018 година го изостави Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Игра на пинг-понг с глави взриви мрежата...
Тези двамата несъмнено са положителни! В дребна зала пред не доста хора те демонстрираха невероятните си умения на една маса за тенис, само че не...
Григор Димитров се завърна с победа Стрелба в учебно заведение във Флорида. Поне 20 са... Съвет за електронни медии ще мисли още дали да накаже Българска национална телевизия поради... Радев одобри външния министър на Македония Н... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 15 февруари
Овен Този четвъртък няма да имате причина да се оплачете от деня.Ще постигнете, повече от колкото сте си представяли. Постарайте се да...
Трима ранени при пукотевица покрай централа... Аз давам отговор за 110 милиарда, само че заплатата... Тръмп загази - порноактриса обществено разгласи... Деси Банова се завръща на телевизионния ек... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Кремъл продължава да отхвърля за починали...
Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл няма удостоверение за гибелта на съветски военни вследствие на американс...
Борисов: Няма Истанбулска спогодба без ко... Академик от Българска академия на науките: Хомеопатията е лъженаука Жельо Бойчев като болшевик на разпит: Пози... Патриотичен мотив за законова смяна -...  www.expert.bg  Дончев: Усещането за корупция може да отблъсне вложителите Дончев: Усещането за корупция може да от...  Полша с план за собствен личен газопровод Полша с план за собствен личен газопров...  Моторите на растежа у нас не са запалени, счита икономист Моторите на растежа у нас не са запалени...  Шефът на Goldman Sachs: Икономиката на Съединени американски щати може да прегрее поради Тръмп Шефът на Goldman Sachs: Икономиката на С...  www.iwoman.bg  H&M прави облекла от риболовен мрежи и рециклирано сребро H&M прави облекла от риболовен мрежи и ре...  Най-добрата закуска съгласно зодията Най-добрата закуска съгласно зодията  5 основни трендове за пролет 2018 5 основни трендове за пролет 2018  Каузата на децата Каузата на децата  http://www.sportlive.bg  Балъков: Етър се нуждае от 1,8 милиона за база и терени Балъков: Етър се нуждае от 1,8 милиона з...  Топагенти идват в Разград поради Анисе и Мисиджан Топагенти идват в Разград поради Ани...  Прогноза за Лига Европа: Лудогорец - Милан Прогноза за Лига Европа: Лудогорец - Мил...  Един от Милан е играл против Лудогорец, един от Един от Милан е играл против Лудогорец, е... Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Нови Най-четени Най-коментирани Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание... 11 0 Жаблянов: За какво да депозирам оставка, доста ще се изненадам Българска социалистическа партия да ми... 44
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР